Innehåll

Förord

Information från distrikt
- Referat från årsmötet
- Sommarrevy i Wadköping 16 juli
- Studiecirkel i hemberedskap
- Gubbhelg
- Vandringshelg på Bergslagsleden
- Information om beställningscentralens app 15 september
- Kongress i rymden

Information från SRF Bergslagen
- Sommarhälsning

Information från SRF Karlskoga Degerfors
- Sommarhälsning

Information från SRF SYDnärke
- Sommarhälsning

Information från SRF Örebro kommun
- NYA-gruppen i höst

Slutord
 

Förord
Midsommar har precis stängt dörren för i år och nu går vi mot mörkare tider. Men, först har vi den härliga sommaren framför oss. Jag hoppas att ni alla är eller ska snart bli vaccinerade så vi kan träffas något under hösten. Här kommer lite hälsningar från distriktet och lokalföreningarna så länge.

Information från distrikt
Referat från distriktets årsmöte
Den 24 april var det årsmöte för distriktet. I likhet med förra året var det ett telefonmöte. Det var föreningens 98:e årsmöte, cirka 20 medlemmar

deltog. Ove Nilsson blev omvald till ordförande. Valda till styrelsen blev Sandra Johansson, Chivan Omar och David Lindberg. Kvarstår gör Anders Eng, Mikael Näsström och Dan Wakman. Mötet antog

uttalande om ”Vi säger nej till försämring av syntolksutbildningen” och ” Utbildning i funktionshinderkunskap till kommunanställda”.

Sommarrevy i Wadköping
Karlskogateatern Görsköj samarbetar med en revygrupp i Örebro i sommar och gör en sommarrevy - Dä blir va dä blir! Utomhus i Wadköping där vi kan hålla avstånd.

Det blir en syntolkad föreställning den 16/7 kl 18.30.

Biljettpris är 280 kr. Ni bokar era biljetter hos Anette Jakobsson telnr: 070-3102673 eller mail anette.jakobsson11@gmail.com 

 

Studiecirkel i hemberedskap
Hur ska jag agera om det börjar brinna i huset där jag bor?

Vad behöver jag ha hemma för att klara mig vid en eventuell kris?

Vad är en risk- och sårbarhetsanalys?

Dessa och fler frågor kommer besvaras under den tänkta studiecirkeln.

Syftet med studiecirkeln är att ge en grundläggande kunskap om hur man som privatperson hanterar en samhällskris såsom bränder, vatten/elavbrott eller andra katastrofer.

Hur man förser sig med nödvändig information, hygien under krisen, matlagning m.m, är också ämnen som tas upp.

Vi kommer använda oss av Boken för hemberedskap, som är framtagen av Civilförsvarsförbundet och som finns att få som tryckt text, punktskrift, daisy eller digitalt.

När du gör din intresseanmälan vill jag veta:

Namn, e-post samt vilket läsmedia du vill ha boken.

Sista dagen att göra din intresseanmälan är den 12 augusti 2021.

Efter anmälningstidens slut kommer jag att skicka ut mer information till de som anmält sig med startdatum tid och eventuell plats.

Du gör din intresseanmälan till kansliet tel 019 673 21 06 eller e-post orebro.lan@srf.nu

Det går också bra att göra intressanmälan till mig, Roger Alexanderson tel 072 738 04 50 eller e-post roger.alexanderson@srf.nu

Välkommen med din anmälan

Hälsningar Roger Alexanderson, ombudsman

Gubbhelg 12-13/6
Fem medlemmar från föreningen träffades i Sixtorp för en aktiv helg på på Sixtorps Resurce.
Började lördagen med att luncha. En soppa i restaurangen som Ann-Sofie hade ordnat med. Efter lunchen skulle vi gå en sväng i naturreservatet. Lagom när vi hade kommit ned till badet så började det regna. Blev en långfika i deras stora samlingshus. Efter kaffet bytte några av oss om för att prova utegymmet.
Magnus gjorde ett superbra jobb att berätta hur man skulle göra när man var synskadad eller helt blind. Alla var med och utförde detta i sin förmåga.
Framåt kvällen bjöds det på grillad fisk med wokade klyftpotatis.
Efter fisken blev det ombyte till badbyxor och bad i vedeldad badtunna med vedeldad bastu. Dagen avslutades vid 22:30

