Budskapet i demonstrationen med skeletten utanför Riksdagshuset är tydligt: Synskadade ska ha rätt att leva sina liv fritt som vilka andra som helst.

Svaret hur det ska gå till är ledsagning – inte assistans som man ofta tror.
Synskadade behöver hjälp att orientera sig och läsa, gå på platser där alla andra kangå, gå på after work och läkarbesök säger Lisbet Malmborg, som dagen till ära är utklädd till skelett.

Det är inte bara en demonstration utan också en konstinstallation skapad av konstnärer i Synskadade Konstnärers Förening.

Vi vill att politikerna ska utreda förutsättningarna för att få en lag för oss synskadade gällande ledsagning. LSS fungerade tidigare men gör inte det längre.

Förutom skelettkonstnärerna var det ytterligare ett trettiotal som demonstrerade utanför riksdagshuset samtidigt som förslaget om ledsagning debatterades i
riksdagen.

Flera partier har gått fram med ett tillkännagivande till regeringen vilket innebär att en majoritet av riksdagen vill att regeringen ska titta närmare på frågan som har behandlats i socialutskottet.
För ett år sedan fastslog Socialstyrelsen i en rapport att ledsagningen för synskadade gått ner, särskilt bland ungdomar. I rapporten står att regeringen bör utreda möjligheterna till en ny lag.
Det stöd som synskadade kan få via socialtjänsten handlar om att man ska klara sig och passar inte in med de behov som unga synskadade har, exvis att få gå ut i sociala sammanhang. Unga synskadade på plats vittnar om att man blir fast hemma och att de måste förlita sig på att folk vill vara snälla och hjälpa en. Samhället kräver att vi ska studera och ha arbete och betala skatt men vi får inte det stöd vi behöver för att kunna leverera. Ledsagning är ett billigt sätt att hjälpa oss att komma ut.

Läs GP:s artikel https://www.gp.se/politik/sd-gar-ihop-med-oppositionen-for-att-hjalpa-skeletten-vid-riksdagen.17b6bfd4-6078-4a6e-9efb-935f371f9a61 (bakom betalvägg).