Idag när jag skriver detta är en typisk novemberdag, mörk, regnig och blåsig. Det känns väldigt långt till vinterns kalla, snörika, gnistrande soliga dagar. Jag vet att inte alla gillar snö för det kan vara svårt att komma fram med rullator och rullstol på gatorna, men själv kan jag inte låta bli att tycka om vinterdagar när solen står högt på himlen och det gnistrar vitt i snön. Man känner att det blir varmt i ansiktet av solens strålar. Tiden går fort och det är bara nästan en månad kvar innan tiden vänder igen så det blir ljusare ute på kvällarna. Under tiden får vi läsa lite information i den här tidningen.

Ur innehållet:

Välkommen på jullunch på slottet.

Info från lokalföreningarna om julfester och annat.

Bilagor med teater och bio som syntolkas, Thomssons nyhetsbrev och pressmeddelande från Region Örebro.

Info från distriktet
VÄLKOMMEN TILL LANDSHÖVDINGENS RESIDENS PÅ
ÖREBRO SLOTT
Den 15 december hoppas jag få hälsa Dig/och Din ledsagare välkommen på en lunchträff i residenset på Örebro slott där arbetsnämnden för synskadade i Örebro län bjuder på en enklare jultallrik med efterföljande kaffe.

Adress: Residenset, Örebro slott. Ingång i valvet mellan yttre och inre borggård. Tid: 12 00 till 13 30

Anmälan till träffen görs till SRF:s expedition på telefon 019-673 21 06 (mellan 09 00 och 12 00) eller per email till srf.orebro.lan@telia.com. Det finns endast ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller, dock senast den 5 december.

Meddela vid anmälan om Du behöver någon speciell kost på grund av allergi eller om det är något annat vi bör ta hänsyn till. Arbetsnämnden ersätter Dina resekostnader.

Hjärtligt välkomna! Maria Larsson, Ordförande

O Helga Natt
Nu är det klart att vi kommer att syntolka O Helga Natt söndag 6 december kl 17 00 på Stortorget i Örebro. I år firar dem 15 år med evenemanget. Artister som uppträder är: Lill-Babs, Martin Stenmark, Rickard Söderberg och Nova Miller samt lokalartisten Linus Andersson som är framröstad av P4 Örebros lyssnare. Programledare är Gry Forsell, som gör det för andra året i rad. Vi kommer att ha våra platser på sidan av scenen. Samling senast 16 30. OBS! Under förutsättning att tekniken fungerar. Ingen föranmälan behövs.

Arbetsmarknadsdag
Du har väll inte glömt att anmäla dej till vår dag om arbetsmarknaden för alla synskadade och arbetslösa? Tisdag 1 december klockan 9 0ch 30 till 16 00 samlas vi i Föreningarnas hus, Slottsgatan 13 för information av bland annat arbetsförmedlingen om hur vi kan förbättra vår situation. Anmäl dej gör du till kansliet senast 26 november. Telnr 019 673 21 06.

Uppdatera register
Glöm inte att meddela kansliet om du har bytt adress, telefonnummer eller e-post adress till kansliet så att vi kan hålla vårt medlemsregister uppdaterat hela tiden. Du vill väll inte missar något av vår information heller?

Facebook
Om du har missat så finns vi numera på facebook. www.facebook.com/srf.orebro.lan. Där lägger vi ut kommande aktiviteter samt reportage om aktiviteter som varit. Så gå in och gilla sidan och välkomna dina vänner att göra detsamma.

Info från SRF Bergslagen
Välkomna till Åkerby Kursgård torsdag 17 december klockan 12 00. Vi får avnjuta tre tallrikar med god julmat samt en med dessert. Anmälan senast torsdag 10 december till Irene 0 5 8 7 254 56

Varmt välkomna hälsar styrelsen.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
MEDLEMSMÖTE
Fredagen den 20 november klockan 14 30 på Nickkällan. Besök av Kajsa Jansson. Kaffe 30 kr. Lotteri

Anmälan senast 17 november. till Inga 579 27 eller Inger 073 035 08 59

MUSIK-KAFÉ
Söndagen den 22 november klockan 14 30 på Nickkällan. Kaffe 10 kr.

JULFEST
Fredagen den 11 december klockan 17 00 på Nickkällan

Lucia, Jultallrik, Underhållning, Tomtebesök med mera.

Ta gärna med julklapp till lotteri. Vi bjuder alla medlemmar, övriga 200 kr.

