Innehåll


Förord

Information från distrikt
-        Dans i Brunnsparken 9 mars
-        Möte för daglediga 2 april
-        Unga med synnedsättning US Mitt
-        Resa till Almåsa 23-25 juni

Information från SRF Bergslagen
-        Årsmöte 1 mars på St Marys Kingsgård i Lindesberg
-        Funkisvecka på Lindesbergs bibliotek v. 12

Information från SRF Karlskoga Degerfors
-       Årsmöte 2 mars på Nickkällan

Information från SRF SYDnärke

Information från SRF Örebro kommun
-       Årsmöte 14 mars
-       Studier i SRF Örebro kommun
-       Danskurs våren

Inkomna skrivelser
-        Brev från förbundsordförande Niklas Mattsson
-        SRF Synlinjen – utökade öppettider för Synlinjen
-        Arbetsmarknadsutbildning för personer med synnedsättning 
-        Min berättelse
-        Beställ 100 års skriften

Slutord

Förord


Till det här numret har vi fått in fler bidrag från er medlemmar. Väldigt roligt att läsa Ingers berättelse från en svunnen tid då vi även hade en lokalförening i Hällefors. Är det fler som har berättelser från förr så hör av er till mig så kan vi läsa om det här i tidningen. Väl mött.

Information från distrikt


Danssugen?

Lördag 9 mars kommer vi att träffas i Brunnsparken, Brunnsparken 1, Örebro för att dansa loss. Vi kommer att få ett eget bord där vi kan andas ut och ta något att dricka mellan danserna. Dansen börjar kl 19.00, men dörrarna öppnas för insläpp 18.30. Sedan håller vi på så länge vi själva vill, dock längst till 23.00 då dansen slutar. Kostnad för entré är 250 kronor. Föreningen står för din färdtjänstresa. Anmäl intresse till kansliet 076 005 39 96 senast 6 mars.

Möte för daglediga

Temat för detta möte är SRF och äldrefrågan

medverkar gör Anita Svenningsson från förbundsstyrelsen via storbildsskärm
mötet kommer att vara tisdag den 2 april klockan 14 – 16
på Brukarhuset, Leif Eriksson-rummet , Mellringevägen 120C Örebro i                 

Anmälan: kansliet senast tisdag 26 mars
Telefon 0760-05 39 96   eller via e-post: orebro.lan@srf.nu

Unga med synnedsättning – US Mitt

Hej vi i US Mitt finns i ditt område och erbjuder aktiviteter för dig där det i deltagaravgiften är ganska låg avgift och ingår boende, mat och resa till och från lägret och första aktiviteten är gratis inom us, känner du dig intresserad så fyll länken i slutet av texten, har du frågor så hör av dig till medlemsansvarige Petter Norén 073 320 25 30 eller petter.noren94@gmail.com 

Resa till Almåsa

Vi planerar att besöka Almåsa söndag 23 juni till tisdag 25 juni. Kostnaden för vistelsen är 1900 kronor/person plus resa med buss i dubbelrum. För enkelrum kostar det 2300 kronor. OBS! I skrivande stund är det inte klart ännu hur mycket du kommer att få betala och hur mycket föreningen står för. Vi vänder oss i första hand till du som medlem som aldrig varit på vackra Almåsa förut. Blir inte platserna fulla så är det öppet även för er som varit på Almåsa tidigare. OBS! Begränsat antal platser så först till kvarn gäller, dock senast 20 maj.

Information från SRF Bergslagen


Årsmöte

Årsmötet för 2024 kommer att äga rum på St Marys Kingsgård, Kungsgatan 31 i Lindesberg fredag 1 mars kl 14-16. Kallelse kommer i separat brev. Det är väldigt viktigt att ni kommer på årsmötet så att vi får ihop en styrelse, alla måste hjälpas åt. Kan du inte komma till årsmötet men kan ställa upp i styrelsen så hör av dig till Chivan telnr 076 173 52 52 eller Charlotte 076 005 67 58. För att kunna göra lite verksamhet i föreningen behövs det en styrelse som kan arbeta för att vi ska kunna få så bra verksamhet som möjligt så alla är viktiga. Har ni idéer om vad vi ska göra så hör av er till Chivan och Charlotte om ni inte kan komma till årsmötet.

