Innehåll

Information från distrikt
- Familjeteater Petson och Findus 5 december
- Bio Ailos resa 7 december
- Nyårsrevy ”På rätt spår” 18 och 19 januari
- Information från ombudman
- Krönika 

Information från SRF Bergslagen
-           Jultallrik på Åkeby 12 december 

Information från SRF Karlskoga Degerfors
- Bingo 22 november kl 15.00 på Nickkällan
- Musikträff 1 december kl 15.00 på Nickkällan
- Julfest 14 december kl 17.00 på Nickkällan

Information från SRF SYDnärke
- Jullunch 9 december på Kvarngården, Kumla 

Information från SRF Örebro kommun
- Julavslutning 7 december kl 14 på café Imanuel
-  Julavslutning NYA-gruppen och torsdagsgruppen 4 december kl 18 på             Skäpplandsgatan 25
- Subventionerat Julbord på Coco Green 17 december kl 18. 

Inkomna bidrag
- nbjudan till jullunch 11 december från arbetsnämnden
- Ta chansen att lära dig punktskrift!
- En okänd stiftelse
- Åke Minsberg in memoria 

Slutord

Förord
Nu har första snön kommit. Då är vintern här. I måndags singlade stora snö flingor ute och det snöade mycket på kort tid. Jag tyckte det kändes skönt då jag var inomhus och inte behövde stå ute precis då när det snöade som mest. Rolig tanke är att då man var barn älskade man då snön kom och ville ut direkt och kasta sig i snön och leka, men nu som vuxen vill jag hellre stanna inne och kolla på snön än att leka med den. Men ska kanske bryta den trenden i år och gå ut och göra snöänglar då det blir mer snö. Vem vet får återkomma längre in i vintern om jag gör detta. Nej, nu ska ni få ha en skön läsning i synvinkeln och få information om vad som händer i föreningen.

Sandra Johansson ordförande, SRF Örebro kommun 

Information från distrikt
Familjeteater Pettson och Findus
NYA- teatern, Storgatan 21, inbjuder till ett syntolkat genrep av deras julföreställning ”Pettson får julbesök” torsdag 5 december, cirka 18 00 till 20 00 . Definitiva tider får ni efter anmälan. Före föreställningen får ni också träffa skådespelarna och bekanta er med miljön. 

Manuset är baserat på en av dom populära berättelserna om  Gubben Pettson och hans katt Findus, det är dagarna innan jul och alla förberedelser är i full gång. Men gubben ramlar och gör illa foten. Allt stannar av och katten blir orolig för att hela julen ska bestå av morötter och andra tråkigheter.  Föreställningen vänder sig till alla över 3 år en varm och fin julberättelse för hela familjen. 

Biljetterna kostar 50 kronor för vuxen och 25 kronor för barn upp till 16 år.
Anmäler dig gör du till kansliet 019 673 21 06 senast 1 december. 

Syntolkad bio ”Ailos resa” 7 december cirka klockan 18 00 
Ett magiskt juläventyr för hela familjen om den lilla renen Ailo och hans liv i Lappland.
"I Ailos resa" måste den nyfödda Ailo övervinna alla faror i den brutala vildmarken.

Här får vi följa med på en storslagen resa i ett imponerande landskap och allt vad den har att erbjuda – ett fantastiskt djurliv och enastående natur. Hur är det att växa upp i denna magiska värld?

Berättare är Rolf Lassgård
Syntolk: Lotta Lagerman
Anmäl dig till kansliet 019 673 21 06 senast 4 december. 

Syntolkad nyårsrevy ”På rätt spår” 18 och 19 januari 
Nyårsrevy med Görskoj i Karlskoga 18 och 19 januari klockan 14 00 till  cirka 18.

Föreställningen innehåller sketcher, sånger och danser och tar upp saker som hänt under 2019 - både stort och smått. En revy i två akter och ca 2,5 timme inkl paus. 

Biljettpris: 240 kronor som betalas på plats. Fika: 50 kronor (kaffe och kaka)
Anmälan till kansliet 019 673 21 06 senast 15 december 

Information från ombudsman
Hej alla läsare!

