Att sommarlovet har börjat förstår man på att det är väldigt tyst utanför fönstret här på kansliet. Förhoppningsvis kan barnen få en varmare sommar än vad våren har varit. Här på kansliet tar vi semester från 5 juli och 4 veckor framåt. Vi kommer alltså tillbaks till arbetet måndag 5 augusti.

Det här numret innehåller:

Information från distrikt och lokalföreningar

Thomsons nyhetsbrev nummer 7 och 8.

Info från distriktet
Fredag 31 maj samlades ledamöter ur våra lokalföreningar och distriktsstyrelsen för en konferensdag där vi fick information om LSS och färdtjänst av riksförbundets jurist Leif Jeppson samt information från vår ombudsman Lena Höjdevall. Information från dagen kommer på de möten ni har i respektive lokalförening.

Inbjudan till familjedag med jetskiåkning.
Lördag 27 juli klockan 12.00 – 20.00 är det öppet hus vid Norrtorpssjön vid Kvarntorpshögen, Kumla. Vi provar på att åka jetski, grillar hamburgare (finns att köpa för 25 kronor). Ta med familj och vänner till en trevlig dag tillsammans. Ta även med picknick korg. Pris för att åka jetski 40 kronor. Du kan även sitta bakom på jetskooter (samma pris) där du alltså sitter bakom föraren. Anmäl er till anmaljetski@srforebro.se eller Dan Wakman 076- 767 61 71 senast 20 juli. OBS! Det går inte att anmäla till srf kansliet pga semester.

Teaterbesök
Missa inte årets föreställning vid teater Nolby! Lördag 3 augusti klockan 17.00 är föreställningen syntolkad på teater Nolby (mellan Karlskoga och Loka). De som såg föreställningen förra året kan verkligen rekommendera ett besök där. Det är väldigt handikappanpassat och personalen gör sitt bästa för att vi ska få så bra upplevelse som möjligt, trots det är det bra att ha med ledsagare till pausen och picknicken. Scenen är utomhus, men det är tak över läktaren. I pausen äter man sin picknick korg vid ett av de trevliga borden som finns i anslutningen till scenen. Pjäsen som ges är "Figaros bröllop". Biljettpriset är 150 kronor samt 80 kronor för picknickkorgen. Eftersom kansliet är stängt fr.o.m 5 juli så måste ni anmäla att ni vill följa med senast 4 juli så jag kan meddela teatern hur många som kommer. Betalar gör ni i kassan när ni kommer till teatern.

90-årsfest
Lördag 7 september kommer distriktet att ha en stor fest för alla sina medlemmar. Vi har tänkt oss att börja klockan 15.00 och hålla på så länge vi orkar och står ut. Det kommer att bli mat och underhållning, under kvällskvisten kommer vi att bjuda upp till dans. I skrivande stund är det inte definitivt klart var vi ska vara eller vad biljetterna kommer att kosta, men anteckna datumet så ni inte missar årets höjdpunkt.

Info från SRF Bergslagen
Nu har vi tagit sommarlov med all verksamhet från Bergslagen. Nästa träff kommer att bli torsdag 22 augusti klockan. 14 00 på Uskavi. Vi träffas för att fika och umgås. Vill du följa med så anmäl dej till Irene 0587 254 56 senast 20 augusti. Var och en betalar sitt eget fika.

Sommarresa
SRF Bergslagengjorde en trevlig utflykt fredagen den 14 juni.

Föreningen består av ca 60 medlemmar och ca en tredjedel var med på resan.

Thure Larsson från Frövi var den som ordnat resan och var vår reseledare. Charlotte Åkerlind, Örebro som är redaktör för tidningen Synvinkeln deltog i resan. Medlemmar från Nora, Lindesberg och Frövi var representerade och färden gick till kända Skultuna mässingsfabrik och Åsby trädgårdar i Hallstahammar. Första stoppet var Hallsta krog som försåg oss med bredda smörgåsar och kaffe, det smakade mycket bra med lite förtäring.

Färden med buss gick vidare till Skultuna och där blev det besök i de olika affärerna och naturligtvis så blev en del saker inköpta, det fanns mycket att välja på och i princip så försåg sig alla med något av alla utbud som fanns. Lunchen smakade mycket gott och Skultuna hotell hade tillagat en god köttgryta med tillbehör åt oss. Under tiden vi åt kom en regnskur men när vi ätit klart så sken solen åter igen. Thure Larsson blev tackad för sitt arbete med resan och nya medlemmar välkomnades.