Anmälan senast den 6 december. till Inga 579 27 eller Inger

073 035 08 59

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA! Hälsar styrelsen

Genom Kristina Johansson 0 5 8 6 414 12, 070 660 69 81

Info från SRF Sydnärke
Hej alla glada! Här kommer lite rapport och information från oss i Sydnärke. Som planerat så hade vi ett möte för "kumlingarna" den andra november. Vi kunde inte komma på något annat så det fick bli ett prat och planeringsmöte. Nästa möte blir tillsammans med Hallsberg den första december klockan 14 på Kvarngården i Kumla. Då ska vår hett efterlängtade antikkännare Leif Gustavsson, komma. Och nu en uppmaning till alla; ta med någon gammal sak, eller fotografera av den så får vi testa hans kunskaper i gamla ting.

Så ska vi ju ha en liten julfest också. Det blir på Kvarngården den 14 december klockan 12 till cirka klockan 16. Alla som vill ha en julklapp tar med något för cirka 50 kronor. Jag tror det blir någon form av jultallrik. Kostnad vet jag i skrivande stund inte men den blir nog överkomlig, troligen lite subventionerad också. Underhållning vet jag inte heller. Vi får väl sjunga julsånger! Så en mycket viktig sak: Anmälan om deltagande senast 10 december till Berit telefon 019 57 81 36 eller Ulla-Britt 0 5 8 2 131 19. Väl mött till dessa möten. Tack och adjö. Lev väl och ha det bra. Varma hösthälsningar från Sydnärke genom Åke.

Info från SRF Örebro kommun
Luciafirande
SRF Örebro kommuns Luciafirande är i år den 12 december klockan 14.00. Joybells kommer och sjunger för oss.

Obs!! Lucia äger rum i Imanuelskyrkan Ekersgatan 15.

Vi bjuder på kaffe, saffransbröd samt pepparkaka.

För att vi ska veta hur många som kommer anmäler du dig till kansliet på tel 019-673 21 06 dock senast 7 december.

Vi kommer att försöka ha ett lotteri så ta gärna med en julklapp till ett värde av max 30 kronor.

Ni som åker färdtjänst beställ bilen till klockan 16 00.

Tag med era nära och kära och upplev en trevlig stund med Lucia.

Välkomna!

NYA-gruppens julfest
Som traditionen säger så kommer även NYA-gruppen att ha en julfest i form av knytkalas. I år är vi på Skäpplandsgatan 25 onsdag 2 december klockan 18 00. Ring till kansliet för mer information om vad du ska ta med dej för mat. Om du vill komma på julfesten och inte ta med någon rätt så kostar det 75 kronor. Ta även med en liten julklapp för julklappsbyte. Anmäl dej till kansliet senast 30 november.

Från bonddräng till trädgårdselev.
I februari 1946 fick jag brev från min syster som gick sjuksysterelev på lasarettet i Nyköping. Hon hade läst i tidningen att en stor herrgård, två mil utanför Nyköping sökte elev till sin trädgård. Hon tyckte jag skulle passa bra där. Hon kände sig nog lite ensam där i Nyköping, fyrtio mil hemifrån. Jag sökte och fick platsen.

Så det var bara att packa väskan, ta farväl av föräldrar och syskon. Sätta på sig trenchcoat och hatt, det hade man på den tiden. Sedan var det cykeln till busstationen för vidare till Karlstad. Där skulle cykel och resväska polletteras, tänk vad bra det var på den tiden, och tåget till Nyköping kom i rättan tid. Bara en sån sak! I Nyköping mötte min syster .

Vi fick ett par timmar innan mitt nästa tåg skulle gå. Det var roligt att träffas. Vi hade inte setts på näsan ett år. Mitt nästa tåg gick till Enstaberga, som ligger en mil söder om Nyköping, mot Norrköping. Där väntade en av trädgårdsmästarens söner med häst och vagn för vidare resa mot Berga-Tuna som gården hette. Det var en färd på sju kilometer. Vid det här laget var jag ganska trött. Jag hade varit på resa sedan klockan sex på morgonen, frös gjorde jag också. Jag var inte klädd för hästvagnsresa i början av mars. Väl framme väntade hett kaffe och färska kanelbullar. Det smakade bra och så fick jag träffa hela familjen. Den bestod av trädgårdsmästaren, fru, två söner och en dotter. Äldsta sonen var 21 år och skulle bli lokförare, han gick på skola i Norrköping. Sonen som hämtade mig var sjutton, som jag, och så hade dem ett sladdbarn, en flicka som var sju. Jag skulle bo hos trädgårdsmästaren och dela rum med yngsta sonen. Gissa om det var skönt att krypa till kojs den kvällen!

