Studiecirkel om det underbara uret i Lund med Lone Mogensen

Startar måndagen 31 mars 2025 kl. 10-12 i föreningens lokal på Grönegatan 9 i Malmö. Totalt 6 träffar med uppehåll för Annandag påsk 21 april. 

I Lunds domkyrka står ett stort mekaniskt ur, vars äldsta delar är från medeltiden. Det är åtta meter högt, och har två stora urtavlor. Den översta visar hur sol, måne och stjärnor rör sig över Lunds himmel just nu. Den undre delen består av en evighetskalender. Mitt emellan de två urtavlorna finns en liten mellanvåning. Här står två trumpetare och spelar varje gång en liten dörr öppnas för de tre vise männen med sina tjänare. De kommer ut och skrider bugande förbi en tron mitt på uret innan de försvinner in i uret igen. På tronen sitter Maria med barnet. Det stora urverket, som drar alla visare och allt annat som rör sig på uret, styr även kyrkklockornas tim- och kvartslag. Uret var förut känt som ”Det underbara uret i Lund”.

I den kommande cirkeln går vi igenom urets historia och betydelse. Men också hur det fungerar och vad uret betydde på medeltiden. I cirkeln går vi in på olika sätt att mäta tiden utifrån solen, månen och stjärnhimlen, och hur det gick till när de astronomiska uren uppstod. Vi använder taktila hjälpmedel, bland annat små förenklade modeller av den astronomiska urtavlan. 

Cirkelns sjätte och sista gång gör vi ett besök till Lunds domkyrka. Där ser vi närmare på den taktila modell av urtavlan som finns där.

Deltagaravgiften 150 kr per medlem och då ingår även resan till Lunds domkyrka. I kursen blir det en fikapaus där man betalar 10 kr för kaffe och smörgås. 

Välkommen med din anmälan till kansliet på 040-25 05 40 eller info@srfmalmo.se dock senast fredagen den 14 mars 2025. Det är begränsat antal platser på cirkeln så det är först till kvarn som gäller. Efter sista anmälningsdag är anmälan bindande. 

Välkomna på en trevlig studiecirkel önskar styrelsen!

---

Studieprogram vårterminen 2025

Måndag eftermiddag kl. 13.00–16.15
Startar måndag den 27/1 (uppehåll 17/2, 7/4 och 21/4)
Keramik
Kursen hålls i ABF:s lokal på Porslinsgatan 3-5 och kursledare är Mateo Moreno. Du får lära dig att använda leran och dreja eller kanske vill du hellre använda fantasin och trycka eller kavla ut leran till olika föremål.
Pris: 1.200 kr och du betalar själv för den lera du förbrukar
Antal träffar: 15

Tisdag förmiddag kl. 09.30–12.00
Startar tisdag den 14/1 
Vävning
Kursen hålls i ABF:s lokal på Porslinsgatan 3-5 och kursledare är Lydia Evald. Väv traditionellt eller låt din fantasi få fritt spelrum.
Pris: 390 kr och du betalar själv för det material du förbrukar
Antal träffar: 13 träffar

Onsdag eftermiddag kl. 13.00-15.30
Startar onsdag den 19/2 (uppehåll 16/4 och 30/4)
Aktuellt i litteraturen
Cirkeln tar upp nya och gamla böcker som skrivits av både svenska och utländska författare samt att vi fördjupar oss i olika författare och kursledare är Camilla Kronholm, poet och författare till två utgivna böcker. Kursen genomförs i samarbete med ABF och hålls i föreningens lokal på Grönegatan 9. Under kursen tar vi en fika med smörgås eller kaka för 10 kr.
Pris: 300 kr
Antal träffar: 10

Torsdag förmiddag kl. 10.00-11.45
Startar torsdag den 23 januari
Vårt Malmö
Studiecirkeln består av fem teman; 
- 23 januari, Vårt Malmö - Mitt Malmö  
- 13 februari, Historia i Malmö 
- 27 februari, Hus och platser i Malmö 
- 6 mars, Personer i Malmö 
- 20 mars, Förändringar och framtidens Malmö 
Kursledare är Eva Holmström som levt, bott och verkat länge i Malmö och med ett stort intresse för stadens utveckling. Kursen genomförs i samarbete med ABF och hålls i föreningens lokal på Grönegatan 9. Under kursen tar vi en fika med smörgås eller kaka för 10 kr.
Pris: 100 kr
Antal träffar: 5

Torsdag eftermiddag kl. 12.45-13.45
Startar torsdag den 23/1 (uppehåll 20/3, 17/4 och 1/5)
MediYoga
Programmen består bl.a av medveten andningsträning, mjuka fysiska övningar, avslappning och meditation och kursledare är Ira Gyllingberg. Kursen hålls i föreningens lokal på Grönegatan 9. 
Pris: 450 kr
Antal träffar: 15

Anmälan
Är du intresserad av en eller flera kurser så anmäl dig på telefon 
040 25 05 40 eller mejla till info@srfmalmo.se senast måndag den 20 januari.

Före kursstarten skickas kallelse och inbetalningskort ut till alla anmälda. (Observera att vävningen börjar 14/1.)

Varmt välkommen till en givande och trevlig kursgemenskap hälsar styrelsen!