Funkisvecka – Lindesbergs bibliotek

Hej alla medlemmar!
I mitten av mars kommer Lindesbergs bibliotek att anordna en så kallad ”Funkisvecka”. Man kommer att ha flera aktiviteter som uppmärksammar olika funktionsnedsättningar. Synskadades Riksförbund Bergslagen kommer att delta, där vi kommer att berätta lite om föreningen och det viktiga arbetet vi gör för personer med synnedsättning. Vill du också vara med och delta? Tveka inte att höra av dig. Datum och tid är ännu inte spikat men förmodligen kommer vi att vara med antingen måndag den 18 mars eller tisdag den 19 mars. Mer information kommer inom kort.

Anmälan görs till mig på telefonnummer 076 – 173 52 52.

När: Vecka 12
Var: Lindesbergs bibliotek, Kungsgatan 37 A.
Med vänlig hälsning
Chivan Omar - Ordförande

Information från SRF Karlskoga Degerfors


Årsmöte

Se kallelse i separat brev

Lördagen den 2 mars kl. 14.00 på Nickkällan

Sedvanliga förhandlingar. Vi bjuder på kaffe och semlor. Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Kristina 070-66 06 981 Senast 26 februari.

Medlemsmöte

Fredagen den 22 mars kl. 14.00 på Nickkällan
Program ej klart. Kaffe 40 kr. Lotteri

Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Kristina 070-66 06 981 senast den 18 mars.
VÄLKOMMEN hälsar styrelsen
Vi tar gärna emot lotterivinster.

Information från SRF Sydnärke


Vi återkommer med mer information om verksamheten efter årsmötet.

Information från SRF Örebro kommun


Årsmöte

Årsmötet äger i år rum på Föreningarnas hus torsdag 14 mars kl 16.30. Se separat brev för kallelse.

Studier i SRF Örebro kommun

Vi planerar att starta en referensgrupp till Kommunala Tillgänglighetsrådet (KTR).

Anledningen är att fånga upp frågor som våra medlemmar tycker är viktiga angående tillgänglighet i staden, och att stödja våra representanter i rådet. Det är alltid lättare att driva en fråga när man har fler berörda i ryggen.

Vi kan göra en studiecirkel där vi går igenom och diskuterar SRFs viktiga frågor.

Det finns en massa bra information på Riksförbundets hemsida som alla cirkeldeltagare kan få att läsa i sin favoritform.

Anmäl ditt intresse till kansliet telnr 076 005 36 96 eller mejl orebro.lan@srf.nu

Nya-Gruppen

Onsdag den 6 mars har vi tänkt gå till en restaurang. Vi har varit där förut och blev omtyckt för god mat och fin service. Den heter Öster Krog och adress är Sancta Birgittagatan 7, 70214 Örebro. Vi ses 18:00- cirka 20:00. Anmälan görs till kansliet på 076-005 39 96 eller via mejl orebro.lan@srf.nu  eller till Sandra Johansson 070-370 14 36. 
Varmt välkommen. 

Onsdag den 15 februari bjöd Karlskoga-Degerfors in alla medlemmar i Nya-Gruppen till bowling. De hade bokat Bowlinghallen i Degerfors där det endast var vi från SRF som spelade. Totalt blev vi 20 personer och nästan alla spelade. Efter en timmas spelande åt vi god smörgås med kaffe/te eller dricka. Blev även vinstutdelning. Blev en trevlig kväll men fin service från personalen i Bowlinghallen och glad stämning för alla som spelade. 

Danscirkel i Örebro

Har du lust att dansa?
Vi tänker lära ut och öva på sällskapsdans i all enkelhet.
Det blir Foxtrot, Tango, Bugg och Samba.
Vi planerar att börja i slutet av februari och dansa på onsdagar kl. 16.30-18.00 en gång i månaden.

Anmälan görs till kansliet.

Frågor besvaras av Dan Wakman 076 767 61 71 eller Cecilia Ramstedt 070 442 60 18

Läs också om dansen i Brunnsparken 9/3.
Välkommen att vara med!