Nästa morgon, som var en torsdag, vaknade jag av att någon ruskade min axel och sa att klockan var sju. Det var min rumskamrat, han hette Sigvard men kallades Sigge. Det var dags för frukost innan arbetet började åtta. Sommartid började det klockan sju. Vad skulle jag då göra denna första dag som trädgårdsdräng? Jo, jag skulle skotta snö! Det skulle anläggas en varmbänk. För den som inte vet så kan jag tala om att man lägger ut en träram, 20 bänkfönster lång. Under träramen lägger man halmblandad hästgodsel som sedan bildar värme, det kan bli upp till 70 grader varm där. Så lägger man på jord som spettat fram från en frusen jordhög, täckt av snö. Jord som fick näras fram på en flat-bår, det ni, det var annat än att i en varm ladugård och sköta kor. Två sådana här bänkrader var lagda när jag kom. Sammanlagt skulle det bli fem rader med 20 fönster i varje rad, alltså hundra sammanlagt, det blir långa, trötta armar av allt bärande. Ett bärande företag detta skulle man kunna säga! Och även plågsamt på flera sätt. En dag körde jag gödselgrepen genom stöveln och nästan genom stortån. Det ni, det blev sjuksyster och stelkrampsspruta för klantskallen och en dag ledigt, som plåster på såret och ont i foten i minst en månad.

Det hände roliga ting också förstås. Vi lånade häst på stora gården när vi behövde och en dag skulle det bli min tur att hämta den. Där på stallbacken stod en sex, sju jobbare som inte hunnit ut till sina uppgifter för dagen. De visste att jag jobbade i trädgården, men inte vad jag hade sysslat med tidigare. Jag sade att jag skulle låna häst. "Ja", sa de, "han står där och pekade på ett litet svart sto. Men du måste sätta broddar i hästskorna, för det var isigt ute, och det får du göra själv". "Jaha" sa jag lite försiktigt, var finns verktyg? "Bra" sa jag och satte igång. Några mer långa i ansiktet hade nog inte funnits på den gården. De hade ju inte en aning om att jag varit bonddräng i fem år och både skott och broddat hästar och även skött klövar på kor.

Där slutar jag för denna gång, intresse eventuellt skulle finnas, kanske jag kan fortsätta en annan gång. Höstruskhälsningar Åke Minsberg

Slutord
Tänk vad roligt det är att läsa alla berättelser som Åke skriver om sitt liv. Jag är övertygad om att det finns många intressanta berättelser hos er. Så fram med papper och penna eller hör av er till mej så kan jag hjälpa er och skriva ner dem. Det vore så roligt att få med flera i tidningen. Ha nu en fortsatt fin höst tills nästa nummer. OBS! Manusstopp till december numret blir redan 13 december. Väl mött!

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefon: 019 673 21 05 eller 072 544 50 84. E-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: Leif Stockhult telefon 019 673 21 06 måndag till torsdag 9 till 12. E-post: srf.orebro.lan@telia.com

Bilaga 1
THOMSSONS NYHETSBREV NR 13 2015

2015 10 22

Nyhetsbrevet görs av Håkan Thomsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund, SRF.

Innehåll:

Vita käppens dag

Sök projektbidrag till informationskampanjen

Värdefullt möte för invandrade kvinnor

Besök i Afrika

Krister Inde föreläste på SRF

Nästa organisationsråd

Almåsas bassäng öppen i jul

Vita käppens dag
Torsdagen den 15 oktober firades den vita käppens dag över hela världen. Här i Sverige genomfördes en lång rad varierande aktiviteter, och massmediabevakningen var mycket god.

Den vita käppen uppmärksammades av flera lokalradiostationer och i lokalpressen. Bland annat fikades det i mörker i Norrbotten och Östergötland, och i ett antal städer var vi ute på gatorna för att synas och informera.

Även på Facebook gjorde SRF succé. Det var SRF Stockholms och Gotlands läns video "Streetsmart med vita käppen" som riksförbundet hårdlanserade, med ett mycket stort antal visningar som följd.

I den hårda gatumiljö, med blandade trafikslag, borttagna övergångsställen och tysta fordon, som vi börjar få i Sverige, så blir den vita käppen allt viktigare. Den är inte bara ett orienteringshjälpmedel utan den visar också omgivningen att man har en synskada. Bra jobbat alla som drog sitt strå till stacken den 15 oktober!

