Just nu är vi inne i den tråkigaste månaden på hela året, tycker jag. Det blir aldrig riktigt ljus någon gång under dagen, det regnar och fryser om vartannat och man vet inte hur det ser ut på morgonen när man kommer ut och ska åka till jobbet. Men, snart så är det advent då man får sätta upp stakar i fönstren och tända granen utanför huset, då börjar den bästa tiden på året istället. Det är bara att hålla ut, vilken tur då att få lite trevlig läsning under tiden. En nyhet bjuder jag på i det här numret: Styrelsen har ordet. En rubrik där en av styrelseledamöterna i varje nummer kommer att ge ett litet referat från styrelsemötena. Det här numret innehåller:

Info från distriktet med bl a Styrelsen har ordet, politikerfrukost, syntolkad ishockey

Info från lokalföreningarna

Dagens Ros

Annons, telefon säljes

Fryser, kåseri av Klas-Olof Jansson

Thomssons nyhetsbrev nr 12 och 13.

Info från distriktet.

Styrelsen har ordet

Ordförande Ove Nilsson öppnade mötet med att hälsa alla varmt välkomna. Därefter följde vi de olika punkterna i protokollet. Ove, Charlotte och Ann berättade att de varit på Regional konferens i Lindköping. Det var DEST-regionen som var bjudna. De berättade kortfattat om det som hände. De avslutade med att säga det var intressant konferens. Berättade även om frukostmötet med politiker som var den 28 oktober. Det kom 10 politiker. Blev mycket lyckat. Miljöpartist intresserad att komma på ett styrelsemöte och träffa oss i styrelsen. Han har blivit inbjuden till november mötet.

Detta var lite utdrag från vad vi diskuterade på vårt senaste styrelsemöte.

Sekreterare Sandra Tjärnberg

Politikerfrukost

Efter sommaren så skickade vi ut en inbjudan till alla landstingspolitiker samt riksdagsledamöter från länet till ett möte med oss, distriktsstyrelsen, för att diskutera vissa aktuella frågor. Efter anmälningstiden gått ut så hade 10 politiker anmält sej. Det var endast moderaterna och vänsterpartiet som inte hade någon representant anmäld.

Mötet, som hölls i landstingets lokaler på Eklundavägen, började med att alla fick på sej varsin bindel för ögonen. Därefter fick de kaffe eller te serverade, men det fick bre smörgåsarna själva. Många skratt blev det kring bordet eftersom ingen riktigt visste var något fanns. Men, med lite guidning så hade snart alla en smörgås att tugga på. Det konstaterades att om det var så här svårt att få en smörgås gjort, hur svårt skulle inte resten av dagens vedermödor vara för alla synskadade. Samtalet blev väldigt bra när vi kunde framföra våra åsikter och de fick komma med frågor. De frågor som vi hade tagit med oss till mötet var frågan om kostnader för vita käppen samt hållplatsutropen på bussarna i Örebro. Alla medverkande gick hem nöjda med mötet och det känns som SRF har fått fram sitt budskap.

Nästa träff skulle kunna bli innan valet 2014 för att höra hur de ställer sej i tillgänglighetsfrågor för funktionsnedsatta och framför allt vi synskadade.

Syntolkad ishockey.

Nu kan du gå på syntolkad ishockey när du vill. Berätta i kassan att du vill ha en syntolkningssändare så ska du kunna vara var du vill på arenan och lyssna och titta på matchen. Hör av dej till kansliet 019/673 21 05 och boka biljett till nästa match.

Info från SRF Bergslagen

Styrelsen inbjuder alla medlemmar till julfest på Ringaby gård, adress Ringaby 220, tisdag 11 december klockan 13.00. Vi får glögg och pepparkaka när vi anländer och därefter jultallrik samt efterrätt. Ni betalar ingenting har styrelsen beslutat utan föreningen bjuder alla som är medlemmar. Är det någon som vill följa med som inte är medlem så kostar det 225 kronor. Du ringer till Ture 0581- 312 23 och anmäler dej före 2 december.

