isst är det väl skönt att det äntligen har blivit lite varmare och framför allt ljusare ute? Nu kan man vända ansiktet mot solen och känna att det värmer. Det är inte bara blommor och träd som snart börja komma i blomning, själv tycker jag allt går mycket lättare under den här tiden på året. Men, man måste ju också ta sej tid att läsa en tidning då och då. Ur det här numret:

Info från distriktet med bland annat anteckningar från besök hos länstrafiken

Info från lokalföreningarna

Dikt om hjälpmedel av Cecilia Ramstedt

Vem vet mest? Av Åke Minsberg

Info från distriktet.
Besök på Länstrafiken den 9 februari 2015
Syfte: Diskussion och förevisning kring det nya biljettsystemet och hållplatsutropen.

Deltagare: Örjan Albrektsson LänsTrafiken

Lars Lundholm LänsTrafiken

Lena Höjdervall SRF

David Lindberg SRF

Cecilia Ramstedt SRF

Ove Nilsson SRF

Lars och Örjan började mötet med att beskriva att LänsTrafiken är medveten om problemen och brister kring biljettsystemet och hållplatsutropen. De påpekade att en del chaufförer kan systemet för dåligt och att de inte kan hjälpa resenärerna med olika betalnings allternativ.

För att lösa en del av problemen med betalning har LänsTrafiken begärt ändringar i systemet hos leverantören.

Med ändringen skall den resande kunna skaffa ett "kategorikort" som laddas med pengar. Man bestämmer vilken kategori man vill ha på sitt kort såsom vuxen eller barn/ungdom i stadstrafik. Har man ett sådant kort, räcker det att man lägger kortet på avläsaren (trycker inte på någon knapp) och man har betalat. Men om man skall betala för någon mer, då trycker man på knappen för typ vuxen eller på den knapp man vill betala för och lägger kortet på avläsaren igen. Lånar man tex. ett Vuxen kort och vill betala som barn, då trycker man på barn och lägger kortet på avläsaren.

Hållplatsutropen.

LänsTrafiken skall utföra prov med ett nytt system för hållplatsutrop. SRF blev tillfrågad att vara referensgrupp, som vi ser framemot.

Den som sedan 1 november 2014 har åkt buss och betalat med sitt färdtjänstkort kan ha nytta av att kolla upp det på länstrafikens biljettkontor på resecentrum i Örebro. Därför att chaufförerna ofta drar fel taxa.

Har du synpunkter på något av ovanstående så ring och klaga. Det är viktigt att du uppger nummer på bussen och tid och dag när du åker. Telefonnummer är 0771/ 55 30 00.

Sjukvårdstaxa
Har ni uppmärksammat att från och med 1 januari har alla som är över 85 år fri sjukvård, gäller även syncentralen.

Syntolkning Mästarnas Mästare
Mästarnas Mästare även för synsvaga

Syntolkning Nu har inte hunnit avsluta uppdraget att livesyntolka Melodifestivalen förrän det är dags för nästa uppdrag för public service. Den sjunde säsongen av Mästarnas Mästare med några av Sveriges främsta idrottsmän och idrottskvinnor kommer nämligen syntolkas i SVT Play.Flera erfarna syntolkar från föreningen Syntolkning Nu är involverade. Några av dem förbereder livesyntolkningarna i och från Friends Arena och den stora finalen av Melodifestivalen 2015. Samtidigt sitter några andra syntolkar i en ljudstudio hos SVT. De kommer läsa in syntolkningstexten som man skrivit, till de första avsnitten av den populära TV-serien Mästarnas Mästare.

Syntolkning Nu har stor erfarenhet av livesyntolkningar både i arena och i TV. 2014 livesyntolkade man på uppdrag av SVT bland annat både Melodifestivalen och Allsång på Skansen. Syntolkning Nu har även läst in syntolkningsspår till DVD filmer som Hundraåringen och Återträffen. Filmerna Återträffen och Trevligt Folk finns även att få syntolkade via mobilapp.

Bred historik om synskadades rehabilitering
Boken Återblickar tar upp hur rehabiliteringen av personer med synnedsättning har sett ut de senaste 40 åren.

– Det gäller att se upp när man ser framåt så att man inte gör om misstagen, säger en av bokens tre huvudförfattare synpedagog Krister Inde.

Tomtebodaskolan i Solna var en specialskola som stängdes när integrationen av elever med synnedsättning tog fart under 1980-talet.

