Innehåll

Förord

Information från SRF Karlskoga Degerfors
- Träff med yngregruppen 12 oktober
- Teater Görsköj 15 och 22 januari 2022

Information från SRF SYDnärke
- Lunchträff Goda Rum 6 oktober kl 13.00

Information från SRF Örebro kommun
- Inbjudan Vita käppens dag 14 oktober 

Inkomna bidrag

Ytterligare kongressdag
Dom om hjälpmedelsavgifter överklagas
Lite smått och gott, konstiga tipsfrågor

Slutord



Förord
Äntligen ser vi ljuset i tunneln. Nu får vi börja träffas igen. Så nu gäller det att gnugga energiknölarna och fundera på vad vi vill att vår förening ska syssla med. Vi kommer att starta med att ha lite kick-off möte i varje förening för att kunna göra en planering för resten av året och början på nästa år. Kom gärna med förslag om du har något du brinner för som du vill delta med eller någon idé om vad som ska hända. Några idéer har jag fått in från förra numret av SYNvinkeln. Väl mött.

Information från distrikt
 
Vita käppens dag 15 oktober
I år kommer vita käppens dag att firas i Örebro. Vi kommer att fokusera på Flextrafiken inom Örebro kommun. Se inbjudan under information från SRF Örebro kommun.

Flextrafik och flexpunkter
Flextrafiken är en liten smidig buss som alla är välkomna att resa med. Den passar särskilt bra för dig som reser med färdtjänst eller gör sjukresor.

Flextrafiken tas bort den 31 december 2021

Programnämnd samhällsbyggnad har beslutat att flextrafiken ska tas bort helt den 31 december 2021. Fram till dess kommer flextrafiken att gå som vanligt.

Bussen trafikerar områdena Solhaga, Västhaga, Rosta, Centrum, Rynninge, Norrby och Universitetssjukhuset. Du kan resa med flexbussen måndag–fredag kl. 7.30–19.15, lördag kl. 9.30–15 och söndag kl. 11.15–16.

Flexpunkter
När du beställer din resa blir du hämtad på en särskild hållplats, en flexpunkt. Alla flexpunkter är numrerade så du lätt kan hålla reda på var du ska bli hämtad och var du ska gå av.

Boka din resa i förväg

Du kan boka din resa upp till 14 dagar i förväg men senast 30 minuter innan önskad avresa. Ju tidigare du beställer, desto säkrare kan du vara på att få åka den tid du vill. Du kan ringa in din beställning alla veckans dagar mellan kl. 6.30 och 21.

Resväg och restid varierar
Flextrafiken trafikerar inte en särskild linje utan endast de flexpunkter som resenärer har ringt och bokat. Det innebär att resvägen och din restid varierar beroende på hur många passagerare som beställer resa. Boka din resa med tidsmarginal om du har en viktig tid att passa.       

Liten blå flextrafikbuss med öppen dörr och ramp utfälld.

Bekväma bussar
Du reser med en liten bekväm buss med plats för cirka tio passagerare. Bussarna är rymliga och har plats för både rullstol och rollatorer, och de är låga och lätta att kliva på och av. De körs förstås mjukt och följsamt och startar inte förrän alla sitter ordentligt på plats.

Så här mycket kostar det
Att resa med Flextrafiken kostar lika mycket som att resa med stadsbussarna och du kan använda samma färdbevis. Allra billigast blir biljetten om du betalar med rabattkort. Biljetten är giltig i tre timmar. Reser du tillbaka inom tre timmar kostar det alltså inget extra. Rabattkort kan köpas av chauffören ombord eller hos någon av Länstrafikens försäljningsombud.

Du som har tillstånd för färdtjänst och bor i Örebro kommun reser med Flextrafiken för halva priset med rabattkort. Du kan använda dig av det vanliga rabattkortet eller beställa ett färdtjänstkort hos Länstrafikens kundservice 019-602 39 00. Färdtjänstkortet ger rabatterade resor både med Flextrafiken och stadstrafiken.