Efter den goda måltiden blev det en stunds bussresa till Åsby trädgårdar och där kunde vi njuta av vackra blommor och deras dofter. En del inköp gjordes och många av resans deltagare hade någon ny blomma med hem. Utanför bjöd Thure på dragspelsmusik och han fortsatte med underhållningen en stund på resan hem. Många av bitarna som spelades var det sommar i och jag tror att vi kände igen alla. Så småningom nådde vi Frövi där de första deltagarna i resan klev av.

Dagens chaufför tackades och trevlig sommar önskade vi varandra.

Alla var nöjda och glada men även lite trötta efter dagens utflykt.

Vid pennan AnnBritt Juliusson

Styrelsen önskar alla medlemmar en riktigt skön sommar.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
Korvkalas blir det den 28 juni klockan 16 utanför Nickkällan.

Gratis för medlemmar, övriga 30 kr.

Lotteri, underhållning.

Ring Kent 0586 592 07 eller Inga 0586 579 27 senast den 25 juni.

Den 23 augusti klockan 14 åker vi till Berget i Degerfors och fikar.

Var och en betalar sitt fika.

Anmäl till Kent eller Inga för eventuell samåkning.

Välkomna till våra träffar, styrelsen önskar alla medlemar en skön sommar.

Info från SRF Sydnärke
Har ni varit på någon trevlig träff eller rest någonstans tillsammans med SRF Sydnärke eller själv så vill jag gärna att ni skickar in det till mej eller ring mig så får vi hjälpas åt att skriva ihop något till tidningen. Jag tror att ni är många i Sydnärke som har mycket trevligt att berätta för oss andra som läser tidningen.

Info från SRF Örebro Kommun
Sommarprogrammet med Sofia och Eva, som var infört i förra numret av SYNvinkeln,håller på varje vecka under hela sommaren. Vi vill gärna ge Sofia och Eva en dagens ros för sitt arbete med vår verksamhet. Utan er blir det inga träffar så vi uppskattar verkligen ert arbete. Tack för att ni finns. Vi önskar också alla medlemmar en skön sommar.

Thomssons nyhetsbrev nr 7.
Hundratals på torsdagsaktionen
Torsdagen den 30 maj deltog minst 300 personer i torsdagsaktionen utanför Rosenbad. I helsidesannonser i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet fördes också torsdagsaktionens budskap fram: Att en lag måste stiftas, som klassar otillgänglighet som otillåten diskriminering. Aktionen rönte en hel del uppmärksamhet i massmedia, och ministrarna som passerade kan inte ha varit oberörda.

Det är nu femton handikappförbund som står bakom torsdagsaktionen. Den 30 maj var det 923 dagar sedan remisstiden gick ut på utredningen Bortom fagert tal (Ds 2010:20). Där föreslog utredaren Hans Ytterberg lagstiftning mot diskriminering till följd av otillgänglighet.

En buss med SRF are från västra Sverige kom till Stockholm på onsdagskvällen för att delta i torsdagsaktionen. Dit kom också grupper av SRF are från distrikten i Stockholm, Örebro och Uppsala. Kanske fanns fler där, det var inte lätt att överblicka.

Tack alla som var där! Kampen går vidare tills dess att regeringen tar sitt ansvar och lägger förslag på en antidiskrimineringslag.

Senaste nytt på taltidningsfronten
Nu närmar sig den dag då den nya taltidningstekniken kommer igång. De redigerade, inlästa dagstidningarna ska då ersättas med dagstidningar i daisyformat med hela det redaktionella innehållet. Dessa tidningar förs över via Internet och laddas ner i daisyspelare hos användarna. Vid hembesök installeras apparaten och man får lära sig använda den. Det ska vara enkelt och smidigt.

Från den 15 augusti ska de första dagstidningarna kunna läsas på det här sättet. Under några veckor kommer den nya och gamla tekniken att fungera parallellt, men sedan upphör den gamla varianten att fungera. I november 2014 beräknas alla dagstidningar som idag är redigerade, inlästa tidningar ha gått över till den nya tekniken. De så kallade RATS-tidningarna kan komma att gå över i ett nästa steg.

