Innehållsförteckning

Förord

Information från distriktet.
-   Resa till Synskadades Riksförbunds museum?
- Motion till årsmöten
- Ta chansen och framför dina åsikter till Syncentralen.
- Utbildning i digital teknik för dig över 65 år.
- Sommarresa på Göta kanal.
- Goalboll i Nora
- Kurs i Fallprevention

Information från SRF Bergslagen
-  Goalboll i Nora
- Kurs i Fallprevention
- Medlemsmöte på Bryggeritorget i Nora 14 mars

Information från SRF Karlskoga Degerfors
- Årsmöte på Nickkällan 1 mars
-  Medlemsmöte på Nickkällan 21 mars

Information från SRF Sydnärke
- Årsmöte på Best Western hotell i Askersund 8 mars

Information från SRF Örebro kommun
-  Örebro kommuns fördelning av föreningsbidrag
- Träffar med 60+ gruppen

Inkomna skrivelser
- Färdtjänstinformation

Slutord


Förord


Nu är vi på gång igen efter en skön ledighet över våra julhelger. Hoppas ni alla är laddade för ett nytt verksamhetsår inom vårt distrikt. Just nu laddar vi för årsmöten i våra lokalföreningar. Har du något förslag som du vill att föreningen ska arbeta med så skriv en motion till årsmötet i din lokalförening. Hur du gör kan du läsa om i en artikel nedan. Vill du ha hjälp så hör av dig till oss på kansliet. Kom ihåg att det är bara roligt om ni vill besöka varandra i lokalföreningarna så tveka inte om du ser någon aktivitet du vill gärna vara med i, men som anordnas av någon annan lokalförening. Det är bara roligt om vi kan träffas över föreningsgränserna.


Information från distrikt


Besök på Synskadades museum låter det intressant?

Distriktet planerar att under våren (april-maj) göra ett besök på Synskadades museum som är i SRF:s lokaler, Enskede (södra Stockholm). När vi anordnar en aktivitet är det svårt att uppskatta hur många som kommer. Därför har vi en intresseanmälan för att se om tillräckligt många tänker följa med på ett besök till Synskadades museum. Detta innan vi beställer buss och guidat besök på museet. Om det blir någon egenavgift eller ej, är inte klart i skrivande stund.
Intresseanmälan: görs till kansliet på telefon 076-005 39 96, 076-005 67 58 eller e-post orebro.lan@srf.nu senast 28 februari

Motion till årsmöte

Nu närmar sig årsmöte för alla lokalföreningar och så småningom även årsmöte i distriktet. Kanske funderar du på någon fråga eller någon aktivitet som du vill att föreningen ska syssla med. Då har du som synskadad medlem rätten att skriva en motion och skicka in till årsmötet som får besluta om din motion ska arbetas efter eller att avslås.

Hur gör man då när man skriver en motion? Här kommer lite hållpunkter man bör tänka på för att det ska kunna vara en motion.
1.    Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om.
2.    Skriv vad ärendet handlar om.
3.    Avsluta motionen med att själv föreslå ett beslut som du tycker att årsstämman ska ta.
4.    Skriv under dokumentet med ditt namn.
5.    Skicka eller lämna personligen din motion till din styrelse eller till kansliet som sedan distribuerar den till styrelsen.

Styrelsen kommer sedan att behandla din motion och lämna förslag till årsmötet hur de vill att man ska besluta i ärendet.
Därför är det viktigt att du skickar in din motion i god tid före årsmötet, men dock senast 2 veckor innan årsmötet ska vara.
Har du ändå svårt att formulera dig i skrift så ta kontakt med kansliet så kan någon av oss hjälpa dig att formulera dig.

Ta chansen att framföra dina åsikter om Syncentralen.

Har du frågor kring hur Syncentralen arbetar? Framför dina åsikter på våra referensgruppsmöten. Där tas frågor upp och förs sedan vidare till Brukarrådet, som är ett forum där
SRF Örebro län och Syncentralen träffas (ibland är även Ögonkliniken på USÖ med).
Du kan delta i referensgruppens möten på plats men även via teams. Hör i så fall av dig till Charlotte Åkerlind på telefonnummer 076 005 67 58 för att få mer information eller anmäl att du kommer på mötet. . Alla möten är via teams eller på Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, 703 53 Örebro.

Mötesdatum under 2025 är måndag 10 februari, måndag 5 maj, måndag 18 augusti, måndag 17 november kl 16-18 via teams, om inget annat meddelas.
Hoppas vi ses/hörs!