Gör så här när du vill åka med Flextrafiken

Ring och beställ resa
Du beställer din resa på 0771-92 00 00.

Tala om när du vill bli hämtad och vid vilken flexpunkt. Under rubriken "Flexpunkter - adresser och nummer" här ovanför hittar du en lista på adresser och nummer för flexpunkterna. Vi vill också veta till vilken flexpunkt du vill resa. Säg även till om du har med rollator, rullstol och ledsagare. Du får direkt besked om vilka bussar som går och en ungefärlig hämtningstid.

Bli flexresenär
Första gången du beställer en resa frågar vi om du vill registrera dig som flexresenär. Du får då uppge ditt telefonnummer och eventuellt mobilnummer. Som flexresenär ringer vi upp dig cirka 15 minuter innan bussen kommer och meddelar en mer exakt hämtningstid. Då kan du stanna inne till dess vi ringer, så slipper du stå ute och vänta i onödan.

Hämtning
Flextrafikens buss hämtar dig vid den flexpunkt du bestämt och kör dig till den flexpunkt du ska.

Hemresa
Boka gärna hemresan samtidigt som utresan, om du vet när du ska åka tillbaka.

Kom ihåg att alla resor måste beställas. Det går inte att gå till en flexpunkt och vänta på en buss, eftersom bussarna inte följer någon fast rutt eller tidtabell.

Ledsagare
Du som har tillstånd för färdtjänst och ett ledsagarkort får ta med dig en ledsagare utan kostnad på bussen. Ledsagarkort kan du beställa hos Länstrafiken 0771-55 30 00.

 

Syntolkad teater 27 oktober 2021 på Länsteatern

CHEFEN FRU INGEBORG

En vital klassikertolkning om förbjuden passion och förgörande skam.
Av Hjalmar Bergman

Ingeborgs liv är alltigenom respektabel och förutsägbar. Hon driver Örebros finaste klädaffär och tronar som matriark över familjen. Men när hennes dotter förlovar sig ställs allt på ända. Inte nog med att mannen är en skuldsatt slarver – han väcker också förbjudna känslor i Ingeborg. Snart gungar både familjens och affärens rykte. Till slut står själva livet på spel.

Föreställningen startar 19.00, som vanligt är ni välkomna en god stund innan för att beställa fika, hinna med tolkens intro och hämta ut biljetter.

Ni kommer såklart vilja möta skådespelarna som i vanlig ordning men det kommer bli en aning annorlunda i år med tanke på covid.
Jag vet inte exakt i nuläget hur vi går tillväga med just det men det löser vi.
Föreställningen är ca 3 timmar inkl. paus.

BILJETTKASSA

Öppettider: vardagar 15.00-17.00

Telefon 019-689 89 89

Mail: biljett@orebroteater.se 

Information från SRF Bergslagen
 
Inbjudan till tillgänglighetsträff i Lindesberg
Synskadades riksförbund Bergslagen bjuder in medlemmar, kommunpolitiker och tjänstemän till en tillgänglighetsträff i Lindesberg där syftet är att peka på såväl goda exempel som saker som behöver åtgärdas.

En väl utformad och fungerande tillgänglighet i den fysiska miljön är en viktig pusselbit för att alla kommunens medborgare ska kunna ta sig fram.

Vi kommer att samlas vid Resecentrum i Lindesberg kl 13:00 måndagen den 11 oktober för att sedan gå en kortare vandring och vi kommer avsluta med en sammanfattande diskussion och fika.

Anmäl dig till kansliet 019 673 21 06 senast 4 oktober om du vill vara med.

Välkommen!

Hälsar
Synskadades riksförbund Bergslagen genom
Roger Alexanderson, ombudsman för Synskadades Riksförbund Örebro län
Telnr: 072 738 04 50

 

Information från SRF Karlskoga Degerfors
 Hej alla SRF-medlemmar

Eftersom restriktionerna hävs kanske vi kan börja lite smått att planera verksamheten framåt igen. Kul tycker vi.