Följande nio tidningar är först ut med teknikskiftet:

Folkbladet, Norrbottens-Kuriren, Norrköpings Tidningar, Norrländska Socialdemokraten, Piteå-Tidningen, Skånska Dagbladet, Sydsvenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning och Östgöta Correspondenten.

Hjälpmedelsvisningar i höst
Leverantörsföreningen Svensk Syn genomför i höst en visningsturné av hjälpmedel för synskadade. Man vänder sig såväl till syncentralspersonal som till enskilda synskadade. Det är bra om SRF-distrikten kan samverka med Svensk Syn kring hjälpmedelsvisningarna och sprida information om dessa. Turnéplanen ser ut så här:

Skellefteå 23 september, Härnösand 24 september, Stockholm 26 september, Örebro 1 oktober, Göteborg 3 oktober, Malmö 8 oktober och Kalmar 10 oktober.

Fem har blivit sex
Lika Unika är ett samarbete mellan funktionshinderorganisationer på riksplanet. Fokus ligger på arbete med mänskliga rättigheter. Medlemmar i Lika Unika har hittills varit FSDB, HRF, NHR, RBU och SRF. Vid Lika Unikas årsmöte den 21 maj invaldes även SDR (Sveriges Dövas Riksförbund) – så nu har fem blivit sex. Vid ett seminarium i samband med årsmötet diskuterades Lika Unikas roll och medlemskriterier. Några konkreta beslut om organisationens utveckling fattades dock inte. Diskussionen fortsätter.

FSDB har haft kongress
Undertecknad hade nöjet att gästa den kongress som Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB, höll i Malmö den 24-26 maj.

För FSDB har särskilt år 2012 präglats av kraftfulla ekonomiska nedskärningar till följd av minskade statliga anslag. Det har inneburit att nyhetstidningen Nuet upphörde sommaren 2012. Antalet anställda har också minskats av ekonomiska skäl. Nu kunde dock styrelsen presentera en budget i balans för år 2014 och 2015.

Pontus Degsell omvaldes till ordförande i FSDB. Kicki Nordström och Christer Nilsson lämnade styrelsen.

Den nya styrelsen för FSDB utgörs av Pontus Degsell, ordförande, Linda Eriksson, Franck Gagniard, Siv Grönborg, Marie Lagerström, Klas Nelfelt och Jan Nyström.

Diskriminering uppmärksammad
I TV:s nyhetsprogram Aktuellt den 29 maj fanns ett inslag om en ledarhundsförare som diskriminerats genom att utestängas från restauranger. Tyvärr är hon inte ensam om den upplevelsen.

Melissa Hudson är från USA, men flyttade med sin make till Sverige eftersom han tillträdde ett arbete här. Melissa Hudson är blind och har ledarhund. I USA, liksom i många europeiskia länder, har man rätt att ha med sig ledarhunden på de flesta ställen. Men i Sverige har hon mött ett ständigt avvisande. Till diskrimineringsombudsmannen har 19 fall av diskriminering av ledarhundsförare anmälts de senaste åren. Men det är många, många fler händelser som borde anmälts. Problemet är att anmälningarna inte leder till några åtgärder eftersom vi i Sverige saknar en lag som ger ledarhundar rätt till tillträde i offentliga miljöer.

I ett pressmeddelande i samband med Ledarhundens dag för någon månad sedan så pekade SRF på behovet av lagstiftning som ger synskadade rätt att ha med sig ledarhunden i olika sammanhang. I Aktuellt intervjuades SRF:s individstödschef Ulrika Norelius. Det är viktigt att diskrimineringen av ledarhundsförare lyfts fram i massmedia.

Detta har dessutom rönt stor uppmärksamhet på vår facebook.

Iris Förvaltnings bolagsstämma
Iris Förvaltning AB heter det företag som är helägt av Synskadades Stiftelse. Bolaget förvaltar fastigheterna vi har i Enskede samt fastigheten Almåsa. Under 2012 såldes Iris Hantverk till två av medarbetarna. Almåsa Konferens är ett dotterbolag till Iris Förvaltning. Dessutom är Iris Förvaltning minoritetsägare i Bonnier Audio, Ideella Spel och Spelparken.