Söndagens bravader började med en riktig hotellfrukost på deras anläggning. Gick sedan ned till badet där vi hjälptes åt att blåsa upp Sup-brädan. Det är en lång bräda man står och paddlar på, man kan stå fyra personer på brädan. Sedan hjälptes vi åt att lägga i kanoterna i vattnet. Det satt en synskadad i främre delen av kanoten och ledsagaren satt bak i kanoten och styrde. En mycket rogivande timme i kanoten. Där efter fick dom som ville prova Sup-brädan, alla provade den, sittande på knä eller stående. En intressant och vinglig upplevelse.

Avslutade söndagen vid lunch med en soppa och till efterrätt blev det hemmagjord rabarberpaj.
Alla som var med var mycket nöjd med helgen och den superba servicen som Ann-Sofi och Magnus gav oss under helgen.

Ett stort tack för en trevlig helg från oss som var med.
Samt den utmärkta service vi fått med ledsagning och syntolkning under helgen så vi fått en bra upplevelse.
Dan Wakman, Synskadades Riksförbund Örebro Läns Gubbträff

Vandringshelg på Bergslagsleden
Helgen 22-23 maj gav sig 6 tappra medlemmar och deras ledsagare ut för att vandra några etapper på Bergslagsleden. De startade i Blankhult för att ta sig till Ånnaboda. Det blev en blöt och krävande dag med många hinder att försöka bestiga.

När man väl kom fram till Ånnaboda väntade god mat och en skön säng där man kunde vila till vandringen fortsatte till Suttarboda på söndagen. Även den dagen blev blöt då det regnade hela tiden. Då hade också skaran sjunkit till 4 stycken. En väl genomförd helg av tappra medlemmar.

På bilden ser vi 4 medlemmar stå på en stig med skog runt omkring sig.

Information om Beställningscentralens app för att beställa färdtjänstresor.
Onsdag 15 september kl 18.00 får vi besöka beställningscentralens lokaler, Eklundavägen 1, för att där få lära oss att använda appen som vi ska beställa färdtjänstresor på. OBS! Om du vill träna på appen så måste du ta med din smarta telefon eller bärbar dator. Anmäl dig senast 8 september till anmalannyagruppen@srforebro.se eller ring kansliet 019/673 21 06. Mer information kommer i SYNvinkeln i augusti.

 

Kongress i rymden

Under helgen 17 – 20 juni hade vi i SRF den första digitala kongressen någonsin. Under hela året har utbildningar i Teams samt testkongresser utförts så att allt skulle flyta så bra som möjligt och alla skulle kunna hantera Teams och Meetings. Och flöt på gjorde det. En enda gång slängdes vi ur programmet, men då loggade vi in igen och så fungerade allt bra.

På torsdagen och fredagen var det mest stadgarna som diskuterades. Mest diskussion blev det om verksamhetsrevisorerna skulle kunna kalla till extra kongress om det skulle behövas.

Under fredagen valdes också en ny förbundsordförande eftersom Håkan Thomsson har suttit de 9 åren som man får sitta på den posten. Till ny ordförande valdes Niklas Mattson. Ni som var med på vårt årsmöte kommer säkert ihåg att han var ordförande på det mötet. Det var dock inte vår kandidat, utan det var i första hand Alireza Alipour som kom igen och blev andre vice ordförande. Till första vice ordförande valdes Tina Nummi Södergren som var den förbundsordförande som Håkan efterträdde 2011.

Under helgen diskuterades också verksamhetsinriktning, långtidsbudget och motionerna knutna till dessa ämnen. Vad som är glädjande är att det återigen kommer att vara en rabatt om man går in som medlem under årets sista kvartal.

Diskussionerna var många och ibland kanske för långa, så detta gjorde att vi kommer att ha en extra kongress lördag 4 september eftersom några frågor och många motioner inte hanns med att behandlas.