Inkomna skrivelser


Brev från förbundsordförande Niklas Mattson

Hej SRF-medlem,
Vi är inne i ett nytt år med nya möjligheter till positiva förändringar för personer med synskador. För vår organisation gör skillnad, ditt medlemskap gör skillnad

Här kommer några exempel på vad vårt arbete bidrog till förra året.

Tågutropen blir kvar. Genom högljudda protester har vi lyckats driva igenom att högtalarutropen blir kvar även för de tåg som går i tid. En viktig seger för förbundet.

Jämlikt högskoleprov. Högskoleprovet är för många en viktig väg till högre studier. Vi har lyckats driva igenom att synskadade nu ges möjlighet att skriva provet två gånger per år, precis som seende.

Trendbrott i ledarhundsfrågan. Äntligen en positiv utveckling när det gäller tillgänglighet för ledarhundsförare. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har börjat driva fall om diskriminering som förhoppningsvis kan bli prejudicerande. Och Livsmedelsverket har förtydligat sina rekommendationer: ledarhundar utgör inte en så stor hygienrisk att de ska avvisas från butiker och serveringar

Ny lag om ledsagning. Socialstyrelsen går på vår linje och föreslår en ny lag om ledsagning. Vi följer detta noggrant och ligger på ansvarigt departement att börja utreda hur lagen ska utformas.

Rätten till färdtjänst under lupp. Vårt hårda slit har börjat ge resultat. Myndigheten Trafikanalys delar vår problembild och föreslår lagändringar. Bland annat ska lagen ta hänsyn till svårigheter att orientera sig från dörr till dörr, oavsett sträcka.

Uppläst text på SVT. Skattefinansierade tv-produktioner ska självklart vara tillgängliga för alla. Nya textfunktioner på SVT lanserades 2023 som gör att det nu går att få texten uppläst. Detta innebär att synskadade kan ta del av innehållet på ett helt nytt sätt

Och sist men absolut inte minst. För första gången sedan 90-talet har vi en positiv medlemsutveckling flera år i rad, tack vare vårt fokus på medlemsrekrytering runtom i Sverige. Nästan 11 500 personer bidrar till att vårt förbund kan visa styrka och påverka på riktigt.

Men vi vill såklart bli fler. Berätta gärna om vårt arbete för dem du känner som inte är medlemmar. Via denna länk kan vem som helst enkelt gå med och bidra till vårt arbete: Bli medlem - Synskadades Riksförbund (srf.nu)

Läs mer på srf.nu och följ oss gärna på Facebook. Vi önskar er alla ett fantastiskt 2024!

Varma hälsningar
Niklas Mattsson
Förbundsordförande Synskadades Riksförbund

SRF Synlinjen - Utökade öppettider för Synlinjen

SRF har sedan 2020 drivit Synlinjen, en informations- och rådgivningstjänst som fokuserar på att ge stöd i synrelaterade frågor. Vanliga frågor är exempelvis vad det finns för hjälpmedel, vilka rättigheter man har och vilken hjälp som finns att få som nysynskadad.

Nu har Synlinjen nöjet att meddela att vi kommer utöka våra öppettider för att bättre kunna möta det behov av stöd som finns hos synskadade, anhöriga, skolpersonal m.fl. De nya tiderna gäller från 1 februari.
Synlinjens nya öppettider
Måndag – fredag 10:00 – 15:00 (lunchstängt 11:30 – 13:00).
Synlinjens kontaktuppgifter
Telefon: 08-39 93 00
E-post: Synlinjen@srf.nu
Trevlig eftermiddag önskar Synlinjens rådgivare!

Arbetsmarknadsutbildning för personer med synnedsättning (AUB Syn)

Utbildningen AUB Syn hålls av Iris Hadar och riktar sig till personer med synnedsättning som söker arbete, funderar på att utbilda sig eller starta eget.

Om utbildningen

Söker du arbete, funderar du på att utbilda dig eller starta eget? Oavsett vilka tankar du går i, så kan Iris ge dig stöd på vägen mot ditt mål. Vi har lång erfarenhet av att utbilda personer med synnedsättning och har framgångsrikt hittat vägar till arbete och studier.

Arbetsmarknadsutbildningen består av två delar, som delas in i två moduler. Utbildningen är individuellt anpassad efter varje person.

