Solen har nu äntligen kommit fram och lyser ordentligt men sin närvaro. Man märker att sommaren nu är här. Semester har eller ska börja för en del. Under våren har alla lokalföreningar haft många olika aktiviteter.

Under våren har 40st personer varit i Stockholm och Medlemsforum 2019 som har många inspiration och glädje

Avslutningsvis hoppas jag att alla kommer få en bra sommar, vad nu detta innebär.

Ha en fortsatt trevlig läsning så ses vi till hösten.
//Dan Wakman 

Ur innehållet:

Info från distriktet med frågor om ledsagning och reportage om sommarresan

Info från lokalföreningarna.

Bilder från aktiviteter, så här gör du för att kunna se dem.

Inger fick en skräckfärd med färdtjänst från NA 15 maj

Skrivtävling om ledsagning 

Info från distriktet
Minnesord

Leif Eriksson vår tidigare ombudsman och mångårig förtroendevald medlem, har lämnat oss och familjen efter en tids sjukdom. Leif som alltid kämpade för alla synskadade med ett outtröttligt engagemang. Att samhället ska vara mera tillgängligt, som rätten till arbete, fungerande färdtjänst och bra gatumiljö för alla synskadade var hans ledstjärna.

Många möten med tjänstemän/politiker inom kommunen och regionen har Leif diskuterat fram mycket bra och kreativa beslut med sin envishet och respektfullhet.

Tack för din fina vänskap och allt du tillförde vår förening.

Agneta Elfving, Folke Holmberg, Leif Enmalm, Ove Nilsson
SRF Örebro Län. 

Frågor om ledsagning
Hej alla läsare!

Distriktsstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som ska arbeta med ledsagning.
Ledsagning är en viktig och nödvändig insats för personer med synnedsättning.
I vårt arbete behöver vi göra en kartläggning hos våra medlemmar hur det ser ut när det gäller ledsagning så därför kommer här några frågor.

Har du ledsagning idag?

Har du funderat på att ansöka om ledsagning men inte vet hur du ska göra?

Har du haft ledsagning tidigare men fått den indragen?

Om du har ledsagning, har du den enligt LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) eller enligt SOL (Socialtjänstlagen)?

Vi kommer återkomma efter sommaren med fler och mer utförliga frågor.

Du skickar dina svar till Roger Alexanderson på e-post roger.alexanderson@srforebro.se

Vill du ha hjälp med att skriva ner svaren går det bra att ringa till Roger på tel 072 738 04 50 eller Ove Nilsson tel 076 05 86 774.

Vi önskar dig en trevlig sommar och på återhörande i höst. Hälsningar från Arbetsgruppen för ledsagning genom

Roger Alexanderson, ombudsman 

Sommarresa
Årets sommarresa gick av stapeln 18 juni till Gränna och Visingsö. Bussen hämtade oss i strålande sol klockan kvart över 7 vid Scandic i Västhaga. Några hade börjat sin resa mycket tidigare från Kopparberg, Hällefors, Karlskoga och andra ställen för att kunna åka med. 

Efter ett stopp för kaffe och macka efter vägen kom vi fram till Gränna och hamnen där vi tog färjan över till Visingsö. Där bjöds vi på åktur med Remmalaget för att sedan inta en ljuvlig lunch på restaurang Solbacken.

 Efter lunchen satte vi oss i bussen tillsammans med vår guide Janne som guidade oss över hela ön och berättade om deras historia. Mycket intressant. Vi fick också besöka en av deras kyrkor och titta på fantastisk (men något grotesk, enligt mig) utsmyckning.

 När vi tagit färjan tillbaks till Gränna var det dags för ett besök på Gränna museum där vi fick höra om Andrés Polarexpedition och titta på allt dem hittat när de hittade resterna av expeditionen 1930.

Naturligtvis kan man inte vara i Gränna utan att besöka en polkagrisaffär och där shoppades det loss innan vi avslutade dagen med kaffe och dopp vid Grännastugan.

Trötta men nöjda åkte vi sedan hem för att landa i Örebro straxt efter 21.00. Tack alla ni som följde med och gjorde resan så bra. 