Sök projektbidrag till informationskampanjen
Planeringen av SRF:s stora informationskampanj 2016 börjar ta form. I tid förläggs kampanjen under perioden augusti-oktober, och vi tänker oss en storartad avslutning på den vita käppens dag.

Målgrupp är allmänheten. Riksförbundet kommer att ta fram kampanjmaterial, men för att nå ut krävs massor av aktiviteter runt om i landet.

Det är nu dags för lokalföreningar, distrikt och branschföreningar som vill ha projektbidrag för sina kampanjaktiviteter att fundera på vad man vill göra. Förslag på aktiviteter skulle kunna vara att besöka skolor eller andra föreningar och berätta om synskadades livssituation och möjligheter. Man kan ordna mörkercaféer eller hålla informationsmöten på gator och torg. Kanske ska man göra en bussturné med information runt distriktet eller regionen? Egentligen är det väl bara fantasin som sätter gränserna.

Vill man ha projektstöd måste detta dock sökas från riksförbundet absolut senast den 30 november. Angående ansökan så kontakta gärna Gunilla Thomsson på gunilla.thomsson@srf.nu eller tfn 08 39 91 66.

Vill man ha tips på aktiviteter så kontakta gärna vår kampanjledare Jeanet Kjöller på jeanet.kjoller@srf.nu eller tfn 08 39 92 65.

Värdefullt möte för invandrade kvinnor
Den 25 till 27 september genomfördes en träff för synskadade kvinnor som invandrat till Sverige. Mötesplats var Almåsa, och på programmet stod bland annat information om hjälpmedel, smartphones och SRF. Man fick också tillfälle till bad och en skogspromenad, vilket uppskattades mycket.

För denna grupp av synskadade handlar det ofta om att bryta isoleringen och att lära sig mera om det svenska samhället. Kvinnorna har i ett brev till förbundsstyrelsen uttryckt önskemål att få hjälp att bilda ett nätverk, och att få träffas oftare. Förbundsstyrelsen ser att ett sådant behov finns, och kan förhoppningsvis åtminstone delvis gå kvinnorna tillmötes då arbetsplan och budget för 2016 ska behandlas i december.

Besök i Afrika
SRF:s internationella handläggare Elvira Kivi och undertecknad (Håkan Thomsson) har besökt Afrika tillsammans med två ledsagare. Det var en två veckor lång resa med start tisdagen den 29 september och hemkomst natten till den 14 oktober.

Vi började i Rwanda, där SRF har ett projekt för internationellt utvecklingssamarbete tillsammans med synskadeorganisationen. Projektet går ut på att bilda lokala föreningar på landsbygden. Vi besökte föreningen i Gahini i Kayonzadistriktet, där man hade regelbundna träffar. Man utbildade sig på olika sätt, men skapade också försörjningsmöjligheter i form av gemensam odling och mikrolån.

Nästa anhalt på resan var Uganda, där vi deltog i Africa Forum. Här utökades den svenskadelegationen med Anna Dahlberg och Hannes Juhlin Lagrelius.

Africa Forum hölls för sjätte gången. Det är en stor konferens för synskadade som ordnas med några års mellanrum. Den innehåller utställningar och seminarier. Uppskattningsvis var det ett 30-tal afrikanska länder som fanns representerade. Huvudsponsor är blindskolan Perkins i USA.

Under forumet genomförde SRF och AFUB (den afrikanska blindunionen) ett seminarium om vårt gemensamma projekt som syftar till att utbilda om och implementera FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Projektet har drivits i Uganda, och nu övergår det till Ghana och Namibia.

Under Africa Forum genomförde AFUB sin generalförsamling. Här valdes Jaw Debra från Ghana till ny president, med Cathy Donaldson från Sydafrika som vice president.

Från Uganda fortsatte Elvira och jag till Dar es Salaam i Tanzania. Här har vi ett projekt tillsammans med tre organisationer. Det är synskadeorganisationen för Tanzania, Synskadeorganisationen för Zanzibar samt organisationen för personer med albinism (TAS). Projektet handlar om att hitta synskadade barn och möjliggöra deras skolgång.

Albinism är ett stort problem i Afrika. Förutom att de flesta blir synskadade, är det också mycket vanligt att man får svår hudcancer. Dessutom finns myter och attityder som gör att många råkar ut för våld eller blir dödade.