Utbildning i att använda digital teknik för dig över 65 år

Är du över 65 år och vill öka dina digitala färdigheter?
Synskadades Riksförbund fortsätter nu  projektet Digitala barnbarn, ett projekt där vi ger dig som är över 65 år och synskadad möjligheten att få utbildning av yngre synskadade i att använda digital teknik. Under totalt 15 timmar, fördelade på 5 tillfällen om 3 timmar vardera, får du möjlighet att utveckla dina förmågor och kunskaper i att hantera exempelvis en smartphone eller dator med synhjälpmedel, samt olika tjänster som underlättar vardagen och förenklar möjligheten att upprätthålla sociala kontakter. Den som kommer att utbilda dig är en yngre synskadad person som själv har god kompetens och erfarenhet av att använda digital teknik i vardagen.

Upplägg för utbildningen
Utbildningen sker individuellt för att vi ska kunna sätta dina behov och önskemål i centrum. Din utbildare kommer därför steg för steg att coacha dig genom din digitala resa i en takt som passar dig. Att ta steget in i den digitala världen kan verka stort och lite läskigt, men vi stöttar dig och vi vet att ju mer bekväm du blir med att använda digital teknik, desto fler möjligheter öppnas till självständighet och inkludering.

Innehållet kommer i största möjliga mån skräddarsys utifrån dina egna önskemål och behov. Därför är du välkommen att anmäla dig oavsett om du har lite digital vana eller om du är i nybörjarstadiet. Vi har möjlighet att ta emot fem elever per distrikt och vid stort intresse kommer vi att prioritera de som har minst digital vana.

Låter det intressant så hör av dig till mig på telnr 076 005 67 58 eller e-post charlotte.akerlind@srf.nu med en intresseanmälan så får vi se om du får plats. Mvh Charlotte

Sommarresa på Göta kanal?

Vi funderar på att årets sommarresa ska gå till och i Göta Kanal. Resan utgår från Örebro med buss till Sjötorp där vi kliver på M/S Bellevue för en tur på Göta kanal till Töreboda. En kryssning som tar 4,5 timme. På båten får vi förmiddagskaffe med smörgås. Till lunch serveras varmrökt lax med dillkräm, grönsaker, potatis, smör och bröd, måltidsdryck samt kaffe och kaka. I Sjötorp kan man handla rökt fisk mm.

Egenavgift för resan blir 500 kronor/person. För att vi ska kunna göra resan behöver vi vara 50 personer så därför vill vi så fort som möjligt ha in en anmälan till resan.

Vårt förslag är att vi åker torsdag 12 juni så passa på att hänga med på denna trevliga resa. Du får självklart ta med din ledsagare, partner, god vän för samma pris.

Anmäl intresse för resan så fort som möjligt, dock senast 20 februari till kansliet 076 005 39 96 eller Charlotte 073 005 67 58 eller e-post orebro.lan@srf.nu eller charlotte.akerlind@srf.nu

Goalbol på allaktivitetshuset i Nora

Vill ni prova på att spela goalboll? Se texten från SRF Bergslagen nedan. Kanske är ni några ungdomar som vill träffas och prova på eller varför inte ta en familjedag med hela familjen och prova på?

Kurs i Fallprevention

Se separat text från SRF Bergslagen om kurs i Fallprevention som anordnas i Lindesberg under våren. Man kanske börjar få lite dålig balans, eller tycker det är otäckt när det är riktigt halt ute, då kan det vara bra att veta på vilket sätt som man ska falla för att förhindra fallskador.

Information från SRF Bergslagen


Goalball på Allaktivitetshuset i Nora

Hej alla medlemmar!
Vi i lokalföreningen SRF Bergslagen bjuder in alla i distriktet till att få prova goalball.  En sport som kan utövas av alla, oavsett synnedsättning. Vi kommer att få lära oss grunderna från en instruktör och efteråt så bjuder vi på förtäring och dryck.

Vad är Goalball?
I en goalballmatch finns det 2 lag med vardera 3 spelare på planen. Varje lag har ett mål som är 9 m brett och 1,3 m högt, med andra ord täcker målen hela kortsidorna av planen. Man håller sig på sin egen sida och framför sitt eget mål under spelets gång. Bollen påminner om en opumpad basketboll med en pingla i, detta för att samtliga spelare har bindel på sig och måste därför kunna höra precis var bollen är. Spelet handlar i korta drag om att skjuta och försvara.

När: Återkommer framöver med datum
Tid: Återkommer framöver med tidpunkt
Plats: Allaktivitetshuset, Älvstorpsvägen 11, Nora.
Kostnad: Gratis

Anmälan görs antingen till mig, Chivan på telefon 076 – 173 52 52 eller till Charlotte på kansliet 076 005 67 58.
Varmt välkommen! Styrelsen SRF Bergslagen

Kurs i Fallprevention

Hej alla medlemmar!
SRF Bergslagen bjuder in er till en kurs i fallteknik under våren 2025. Detta görs i samarbete med Frövi Judo som kommer att hålla i kursen. Vi kommer att träffas på Lindesbergs Arena under tre lördagar där man går igenom grunderna i hur man faller på rätt sätt för att förebygga och förhindra fallskador. Mer information om kursen kommer längre fram men vi tar gärna emot anmälningar just nu.