– Man kan fråga sig om stödet till barn och familjer är tillräckligt efter alla kommunala och statliga omorganisationer där målet är en likvärdig utbildning i en skola för alla, säger den tidigare läraren på Tomtebodaskolan Kerstin Fellenius.

Örjan Bäckman har fördjupat sig i återupprättande av läsförmåga för äldre med synnedsättning. Han tillhör också en av de verkliga pionjärerna inom synområdet.

I Återblickar medverkar även ögonläkarna Lena Jacobson och Kristina Eriksson med kapitel om hur orsakerna till synnedsättning och ögonsjukvården har förändrats.

Hjälpmedlens frammarsch från mekaniska punktskriftsmaskiner, "konstgjord syn" med chips och talsynteser till smarta appar beskrivs av civilingenjör Jan-Ingvar Lindström.

Bilderna i Återblickar har hämtats från Synskadades Museum och privata samlingar.

Synskadades Riksförbund har producerat talboksupplagan och även gjort boken tillgänglig i punktskrift.

– I Återblickar framgår det tydligt vilket inflytande Synskadades Riksförbund har haft på landets synrehabilitering under de gångna 40 åren, säger ordföranden i Synskadades Riksförbund Håkan Thomsson.

Boken finns till försäljning i svart, punktskrift och i Daisy på Synskadades Riksförbunds kontorsservice. Mejla kontorsservice@srf.nu.

Annons om vikariat vid ledarhundsverksamheten.
Synskadades Riksförbund är landets främsta företrädare för personer med synnedsättning. Vi skapar gemenskap, sprider kunskap, ökar självständigheten och med en stark röst driver Synskadades Riksförbund frågor för bättre livskvalitet. Läs gärna mer på www.srf.nu.

Vid vårt rikskansli i Enskede arbetar idag drygt 40 medarbetare och dessutom ett 20-tal på distans. På rikskansliet ingår ledarhundsverksamheten som på regeringens uppdrag har myndighetsutövning att tilldela - och återta ledarhundar. Till denna grupp söker vi nu en:

Vikarierande handläggare

Tjänsten som handläggare innebär att du kommer arbeta med varierande arbetsuppgifter vilket bland annat innebär följande:

utredning av ledarhundsärenden
behjälplig vid upphandling av leverantörer och frågor kring detta
protokollföring vid olika möten
diarieföring/arkivering
ha kontakt med både leverantörer och ledarhundsförare
vara behjälplig till kollegor med synnedsättning
Kvalifikationer

Vi söker dig som har administrativ erfarenhet av myndighet – och utredningsarbete. Du bör även ha erfarenhet av upphandlingar samt god kännedom om lagar och regler som gäller vid myndighetsutövning. Då arbetet innebär mycket administration och protokollföring krävs det att du har god förmåga att uttrycka dig skriftligen samt att du är en van datoranvändare. Det är även meriterande om du har kunskap om hundar, dock är detta inget krav.

Som person söker vi dig som både är strukturerad och ordningsam samt har hög integritet vid sekretessärenden. Då arbetet även kräver samtal med olika parter är det viktigt att du är professionell i ditt bemötande samt har god känsla att föra svåra samtal. Vidare ser vi gärna att du trivs i nära samarbete med andra samt att det är en självklarhet att vara kollegor behjälplig.

Övrigt

Tjänsten är ett vikariat på ca 6 månader. Vi ser gärna att starten är så snart som möjligt. Tjänstens placering är på rikskansliet i Enskede. Notera att det finns hundar på kansliet.

I denna rekryteringsprocess jobbar vi med löpande urval. Sista ansökningsdag är 5 april, observera dock att tjänsten kan vara tillsatt innan sista ansökningsdatumet.

Kontakt

Har du frågor om tjänsten kan du kontakta individstödschef Ulrika Norelius Centervik, ulrika.norelius.centervik@srf.nu, 08 - 39 92 31. Vid frågor om rekryteringsprocessen, kontakta personalkonsulent Anette Ahlford, telefon 08-39 91 52, anette.ahlford@srf.nu. Facklig representant för Unionen är Karin Hjalmarson, telefon 08 - 39 91 55, karin.hjalmarson@srf.nu.