Bara ombyggnaden av Nickkällan blir klar så vi kan vara där igen.

I oktober, förslagsvis den 12, kl. 18.00 träffas Yngregruppen och äter pizza. Särskild inbjudan kommer.

Den 15 januari kl. 15.00 och den 22 januari kl. 15.00

Har vi bokat biljetter till Görsköjs nyårsrevy på Musikpalatset i Karlskoga.

Föreställningarna kommer att syntolkas. Mera info i nästa nr.

Ring mej gärna och boka redan nu.

Hoppas vi ses snart.
Ring gärna.

Kristina Johansson, Ordförande
070-66 06 981

Information från SRF SYDnärke
Lunch träff
Nu välkomnar vi alla våra medlemmar till en lunchträff på Goda Rum, Kyrkogatan 45 i Kumla. Vi träffas onsdag 6 oktober kl 13.00. Du får stå för dina färdtjänst resor själv, men vi subventionerar lunchen med 70 kronor så du behöver endast betala 50 kronor för lunchen. Anmäl dig till Charlotte 019/ 673 21 05 senast 28 september om du vill följa med.

Information från SRF Örebro kommun
Välkommen på vita käppens dag 2021
Den 15 oktober är det vita käppens dag som i år arrangeras i Örebro.

Nytt för i år är att vi kommer ha fokus på tillgängliga och användbara möjligheter att resa.

En annan nyhet för i år är att vi kommer vi försöka att skapa opinion tillsammans med andra funktionshindergrupper i aktuell fråga.

Man har ofta kunnat läsa i tidningen om indragna busslinjer och hållplatser i Örebro.

Nu är det Flextrafikens tur.

Vid årsskiftet 2021-2022 föreslås Flextrafiken att läggas ner.

Detta i kombination med indragna busslinjer och hållplatser är ingen bra sådan eftersom det dels ökar avstånden mellan hållplatser och för oss med synnedsättning kan det också innebära större svårigheter att hitta till närmaste hållplats.

Det är därför hög tid för oss att agera.

Vi börjar med att ta oss till Föreningarnas hus med hjälp av Flextrafiken för de som har möjlighet till det. Har du inte möjlighet att ta dig till Föreningarnas hus med Flextrafiken går det naturligtvis bra med färdtjänst.

För mer information om Flextrafiken kan du läsa vidare på annat ställe i tidningen.

Det går naturligtvis också bra att ringa ombudsmannen Roger Alexanderson tel 072 738 04 50 eller e-post roger.alexanderson@srf.nu

Några hållpunkter för dagen:

10:00 fika presentation och genomgång av dagen

10:30 varför ska Flextrafiken läggas ner?

11:00 erfarenheter av Flextrafiken, vi ger våra erfarenheter av att resa med Flextrafiken samt diskuterar nödvändigheten av en tillgänglig och användbar möjlighet att resa i Örebro.

12:00 hur vill vi att Flextrafiken ska se ut och fungera?

13:00 vi avslutar dagen.

Observera att programmet kan komma att ändras beroende på medverkan från kommunen och media.

Välkommen!

Hälsar

SRF Örebro kommun
Genom Roger Alexanderson, ombudsman

Inkomna bidrag
YTTERLIGARE EN KONGRESSDAG
På SRF:s digitala kongress den 17 – 20 juni lyckades man