En ny förbundsstyrelse fick vi i alla fall. Vår representant Agneta Elfving valde att inte ställa upp på omval efter 6 år som ledamot. Vi tackar henne för hennes engagemang både i förbundsstyrelsen och framför allt för att ha varit en länk mellan oss i distriktet och riksförbundet. Hon har krigat på outtröttlig med frågor som gynnar oss i distriktet. Vi säger tack och hoppas du fortsätter ditt engagemang hos oss här i distriktet.

Dan Wakman och Sandra Johansson.

Information från SRF Bergslagen
Här kommer en sommarhälsning från SRF Bergslagen. Vi hoppas att alla medlemmar får en härlig sommar och att vi kan ses till hösten. Arbetsgruppen arbetar på att försöka få till en träff i september där vi kan diskutera vad vi vill göra i föreningen när nu samhället öppnar upp för möten igen. Men först. HA en skön sommar alla.

Information från SRF Karlskoga Degerfors
Vi önskar er alla en riktigt skön sommar.

Vår stora förhoppning är att vi ska ses till hösten.

Det finns mycket att se fram emot.

Ta hand om er och njut av sommaren!

Tyvärr måste vi meddela att Andreas Stridh har lämnat oss i sorg och saknad. Andreas ingick i SRF styrelse flera år, Yngregruppen och i Rådet för funktionshinderfrågor i Karlskoga kommun. Vi kommer att sakna honom på alla våra möten och sammankomster. Vi tänker på hans anhöriga. Andreas blev 43 år. Tack för din vänskap och Sov gott Andreas! Kristina Johansson, ordförande telnr 070-66 06 981

Information från SRF SYDnärke
EN sommarhälsning kommer till alla medlemmar i föreningen. Under hösten hoppas vi kunna träffas och diskutera hur vi vill att framtiden i föreningen ska se ut. Mer information kommer i nästa nummer. Nu önskar vi er en skön sommar.

Information från SRF Örebro kommun
NYA-gruppen
Nya-Grupppen: Grill kväll vid Rynningeviken onsdag den 18 augusti.

Onsdag den 18 augusti mellan 18:00- cirka 19:30 kommer Nya-Gruppen ha grillkväll vid Rynningeviken. Där har vi tänkt grilla korv med bröd, något att dricka samt dricka kaffe. Mer information kommer i början av augusti.

Med vänliga hälsningar Dan Wakman och Sandra Johansson

Nya-Gruppens aktiviteter.

Våra planer med Nya-Gruppen under hösten är osäker om vi kan genomföra de aktiviteter som vi tänkt oss. Men för nu läget siktar vi in oss på att försöka ha minst en aktivitet i månaden och göra dom så de passar vad folkhälsomyndigheternas ger för direktiv mot pandemin. I augusti ska vi ha grill kväll ute och september har vi tänkt ha en informations kväll från beställningscentralen för att lära oss appen som vi kan beställa färdtjänst.  Men information om detta kommer i slutet av augusti. Kommande aktiviteter kommer vi se till att informera minst två veckor innan. 

Ha nu en underbar sommar och ladda batterierna så ses vi förhoppningsvis till 

Slutord

Nu hoppas jag ni alla får en härlig och skön sommar med möten av nära och kära. Sedan hoppas vi att vi kan ta nya tag och träffas på ”riktigt” under hösten. Njut av den tiden som är så vi får ork till höstens verksamhet.

 

Ansvarig utgivare

Synskadades Riksförbund Örebro
Ordförande Ove Nilsson med styrelse

Redaktör

Charlotte Åkerlind
019 – 673 21 05
Charlotte.akerlind@srf.nu

Kontaktinformation

019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu

Prenumerationsfrågor (Ändring av läsmedia)

019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu

Ombudsman
Roger Alexanderson
072 - 738 04 50
roger.alexanderson@srf.nu
SRF Örebro Län
Adress: Mellringevägen 120 B 703 53 Örebro
E-post: orebro.lan@srf.nu
Telefon: 0760-05 39 96
Hitta snabbt