Skicka in din ansökan med ett CV, personligt brev och löneanspråk till e-post: jobbansokan@srf.nu

SRF eftersträvar mångfald och värdesätter de kvaliteter som det tillför verksamheten att bland våra medarbetare ha en jämn könsfördelning, personer med funktionsnedsättning och olika etnisk och kulturell bakgrund. Vi har kollektivavtal (Unionen-KFO).

Inför rekryteringen har Synskadades Riksförbund tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare och rekryteringsföretag.

Fjällvandra med oss i midnattssolens land.
Aktiv semester för personer med en synnedsättning och deras vänner 27juli - 2 augusti 2015.

I år väljer vi att bo på samma underbara lilla hotell i Abisko, som vi bott på tidigare, Abisko Mountain Lodge. Hotellet har en personlig prägel, underbar mat och proffsig service.

Hela veckan befinner vi oss mer än 200 km norr om Polcirkeln. Vi kommer bland annat att vandra efter den gamla rallarvägen.

Möjlighet finns att vid något tillfälle bada i Torneträsk, en av världens renaste sjöar. Badtunnan vid hotellet kan vi nyttja någon kväll.

Här finns också världens nordligast belägna golfbana, kanske har du lust att slå några slag på den. (var och en står för kostnaden)

Du kommer också att kunna njuta av 20 minuters linbanefärd upp över fjällsluttningen i Abisko.

Solbrännan får du under vandringen på fjällsidorna, där dricker vi rent och friskt vatten ur jokkarna. Kom och njut av solen som skiner nästan alla timmar dessa dygn (vid klart väder).

Veckan genomförs i samverkan med Fjälledarna på Storumans Folkhögskola och Synskadades Riksförbund.

Priset för veckan är 6.500:-

Boendet sker i dubbelrum på hotellet eller i stuga som delas av tre personer. Möjlighet till enkelrum finns, mot ett tillägg av 1.000:-

Vissa teoripass kommer att ingå vilket kan ge möjlighet att söka bidrag från Sisu.

Till Abisko kommer man enklast med tåg, man kan också flyga till Kiruna, Gällivare eller Luleå.

För de som önskar kommer en vandring med några övernattningar i tält ute på fjället att ordnas.

Sista anmälningsdag är den 10 april 2015

För mer information eller för att reservera din plats kontakta Friluftsfrämjandet Region Norr.

Inga-Lill Nyberg 0910 105 86 kansliet.

Teater
På Kungsteatern i Karlskoga kommer musikalen "Annie" att ges 28 mars - 25 april 2015.

Medverkande är skådespelare, musiker och dansare från Teaterföreningen Lyset, Kulturskolan, Loud dance companie, Öjebokören och Görsköj.

En mycket spelad och älskade musikal.

Vi har reserverat 15 biljetter till vardera:

- lördag den 11 april kl. 14, vi samlas kl. 13

- söndag den 19 april kl. 14, vi samlas kl. 13.

Biljettpris 200 kronor. Det är stor efterfrågan, så fundera inte!!

Anmälan till Kristina Johansson snarast, senast 1 april.

tel 0586/ 414 12, 070/ 660 69 81, kristina.jo@telia.com

Färdtjänst bokas till adress: Loviselundsvägen 59 Karlskoga.

Välkomna!

Teater Nolby ger denna sommar komedin "Två herrars tjänare",

De syntolkade föreställningarna blir troligen den 26/7 och 8/8.

Mera om det längre fram i vår. / Anita Karlsson

Ljudbokspris
Den 2 mars hölls i Stockholm den första ljudboksgalan och flera priser delades ut. Synskadades Stiftelses hederspris gick till Reine Brynolfsson och Eva Bonnier för arbetet med att göra irländaren James Joyces verk Ulysses till ljudbok.

 

SRF webbradio
SRF riksförbundet har webbradio som sänder varje vecka. OBS! Du måste ha en dator eller smartphone. Följ länkarna nedan:

Lyssna via dator – klicka på följande länk:

http://srf.svefi.net/arkiv/13032015-jwp.html

Lyssna via smartphone – klicka på följande länk:

http://srf.svefi.net/arkiv/13032015-html5.html

Från valberedningen
Nomineringar till styrelseledamot inom distriktet vill valberedningen ha in senast 2 april. Kontakta Agneta Elfving . agneta.elfving@gmail.com eller Margareta Rydemalm 019/ 611 15 73.

Inbjudan till app-träff från Syncentralen
Tycker du att det är kul med appar i din smarta telefon?