Därefter blir det månadsmöte 23 januari i Nora, program kommer i decembernumret av SYNvinkeln.

Info från SRF Karlskoga Degerfors

Fredag 29 november är det medlemsmöte på Nickkällan klockan 14.30. Då gästas vi av SKPF-kören som sjunger adventssånger med oss. Vi bjuder på advents kaffe. Lotterier. Anmälan senast 26 november till Kent 0586- 592 07 eller Inga 0586- 579 27.

Lördag 14 december blir det julfest klockan 16.00 på Nickkällan. Vi får besök av bl a Lucia. Vi bjuder alla medlemmar på jultallrik. Övriga får betala 200 kronor. Ta gärna med en julklapp för 25 - 30 kronor till julklappslotteriet. Anmälan senast 9 december till Kent 0586- 592 07 eller Inga 0586- 579 27. Hjärtligt välkomna till våra, som vi hoppas, mycket trevliga sammankomster hälsar styrelsen genom Kristina 0586- 414 12, 070 66 06 981.

Teater i Karlskoga

"Kuta och kör" syntolkades en söndag i november. Det är teaterföreningen Lyset i Karlskoga som spelar upp en fars med mycket lögner och förvecklingar. En taxichaufför har 2 fruar och får veckla in sig i massor av bortförklaringar för fruar, poliser och grannar.

Vi var ett 20-tal från SRF som fick oss många glada skratt. Anita Karlsson syntolkade för dem som önskade, men eftersom det var ett fasligt tempo på scenen så fanns det inte utrymme för henne att säga så mycket. Vi fick en jättebra genomgång innan föreställningen började och även i pausen.

Ett varmt tack till arrangören som hade ordnat jättebra för oss. Vi fick tex. sätta oss vid färdigdukat kaffebord. Ett tack också till Anita som har ordnat det mesta för att få det att flyta på bra. Det var första gången som det var syntolkning på deras teater men förmodligen inte den sista för alla var mycket nöjda.

Vid pennan Kristina Johansson.

Info från SRF Sydnärke

4 november hade Kumlagruppen träff i finrummet på Kvarngården. Fredrik Pettersson från Fonus gästade och berättade om testamenten och annat nyttigt att veta. Berit hade gjort goda landgångar som alla lät sej väl smakas av. Det var 11 stycken som deltog.

6 november kom det 22 stycken till Hallsbergs gruppens träff på Åsen. Den här gången hade Yvonne och Ulla-Britt hållit hemligt om vad som skulle hända. Hemligheten var en väldigt god smörgåstårta som avnjöts med glädje av alla deltagarna.

2 december klockan 14.00 håller Kumlagruppen julfest i finrummet på Kvarngården. Alla är varmt välkomna. Anmäler dej gör du till Berit 019 /57 81 36.

11 december klockan 15.00 har Hallsbergs gruppen julfest på Åsen i Hallsberg. Anmäler dej gör du till Ulla-Britt 0582- 131 19. Alla varmt välkomna.

Pension

Under julfesten i Hallsberg kommer vi också att avtacka vår syninstruktör Yvonne Lennartsson som kommer att gå i pension. Yvonne har gjort väldigt mycket för SRF genom åren. Hon är alltid glad och hjälpsam och ser alltid möjligheter, inga hinder. Vi, i styrelsen, önskar Yvonne en skön pension och hoppas att hon vill fortsätta vara tillsammans med oss en del.

Info från SRF Örebro Kommun

Glöm inte öppet hus 27 november på Rostahemmet, Rostagatan 34 klockan 14.00 -16.00. Vi spelar bingo. Även 11 december spelar vi bingo, samma tid och plats. Luciafest blir det i Vasasalen, Vasakyrkan, Vasagatan 6 till 8 14 december klockan 14.00. Kaffe med dopp finns att köpa. Anmäler dej gör du till kansliet 019/ 673 21 06 senast 4 december.