Visst är det roligt med uppmärksamhet? Att få synas och höras i olika sammanhang när man vill framföra åsikter om saker som man vill förändra, saker som man tycker är rentav dåliga eller varför inte saker som är bra?

Möjligheten att synas och höras är ett viktigt verktyg för oss och vi har haft tur vid flera tillfällen den senaste tiden att lyckas med just det, att synas och höras.

Det är vid dessa tillfällen som jag som ombudsman känner att ”här har vi en möjlighet att trycka på och påverka olika saker” och det är precis det vi försöker göra så snart de gyllene tillfällena ges.

Några exempel på dessa tillfällen är dels när lokalföreningen i Örebro gick på stan och delade ut information till butiker om vad som är bra att tänka på när julskyltningen ska fram eller när jag själv var med i SVT nyheter Örebro och berättade om vilken fara de nya elsparkcyklarna kan ställa till med i Örebro.

Ett annat bra sätt att synas och höras på det mer personliga planet är Eftermiddagsfiket som hade sin första träff den 13 november i Föreningarnas hus.

Att komma in i caféet, ta en fika och slå sig ner med några andra medlemmar och prata om allt mellan himmel och jord.

Dessa träffar ser jag som ett bra verktyg i mitt arbete för det är där och då jag kan ta del av vad andra medlemmar vill föra fram.

Som medlem ser jag dessa träffar som nödvändiga, att träffa andra medlemmar i samma situation och det kan leda till att man växer som människa.

Visserligen var det inte så många som kom på Eftermiddagsfiket den 13 november, men vi som var där, tog oss en fika och pratade om allt möjligt tycker att det är en bra idé.

Därför kommer Eftermiddagsfiket fortsätta 27 november klockan 13-16 och jag hoppas verkligen att fler medlemmar kommer och har lika trevligt som vi som var där första gången hade det. VÄLKOMMEN

Det här var en liten udda information, det borde kanske egentligen heta reflektion, men mitt i allt det intressepolitiska arbetet så är det nog välbehövligt att reflektera även över saker som händer i distriktet bland oss medlemmar.

Ha en fortsatt trevlig läsning!

Hälsar
Roger Alexanderson, ombudsman 

Information från SRF Bergslagen
Jultallrik på Åkeby herrgård 12 december
Föreningen äter sin traditionella jultallrik även i år på Åkeby herrgård, Nora. Torsdag 12 december klockan 12 00. Pris för medlemmar och deras ledsagning är 100 kronor, resten subventionerar föreningen. Anmäl dig senast 5 december till Irene 0 5 8 7 254 56. Varmt välkommen 

Information från SRF Karlskoga Degerfors
BINGO

Fredagen den 22 november klockan 15 00 på Nickkällan.
Brickor 30 kronor per styck. Kaffe 30 kronor.
Anmälan till Inger 073 035 08 59 eller Margareta 0 5 8 6 386 59 senast den 19 november  

MUSIKTRÄFF

Söndagen den 1 december klockan 15 00 på Nickkällan.
Sång och musik. Kaffe 10 kronor. Ta med eget bröd. 

JULFEST

Lördagen den 14 december klockan. 17 00 på Nickkällan.
Jultallrik, kaffe, lucia, lotterier. Ta med julklapp värd cirka 30 kronor. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.
Pris för medlemmar 100 kronor, övriga 150 kronor.
Anmälan till Inger 073 035 08 59 eller Margareta 0 5 8 6 386 59
Senast den 9 december 

VÄLKOMMEN hälsar SRF styrelsen
Kristina Johansson 070 66 06 981, 0 5 8 6 414 12 

Information från SRF SYDnärke
Info från Sydnärke

Jullunch på Kvarngården, Kumla klockan 13.00 måndag 9 december.

Den här gången försöker vi att anordna ett enkelt julbord själva men vi mottar gärna hjälp från stödjande medlemmar eller någon av eran anhörig eller ledsagare. Föreningen bjuder på mat och dryck. Anmälan till Berit 070 312 08 91 senast 2 december. 