Du som har en synnedsättning och använder en smart telefon samt vill dela med dig av dina tips och idéer och erfarenheter av appar. Då är du välkommen till ett erfarenhetsutbyte på Syncentralen.

Datum och tid: torsdag 7 maj klockan 16.00 – 17.30

Plats: Syncentralen

Anmäl dig senast fredag den 24 april till Syncentralens reception telefonnummer 019/  602 96 00 eller via mail till kerstin.hull@orebroll.se

Kaffe, te och smörgås kommer att finnas tillgängligt.

Deltagarantalet är begränsat.

Glöm inte att ta med din telefon och hörsnäckor.

Välkommen AnnMari, Kerstin, Ann-Inger

Info från SRF Bergslagen
Glädjande nog har föreningen fått en ordförande igen. Det är Irene Broström som har axlat manteln som ordförande. Till sin hjälp har hon vice ordförande Ylva Lövgren och övriga styrelseledamöter.

Medlemsmöte blir det torsdag 26 mars i DHR-lokalen i Nora, Rådmansgatan 9, ingång från gården. Bingobricka, semla och kaffe kostar 50 kronor. Vill man ha extra bingobrickor kostar dem 5 kronor styck. Anmäl till Irene 0587 254 56 senast 23 mars om du kommer med.

Torsdag 23 april är vid ABF-lokalen i Lindesberg, är nästa medlemsmöte. Dagens tema är "ägg" resten av programmet är ännu inte fastställt. Lotteri blir det så alla deltagare ska ta med en lotterivinst för cirka 30 till 40 kronor. Anmäl dej till Ture 0581 312 23.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
MEDLEMSMÖTE, Fredagen den 20 mars klockan 14.30 på Nickkällan

SKPF-kören underhåller, Lotteri. Vi bjuder på kaffe.

Anmälan senast 17 mars

BINGO spelar vi Fredagen den 10 april klockan 14.30 på Nickkällan

Brickor 10 kr, Kaffe 30 kr. Anmälan senast 7 april.

VÅRFEST

Fredagen den 24 april kl. 17.00 på Nickkällan

Mat o kaffe, Underhållning, lotteri. Pris för medlemmar 100 kr. Övriga 150 kr. Anmälan senast 20 april

Anmälan till Inga 579 27 eller Inger 073 035 08 59.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Hälsar styrelsen gm Kristina 0586 41412, 070 660 69 81

Vi har plats för flera medlemmar, både synskadade och stödjande. Endast 175 kr per år.

Alla slags gåvor mottages med tacksamhet.

SRF Sydnärke
Hej alla glada synvinklare, som liksom jag längtar till våren. För vi ska väl tro att det är den riktiga våren som är på väg. Jag tror på detta när jag hör talgoxens glada tittitu, tittitu. Jag har även fått mig berättat att skatorna börjat bära pinnar till nybygge eller förbättringar av sina gamla bon. Ja vårn ja, det är en finan ti, så sa Fröding, den goe gubben.

Föreningsarbetet har också börjat så smått. Sydnärke hade ett möte i januari och så hade vi ett den 23 februari då Marie bjöd på hemmakokad ärtsoppa och våfflor med jordgubbssylt och vispgrädde. Det ni, det var smaskens, nu blev alla som inte var där lite avundsjuka, eller hur?

Vi pratade lite om det kommande årsmötet den 14 mars, likaså om värt nästa möte 23 mars. Undertecknad spelade några gamla godingar på bandspelaren. Det enda instrument som jag behärskar.
Jag har inte så mycket mer att rapportera nu så jag säger hej och önskar alla glada synvinklare en skön vår. Vår hälsningar från Sydnärke genom Åke Minsberg.

TIll Medlemsmöte 23 mars klockan på Kvarngården i Kumla hälsas alla medlemmar i Sydnärke välkommen. Temat för träffen blir "antikrundan". Leif Gustafsson kommer och besöker oss och värderar våra gamla saker, så ta med er det ni vill ha värderat till mötet. Har ni svårt att få med det så ta ett kort på prylen och ta med kortet. Anmälan till Ulla-Britt 0582 131 19 så fort ni har läst tidningen.