TACK Charlotte
Och stödjande medlemmar och ledsagare som gjorde att vi fick en jättefin upplevelse på Medlemsforum i Stockholm.

Allt fungerade mycket bra, både resan och vistelsen där.

Kristina Johansson 

Syntolkning Open Art
Nu har vi bokat en syntolk och planerat en offentlig guidning av OpenART som syntolkas. Ingen föranmälan behövs.

Dag och tid: 11 juli kl. 15-16

Samlingsplats: Järntorget

Syntolk: Kristoffer Moberg 

MEDLEMSFAKTA
I vårt distrikt finns 74 synskadade medlemmar i arbetsför ålder (mars 2019). Födda mellan 1997 och 1955. 51 bor i Örebro, 8 bor i Karlskoga/ Degerfors, 9 bor i Sydnärke, 6 bor i Bergslagen.

23 medlemmar finns i den s.k. öppna arbetsmarknaden merparten av dessa har någon form av administrativt arbete. Andra yrken som finns i denna grupp är: datatekniker, massör, kurator, tandsköterska, lagerarbetare. Flera i denna gruppen

har någon form av deltidsarbete.  Vi har 6 medlemmar som räknar sig som arbetssökande. 2 medlemmar studerar. I den dagliga verksamheten finns 12 medlemmar. De som har sjukersättning, pension, ansöker om sjukersättning är 18 till antal. Det är 14 medlemar som vi inte fått kontakt med, dessa har sökts per telefon, e-post/brev.

Anders Eng 

Info från Bergslagen
Torsdag 15 augusti kl.13.00 träffas vi på Åkeby Herrgård
Vi äter en god lunch till en kostnad av 50kronor.
Anmäl dig senast 11 augusti till Irene tel.0587/254 56
Varmt välkomna hälsar Styrelsen genom Irene 

SRF Bergslagen önskar alla SRFare En jätteskön sommar med sol och bad.

Styrelsen genom Irene 

Info från Karlskoga Degerfors
Korvfest

Fredagen den 28 juni kl 17.00 på Nickkällan
Medlemmar gratis, övriga 40 kr. Lotteri.
Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Margareta 0586-38659 senast den 25 juni.

VÄLKOMMEN och en trevlig sommar hälsar styrelsen genom Kristina Johansson 0586-414 12, 070-66 06 981 

Info från Sydnärke
Eftersom vi i styrelsen har lite idé torka på vad vi ska hitta på vid våra möten så skulle vi vilja ha in förslag från er medlemmar vad ni önskar göra. Dessutom har vi fler nya medlemmar som kanske inte kan kommapå dem tider som vi har våra möten så därför undrar vi; Vad vill ni att föreningen ska syssla med? Hör av er till Bo 070-689 02 59 under sommaren med förslag så kan vi i styrelsen planera utefter det. Vi behöver också ha några av våra stödjande medlemmar som hjälp med fika och annat på mötena så känner du att du kan göra en insats för föreningen hör av dig till Bo.

Nu vill styrelsen i Sydnärke önska alla sina medlemmar och resten av medlemmarna i Örebro län en riktig härlig sommar. 

Info från Örebro
Öppet hus:
Utöver bingon så kommer vi att ha lite öppet hus med lite underhållning. Samma tider som bingo; 14-16 gäller. Följande datum gäller:

Onsdag 25 september Monica och Fredrik Sturzenbecker underhåller. 

Onsdag 30 oktober Jan-Åkes sjunger och spelar. 

Onsdag 27 november Åke Holt sjunger och spelar.