Information från SRF Örebro kommun
Hej alla Synvinkelläsare! 

Här kommer lite information om de närmaste träffarna med Öppet hus.
Onsdagen 27 november underhåller trubaduren Åke Holt.
Sista bingon före juluppehållet är den 4 december.

SRF Örebro kommuns årliga julfest äger rum lördag 7 december se inbjudan. Hoppas vi ses hälsar Fredrik Sterner 

Julavslutning
Välkommen till vår traditionella julavslutning lördag 7 december klockan 14 till 16 i café Imanuel, Ekersgatan 15. Vi bjuder på kaffe, saffransbullar och pepparkaka. Ta med en julklapp för cirka 50 kronor till lotteriet så vi får många vinster. I år har vi tyvärr inte fått tag i något luciatåg, men det blir sång och musik i jultid iallafall. Anmäl dig till kansliet senast 1 december så vi kan beräkna fika till alla. Telefon 019 673 21 06. 

Julavslutning NYA-gruppen och torsdagsgruppen 
I år har vi slagit ihop avslutningarna för NYA-gruppen och torsdagsgruppen till Onsdag den 4 december klockan 18.00 då föreningen bjuder på ett enkelt julbord i kommunens lokal på Skäpplandsgatan 25.

Anmälan görs så fort du vet att du vill vara med men senast den 2 december klockan 12 00. Anmälan görs till NYA Gruppens mail anmalnyagruppen@srforebro.se eller till kansliet på telefon 019 673 2106. 

Alla är varmt välkomna! 

Subventionerat Julbord
I år kommer vi att ha ett subventionerat julbord på Coco Green, Drottninggatan 40 tisdag 17 december klockan 18. Där vi får äta ett traditionellt julbord samt lite asiatiska rätter. Vi får även underhållning av Jonny Fagerman. Styrelsen har beslutat att subventionera julbord så du och din ledsagare betalar endast 50 kronor + dricka (även läsk, loka, lättöl). OBS! Begränsat antal platser så först till kvarn gäller. Anmäl dig till kansliet 019 673 21 06 senast 4 december. 

Inkomna bidrag
Inbjudan till jullunch från arbetsnämnden
MEDLEMMAR I SRF ÖREBRO LÄN HÄLSAS VÄLKOMNA TILL JULLUNCH PÅ HIVE, ett konferens- och mötescentrum i CENTRALA ÖREBRO, med ljusa och trevliga lokaler. 

Den 11 december hälsar Arbetsnämnden för synskadade i Örebro län Dig/och Din ledsagare välkommen på en lunchträff. Ni bjuds på en jultallrik och därefter kaffe och kaka.

Julmusik kommer att höras lite ”soft” i högtalare och det kan hända att vi blir bjudna på någon liten underhållning!

Adress: Nikolaigatan 10, eller

Kyrkogatan 3, (på baksidan/sidan av byggnaden), där det också finns en entré, där det finns hiss med plats för rollator eller rullstol. 

Dag: 11 december Tid: 12 00 till 13-15. 

Anmälan: SRF:s expedition på telefon 019 673 21 06 (mellan 09 00 och 12 00) eller per email till srf.orebro.lan@telia.com. Det finns endast ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller, dock senast den 29 november.  

Meddela vid anmälan om Du behöver någon speciell kost på grund av allergi eller om det är något annat vi bör ta hänsyn till. Arbetsnämnden ersätter Dina resekostnader. 

Hjärtligt välkomna!
Arbetsnämnden för synskadade genom
ordförande Maria Larsson och
sekreterare Lena Berglund, lena.g.berglund@lansstyrelsen.se 

Ta chansen att lära dig punktskrift! 
För gemenskap, underhållning eller som ett nyttigt verktyg i vardagen. Det finns många anledningar att lära sig punktskrift.