Nya-Gruppen var på tegelbruket den 6 november

Det kom cirka 11 personer till Nya-Gruppens aktivitet onsdag den 6 november. Vi samlades på tegelbruket som ligger i Markbacken. Vi fick träffa en kvinna som berättade om tegelbruket och visade oss runt i lokalen. Tegelbruket är en mötesplats för alla åldrar. På kvällstid vänder de sig särskilt till personer mellan 16 och 25 år. Syftet med det är att låta ungdomarna ha en plats att vistas på och ha möjlighet att lära känna nya människor samt träffa sina vänner. Utbudet på Tegelbruket är varierande. Allt från kultur, olika idrotter, café, restaurang, bibliotek med mera. Efter vi hade gått en rundvandring och fått information i byggnaden, satte vi oss och fikade. Samtliga som var med tyckte det var intressant och glad de fått se sig om i byggnaden. Om någon skulle vilja veta mer så har tegelbruket en hemsida: tegelbruket.org. "Vår vision är att skapa en plats i Örebro där staden kan mötas. Där alla människor ges möjlighet att växa och utvecklas till sin fulla potential. En mötesplats där alla känner sig inkluderade och uppskattad för den de är oavsett bakgrund."

Julbord

NYA-gruppens julbord kommer i år att vara i hyresgästföreningens lokal på Västra vintergatan 208 (mitt emot munkaffären i stjärnhusen på västra vinterg). Där finns ett mindre pentry med spis, ingen diskmaskin.

Plats för ca20 personer.

Julbordet görs i knytkalas anda som vanligt. Längst ned i listan finns de

saker som finns att välja mellan till julbordet, det är öppet att ta med

andra saker om man vill. Vill man inte handla något kostar kalaset 75kr/person. Även julklappsbyte kommer att ske.

Om man vill vara med på julklappsbytet gäller följande:

Julklapp för ca 50kr könsobunden julklapp.

Anmälan gör så fort du vet att du vill vara med på det årliga julbordet

dock senast 9 december klockan 22.00.

Anmälan görs till anmalnyagruppen@srforebro.se eller 673 21 06

I anmälan skall vara med namn samt vad du skall köpa eller inte.

Alla är välkomna!

Inköpslista:

Vill ni paxa något matvara skicka email till julbord@srforebro.se

Sidan uppdateras varje dag efter 22.00

Matlista

Prinskorv, Köttbullar, Dans sparrisomelett, Janssons frestelse

mjölk, kokt potatis, ägg, julskinka, senap, inlagd sill, smör, bröd,

västerbottensost, rödbetssallad, paprika, tomater, gurka, risgrynsgröt,

glögg, russin, mandel, pepparkakor, julmust, bordsvatten

Syninstruktör Eva Norman slutar sin tjänst

Eva slutade sin tjänst som syninstruktör 31 oktober. Här kommer en personlig hälsning till alla er hon kommit i kontakt med under tiden hon jobbat:

Vill tacka alla som jag kommit i kontakt med under den här tiden,

för många trevliga och stimulerande möten,

Mitt intresse för detta område samt en önskan att öka min kompetens

är anledningen till att jag nu utbildar mig till synrehabiliterare.

Dagens Ros

Dagens Ros vill jag ge till busschauffören vid 4ans linje tisdag 19 november kl. 15.20. När jag går på bussen på Våghustorget är den full med folk. Chauffören går raskt fram till de som sitter på handikapplatsen och säger åt dem att flytta på sej för jag kommer. Sen var det bara att slå sej ner och njuta av färden till Mellringe.

Av Ove Nilsson

Telefon säljes

En Nokia C5 med Mobile Speak säljes. Pris 2 000 kronor, ny licens ingår i priset. Telefon 0707- 52 59 18, Agneta

Fryser

I torsdags fyllde jag år. Inte särskilt jämna. Tvärt om, åren var primtal, d v s ett tal som endast kan delas med sig självt eller med 1. Ojämnare kan det inte bli.

Ändå fick jag en räcka presenter. En av dem var biljett till Peter Flacks nya revy med middag i Nya Parkteatern i Brunnsparken Örebro.