TAS bildades på 1990-talet, och man har varit mycket framgångsrika när det gäller att förändra synen på personer med albinism. Men mycket återstår ändå att göra på det området.

Sammanfattningsvis var min Afrikaresa en stor upplevelse och mycket lärorik. Miljön för synskadade är tuff, och fördomarna många. Det gäller i Sverige, och det gäller i ännu högre grad i Afrika. Det känns bra att SRF tillsammans med våra systerorganisationer trots allt arbetar för en positiv förändring.

Krister Inde föreläste på SRF
Vår medlem Krister Inde, som blev utnämnd till hedersdoktor tidigare i år, föreläste för personal och förbundsstyrelseledamöter i SRF-salen i Enskede fredagen den 16 oktober. Tema för hans anförande var "Se dåligt – må bra". Han har skrivit en bok om detta, och har i övrigt 40 års erfarenhet av synrehabilitering.

Krister Inde pekade på vikten av att acceptera sin synskada, men han framhöll också att synrehabilitering handlar om att man ska kunna utnyttja sina synrester så effektivt som möjligt. I grupper fick också åhörarna diskutera några frågor som Krister Inde ville ha belysta. Tack Krister för en intressant eftermiddag!

Nästa organisationsråd
Nästa möte med organisationsrådet äger rum den 26 november klockan 19 00 per telefon. Informationskampanjen 2016, lägesrapport om arbetsgivaransvar och det personella stödet till distrikten samt fyllnadsval av en ledamot till granskningsutskottet står på dagordningen. Angående fyllnadsvalet kan man kontakta valberedningens ordförande Kenneth Jägsander på k.jagsander@telia.com eller tfn 072 42 34 45.

En representant för varje distrikt och branschförening samt förbundsstyrelsens ledamöter, revisorn och representanter för granskningsutskottet, valberedningen och Unga Synskadade är välkomna att delta. Anmälan om deltagande görs till Paulina Korbak,

paulina.korbak@srf.nu eller tfn 08 39 92 26, senast den 6 november. Ange namn samt deltagarens e-postadress.

Almåsas bassäng öppen i jul
Ni var många som blev besvikna när ni läste att Almåsas bassäng skulle stängas för renovering. För er som ska fira jul och/eller nyår på Almåsa finns nu ett glädjande besked.

Almåsa har beslutat att avvakta med stängningen. Bassängen kommer nu att vara öppen till och med den 1 januari 2016. Simma lugnt!

Håkan Thomsson

Tfn 08 39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Bilaga 2 Syntolkning
syntolkningsevenemang 2015-2016

BIO Filmstaden den 4 december 2015

det borde finnas regler

Regi av Linda-Maria Birbeck

Mia och Mirjam är 14 år och bor i en aptrist håla. De är inte särskilt vuxna men övar på att bli det. Mirjam tjuvstartar med att få ihop det med en äldre man som säger att han älskar henne. Mia har en pappa som dricker lite för mycket. Det är tur att de har varandra och Karl, deras supersmarta kompis.

Syntolkas den 4 december 2015

Syntolkas av Ej klart

Biljett bokas på SRF kansli telefon 019 673 21 06 och srf.orebro.lan@telia.com

Stortorget O Helga Natt den 6 december
O Helga Natt

Nu är det klart att vi kommer att syntolka O Helga Natt söndag 6 december klockan 17 00 på Stortorget i Örebro.

I år firar O Helga Natt 15 år med evenemanget.

Artister som uppträder är: Lill-Babs, Martin Stenmark, Rickard Söderberg, Nova Miller samt lokalartisten Linus Andersson som är framröstad av P4 Örebros lyssnare.

Programledare är Gry Forsell, som gör det för andra året i rad.

Vi kommer att ha våra platser på sidan av scenen. Samling senast 16 30. OBS! Under förutsättning att tekniken fungerar.

Ingen föranmälan behövs.

Syntolkas den 6 december 2015

Syntolkas av Kristoffer Moberg

Länsteatern den 9 december 2015

Effekten

av Lucy Prebble Regi av Andreas Kundler

Frida och Peter deltar i ett medicinskt forskningsexperiment för en anti-depressiv medicin. Under tiden forskningsstudien pågår isoleras de helt från omvärlden. Vardagen i den isolerade kliniken består av strikta regler; måltider vid bestämda tider, inga telefonsamtal, rökförbud och absolut inget sex.