Varmt välkommen 

NYA-gruppen
Onsdag den 12 juni hade Nya-Gruppen sin grillavslutning innan sommaruppehåll. Vi hade samlades i en av raststugor vid Oset, Erik Rosenbergs stuga. Det var dåligt väder den dagen med regn och ruggig temperatur ute så vi grillade i stugan istället. Samtliga som kom hade det riktigt trevligt och vi tackar Sten Karlsson som grillade all korv vi åt. Vi såg till att ha det trevligt med god mat, vatten, kaffe och härligt umgänge bland medlemmarna. Här följer lite bilder från träffen: 

Nationaldagen 6 juni
1:a syntolkningen i statsparken, Örebro.
Jag skulle hämta min syntolkningsutrustning vid stora scenen där jag träffade på syntolken Kristoffer Moberg. När vi väl hade försökt sätta igång utrustningen efter att provat 4 mottagare och 2 sändare konstaterade vi att inget fungerade.  Då kom jag på idén att köra det via mobiltelefonerna och mitt headset. Det fungerade utmärkt.Under de olika framträdandena berättade inte bara Kristoffer vad som hände på scenen utan även information om omgivningen runt kring bla hur lång glasskön var, vad glassen kostade samt även vad som hände på stora Holmen, en uppgift som ingen seende kunde ta till sig.
En stor eloge till Kristoffer för hans detaljerade beskrivning av händelserna under hela tiden. Många detaljer fanns med i hans beskrivning.

Tack för den exklusiva och VIP-syntolkning som jag fick under de 2 timmar som firandet av vår nationaldag pågick.
Dan Wakman 

NYA-gruppen bastu och bad

Vi har tänkt ha en extra insatt aktivitet där vi ska njuta av bad, bastu, grillning och fint umgänge. Vi ska bege oss till Ölsjön (Korv med bröd, kaffe och vatten finns på plats).
Vill man ha med något annat att lägga på grillen går det bra. Tag med ledsagare/vän om du vill.  Ner till bastu och brygga så är framkomligheten aningen begränsad med rullstol, kan gå om man klarar att gå en bit utan rullstol.

Anmälan görs till anmalnyagruppen@srforebro.se
eller Sandra Johansson på 070- 370 14 36. Anmälningstiden går ut 31/7 klockan 12:00 för att vi skall veta hur mycket korv som skall köpas.

Vid anmälan ange  hur många som kommer och antal korvar du/ni vill äta. Kostnad för bastu och korv är 100 kronor.

Aktivitet: Trevlig kväll med bastu, bad och grillning vid Ölsjön /Ramsberg.
Datum: Fredag den 2 augusti.

Tid: Klockan 18:00-22:00. 
Plats: Finnvägen 7, 71198 Ramsberg.
Kostnad: 100 kronor per person och då ingår det vi ska äta till grillning. 

Vid frågor om platsen ring 072-2764994 Åsa Sandström.

Hoppas på vi ses!

NYA Gruppen //Dan Wakman, Sandra Johansson och Åsa Sandström. 

En sommarhälsning.
Hej alla medlemmar.

Ja nu har det verkligen blivit sommar. Känns riktigt skönt att man kan gå mer ledigt klädd, sandaler på och slippa ha jacka. Jag älskar alla 4 årstider, men sommaren har en sådan positiv effekt på oss människor och djur. Jag tycker man kan känna en större energi och glädje när det blir varmare och ljusare ute. 

Ja detta första halvår tycker jag det hänt mycket skoj i föreningen med all verksamhet vi haft i SRF Örebro kommun. Även Medlemsforum i Stockholm är jag väldigt glad jag deltog i. Hela helgen kände jag stark gemenskap med det som var där samt att upplägget på programmet var bra.

Ja det har varit en händelserik vinter/vår så det känns skönt få ta lite sommarledighet snart. Slappna av i solen, kanske bada och umgås med mina kära.

Med detta sagt vill jag samt styrelsen SRF Örebro kommun önska er alla en underbar och skön sommar så hörs vi igen i augusti då verksamheterna drar igång igen.

Med vänliga hälsningar, Sandra Johansson samt styrelsen SRF Örebro kommun. 

Bilder från aktiviteter
Vill du se bilder från olika aktiviteter som SRF Länsförbundet och Örebro Lokalförening har haft under åren som gått.

Många kort tas när vi har aktiviteter men har svårt att dela med sig av dom sedan.
Nu har jag lånat ut mitt lagringsmedia till SRF för att lättare kunna visa bilderna för medlemmarna.
Vet att det fungerar med uppförstorings program hur det är med punktbräda har ja mindre koll på.
Här kommer instruktioner på hur man gör för att kolla på bilderna som finns.