Om du är intresserad av att få stöd i ditt arbetssökande och vill veta mer om AUB syn kontaktar du din handläggare på Arbetsförmedlingen eller oss här på Iris Hadar så berättar vi mer. Vi finns på Fridhemsgatan 2, Örebro.

Telefon: 0724 58 92 45 eller 0725 90 31 54.
Du kan även skanna QR-koden nedan som tar dig till AUB Syns hemsida, där du hittar mer information om utbildningens upplägg.

MIN BERÄTTELSE.

En berättelse om lokalföreningen i Hällefors
Skrivet av Inger Gustafsson.

Efter att jag läst minnesskriften om SRF historia från distriktet kommer många tankar och minnen om alla år i SRF och våra lokalföreningar och dess stora betydelse för många medlemmar.

Jag har många minnen från alla mina år i SRF och särskilt i Hällefors lokalförening och tack vare att jag sparat många anteckningar så kan jag nu även dela med mig om föreningslivet i Hällefors lokalförening även om jag nu bara skummar lite på ytan.

Jag kommer att berätta om den sammanhållning och glädje vi haft i våran förening och som vi kan vara stolta över.

Att lokalföreningarna lades ner allt eftersom många medlemmar och eldsjälar blev äldre och på ett naturligt vis försvann och svårigheter att fylla på med nya medlemmar har varit lika för alla småkommuner.

Det finns många förklaringar till detta men det ska jag inte spåna i nu utan bara dela med mig av det positiva med synskadades lokalförening i Hällefors.

Först av allt kommer jag att bjuda på en mycket fin dokumentation om hur det började med föreningslivet och som min mamma Inez Sohlberg har nedtecknat.

Hon var för övrigt den sista ordföranden fram tills att föreningen lades ner 2007.

Så började det.
När Hällefors SRF. bildades är man inte helt säker på.

Efter att ha intervjuat några av våra äldsta medlemmar har vi kommit fram till att det måste ha varit 1968-1969.

Antagligen var det konsulent Bertil Ström som tyckte att det borde bildas en liten krets här i Hällefors. Det blev då kretsen Hällefors-Grythyttan under SRF. Örebro.

Den första lokalen blev i Hälsovägen 9. Det var en bra lokal och trivseln var stor. Den första ordföranden var en man vid namn Sven Johansson. Kassör var Helmer Persson. Helmer var synskadad och det blev svårt att klara kassörssysslan, så svågern Helmer Henriksson åtog sig det jobbet. Ett jobb som han hade i 9 år. Hur många medlemmar det var från början är inte riktigt klart, men det var omkring 12 st. Det var en mycket livaktig förening och man hade olika aktiviteter igång. Bland annat tillverkades lampskärmar av tunt trä. Dessa såldes och gav lite inkomst till kassan. Någon medlemsavgift hade man inte. Men av någon anledning fick föreningen byta lokal. Det blev 12:an i Diakonen istället. Lokalen var bra, men man fick inte bedriva träslöjd där. Så det blev slut med det. Men det blev inte slut på aktiviteterna för det. Man hade studiecirklar och det blev resor. Ibland tillsammans med Kopparberg. Svea Sveder blev tidigt ordförande. En syssla som hon hade i många år. Som sekreterare verkade Mariana Mill och Charlott Schartman bland annat. En eldsjäl som var med tidigt i föreningen var Helmer Henrikssons fru Märta.

Hon var seende och hade bil, så hon ställde upp och hämtade och körde hem medlemmarna för att de skulle kunna vara med på mötena. Detta utan att ta betalt. Dessutom stod hon för kaffekokning och bredde smörgåsar. En annat tidig medlem var Alvar Karlsson. Han var med i Handikapprådet i 10 år. På så sätt kunde han genomdriva en del förändringar för gamla och synskadade. Han tog gärna med ett gäng medlemmar med på en promenad. När de kom tillbaka så hade Märta kaffet klart. Makarna Bertil och Ingrid Ström gästade gärna Hällefors. Då ville de ha något i magen eftersom Bertil var diabetiker. Då blev det ofta våfflor. En dag hade man så många våffeljärn i gång på en gång så propparna rök. Då fick Göte Lank rycka ut. Göte var vaktmästare i kvarteret och visste var propparna fanns. Göte och hans fru Astrid var medlemmar i föreningen tidigt och var mycket aktiva och gjorde otaliga resor till olika kurser och möten. Göte var också lotteriansvarig och tog hem många lotterier som såldes med god förtjänst. En annan känd hälleforsprofil var Eskil Andersson. Han var helt blind, men var mycket aktiv. Han tillverkade många lampskärmar som sedan såldes och han var gärna med på resor. Två andra medlemmar var Anna och Gunnar Karlsson från Hammarn. Den ena var blind och den andre döv. De hade en sommarstuga i Bredsjöhöjden. Dit var medlemmarna bjudna många gånger och man hade mycket trevligt. Sammanhållningen var stor och man hade alltid roligt. Föreningen lever vidare och en del av de som var med från början kommer fortfarande på medlemsmötena.