Kl 12.45 på lördagen skulle jag vara på plats stod det på biljetten. Beställde färdtjänst. Kunde inte få senare än 11.40. Naturligtvis kom bilen något tidigare. Men visst; jag har ju gott om tid. Ungefär 11.55 steg jag ur bilen och styrde mej mot entrén.

Låst!

En parkeringsvagt såg min situation och meddelade att dörren skulle öppnas 12.30. Temperaturen var + - 0 grader Celsius hemma hos mej och jag var lätt klädd, skulle ju endast gå till och från färdtjänstbilen.

Nu hade jag bränt mina skepp! Bilen hade åkt och alla dörrar jag ryckte i var låsta.

Nu kände jag verkligen av Einsteins formler. Allt är relativt. Nollgradigt i Norra Bro, där jag bor, är - 12 vid Nya Parkteatern under förutsättning att kroppen är sysslolöst väntande. Dessutom, och här är det genialiska med Einsteins beräkningar, tiden går långsammare för en passiv än en aktiv kropp.

Men maten var utmärkt; revyn likaså. Det, Du Einstein!

Av Klas-Olof Jansson

Thomssons nyhetsbrev nr 12

Jonas Gardell vann Stora Ljudbokspriset

Stora Ljudbokspriset är grundat av synskaderörelsen och delas årligen ut vid Bokmässan i Göteborg. I år blev den vinnande ljudboken Kärleken, som är del ett i Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar. Gardell har själv läst in boken. Tyvärr kunde inte Gardell komma till prisutdelningen, som ägde rum den 26 september. Han medverkade dock via video. Dagen därpå var han emellertid på Bokmässan, och då tog jag tillfället i akt att gratulera honom personligen.

Vita käppens dag

Vita käppens dag den 15 oktober rönte stor uppmärksamhet i massmedia. Det är härligt att kunna konstatera att många distrikt och lokalföreningar var aktiva den dagen. Riksförbundet hade gjort en enkätundersökning till landstingen där vi frågade om de tog ut avgift för att lämna ut vita käppar eller för träning med käppen.

Högsta betyg fick landstingen i Blekinge, Skåne, Östergötland, Jämtland, Jönköping och Kronoberg. Här är såväl vit käpp som träning med den, avgiftsfri.

Nyheter i SRF:s interna ekonomiska stöd

Förbundsstyrelsen har beslutat göra en del förändringar i det ekonomiska stöd som kan sökas av distrikt, lokalföreningar, branschföreningar och närstående föreningar.

Stödet är nu uppdelat i fyra stödformer:

• Administrativt stöd, kan sökas av distrikt och branschföreningar

• Stöd till organisationsutveckling, kan sökas av distrikt och branschföreningar

• Projektstöd till prioriterad verksamhet, kan sökas av distrikt, lokalföreningar och branschföreningar

• Stöd till närstående föreningar

När det gäller stödformen organisationsutveckling, så är tanken att distrikten bättre än riksförbundet vet vilket stöd lokalföreningarna behöver. Därför ska distriktet samordna ansökningar som rör organisationsutveckling, även om stödet avser en lokalförening. Här krävs att distriktet och lokalföreningarna har en bra dialog.

Projektstödet kan sökas för verksamhet inom de områden som kongressen prioriterat. Vi har tillsammans i demokratisk ordning fattat beslut om organisationens prioriteringar, och med hjälp av projektstödet kan alla få möjlighet att arbeta extra intensivt med dessa områden.

Det administrativa stödet och stödet till närstående föreningar söks senast den 30 november varje år. För organisationsutvecklingsstödet och projektstödet finns två ansökningstillfällen per år, senast den 30 november respektive senast den 31 maj.

Syftet med dessa förändringar i det ekonomiska stödet från riksförbundet är att det ska bli mera rättvist och stimulera verksamhet inom de prioriterade områdena.

Studiebesök hos ONCE

Den 18 - 20 september besökte SRF den spanska synskadeorganisationen ONCE (Organizacion Nacional de Ciegos Espanoles) i Madrid. Vi har sedan många år ett etablerat samarbete med ONCE genom Månadslotten, som i år tillför SRF 4 miljoner kronor. Vår delegation utgjordes av Håkan Thomsson, Victoria Öjefors, Elvira Kivi och Nina Ljungberg.