Detta är ett gemensam inloggning, där du endast kan kolla på bilderna (inte ladda ned bilderna).Det går inte att skapa mappar eller lägga upp bilder med endast titta på.
Vill du ha ett eget konto för kunna ladda upp bilder och tanka hem bilder, samt göra egna mappar får du höra av dig till mig (Dan), så ordnar jag ett sådant konto till dig.
Detta lagringsmedia är inte i molnet någonstans utan finns i mitt vardagsrum.

Här kommer infon för att logga in på
Skriv in länken i adressfältet på din webläsare

http://QuickConnect.to/Dannas214/photo

Uppe i högra hörnet klickar du på Logga in
Skriv in det gemensamma användarnamnet
SRFÖrebro

I ruta två skriver du in lösenordet
allaalla2000
Klicka sedan på Logan in.

Till vänster syns vilka mappar man kan titta på.

Till vänster finns den album man kan kolla i (mappar).
Det finns två mappar (tre om du har eget inloggningsuppgifter)
Länsförbundet SRF Örebro
SRF Örebro Lokalförening
SRF Bilder (visas om du har egen inloggningsuppgifter).
I varje mapp syns dom olika aktiviteterna 
Klicka pil höger för att visa undermappar i huvudmappen.
Nu kan du se undermapparna med pilar på vänster sida om Aktiviteten/Årtal
Vill man se ytterligare mer fortsätt att klicka på pilarna iundermapparna
Klicka på bilden för att få den större
Hoppas att ni förstår annars kan ni kontakta mig på 076-767171
Så får vi se om det går att lösa på något sätt
För er som vill ha eget konto och kunna logga in och göra egna mappar och lägga till bilder. Blir det en speciell man att lägga bilderna i och sedan kommer jag lyfta över dom till huvudmapparna i rätt trädstrukturen och tidsordning.
Hopas ni får en trevlig stund med bilderna. // Dan Wakman 

Nerikes Allehanda 15 maj
Ingers färdtjänst blev en skräckresa – ”Tvingas in i trafikfarliga situationer” 

 "Vi blir så sårbara i vardagen" säger synskadade Inger Gustafsson efter färdtjänstens skräckfärd mellan Hällefors och Örebro.

När synskadade Inger åkte färdtjänst från Hällefors till Örebro, hade chauffören bristfälligt lappat igen den trasiga bilrutan med en bit svart plast.
I Frövirondellen sprack den med en smäll så hög att det ringde i öronen i flera dagar efteråt - men trots det fortsatte chauffören färden framåt. 
- Det blev så kallt, säger hon efter skräckfärden längs Riksväg 50. 
– Vi blir så sårbara i vardagen med färdtjänsten - och det blir ju inte bättre när vi tvingas in i trafikfarliga situationer, säger hon.

Man kan ju tänka sig själv. En okänd chaufför, begränsad syn och så en iskall vind som drar in i bilen och så den där höga hastigheten på länets trafikpulsåder.

– Bolagen får inte skicka ut såna bilar, det står i reglerna, säger Inger.

Men även om både Inger Gustafsson och hennes medresenär kände hur vinddraget kylde ur bilen redan från Hällefors, så gick det ju hjälpligt. Men när chauffören gasade på i rondellen strax utanför Frövi satte den den där smällen stopp för det sista skyddet mot årets vårvindar.

– Sedan stannade chauffören och försökte dra rätt plasten igen, men det gick ju inte, säger hon.

– Och jag lyckades ju hålla mig kylig ändå, och filma alltihop, säger hon.

För även om hennes filmade biltur är av ett slag för sig, så är det inte ovanligt att det trasslar på olika sätt för den som tvingas lita till färdtjänsten för att kunna ta sig någonstans: till jobbet, på läkarbesök, eller bara till släkt och vänner.

– Många gånger fungerar det ju bra. Många chaufförer är jättebra, oavsett ålder eller ursprung, säger Inger Gustafsson.