När: Återkommer framöver med datum
Tid: Återkommer framöver med tidpunkt
Plats: Frövi Judoklubb Nyborgsgatan 1, 711 34 Lindesberg
Kostnad: Återkommer med kostnad

Anmälan görs antingen till mig, Chivan på telefon 076 – 173 52 52 eller till Charlotte på kansliet 076 005 67 58.
Varmt välkommen! Styrelsen SRF Bergslagen

Möte på Bryggeritorget i Nora

HEJ ALLA MEDLEMMAR
SRF Bergslagen bjuder in till en trevlig eftermiddag till Björk kafé och skafferi som ligger i Bryggerikvarteret i Nora. Vi ska äta en härlig lunchtallrik med närodlade råvaror, bröd, dryck, kaffe och kaka.

Du kan välja på vegetariska biffar eller med kött.
Pris 100 kr

Tala om när du anmäler dig vad du önskar eller om du är allergisk mot något.

Vi kommer att få berättat om caféet och dom närliggande verksamheterna såsom minibryggerierna, dom olika hantverken som bedrivs i närområdet med mera.

Datum 14 mars 2025
Tid KL 13.00 -15.30
Adressen. Björk kafé och skafferi bryggerikvarteret Prästgatan 25 713 31 NORA

Anmäl dig till Inger Gustafsson, 070 241 25 85
Anmäl dig senast måndag 10 mars

ALLA MEDLEMMAR ÄR VÄLKOMNA!
Styrelsen srf Bergslagen

Funkisveckan 2025 i Lindesberg

Hej alla medlemmar!
Vecka 12 kommer Lindesbergs bibliotek att återigen anordna en Funkisvecka. Man kommer att ha flera aktiviteter som uppmärksammar olika funktionsnedsättningar. Chivan  Omar och Inger Gustafsson från styrelsen och Charlotte från distriktet kommer att vara på plats och visa upp hjälpmedel, berätta om föreningen och det viktiga arbetet vi gör för personer med synnedsättning.

Datum: tisdag 18 mars
Tid: 15.00 – 18.00
Plats: Lindesbergs bibliotek, Kungsgatan 37 A.

/Styrelsen Bergslagen

Information från SRF Karlskoga Degerfors

Årsmöte

Lördagen den 1 mars kl. 14.00 på Nickkällan. Sedvanliga förhandlingar, se separat kallelse.
Vi bjuder på kaffe och semlor
Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Kristina 070-66 06 981 senast den 24 februari

Medlemsmöte

Fredagen den 21 mars kl. 14.00 på Nickkällan 
Info kommer senare. Kaffe 40 kr, Lotteri
Lotterivinster mottages med tacksamhet.
Anmälan till Inger 073-035 08 59 senast 17mars
VÄLKOMNA hälsar styrelsen

Information från SRF Sydnärke


Årsmöte

Årets årsmöte kommer att äga rum på Best Western hotell lördag 8 mars kl 11.00. Vi avslutar med lunch 12.30 så beräkna hemresa till ca 14.00. Se separat kallelse som har kommit i er brevlåda eller via e-post förra veckan. Det är viktigt att ni kommer på årsmötet så vi får höra era tankar om vilken verksamhet som föreningen ska bedriva. Anmäl dig till Charlotte 076 005 67 58 senast 28 februari. VÄLKOMMEN

Information från SRF Örebro kommun


Örebro kommuns fördelning av föreningsbidrag

I listan nedan finns föreningsbidragen som Örebro kommun beviljade för 2024 till funktionshinderföreningar i Örebro kommun. Det är stor skillnad hur mycket varje förening får från Örebro kommun. De tre föreningar som får mest Afasi, RSMH och DHR. Att de har egna lokaler, är säkert ett argument från Örebro kommun när de ska förklara deras höga bidrag. Jag funderar på om SRF Örebro Kommun hade liknade storlek på sitt föreningsbidrag innan man gav upp sin lokal på Idrottsvägen. Hur många medlemmar har de förningar som får mest bidrag? Enligt handlingar som skickats till Regionens verksamhets bidragsansökan hade: Afasiföreningen i Örebro 75 medlemmar, DHR Örebroavdelning 94 medlemmar, RSMH Örebro 54 medlemmar. SRF Örebro kommun hade 141 medlemmar.   