Syntolkas den 9 december 2015

Syntolkas av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning

Karlskogarevyn Görskoj januari 2016

Jubileumsrevyn 20 år - –
med Karlskogarevyn Görsköj

av Anette Jakobsson och Anders Asplund, regi av J-B Olofsson,
koreografi Anelija Karanodzic, musik Andreas Ekman

I årets revy kommer det att blanda mellan både gammalt och nya revynummer, det blir bland annat en minneskavalkad med ett nummer från varje revy.

Premiär Trettondagsafton, sammanlagt kommer 12 föreställningar att spelas upp på Musikpalatset i Karlskoga.

Syntolkning kommer ske på föreställningarna

lördagen den 16 januari klockan 15 00 och

lördagen den 23 januari klockan 15 00.

Biljettpris 220 kronor, kaffe ingår

Syntolkas, lördag den 16 och 23 januari klockan 15 00

Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas genom Kristin Johansson på telefon 0 5 8 6 414 12.

070 660 69 81 eller på e-post kristina.jo@telia.com

Sista dag för bokning är den 31 december 2015

Länsteatern den 10 februari 2016

Befrielsefronten

av Maria Sveland, Regi av Sara Giese

Anna har fått ett vikariat på tidningen i Örebro och motvilligt flyttat hem till mamma. Hemstaden skakas just av en serie överfallsvåldtäkter, och i sin roll som journalist möter Anna den rädsla och begränsning det innebär för ortens alla kvinnor. Varför är det de som ska hålla sig hemma? Varför hittas inte gärningsmannen? Frustration övergår i våldsam handling när en grupp kvinnor tar saken i egna händer och Anna får omvärdera sin relation till sin hemstad, sitt arbete och sitt förflutna. Hon inser att hon måste välja. Vems verklighet vill hon berätta

Syntolkas den 10 februari 2016

Syntolkas av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning

Länsteatern den 27 april 2016

BOXAREN

en musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg

Johann Trollmann var Tysklands bäste boxare. Han vann match efter match med sin snabbfotade, dansanta stil och publiken älskade honom. Men han var av romsk härkomst och nationalsocialisterna som under trettiotalet kom till makten krävde att endast arier skulle vara segrare – inte "Zigenaren". När han trotsade regimen och vägrade förlora

straffades han och ställdes inför ett val: arbetsläger eller sterilisering.

Syntolkas den 27 april 2016

Syntolks av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning

Bilaga 3 Pressmeddelande från Region Örebro, november
Budget för Region Örebro län 2016: Fortsatt satsning på en
jämlik och jämställd välfärd
Regionstyrelsen har i dag tagit beslut om verksamhetsplan och budget för 2016 för Region Örebro län. Bakom beslutet står Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiet.

Budgeten fastställs slutgiltigt av regionfullmäktige den 16 till17 november.

- Vi fortsätter att utveckla en jämlik och jämställd välfärd som är solidariskt finansierad och

som fördelas efter behov, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Hela länet ska växa och leva

- En jämlik och jämställd välfärd i regionen förutsätter att hela länet växer och lever. Regionen står

inför flera utmaningar de kommande åren, och det är viktigt att vi har ett livskraftigt näringsliv och människor i länet som arbetar och betalar skatt. Region Örebro län har också som uppdrag att bidra till och skapa förutsättningar för ett starkt hållbart näringsliv och hög sysselsättning.

Samlat ansvar för effektivare styrning av hälso- och sjukvården

- Hälso- och sjukvården är vår största verksamhet, och utvecklingen innebär att allt mer går att göra för att hjälpa allt fler, framhåller Marie-Louise Forsberg-Fransson. Vårdens ökande kostnader är en stor utmaning, och för att få en effektivare styrning gör vi förändringar i den politiska organisationen. Genom ett samlat ansvar för ekonomi, personal och kompetensförsörjning står vi bättre rustade att klara framtida behov och utmaningar. Samtidigt förstärker vi hälso- och sjukvården under 2016 med ytterligare medel utöver full uppräkning för ökade löner och priser, för att på detta sätt öka vårdverksamhetens möjligheter att nå nollresultat till december 2016.