Men inte alltid. Ibland är det chaufförernas attityd och bemötande som ställer till det, ibland språkförbistring.

Det finns också problem som inte alls är personbundna, säger hon. Som att färdtjänstresor samordnas - fler resenärer med samma bil.

– Ska jag till Örebro måste jag räkna med fyra timmars bilåkande på slingriga grusvägar för en timmes möte. Och även om jag kan åka buss och ta mig fram med hjälp av min vita käpp i kända miljöer, går ju inte det när det är ombyggnader överallt, säger hon.

– Jag klarar ju det mesta själv, det är ju bara det att jag inte ser. Men eftersom jag är beroende av färdtjänsten gör det mig så sårbar i vardagen när den inte fungerar, säger hon.

Dan Höijer Stagnell är enhetschef för internservice på Länstrafiken som ansvarar för färdtjänsten i länet. Det är inte Länstrafiken som står för de faktiska körningarna utan trafiken är upphandlad via ett antal privata taxi och bussföretag.

– När ett fordon är trasigt ska det lagas innan det går i trafik, säger han. Vill ett trafikföretag ha undantag från detta under en mycket begränsad tid får vi ha en dialog kring hur det ska hanteras. Det har inte skett i detta fall och vi skulle aldrig ha godkänt en lösning som i det aktuella fallet.

– Vi kommer ta upp detta med det aktuella företaget vid de uppföljningsmöten vi har med dem, och de kommer få ett vite när de inte har följt reglerna, säger han.NA har vid flera tillfällen sökt representanter för Örebro läns taxi, det företag som körde Inger Gustafsson och hennes medpassagerare vid det aktuella tillfället. Men de har inte gått att nå.

"Vi blir så sårbara i vardagen" säger synskadade Inger Gustafsson efter färdtjänstens skräckfärd mellan Hällefors och Örebro.

Eva Ejdeholt 019-15 50 44 eva.ejdeholt@mittmedia.se

Skrivtävling om ledsagning
Hej i sommarvärmen!

Här kommer en uppmaning till dig som själv har eller känner någon som har en synnedsättning, älskar att skriva och längtar efter att få respons av en professionell skrivpedagog.

Under sommaren anordnar Kulturprojektet Skapa Loss en skrivtävling på temat ledsagning – ett ämne som berör många inom SRF. Vad har du för relation till frågan? Vad tänker och känner du när du hör om ämnet? Alla tankar är välkomna och vi tar emot olika typer av texter - så som exempelvis dikter, noveller och debattartiklar.

Både du som medlem och icke medlem är välkommen att skriva om ledsagning så som DU associerar till det. Vi tar emot bidrag i svartskrift, punktskrift, intalat via röstmemo och handskrivet. Alla bidrag kommer att läsas och ges feedback av vår skrivpedagog. Det finns därmed en vinst för alla som är med!

Deadline för att skicka in ditt bidrag är den 31 augusti. För att läsa mer om vad som gäller för tävlingen eller dela med dig av informationen till ditt nätverk – kolla in länken här: https://www.srf.nu/det-har-gor-vi/skapaloss/nyheter/2019/skriv-loss-i-tavlingen-dar-alla-ar-vinnare/

Skriv Loss är en del av SRF:s projekt Skapa Loss. Vi är övertygade om att det finns ett uttryck för alla!

Lycka till nu och ha en underbar och kreativ sommar!Vänliga hälsningar
Johanna Schuster, Projektkommunikatör

Slutord
 Nu tar jag och mina kollegor en välförtjänt semester. Kansliet är stängt mellan 1 juli och 4 augusti. Om du undrar över något så kan du ringa vår ordförande Ove Nilsson 076- 05 86 774. Vi önskar er alla en riktigt varm och härlig sommar.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telnr 019/673 21 05, 072 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: Leif Stockhult, telnr 019/673 21 06, e-post leif.stockhult@srforebro.se, orebro.lan@srf.nu

Ombudsman: Roger Alexanderson, telnr 072 738 04 50, e-post roger.alexanderson@srforebro.se