inte att hinna med det planerade programmet. Övriga motioner och jämställdhetsrapporten och dito ny strategi samt frågan om SRF bör ägna sig åt affärsverksamhet fick stryka på foten. Det beslöts att dessa programpunkter skulle återtas på en ytterligare kongressdag lördagen den 4 september. Distriktets ombud Sandra Johansson, Dan Wakman och Anders Eng samt Charlotte Åkerlind som teknik-fadder. Vi samlades klockan 8.30 den 4 sept. på kontorshotellet my Office som ligger vid Gustavsviksområdet för att delta på den digitala kongressdagen som var planerad att hålla på till klockan 18:00, men så lång blev inte dagen, nästan två timmar tidigare 16:15 kunde förbundsordförande Niklas Mattson tacka för väl genomförd kongressdag, att vi slutade nästa två timmar tidigare än planerat hade nog ingen räknat med. Vi var 80 kongressombud, 31 kvinnor och 49 män. Med följande åldersfördelning: 0-30år=3st. 31-50år=17st, 51-65år=30st 66-75år=20st samt 76 och äldre =7st. Kongressdagen var en mer stillsam tillställning än dagarna i juni, det beror säkert på att övriga motioner som var 33 till antal, inte var lika engagerande som motionerna i juni. Det var inga långa talarlistor och diskussionen var lågmäld. Vid motionen om flygstopp för resor till SRF:s arrangemang höjdes debattklimatet, norrlänningarna bet ifrån, de ville inte se något flygstopp. Röstsiffrorna blev 65 för avslag och 9 för motionen. Många motioner som ansågs besvarade eller som avslogs föranledde ingen debatt.

Vår medlem Mikael Näsström hade lämnat in en motion om att riksförbundet borde anordna danshelger. Distriktet Stockholm-Gotland yrkade bifall på motionen, med röstsiffrorna 53 mot 19 avslogs motionen.

Vår distriktsstyrelse hade lämnat en motion om att förbundsjuristens fall skall informeras i medlemstidningen PERSPEKTIV. Vårt motionsförslag har genomförts före kongressen, vilket framkommer i förbundsjuristens medverkan i de senaste numren av PERSPEKTIV.

De motioner som gick till votering blev i de flesta fallen som förbundsstyrelsen föreslog, dock inte motion 120: Ökad synlighet och kraft för SRF i samhället. Motionens att-satser var bl. a.  att-sats 1 ”den förbundsordförande som väljas, får uppdraget att främst ägna sig åt att SRF ska synas utåt i samhället och bedriva påverkansarbete.”  att-sats 4 ”det löpande arbetet vid förbundskansliet ska ledas av en kanslichef med dennes underställda chefer. ”Förbundsstyrelsen ansåg motionen var besvarad, men efter votering blev det 40 röster för motionen och 37 röster mot. Kongressen beslöt om återremiss för förslaget om ny jämställdhetsstrategi, den gamla gäller tillsvidare.

Beslut om ny jämställdhetsstrategi tas av organisationsrådet 2022.

Programpunkten om att SRF bör ägna sig åt affärsverksamhet utgick och sköts på framtiden, bättre underlag ska tas fram.

Vill Du fördjupa Dig i kongressens motioner finns de att tillgå på SRF:s hemsida. Sök på ”handlingar till kongressen”. 

Anders Eng

 

Pressmeddelande 2021-08-20

Dom om hjälpmedelsavgifter överklagas
Synskadades Riksförbund ville att Örebro tingsrätt skulle underkänna Region Örebro läns hjälpmedelsavgifter. Eftersom regionen har infört en princip att ta betalt i efterskott för gamla hjälpmedel. Nu kommer Synskadades Riksförbund att överklaga tingsrättens dom. I sin dom gick Örebro tingsrätt på regionens linje. Därför kan avgifter även i fortsättningen tas ut för hjälpmedel som lånats ut före den 1 januari 2020.

– Det är orimligt att patienter, en särskilt skyddsvärd grupp, som får hjälpmedel från det allmänna ska vara rättslösa i förhållande till vården och eventuella villkorsändringar. Det innebär att patienter har ett sämre skydd än konsumenter som istället köpt sina hjälpmedel privat. Domen öppnar Pandoras ask. Det handlar om hur lagen ska tolkas, säger förbundsjurist Anna Quarnström på Synskadades Riksförbund.