ONCE bildades år 1938, och året därpå startade de det lotteri som har kommit att bli grunden för organisationens starka ekonomi. Genom ett samhällskontrakt fick ONCE driva lotteriet mot att de skötte rehabilitering, utbildning och annan service till synskadade. Denna modell gäller än idag. ONCE är således huvudsakligen en utförarorganisation, även om de också arbetar intressepolitiskt.

År 1988 bildades ONCE-stiftelsen (ONCE Fundacion). Det är en stiftelse som ska verka för sysselsättning och annan välfärd för funktionshindrade i Spanien. Stiftelsen får en del av ONCE:s lotteriintäkter. Stiftelsens verksamhet riktar sig alltså till alla funktionshindrade i Spanien till skillnad mot ONCE, som är en synskadeorganisation. Att stiftelsen omfattar andra än synskadade var enligt ONCE:s företrädare såväl ett strategiskt beslut som ett uttryck för solidaritet. Det strategiska torde ha bestått i att ONCE:s ställning inte skulle ifrågasättas.

En viktig princip i ONCE är att synskadade ska ha de ledande positionerna. Detta kunde vi tydligt se vid vårt besök.

Under dagarna i Madrid fick vi fördjupa oss i frågor kring synskadades arbetsmarknad, skolsituation samt hjälpmedel, och vi gavs också en bild av ONCE:s företagsgrupp.

Medlem blir man genom att kontakta ONCE. Ingen medlemsavgift tas ut. Eftersom ONCE står för en stor del av samhällsservicen för synskadade så söker sig människor aktivt till organisationen. Styrelsen utses genom medlemsomröstning.

Arbetslösheten generellt i Spanien ligger för närvarande på 26,6 procent. Bland synskadade är arbetslösheten endast cirka 2 procent. Cirka 7.000 synskadade arbetar som lotteriförsäljare, och alla garanteras en sådan sysselsättning. Men för den som har andra ambitioner stöttar ONCE högre utbildning. Synskadade finns inom många yrkesområden i det spanska samhället.

I Spanien går numera synskadade elever i vanliga skolor. ONCE har fem resurscentra som stöttar elever och skolpersonal runt om i landet. I Madrid finns också en specialskola för synskadade i anslutning till resurscentret. Hit kan man komma kortare eller längre perioder vid behov. Det kan handla om en termin, upp till ett par läsår. Till dagens specialskola kommer man endast om det finns särskild anledning, till exempel för att bättre lära sig punktskrift eller om den sociala situationen på hemorten inte fungerar.

Barnet sätts i centrum. Redan när barnen är mycket små informeras föräldrarna om vikten av att barnet lär sig vara självständigt, och habilitering sätts in tidigt. Skola och habilitering går hand i hand. Introduktion av den vita käppen sker individuellt, men genomsnittligt i tioårsåldern.

Once har företag med syfte att tjäna pengar. ONCE-stiftelsen har en företagsgrupp, Grupo Fundosa, som dessutom har syftet att erbjuda funktionshindrade sysselsättning. Totalt har man cirka 50.000 anställda och en omsättning på ungefär 1 miljard euro. Affärsområdena är vitt spridda, bland annat är man underleverantör till bilindustrin, förvaltar fastigheter, driver hotell och så vidare. Cirka två tredjedelar av de anställda i Grupo Fundosa har ett eget funktionshinder.

ONCE:s unika ekonomiska situation, och deras uppdrag att stå för mycket av samhällsservicen för synskadade, gör att jämförelser med SRF är svåra att göra. En fördel som är uppenbar när synskadades egen organisation står för service är att kunskapen om synskadades situation alltid finns där. Men frågan är hur man som individ utkräver sin rätt, och vad händer om ONCE:s ekonomi drastiskt skulle försämras?

Två SRF:are går Fenix-programmet

Nu går två SRF:are, Håkan Thomsson och Ulrika Norelius Centervik, Ideell Arenas utbildning i strategiskt ledarskap, det så kallade Fenix-programmet. Ideell Arena är en organisation för utbyte av kunskap och erfarenheter mellan ideella organisationer.