Fokus på en hållbar ekonomi

- Region Örebro läns budget omsluter 10,2 miljarder kronor brutto, och det är grundläggande att skattepengarna används effektivt och ansvarsfullt. Genom att ha en ekonomi i balans kan vi investera i nödvändiga framtidssatsningar, som ska garantera en vård med hög kvalitet även fortsättningsvis. Vi gör också fortsatta avsättningar för att klara framtida investeringar och kompetensförsörjning, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Satsningar på mer jämlik vård och cancervård

- Alla invånare i länet ska ha likvärdig vård, säger Jihad Menhem (V), regionråd. Vi fortsätter aktivt att arbeta för att minska skillnaderna i hälsa bland befolkningen och att förbättra tillgängligheten. Vår ambition är att vara ett föredöme i arbetet med hälsofrämjande och förebyggande insatser och fortsätta erbjuda en mer jämlik och jämställd vård.

- Särskilt när det gäller allvarliga sjukdomar är en effektiv vårdkedja ett måste. Vi fokuserar på att korta väntetiderna för cancersjuka i årets budget. Vi fortsätter också utbyggnaden av e-tjänster som också förbättrar tillgängligheten.

- Regeringen skjuter till resurser för tillgänglighet – vi stärker vård och kollektivtrafik.

- Regeringen skjuter till resurser för att göra vården mer tillgänglig för alla genom bland annat kostnadsfria mammografiundersökningar, kostnadsfri öppenvård för de som fyllt 85 år, och glasögonbidrag till barn i skolåldern, säger Catrin Steen (MP), regionråd. Vi kan därför fortsätta stärka vården i vårt län samtidigt som vi kan fortsätta utveckla kollektivtrafiken som planerat.

- Vi är offensiva med att minska klimatutsläppen. Vi bygger ut kollektivtrafiken i västra och södra länsdelen. Samtidigt som turerna förbättras så har vår andel bussar som går på förnyelsebara bränslen ökat från 58 till 85 procent.

Ett livskraftigt näringsliv

Verksamhetsplanen fokuserar också på flera stora utmaningar de kommande åren. Förutom ett livskraftigt näringsliv är forsknings- och innovationsfrågor samt kompensförsörjning utifrån arbetsmarknadens behov områden som lyfts fram. Företag ska ha goda förutsättningar att etablera sig och att växa i Örebro län. En långsiktig och stark kompetensförsörjning är en framtidsfråga för hela regionen. Viktigt är också att förbättra möjligheterna att ta tillvara på den resurs som nyanlända utgör.

Mer resurser till Länsmuseet

Inom kulturområdet stärks förutsättningarna för länets kulturliv. För tredje året i rad får Länsmuseet extra resurser. Som ett led i framtidsarbetet för Länsmuseet fortsätter också det omställningsarbete som påbörjats och som ska leda till att vara en part i att utveckla slottet som kulturell attraktion i vårt län.

Förändringar i omvärlden påverkar

Kris och konflikter i världen påverkar nu hela det svenska samhället genom den stora migration som nu pågår och där människor på flykt också söker sig till vårt län.

- Det vi gör idag för dem som kommer hit, har betydelse för vår gemensamma framtid, säger Marie-

Louise Forsberg-Fransson. I vår planeringsreserv finns också resurser för att bland annat att kunna möta eventuella ökade kostnader i samband med flyktingmottagande i vårt län. Vi har också idag på regionstyrelsen tagit ett gemensamt beslut som alla partier står bakom om att i enlighet med vår värdegrund ta fram en handlingsplan för fortsatt hantering av flyktingfrågan.

För information och kommentarer:

Marie-Louise Forsberg-Fransson, regionstyrelsens ordförande, S, tel. 070 515 74 09

Catrin Steen, regionråd, MP, tel. 072 742 74 55

Jihad Menhem, regionråd, V, tel. 070 594 71 89

Rickard Simonsson, regiondirektör, tel. 070 668 74 05

Plan för att hantera flyktingsituationen
En plan som anger hur Region Örebro län ska hantera flyktingsituationen på såväl kort som lång sikt ska tas fram. Det beslutade en enig regionstyrelse i dag. Planen ska redovisas den 2 december.

Just nu kommer det till Europa och Sverige många flyktingar och en del av dem kommer också till vårt län. Region Örebro län är en av flera aktörer som hanterar flyktingsituationen i länet. I dag påverkar flyktingsituationen Region Örebro läns verksamhet på olika sätt. För att kunna hantera situationen på bästa sätt också fortsättningsvis är det viktigt att kunna anpassa organisationen efter de förändringar som sker.

Alla människors lika värde

- Region Örebro län har en värdegrund som säger att vi ska vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade för människors bästa, säger Marie-Louise Forsberg - Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Det gäller för alla människor som befinner sig i vårt län. Med det här beslutet markerar vi därför alla människors lika värde och dessutom visar vi att vi är en organisation som kan klara också den här utmaningen.