SRF Örebro kommun
Torsdagsgruppen
Glädjande nog kan vi nu berätta att föreningen återigen har ansvar för torsdagsgruppen. Gruppen är för medlemmar som är synskadade och har även någon annan funktionsnedsättning. Känner du att du passar in där men ännu inte deltar så hör av dej till kansliet så kan vi berätta mer om verksamheten. Styrelsen har också en vädjan till alla medlemmar att ställa upp någon torsdag varje termin som ledare för gruppen. Gruppen håller till på Föreningarnas Hus de gånger som vi inte träffas hemma hos någon deltagare eller ute på caféet eller restaurang.

Öppet hus
25 mars kommer Sejfa Catic från Väntjänsten och informerar.

8 april är det bingo.

Samtliga träffar sker på Föreningarnas hus Slottsgatan 13 A om inget annat anges.

Den 11 mars var det åtta tappra själar som spelade bingo på Föreningarnas hus.

Stämningen var som alltid god.

Efter två spel gick vi som vanligt till Eva-Caféet och köpte oss lite gott fika innan vi fortsatte att spela de sista två spelen.

Vissa vann och andra fick nöja sig med spänningen.

Vid tangenterna Fredrik Sterner

NYA-gruppen, länsaktivitet
Lördag den 9 maj anordnar SRF Örebro ordnar en läns aktivitet med kamelridning och Rysk matsedel som ingår i denna aktivitet.Pris 475 kronor/person

Kamelerna finns strax utanför Gyttorp.

Boka denna dag, antalet platser är begränsat.

Dan wakman

NYA Gruppen

Dikt om hjälpmedel
Mina bästa hjälpare är fyra.

Med dom i min hand blir jag flitig som en myra.

Med kikaren håller jag koll på lite håll,

kommer med rätt tåg och det spelar ju roll.

Förstoringsglaset i affären mej hjälper,

så jag tar rätt vara och dieten ej stjälper.

Käre "Miles" i fickan väger lätt som ett fjun

trots att den är laddad

med mången volum.

Med Iphone blir väntan sällan lång.

Ringa, surfa, sjunga med i en sång.

Med appar ersätta dom andra kanske kan,

men det blir jobbigt om batteriet försvann.

Av Cecilia Ramstedt

Vem vet mest?
Från början är dem åtta.

Alltså innan Rickard börjat fråga utan måtta.

De är fyra av varje kön,

Uttagna från den långa kön.

För stor är den skara

Som tror sig kunna svara.

Sedan står dem i sin pulpet

Där finner dem att det är mycket som dem inte vet.

För visst blir de förskräckta

När tre lampor med ens är släckta!

I omgång två blir det värre

Där skall de bli ännu värre.

För de som då är kvar

Har en extra lampa tänds

Den har ingen förtjänst

Den gäller lika för alla

Nu skall här tjänas 10000 kalla.

Nu börjar det riktiga allvaret

Nu är viktigt att kunna svaret

Kan man inte, så åker man ut

Och då är det roliga slut.

I sista svängen

Där det är kamp om poängen.

Där blir kamp till tusen

Här finns dem största ljusen

Det är ju bara två

Som till fredagskampen gå

Där står veckans bästa

Med blickarna mot Rickard fästa

Nu blir det riktigt svårt

Här är motståndet riktigt hårt.

Vinna vill alla gärna

Bärst blir den med snabbast hjärna.

Blott tre sekunder har man på sej

Annares är det tack och hej.

Tre är kvar till slutet

Från bara en hörs segertjutet.

Av Åke Minsberg

Facebook.
Du har väl inte missat att vi numera finns på facebook. Gå in och gilla sidan så du inte missar något viktigt. www.facebook.com/srf.orebro.lan

Adress
Har du fått ny mailadress eller bytt telefonnummer så är det viktigt att vi på kansliet får reda på det så du inte missar något av våra utskick. Hör av dej till kansliet.

Slutord
Den här gången finns det inget nyhetsbrev från Håkan Thomsson, men var inte oroliga, det är inte jag som har glömt att ta med det utan det är Håkan som inte skickat något ännu. Kanske kommer det 2 stycken i nästa nummer istället. Nu önskar jag er alla en fortsatt fin vår och en skön påsk.

Redaktör Charlotte Åkerlind, telefonnummer 019 673 21 05, 072 544 50 84, e-post charlotte.akerlind@telia.com.

Kansliet: 019 673 21 06 måndag till torsdag 9 00 till 12 00, e-post srf.orebro.lan@telia.com, Mellringevägen 120 B, 703 53 Örebro