Det här är en liten sammanfattning om hur Hällefors SRF bildades.

Skrivet av nuvarande ordföranden Inez Sohlberg.

Hällefors den 15 augusti 2001

Här vill jag lägga till lite om mannen som Inez berättade om som hette Eskil Andersson. I slutet av 1969 och några år framåt arbetade jag som taxitelefonist och fick lära känna Eskil genom att han åkte taxi från ålderdomshemmet där han bodde och till SRF:s lokal. Då fanns inte färdtjänst utan det var Röda korset som betalade fakturorna för dom som hade blivit beviljade att åka taxi pga. funktionsnedsättningar, så var det då.

Så började det för mig
Jag kom i kontakt med SRF tack vare Ingrid Ström som då arbetade på Syncentralen som var förlagd på USÖ. Jag hade fått diagnosen RP och det var då som RP gruppen i Örebro bildades och det var i början på 1990 talet, blev också informerad av Ingrid att SRF fanns och var en förening för synskadade. Denna information var väldigt bra, Ingrid var fantastisk med att fånga upp personer med synnedsättning.  Det blev aldrig detsamma när konsulenterna och sedan syninstruktörerna minskade och i många kommuner försvann. Detta märktes tydligt i våran kommun och som ständigt var ett diskussionsämne hos medlemmarna

i föreningen dom sista åren.

Funktionärsutbildningarna som Maj-Britt Ryman berättade om i minnesbladet var mycket bra och trevliga. Där lärde jag mig mycket om föreningslivet och att fortsättningsvis leva som synskadad. Jag åkte ofta med på resorna som var för synskadade föräldrar/barn där mina barnbarn följde med mig, det var mycket populära resor.

Jag har också varit mycket aktiv i SRF fritid där vi som synskadade kan vara med och delta i dom allra flesta aktiviteter.

Mina intresseområden blev fjällvandring och utförsåkning. Där förstår man betydelsen av att om man har duktiga ledsagare finns det nästan inga hinder att utöva sina intressen eller delta i fritidsaktiviteter. Resor till soliga resmål har också varit viktigt för många att kunna njuta av.

Det är alltid viktigt att visa och lära ut hur en trygg ledsagning fungerar så att den synskadade på ett tryggt och säkert sätt kan röra sig i alla miljöer.

När min mamma Inez blev ordförande i Hällefors lokalförening blev det att jag kom i kontakt med föreningen där hade jag många uppdrag. Inez var tidigt intresserad av att skaffa dator och det tyckte hon var väldigt roligt men det blev många timmar i telefonen som handledare men det gick framåt. Det som hon tyckte var så roligt var att ha koll på medlemsregistret på medlemmarna med adress och födelsedatum, ingen blev på det viset bortglömd på sin födelsedag.

Det var alltid många som kom på månadsmötena och så hade vi ju några seende som fixade med mikrofoner och T-slinga. Jag minns vid ett par tillfällen då jag kom till lokalen och fick se Sigurd kliva runt på borden och hänga upp sladdar trots sina drygt 90 år.

En annan medlem som var föreningen trogen från föreningens bildande var Helmer som var aktiv fram till hans död när han var 101 år. Folke Holmberg som var distriktsordförande i många år kom ofta på våra påsk och Julmiddagar som vi nästan alltid hade på Hällefors herrgård med några få undantag. Folke gjorde en bandad intervju med Helmer under en påsklunch då han fyllde 100 år.(vet inte vart kassetten tog vägen har efterlyst den några gånger)

Vi har många fina resmål i Bergslagen och vi var väldigt aktiva med att resa runt i närområdet. Vi besökte många sevärdheter och hittade många fina ställen där vi kunde äta och dricka kaffe.