- Vi har följt utvecklingen noga under en tid, och nu ger vi regiondirektören uppdraget att ta fram en plan för hur vi ska organisera oss för att på bästa sätt hantera flyktingsituationens utveckling.

Samhället visar sin styrka

- När människor är på flykt och är i behov av vård och andra insatser är det viktigt att samhället visar sin styrka, säger Ola Karlsson (M), oppositionsråd. Genom att vi får kontinuerliga uppföljningar från berörda verksamheter kan vi också fatta de beslut som behövs över tid. Det är viktigt att samhällets goda aktörer nu träder fram.

Region Örebro läns uppdrag är bland annat att möta och vårda alla människor i Örebro län som är i akut behov av vård. Den med störst behov av vård ska, enligt hälso- och sjukvårdslagen, alltid prioriteras först. Asylsökande och papperslösa har rätt till vård som inte kan vänta.

Kontaktpersoner:

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordf. tel. 070 515 74 09

Ola Karlsson (M), regionstyrelsens 2:e vice ordf. tel. 070 6227456

Rickard Simonsson, regiondirektör, tel. 070 668 74 05

USÖ-forskare får 1,2 miljoner av Cancerfonden.
Har sjukgymnastik någon effekt för lungcancerpatienter? Elisabeth Westerdahl är sjukgymnast från USÖ, Region Örebro län och docent vid Örebro universitet. I dagarna kom beskedet. Hon får 1,2 miljoner i forskningsstöd av Cancerfonden.

– Med hjälp av detta anslag hoppas vi kunna få fram ny kunskap som på sikt ska leda till förbättrad behandling och bidra till snabbare återhämtning för lungcancerpatienter, säger Elisabeth Westerdahl.

Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna, nästan 4 000 personer drabbas årligen i Sverige. Ungefär var tredje opereras, och det är den metod som botar flest. Men efter operationen får många svårt att vara fysisk aktiva och livskvaliteten påverkas. Elisabeth Westerdahl får 600 000 kronor per år i två år i anslag från Cancerfonden för att studera hur sjukgymnastik kan hjälpa patienter som genomgår lungcancerkirurgi. Andfåddhet och sänkt fysisk prestationsförmåga gör att de kan ha svårt att börja arbeta igen. Patienterna erbjuds vanligen sjukgymnastik efter operation, men vilken typ av sjukgymnastisk behandling som ges varierar och det finns inte så mycket vetenskapliga data om den har effekt eller inte.

Har sjukgymnastik effekt?

– Vi ska undersöka effekten av sjukgymnastik hos de här patienterna, och beskriva hur lungfunktion, fysisk aktivitet och livskvalitet påverkas. Vi kommer också titta på om det finns samband mellan aktivitetsnivån efter operation och patienternas livskvalitet. Målet är att utveckla de sjukgymnastiska behandlingsmetoderna och bidra till snabbare återhämtning och minska komplikationer, sjuklighet och vårdtid efter lungcancerkirurgi, säger Elisabeth Westerdahl.

– Fysisk aktivitet kommer alltmer i fokus, både vid prevention och vid understödsbehandling av cancer. Här finns mycket att studera och vidareutveckla på ett systematiskt sätt, och det är glädjande att vi nu får ett projekt som ämnar göra detta vid lungcancer, den tumörform som orsakar flest dödsfall varje år i Sverige, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Mer information kontakta

Elisabeth Westerdahl

Telefon: 019 602 58 47

Mobil: 070 531 23 72

E-post: elisabeth.westerdahl@regionorebrolan.se

Cancerfondens anslagsutdelning

Rekordutdelningen på 383 miljoner kronor går till 479 olika forskningsprojekt. Av de drygt 383 miljoner som delas ut går 142 miljoner kronor till nya ansökningar. Resterande 241 miljoner går till forskningsprojekt som Cancerfonden beviljat sedan tidigare år. Totalt under året delas 436 miljoner kronor ut till svensk cancerforskning.

Fördelningen av Cancerfondens forskningsanslag utses i nationell konkurrens. Det innebär att Cancerfonden låter alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform. De främsta forskningsprojekten får anslag, det vill säga de med störst chans att nå framgångsrika resultat. Anslagsutdelningen som sker i november varje år är Cancerfondens största utdelning.

Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) är ett utvecklingsinriktat hälso- och sjukvårdscentrum. Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3500 anställda.