En liten stunds övning om dagen kan ge dig goda kunskaper bara efter ett halvår.
Nu är det snart dags igen för SRF:s populära nybörjarkurser.
Nytt för 2020 är att första kursen vänder sig till personer med dövblindhet,

ett önskemål som vi nu äntligen kan infria.
Deltagaren själv ansvarar för sina egna teckentolkar.
Platsen är Almåsa havshotell utanför Stockholm. Kursen startar på måndag vid lunch och avslutas på torsdag efter lunch, följande fem tillfällen gäller för 2020 kronor

27 till 30 januari (endast för personer med dövblindhet)
23 till 26 mars
11 till 14 maj
14 till 17 september
16 till 19 november 

Möjlighet finns att läsa kursen vid flera tillfällen. SRF står för kostnaden för resor till och från kursen samt kost och logi. Du betalar själv en deltagaravgift på 500 kronor för fyra dagar. För frågor och anmälan,

kontakta Lena Nisula Wester på Synskadades Riksförbund.
Telefon: 08 39 91 70 eller mejla: punktskrift@srf.nu

Sista anmälningsdag till första kursen är 1 december. Men gör din intresseanmälan så fort du kan för kurserna fylls på så fort det blir en plats ledig! 

Välkommen

Med vänlig hälsning
Lena Nisula Wester
handläggare i punktskrift 

EN OKÄND STIFTELSE
Känner någon till Friherrinna Greta Hamiltons stiftelse till förmån för blinda inom Örebro län? För mig var det obekant. Jag har hört med medlemmar som varit med länge om de känner till stiftelsen, ingen känner till den.

Jag upptäckte stiftelsen av en ren tillfällighet på internet. Efter lite undersökningar på internet dök Samfundet Örebro Stads- och Länsbibliotekets vänner upp. Det framkom att Samfundet förvaltar Greta Hamiltons stiftelse. På deras hemsida kan man läsa ” Sedan 1965 har Samfundet även som särskild uppgift att förvalta friherrinna Greta Hamiltons stiftelse som varje år ger stor avkastning. Denna används av Stadsbiblioteket i Örebro till att producera talböcker. Men även för andra insatser åt synskadade i länet i syfte att de ska kunna tillgodogöra sig böcker”.

Jag skickade ett antal frågor till Samfundet. De svarade mycket snabbt och föredömligt. Här kommer frågor och svar.

VEM VAR GRETA HAMILTON? Hustru till ägaren av Boo Slott, vän till flera av dåtidens kända kulturpersoner.
VAR GRETA HAMILTON SYNSKADAD? Ja
VILKET ÅR BILDADES STIFTELSEN? 1965
VAR DET ENBART GRETA HAMILTON SOM DONERADE TILL STIFTELSEN OCH HUR STORT BELOPP? Ja, 100 000 kronor, men nästan hälften gick bort i arvskatt och avgifter.
HUR MYCKET KAPITAL FÖRVALTAR STIFTELSEN IDAG?
Cirka 10 miljoner kronor.

HUR MYCKET ÄR DEN ÅRLIGA AVKASTNINGEN? Den har
legat på omkring 150 000 kr i aktieutdelning/år, men är idag bunden till aktiefonder (av etisk typ) och deras värdeökning.

FINNS DET EN STYRELSE TILL STIFTELSEN, I SÅ FALL VILKA
SITTER I STYRELSEN? Styrelsen är densamma som för Samfundet Örebro Stads- och Länsbiblioteks vänner. Här kommer utdrag ur årsmötesprotokoll 2019: Till ordförande ett år omvaldes Martin Dufverman. Till styrelseledamöter för två år omvaldes Marie Danielsen, Gunilla Lindholm, Violetta Rokka samt suppleanterna Sandar Hamilton,

Karl-Gustav Sjögren. Kvar i styrelsen ytterligare ett år är Ella-Britt Lindeberg, Marita Lindskog, Svante Lundgren. Monica Wahlgren och suppleanten Henrik Mörner.

Till styrelsen omvaldes för två år Arne Johnsson. Till suppeant Yvonne Bergman.

VEM BESTÄMMER VILKA TALBÖCKER SOM SKA GES UT?
Stadsbiblioteket i Örebro kommer med förslag, baserat på önskemål från låntagare, beslut tas i stiftelsens styrelse.

