Innehåll

Förord

Information från distrikt
- Familjeresa till Parken Zoo i Eskilstuna 1 juni
- Smarta telefonkurs
- IPSOS, viktigt telefonnummer
- Inbjudan till webbinarium om ledsagning som liknar personlig assistans
- Träff i Nostalgibyn 30 maj
- Om Synlinjen

Information från SRF Bergslagen
- En trevlig eftermiddag
-  Medlemsmöte på Plantmarknaden, Lindesberg 15 maj
- Sommaravslutning i Hällefors 15 juni

Förord


Det här numret av tidningen kommer att vara uppbyggd på ett litet annat sätt. Varje lokalförening kommer att få information från distriktet, sin egen lokalförening samt inkomna bidrag, Det här provar vi för att se om ni har lättare att ta till er information i tidningen då vi ibland har upplevt att fler har missat information som stått i tidningen. Hör av er om vad ni tycker om detta upplägg till kansliet eller mig.

Information från distrikt


Bokcirkel

Vi har tänkt att starta en bokcirkel med boken ”Marionetterna” av Ingrid Carlberg. Cirkel är tänkt att vara en gång var fjortonde dag på ABF, Fredsgatan 18, Örebro. Klockan 14-16.

Information om boken: "Jag skyndar på stegen och följer instruktionerna. Jag gör det för att jag har ledsnat på hatet, ledsnat på alla lögner och överdrifter som stjäl det mesta av syret. Jag gör det för att jag inte orkar med fler nättroll och säregna uppror. En fråga vill jag besvara innan vi kvävs: Hur hamnade vi här?

Vi lever i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit vardag. Gränsen mellan lögn och sanning blir alltmer diffus och en obskyr propagandametod har växt till ett av de stora hoten mot vår demokrati.

Under sin långa karriär som journalist och författare har Ingrid Carlberg granskat många fjärrstyrda påverkanskampanjer med oklara avsändare. I Marionetterna följer hon spåren tillbaka i historien, till mellankrigstidens Berlin och Paris och den fascinerande berättelsen om pr-geniet Willi Münzenberg. På hemligt uppdrag av Lenin och Stalin styrde han en internationell propagandakoncern och etablerade den politiska marionetteater som nu har fått en renässans.

Marionetterna är en starkt berörande historia som fångar människorna och dramatiken bakom manipulationerna. Berättelsen ställer det som händer i världen idag i blixtbelysning.”

Upplägget blir så att vi läser mellan gångerna hemma sedan när vi träffas diskuterar vi vad vi läst samt fikar förstås. Vilken veckodag som vi träffas bestämmer vi när vi ser hur gruppen ser ut.

Intresseanmälan till Charlotte 076 005 67 58 eller charlotte.akerlind@srf.nu senast 7 maj.
VÄLKOMMEN

Familjeresa till Parken Zoo i Eskistuna

Vi planerar en bussresa för familjer med synskadade barn till Parken Zoo lördag 1 juni. Avresa kl 9.00 från Scandic hotell i Västhaga. I mån av plats erbjuder vi också er medlemmar som är synskadade men har seende barn eller barnbarn att följa med. Pris blir 100 kronor/familjemedlem för medlem i SRF samt 200 kronor/familjemedlem för icke medlemmar. I priset ingår bussresa och inträde till djurparken och nöjesfältet.

Smarta telefonkurs

Det finns fortfarande möjlighet att hänga med. Nu utökar vi träffarna vi haft för att lära oss iphone även med androidtelefoner. Vi kommer att träffas 11 april kl 15.000 på ABF, Fredsgatan 18. Anmäl intresse till kansliet 076 005 36 96.

IPSOS Tel nr 611 34 42 00

Många av oss vill inte svara när vi inte känner igen numret som ringer, men de är vissa nummer som är viktiga att svara på. Ett sådant är IPSOS nummer

IPSOS är en marknadsundersökning som kan ringa till dig för att ta reda på hur du upplevt din färdtjänstresa. Det är alltså viktigt att du svarar när deras nummer ringer.

Så lägg gärna in numret 611 34 42 00 i din telefonbok så ser du när de ringer och kan ge din åsikt om din resa.

Inbjudan till webbinarium om ledsagning som liknar personlig assistans

Skulle du vilja ha ledsagning som är mer på dina villkor än i dag?

Nu ordnar SRF ett webbinarium där vi diskuterar möjligheterna att som individ påverka sin ledsagning. Många har på senare år upplevt försämringar. Hur kan vi vända den trenden och jobba för en ledsagarservice som utgår från den enskildes behov, och vad går att göra på egen hand?

Vi tar upp frågor som att själv välja ledsagare, möjligheter till träning och kulturaktiviteter, och även att kunna påverka när och hur ledsagningen får användas.
Medverkande är bland andra Finn Hellman, som aktivt varit med vid rekryteringen av ledsagare och som har inspirerats av Independent Living-rörelsen. Även SRF:s förbundsjurist Anna Quarnström medverkar. Webbinariet är öppet för alla intresserade och får gärna spridas.
När - Den 14 maj klockan 18-20 .
Var - Via Teams eller genom att ringa ett vanligt telefonsamtal.

Inför webbinariet får du som anmäler dig ett kortare instuderingsmaterial som vi vill att du tar del av.

För anmälan och frågor:              
Kontakta Henrik Götesson , henrik.gotesson@srf.nu eller
08-39 91 49, senast den 8 maj.
Varmt välkommen med din anmälan.