Tidigare ingick flera andra företag i synskaderörelsens bolagsgrupp. För ett par år sedan såldes dessa företag dock till Karnell. De är samlade i Iris Group, där Iris Förvaltning numera äger 20 procent av aktierna.

Iris Förvaltning hade bolagsstämma den 22 maj. Här beslöts att dela ut 4 miljoner kronor till ägaren, det vill säga Synskadades Stiftelse. Styrelsen omvaldes och består av: Henrik Bonde, ordförande, Renée Berglund, Roland Gustafsson, Josefin Lundmark och Carina Rick.

Vallagskommitténs förslag på remiss
E-röstning och andra valfrågor heter vallagskommitténs slutbetänkande (SOU 2013:24). Den är nu ute på remiss. Remisstiden går ut i början av augusti. Förbundsstyrelsen ska behandla remissen på sitt möte den 14 juni.

Vill ni ha besök av förbundsstyrelsen?
Har ni något i distriktet att visa som ni tycker förbundsstyrelsen borde ta del av? Eller har ni någon konkret fråga som ni skulle vilja diskutera med förbundsstyrelsen? Normalt sammanträder förbunsstyrelsen i SRF-huset i Enskede eller på Almåsa. Men vi kan också förlägga ett sammanträde någon annanstans i landet. Hör av er om ni vill ha besök av förbundsstyrelsen och berätta varför vi borde förlägga ett sammanträde hos er. Kontakta mig (se e-post och telefon nedan).

Håkan Thomsson,Tfn 08-39 91 11, E-post hakan.thomsson@srf.nu

Thomssons nyhetsbrev nr 8.
Möte med infrastrukturministern
Onsdagen den 12 juni hade HSO, NHR och SRF ett möte med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd angående tillgängligheten i järnvägstrafiken.

När det gäller den nationella ledsagningen i samband med tågresor finns tre centrala problem som jag framhöll under mötet. Dels finns begränsningar i det regelverk som Jernhusen satt upp, som medför att inte hela res kedjan fungerar. Exempel på detta är att man inte kan få hjälp att köpa biljetter i automaterna samt att man inte kan få ledsagning från busshållplats till tåget (man hänvisas till den utpekade "fasta mötesplatsen". Ett annat problem är att om en ledsagning missas eller utförs på ett dåligt sätt så finns ingen påföljd för utföraren. Det måste kosta att göra fel. Den tredje viktiga punkten där det krävs en förändring är att vi som behöver ledsagning idag är olönsamma resenärer. Istället för att trafikbolagen betalar för varje utförd ledsagning så borde ledsagartjänsten finansieras med en stationsavgift. På så sätt skulle kostnaden slås ut på hela resenärskollektivet, och synskadade resenärer som behöver ledsagning blir en intäkt istället för en kostnad för tågbolagen. På alla dessa tre punkter lovade infrastrukturministern att gå vidare och arbeta för en förändring. Detta är en mycket bra början – låt oss hoppas att det också leder till en verklig förbättring!

Rådslag om nytt program
Programutskottet har tagit fram ett rådslag som vänder sig till distrikten, lokalföreningarna och branschföreningarna. Även Unga Synskadade samt enskilda är välkomna att besvara rådslaget. Rådslaget finns att få via e-post eller på storstil, punktskrift samt inläst på daisy. Det beställs från Elaine Kennedy, elaine.kennedy@srf.nu eller tfn 08-39.91.60.

Detta är en viktig möjlighet att lämna tankar till programutskottet, som sedan ska gå vidare och lägga ett förslag till nytt program för SRF till kongressen 2014. Rådslaget ska besvaras före den 31 augusti.