Några resor gjorde vi tillsammans med HRF.

Vi hade god ekonomi eftersom vi 1995 fick ett arv från Ester Karlsson som testamenterade sin förmögenhet till SRF Hällefors lokalförening.

En kyrksöndag att minnas 

3 september 2000 var det Hällefors lokalförening som skulle ordna årets kyrksöndag. Styrelsen ville att jag skulle planera för detta vilket jag tackade ja till.

Jag funderade lite och kom på att Grythyttans kyrka skulle vara trevligt att besöka. Att ordna med förtäring efter högmässan skulle ju bli perfekt att hållas i Sevilla Paviljongen som började bli ett populärt och känt resmål för många turister. Måltidens hus i Norden består av utställningspaviljongen som representerade Sverige på världsutställningen Expo 92 i Sevilla.

Paviljongen transporterades från Sevilla till Timrå där den byggdes upp och flyttades 1993 till Grythyttan.

Där startade Carl-Jan Grankvist en restauranghögskola som sedan fick namnet Måltidens hus med en restaurang som fick namnet Hyttblecket.

Där bokade jag hela restaurangen för jag hade hört att många tänkte komma.

En folder gjordes och skickades ut till samtliga medlemmar med ett trevligt program.

Dagen skulle börja med att vi träffades i Grythyttans kyrka där vi skulle vara med på gudstjänsten och därefter skulle en guide berätta om Grythyttans historia.

När anmälningarna började strömma in från hela länet så stod det snart klart att vi inte skulle få plats i restaurangen på Måltidens hus. Carl-Jan Grankvist förestod då inte längre Grythyttans Gästgiveri men dom arbetade ändå tillsammans med Måltidens hus. När anmälningarna blev över 200 personer så ordnades det så att ungefär 100 personer fick äta på Måltidens hus och drygt 100 personer fick äta på Grythyttans Gästgiveri.  De som åt där fick möjlighet att efter mat och kaffe gå eller åka till Måltidens hus där man kunde se sig omkring och få lite information. det blev en minnesrik dag, men fem år senare lades kyrksöndagen ner.

Det skulle vara trevligt om någon annan från någon lokalförening ville skriva och berätta om just sin förening.

Inger Gustafsson
Hällefors
2024-02-10

Beställ minnesskriften

Hundra år har gått sedan vårt distrikt bildades. Det firades den 9 september med en jubileumsfest på Örebro slott. Det har också framställts två häften om vår historia. Det ena häftet belyser distriktets historia, som framkommit i distriktets handlingar och protokoll som finns bevarade på Arkivcenter, Örebro län. Man kan ta del av de första stadgarna. Den första medlemsavgiften var 2 kronor per år. Den avgiften var ända fram till 1968. Man fick låna lastbilar från skofabriker för att åka på friluftsmöten. ”De Blindas Tidskrift” startades i vårt distrikt. ”De Blindas Riksförbund” bildades i vårt län. Örebro läns Arbetsnämnd för de blinda hjälpte de blinda hantverkarna. Hur styrelsearbetet och mötesverksamheten har varit samt annan verksamhet som funnits i vårt distrikt. Det häftet avslutas med en intervju av vår tidigare ordförande Ove Nilsson. I häfte två intervjuas vår nuvarande ordförande Dan Wakman och Karlskogas ordförande Kristina Johansson. Agneta Elfving och Maj-Britt Ryman (tidigare ombudsman i distriktet) minns vår verksamhet på 1990-talet.

Minnesskriften finns i storstil, punktskrift samt som talbok. Det går också att få den i PDF-fil. 

Beställ via distriktets kansli: Telefon 0760-05 39 96 eller via e-post: orebro.lan@srf.nu  

Slutord


Det var allt för den här gången. Glöm inte att engagera er på era årsmöten så alla i styrelsen får veta vad du tycker. Så får vi en levande förening. HA det så bra alla i snövädret.