Träff i Nostalgibyn

Fredag 30 maj kommer vi att besöka Nostalgibyn, Hosta Nordal 130, Lindesberg klockan 14 – 16. Vi går runt och tittar på det som finns och fikar tillsammans. Anmäl dig till mig senast 23 maj.

Om Synlinjen

Synskadades Riksförbund (SRF) lanserade 2020 informations- och rådgivningstjänsten Synlinjen. En av de stora utmaningarna med att vara synskadad är att ta till sig information, speciellt om man är nysynskadad eller inte har tillgång till digitala informationskanaler. Det har även visat sig att synskadade har upplevt att den första kontakten med vården många gånger inte är utförlig och informativ.

Synlinjen fyller därför en viktig roll i samhället eftersom där kan synskadade, anhöriga, skolpersonal med flera få värdefull information och rådgivning inom synskadeområdet. Det här kan bland annat inkludera frågor om hjälpmedel, tillgängliga mobiltelefoner, rehabilitering, allmänna tips och rättigheter.

En synskada medför unika (och ibland sårbara) utmaningar i dagens samhälle. För att alla som kontaktar Synlinjen ska få så bra service som möjligt så har Synlinjens  rådgivare tystnadsplikt och  egen erfarenhet av att leva med en synnedsättning. Det kan nämligen vara värdefullt för många att prata med någon som kan relatera till de utmaningar och frustrationer som man möter som synskadad.

Personer kan kontakta Synlinjen via E-post samt via telefon helgfria vardagar mellan 10:00 - 15:00 (Lunchstängt 11:30 - 13:00).
Synlinjen 08-39 93 00
Synlinjen@srf.nu

Information från SRF Bergslagen


En mycket trevlig eftermiddag tillsammans med medlemmar från SRF Bergslagen.

Söndagen den 21 april gjorde vi en utflykt till Café Svalbo där vi bjöds på västerbottenpaj med sallad och kaffe med en supergod kaka.

Det var trevligt att sitta och prata i värmen när det blåste isvindar ute. Vi var ett härligt gäng som också fick berättat om Svalbo och Järles historia som för övrigt fortfarande är en stad från 1600 talet. Det var Maria (Mia) Nordberg ägare till caféet som berättade.

Efter våran lunch gick vi till keramikbutiken där vi träffade Moa som är keramiker på Svalbo. Där blev vi visade hennes alster och även hon berättade historien om huset som är från 1700 talet. Vi fick också veta hur hon arbetar med leran och alla steg med materialet innan det är en färdig produkt. Vi fick även titta i verkstaden där hon visade och berättade hur hon arbetar där.

Läs gärna mer på marias hemsida om Svalbo på svalbocafe.se
Hällefors 2024-04-22
Inger Gustafsson

Medlemsmöte på Plantmarknaden 15 maj

Onsdag 15 maj träffas vi på Plantmarknaden, Svarttjärnsväg 3, Lindesberg kl 14-16. Vi tittar på växter och fikar tillsammans. Var och en betalar sitt eget fika. Anmäl dig till mig senast 8 maj. Telnr 076 005 67 58.

Sommaravslutning i Hällefors

Lördag 15 juni har vi återigen vår sommaravslutning hos Inger och Torbjörn Gustavsson, Hyttvägen 6 i Hällefors. Vi samlas kl 13 och äter god mat och trevlig samvaro. Beräkna hemfärd till ca 15. Anmäl dig till Inger 070 241 25 85 senast 10 juni.

Information från SRF Karlskoga Degerfors


Bingo

Fredagen den 24 maj kl. 14.00 på Nickkällan.
Spel 30 kr/bricka. Kaffe 40 kr.
Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Kristina
070-66 06 981 senast den 20 maj.

På Gång

Träffar kommer att ordnas på Nickkällan till hösten för dej som har problem med synen.

Vi träffas och pratar om våra problem och delar med oss av tips och ideér i vardagen.

Även anhöriga är välkomna.

Mer info kommer i nästa nr av SYNvinkeln.
VÄLKOMMEN - Hälsar styrelsen

Information från SRF Sydnärke


Verksamhet ?

I onsdags var det ett gäng på 5 stycken som åt lunch tillsammans på restaurang Aramis i Kumla.

I söndags var vi 7 stycken som åt lunch och bowlade tillsammans i Laxå. Vi tycker det är synd att inte fler av våra medlemmar hittar till våra aktiviteter så därför vill vi gärna ha lite input från er. Vad tycker ni att föreningen ska syssla med, när vill ni träffas, tid och dag. Hör av er till mig så tar jag med till styrelsen. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Information från SRF Örebro kommun


Grupp för daglediga och pensionärer.

Nu startar vi upp en grupp för er som är daglediga samt pensionärer där vi träffas för aktiviteter mitt på dagen eller tidig eftermiddag. Vi i gruppen bestämmer själva aktiviteten och tiden. Förslag på aktiviteter är ex; äta lunch tillsammans, gå på bio, besöka utställningar eller göra en utflykt under dagen tillsammans. Kanske vi till och med kan göra” hemma hos varandra”- besök. Bara fantasin sätter gränser. Vill du veta mer om gruppen eller anmäla att du vill delta så hör av dig till Ove telnr 076 05 86 774 senast 10 maj så bestämmer vi första träffen tillsammans. VÄLKOMMEN.