Fenix-programmet utgörs av tre intensiva veckor med föreläsningar av de främsta forskarna på civilsamhällsområdet. Deltagarna kommer från olika föreningar inom den ideella sektorn, och erfarenhetsutbyte och diskussioner kompletterar föreläsningarna. Den sista veckan görs internationella jämförelser, och den är förlagd till Irland.

Den första av de tre utbildningsveckorna genomfördes den 14 - 18 oktober. Nästa vecka blir i februari, och den tredje i maj. Att två SRF:are går Fenix-programmet är en viktig investering i kunskap om civilsamhället och den förändrade roll som den ideella sektorn håller på att få i Sverige.

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Thomssons nyhetsbrev nr 13.

Ytterligare två nya branschföreningar

Vi hälsar två nya branschföreningar välkomna i SRF

Vid sitt möte den 22 - 23 oktober har förbundsstyrelsen bifallit ansökningar om att bli branschförening från Arabisktalande synskadade i Sverige och Persisktalande synskadade i Sverige. Nu finns därmed nio branschföreningar anslutna till SRF.

Medlemsvärvning är viktigt!

Det är ett känt faktum att antalet medlemmar minskar i SRF från år till år. Den trenden vill vi alla vända. Synskadades Stiftelse har anslagit 1.750.000 kr för åren 2012 och 2013 för ett projekt för att stärka SRF:s arbete med information till synskadade som kan leda till att de vill bli medlemmar i SRF.

Ett led i projektet har varit att utbilda medlemsvärvare. Tyvärr verkar det som att kontakterna mellan dessa medlemsvärvare och distrikt och lokalföreningar inte lett till så många konkreta aktiviteter. Detta diskuterades på förbundsstyrelsens möte den 12 - 13 september. Förbundsstyrelsen vill därför uttala att medlemsrekryteringsarbetet är viktigt och att alla distrikt och lokalföreningar bör ta tillvara de

ut¬bil¬dade medlemsvärvarna.

Anmäl missad ledsagning vid tågresor

Sedan några år tillbaka ansvarar Jernhusen och Trafikverket för ett nationellt system för ledsagning i samband med tågresor. De har upphandlat utförandet, och detta handhas av det privata företaget Riksfärdtjänsten i Sverige A B. Ledsagningen bokas i förväg, och man bör be att få bekräftelse via mejl eller SMS.

Alla tågoperatörer är inte med i det nationella ledsagarsystemet. Bland de som finns med kan nämnas SJ, Norrtåg och Tågkompaniet.

Vi vet att det finns allvarliga problem med hur ledsagningen fungerar i praktiken. Uppstår problem så bör man anmäla det till Konsumentverket, som är tillsynsmyndighet. Tyvärr har dock inte Konsumentverket i dagsläget några sanktionsmöjligheter vad gäller brister vid utförande av ledsagning i samband med tågresor.

Uppstår akuta problem när man befinner sig på en järnvägsstation uppmanas man ringa ett journummer: 0774 44 55 55. Det har dock visat sig att det inte alltid går att komma fram på det numret, eller att man inte kan få adekvat hjälp.

För att ha så hållbara argument som möjligt när vi diskuterar förbättringar av det nationella ledsagarsystemet så ber SRF nu alla synskadade att hjälpa till. Uppstår problem så anmäl det till SRF. Vi kan inte ta hand om det uppkomna problemet, men vi får en bild av problemens art och omfattning. Detta kan vi använda i vårt intressepolitiska arbete, och på sikt kan vi därmed få en bättre ledsagning i samband med tågresor.

Anmäl uppkomna problem till vår ombudsman Joachim Kåhlman, joachim.kahlman@srf.nu eller på tfn 08-39 92 27. Berätta exakt datum, tid och plats där problemet uppstod, vilken/vilka tågoperatörer som var inblandade och vad det var som hände. Berätta också hur det fungerade när ni ringde journumret 0774 44 55 55. Denna kunskap behövs för att SRF ska kunna peka på de brister som finns och på så sätt bidra till att ledsagningen blir bättre.