VILKEN KATEGORI AV TALBÖCKER GES UT, NÄMN NÅGRA BOKTITLAR SOM KOMMIT UT SENASTE ÅREN?
Alla kategorier, poesi och prosastycken som Måna N Bergers nya, romaner och faktaböcker som t ex böcker från Bergslagen och Karlskoga.

HUR MÅNGA TALBÖCKER PRODUCERAS VARJE ÅR?
       Varierar, men ligger mellan 6-10 st.

HUR MÅNGA TALBÖCKER HAR PRODUCERATS                              UNDER STIFTELSENS LIVSTID? 
Tyvärr ingen som hållit den räkningen. 
 
VAD KOSTAR DET ATT PRODUCERA EN TALBOK?
           Ett snittpris är 15-20 000 kr men beror på antalet            sidor och komplexiteten i bildmaterial och ev bilagor.

TALBÖCKER FINNS PÅ CD-SKIVOR, MEN FINNS DOM
           OCKSÅ PÅ INTERNET/LEGIMUS?
            Våra lokalt producerade finns ej på nätet.

TALBÖCKER SOM PRODUCERADES UNDER RULLBANDENS OCH KASSETBANDENS TID, ÄR DESSA ÖVER-
FÖRDA PÅ CD –SKIVOR, INTERNET/LEGIMUS?

Inte våra lokalt producerade vad jag vet. Troligen har det gjorts i vissa fall vad gäller den riksproducerade utgivningen.

Stadsbiblioteket i Örebro och/eller Myndigheten för tillgängliga medier har troligen bättre uppgifter om dessa två sista frågor.  

Anders Eng 

Åke Minsberg in memoria

När oktober gick över till november så drabbades vi av beskedet att vår kära vän och kamrat Åke Minsberg avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 91 år. Åke var mycket omtyckt av både vännerna i lokalföreningen, men även i distriktets resterande verksamhet. Han var alltid glad och vänlig när man mötte honom. Han var väldigt engagerad och satt i distriktets brukarråd och lokalföreningens styrelse fram till hälsan gjorde att han inte orkade med. Vi kommer alla att komma ihåg honom för hans härliga berättelser här i SYNvinkeln där han skildrade sitt liv på ett fantastiskt sätt. För mig var han omtänksam, varm och vänlig och bara full av kärlek. Jag kommer att sakna honom oerhört. Jag avslutar med en dikt från honom själv som jag fick sänt av hans dotter som hon ville dela med sig av till alla hans vänner i SRF. Så låt hans egna ord följa er på livets väg.

Charlotte 

Några tankar om LIV och DÖD……
Att födas är att dö en smula!
Så sant så sant.
Det hjälper föga vara istadig som en mula.
Somliga föds till rikedom och ära
Andra redan i början till slant är slagna.
En del från morgon till kväll kan dansa ”hula-Hula”
Andra, ack ett kors så tungt att bära.
De lyckans ostar i vagn blir dragna,
Oss andra, som de tycka vara slusk och slyna.
Dock skola de en gång erfara-
En flugskit var de bara!
Vi må vara norr- eller sydlänningar
Inför vår Herre äro vi alla små-länningar! 

Slutord
Så har vi kommit till slutet av den här tidningen. Hoppas ni hittat något trevligt att delta på innan vi tar jullov. Det kommer ett nummer till av SYNvinkeln innan vi tar jullov. Vill ni ha in något bidrag till det numret så skicka in det till oss senast 15 december. Nu önskar vi alla en trevlig första advent. 

Ansvarig utgivare

Synskadades Riksförbund Örebro
Ordförande Ove Nilsson med styrelse 

Redaktör

Charlotte Åkerlind
019  673 21 05

charlotte.akerlind@srforebro.se 

Kontaktinformation

019  673 21 06
orebro.lan@srf.nu 

Prenumerationsfrågor (Ändring av läsmedia)

019  673 21 06
orebro.lan@srf.nu 

Ombudsman

Roger Alexandersson
072   738 04 50
roger.alexandersson@srforebro.se