LSS-kampanjen: Uppvaktning på departementet
Den 10 juni uppvaktade SRF och FSDB socialdepartementet. Vi träffade Ulrik Lindgren, som är politiskt sakkunnig hos Maria Larsson, samt kanslirådet Inger Laudon. Vi överlämnade en skrivelse med bilagda exempel på hur enskilda ansökningar om ledsagning enligt LSS hanterats av kommunerna. Vi pekade också på domar som visar det oklara rättsläget.Departementet bekräftade vår tolkning av LSS som innebär att gravt synskadade, blinda och dövblinda ingår i "personkrets tre", och alltså ska omfattas av lagen.Vi fick också bekräftat att ledsagning är en insats som man ska kunna få utifrån just behovet av ledsagning. Prövning av vår förmåga att klä på oss, äta själv eller dylikt är alltså helt irrelevant i sammanhanget. Detta är viktigt att notera eftersom det råder ett utbrett missförstånd ute i kommunerna i den frågan.Tjänstemännen på departementet uppmanade oss att uppmuntra att avslag gällande ledsagning enligt LSS överklagas till domstol. Så ska givetvis ske, och SRF:s förbundsjurist Leif Jeppsson är gärna behjälplig i sådana ärenden.Vi framhöll att regeringen absolut bör agera när man ser att en grupp medborgare inte får de rättigheter som lagen de facto ger. Jag har hur som helst känslan att vi kraftigt ökat trycket i denna fråga tack vare vår LSS-kampanj.

Ny massiv torsdagsaktion
Torsdagen den 13 juni var det åter dags för en massiv torsdagsaktion utanför Rosenbad. Den här gången var det SRF:s ombudsmän och annan personal från kansliet som satte färg på torsdagsmorgonen.

Budskapet är att det behövs en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering. Riksdagens majoritet uppmanade redan för ett år sedan regeringen att komma med ett förslag till en sådan lag. Vi har väntat länge nog!

Träff med AF Rehab

SRF har träffat chefen för Arbetsförmedlingen Rehabilitering, Henrietta Stein, samt Lennart Edman och Christina Magnusson som arbetar med rehabfrågor. Vid denna träff tog vi upp två viktiga ämnen. Vi ser ett tydligt behov av att förstärka den arbetslivsinriktade rehabiliteringen för gravt synskadade. Det är en avgörande faktor för att komma till rätta med den höga arbetslösheten i vår grupp. Resurserna behöver koncentreras och innehållet fördjupas. SRF gör bedömningen att ett nationellt rehabiliteringscenter med specialistkunskap är den enda rimliga lösningen. Att kunna ta sig fram självständigt, att kunna hantera olika praktiska situationer, att lära sig använda punktskrift på ett professionellt sätt och goda kunskaper i att använda datorer och mobiltelefoner är exempel på sådant som ska kunna ingå i den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Från Arbetsförmedlingens sida verkar det dock inte finnas några ambitioner att skapa ett nationellt rehabiliteringscenter för synskadade, men diskussionerna fortsätter. Vi tog också upp problemen med de ökade kraven på arbetssökande. Att gå in och registrera olika saker via Internet är praktiskt ogenomförbart för de flesta av oss. Det krävs tillgängliga och lättanvända system, och även här ser vi behovet av en förbättrad arbetslivsinriktad rehabilitering. När det gäller behovet av att synskadade arbetssökande ska få den hjälp de behöver, samt att systemen ska göras tillgängliga och användbara, fick vi ett tydligt gehör från Henrietta Stein.

WIPO-avtalet slutförhandlas
I dagarna pågår en diplomatisk konferens i Marrakech av mycket stor betydelse för synskadade. Det är en slutförhandling av ett WIPO-avtal, som skulle möjliggöra att köpa eller låna tillgängliggjorda böcker över nationsgränserna. WIPO står för World Intellectual Property Organization. Det är ett FN-organ som sysslar med kommersiella rättigheter och upphovsrätt. SRF har i en skrivelse till det svenska justitiedepartementet uttalat att avtalet är av stor betydelse och vi hoppas att det kan antas så att anpassad litteratur fritt kan föras över nationsgränserna.

Håkan Thomsson, Tfn 08-39 91 11, E-post hakan.thomsson@srf.nu

Slutord
Det var allt jag hade att bjuda på i det här numret av tidningen. Jag har nu skrivit tidningen i ett år och jag hoppas att den har varit värdefull för er som prenumererar. I juli har jag och Ann semester så då kommer ingen tidning utan nu får ni vänta till augusti innan ni får nästa nummer. Men, tank vad mycket ni kommer att ha och berätta om sommaren då. Skicka in sommarkrönikorna till mej innan 15 augusti så kommer det med i näsa nummer. Nu önskar jag och distriktstyrelsen alla läsare och medlemmar I distriktet en riktigt skön och varm sommar med mycket jordgubbar och glass.

Redaktör Charlotte Åkerlind, 019 673 21 05 eller charlotte.akerlind@telia.com