Organisationsrådet närmar sig

Den 12 november är det dags för ett möte med organisationsrådet. Denna gång blir det ett telefonsammanträde.

Organisationsrådet består av ledamöterna i förbundsstyrelsen samt en representant för varje distrikt och branschförening. De distrikt och branschföreningar som ännu inte har anmält sin representant uppmanas att göra det snarast. Anmälan görs till Paulina Korbak, paulina.korbak@srf.nu eller på tfn 08-39 92 26.

På dagordningen står information om riksförbundets nya interna ekonomiska stöd, SRF:s strategiska arbete inför valen 2014, information om 125-årsjubiléet samt förtydligat reglemente angående hederstecken – den så kallade guldnålen eller guldberlocken.

Stort intresse för SRF på Seniormässan

SRF medverkade vid Seniormässan, som ägde rum i Älvsjö strax söder om Stockholm den 15 - 17 oktober. SRF:s deltagande var ett samarbete mellan riksförbundet och SRF Stockholms och Gotlands län.

Från förbundsstyrelsen medverkade Ulla Bergeros. Hon berättar att man delat ut mycket informationsmaterial och också träffat väldigt många intresserade människor. Det var första gången som riksförbundet deltog i Seniormässan, men det lär bli en tradition framöver. Äldre är ju en viktig potentiell medlemsgrupp för SRF, eftersom de flesta blir synskadade vid relativt hög ålder.

Kalendarium 2014

2014 är ju ett lite speciellt år. Dels firar SRF sitt 125-årsjubileum och dels är det kongressår. Det sistnämnda innebär att två organisationsråd förläggs till våren för att där kunna dryfta frågor inför kongressen. Dessutom innebär det ett antal extra telefonmöten för förbundsstyrelsen.

Nedan följer det kalendarium som förbundsstyrelsen fastställt, och som omfattar riksförbundets styrelse- och AU-möten (AU = arbetsutskott), organisationsrådet, kongressen och 125-årsjubileet. Observera att det inte blir någon utbildning som riktar sig direkt till distriktsorförandena nästa år.

Riksförbundets kalendarium 2014:

9 januari kl 13.30, AU-möte

8 till 9 februari, förbundsstyrelsemöte

10 februari kl 19.00 - ca 21.00 per telefon, organisationsrådet

24 mars, organisationsrådet, plats Stockholm

24 - 25 mars (från måndag kväll), förbundsstyrelsemöte

28 - 29 april, förbundsstyrelsemöte

8 - 9 maj, AU-möte (genomgång av kongressmotioner)

16 - 18 maj, 125-årsjubileum på Conventum i Örebro

22 maj klockan 18.00 - ca 20.00 per telefon, förbundsstyrelsemöte

26 maj klockan 13.30, AU-möte

4 juni klockan 18.00 - ca 20.00 per telefon, förbundsstyrelsemöte

16 -17 juni, förbundsstyrelsemöte

26 juni klockan 13.30, AU-möte

12 augusti klockan 18.00 - ca 20.00 per telefon, förbundsstyrelsemöte

1 september klockan 13.30, AU-möte

18 - 19 september, förbundsstyrelsemöte

23 oktober (reservtid fredag fm 24 oktober), förbundsstyrelsemöte

24 - 26 oktober, kongress, plats Sundsvall

26 oktober, förbundsstyrelsemöte (firmateckning, val av AU)

17 november klockan 13.30, AU-möte

26 november, introduktionsdag för nya förbundsstyrelseledamöter

27 - 28 november, förbundsstyrelsemöte

17 december klockan 18.00 - ca 20.00 per telefon, förbundsstyrelsemöte

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Slutord

Det var allt jag hade att bjuda på i den här tidningen. När nästa tidning kommer ut närmar vi oss jul och förhoppningsvis lite julledighet. Kanske har vi till och med fått snö då, vem vet?

Redaktör: Charlotte Åkerlind

Telefon: 019/ 673 21 05

e-post charlotte.akerlind@telia.com