Synskadades Riksförbund ville få prövat om Region Örebro län gjort en otillåten ändring av villkoren för hjälpmedel som bryter mot kommunallagen. Regionens hjälpmedelsavgifter strider mot det så kallade retroaktivitetsförbudet i kommunallagen då avgifter tas ut för hjälpmedel som lånats ut mot löfte om avgiftsfrihet vid tiden för utlån. Tingsrätten ansåg inte att avgiften för gamla hjälpmedel stred mot lagen.

– Domen innebär i princip grönt ljus till vårdgivare att börja ta betalt för gamla hjälpmedel som tidigare ersatts genom skattemedel och oavsett vilken information personen fått vid förskrivningen, säger Anna Quarnström.

Synskadades Riksförbund agerade ombud i tingsrätten för två medlemmar som stämt Region Örebro län. De två medlemmarna ville inte betala abonnemangsavgifter för hjälpmedel de redan fått låna avgiftsfritt från regionen – hjälpmedel som enligt tidigare principer ersatts av skattemedel.

Senast den 27 augusti överklagar Synskadades Riksförbund Örebro tingsrätts dom (T 5150-20 T 5153-20) i samförstånd med de två medlemmarna.

Bakgrund
30 förbund: Hjälpmedel är på väg att bli en klassfråga -länk till debattartikel i Aftonbladet

Mediekontakter
Förbundsjurist Anna Quarnström, 08- 39 92 48, anna.quarnstrom@srf.nu
Förbundsordförande Niklas Mattsson, 08- 39 91 11, niklas.mattsson@srf.nu

 

Lite smått och gott
Eftersom vi har lite utrymme kvar i tidningen så kommer här lite pyssel: Lite annorlunda tipsfrågor. Svaren finns längre fram i tidningen:

I Vilken av nedanstående fordon finns det hund?

1 En droskbil med passagerare
X Brandbil med påslagna sirener och blåljus.
2 Polisbil innehållande 2 poliser och 2 bovar.

2. Vilken av följande har likhet med en boxare?

1 Läkare
X Brandman
2 Slaktare

3. Till vem ska du gå för att få kaffebröd? Till den som har

1 Halsont
X Hemmorrojder
2 Huvudvärk

4. När går tågen som tätast mellan Herrljunga och Borås?

1 Kl 12.34
X Kl 11.33
2 Kl 12.59

5. Du ska gå ut och handla, vilket landslag bör du helst ha med dig i plånboken?

1 Ishockey
X Fotboll
2 Handboll

6. I vilket sammanhang använder jag en insikt? När jag….

1 Hoppar höjdhopp
X Springer på tå
2 cyklar

7. Kerstin, Birgitta och Ing-Marie kastar sten. En av dem kastar en sten uppe på ett hustak. Där sitter 10 fåglar. En blir träffad och faller ner. Hur många finns kvar?

1 fåglar
X fågel
2 Ingen fågel
Slutord

Det var allt för den här gången. Hoppas nu att vi ses framöver. Håll utkik i bladet som kommer att komma varje månad i fortsättningen. Jag avslutar med en bild av höstlöv som virvlar. Under bilden finns rätta svaren från tips frågorna. Väl mött.

Rärr svar på tips frågorna:
1, tax – i – bil
1, båda går ronder
X, den har bakvärk/bakverk
2, tågen går i ett i ett
1, tre kronor
2, jag använder bromsen.
2, de andra blir rädda och flyger sin väg.
 

Ansvarig utgivare

Synskadades Riksförbund Örebro
Ordförande Ove Nilsson med styrelse

Redaktör

Charlotte Åkerlind
019 – 673 21 05
Charlotte.akerlind@srf.nu

Kontaktinformation

019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu

Prenumerationsfrågor (Ändring av läsmedia)

019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu

Ombudsman
Roger Alexanderson
072 - 738 04 50
roger.alexanderson@srf.nu