Enligt kommunens riktlinjer för föreningsbidrag finns följande text: ”Föreningens tillgångar i form av eget kapital, donationer, arv och gåvor kan komma att påverka beslutet om föreningsbidrag. Föreningen som önskar att särskild hänsyn tas till ändamålsbundna villkor vid donation, arv eller gåva, ska beskriva dessa villkor. Ändamålet med fonderade medel ska redovisas.”

Den 31 december 2023 hade SRF Örebro kommun 347 759 kronor i ett placeringskonto. Var dessa pengar kommit ifrån vet jag inte, kanske donation eller gåva. Vad jag förstår har dessa pengar inte utnyttjats på åratal. Varför inte överföra dessa tillgångar till Synskadades stiftelse Örebro län. Då kan SRF Örebro kommun ansöka om medel från stiftelsen och samtidigt sakna eget kapital. 

Afasiföreningen i Ö-o län      702 640kr     Alzheimer Ö-o län  11 194kr
Astma o allergiföreningen     48 619kr       DHR Örebro           203 227kr
Dövas föreningen Ö-o län      75 629kr       FUB Örebro             44 405kr
HRF Örebro                               10 805kr    Neuro Örebro         27 206kr
RTP Örebro                               58 234kr    Psoriasis Örebro     32 608kr
Reumatikerföreningen           27 206kr        RSMH Örebro         378 147kr
Strokeföreningen                    45 000kr      SRF Örebro               27 011kr
Örebro Afasiförening           25 066kr       Fibromyalgiför…      66 337kr

Anders Eng

60+ GRUPPEN

Föreläsning

En föreläsning i Föreningarnas hus, Slottsgatan 13 A, Örebro
”Från astrologi till astronomi” den 20 februari kl.14.00-16.00.
Föreläsare är Kjell Olauson, Örebro Astronomi
Anmälan till Ove Nilsson 076 05 86 774 eller Charlotte 076-005 6758

Träff

Den 4 februari kl 14.00 träffas vi på Föreningarnas hus över en fika och tar med dig något som du vill prata om eller förslag på vad vi skall göra fram över.
Anmälan till Ove Nilsson 076 05 88 774

Inkomna skrivelser


Färdtjänstinformation

Trafikläget för Serviceresor under ombyggnationen vid Nobeltunneln

Vägarbete kommer pågå från 29 januari till november mellan Hertig Karls allé och Nobeltunneln i Örebro. Arbetet innebär att byta ut vatten- och avloppsledningar samt anpassa vägen för Citylinjen för bättre punktlighet.

Under byggtiden kommer gående, cyklister, busstrafik samt ambulans, polis och brandkår kunna passera ombyggnationerna. Övrig trafik uppmanas att ta andra körvägar. 

Alla Serviceresor kan inte genomföras

Serviceresors fordon kommer därmed att ta andra körvägar vilket påverkar trafiken på följande sätt:

- Sjukresor, skolskjuts med skolbil och färdtjänst till och från arbete prioriteras.
- Andra Serviceresor kan komma att bokas om eller bokas av.

På grund av detta kommer appen Serviceresan fortsatt vara stängd för bokning inom Örebro kommun.

Prishöjning och ny avgift vid ej avbokad resa

Den 10 februari 2025 inför servisresor en ny avgift för uteblivna färdtjänst- och sjukresor som inte avbokas minst 60 minuter före avresetiden. Detta görs för att minska på antalet resor som inte genomförs och för att vi på så sätt ska kunna använda våra fordon på bästa sätt.

Om en resa inte avbokas 60 minuter före avresetiden och sedan inte genomförs, är avgiften 220 kronor. Denna avgift kommer att faktureras i efterhand.

Från och med den 1 februari 2025 kommer även färdtjänst- och sjukresorna att öka i pris,
Reser man inom ett avstånd mellan 0-15 km så kommer kostnaden bli 50 Kronor per resa.
Reser man längre kommer kostnaderna bli >15-25 km 65 kronor, >25-35 km 75 kronor, >35-45 km 90, kronor, >45-55 km 95, kronor och så vidare. Hela prislistan finns på Länstrafikens hemsida. När det gäller månadskort för arbetsresor kommer även där priset att höjas. Tyvärr så har vi inte fått information om hur mycket höjningen är.

Slutord


Nu hoppas jag ni alla hittat något som ni vill delta på. Framför allt att ni tar chansen och närvarar vid er förenings årsmöte, kallelsen har ni fått i ett separat utskick. Vi går mot ljusare tider så allt blir förhoppningsvis lättare att ta sig till. Glöm inte också att om ni har något minne, bra lästips eller musiktips eller kanske något vardagstips ni vill dela med er av så är SYNvinkeln ert medlemsblad. Det är bara roligt om ni skriver något i den, eller har ni svårt att skriva så hör av er till mig hjälper jag er.

Avslutar det här numret med en bild på krokusar i gult och blåIlila som tittar upp bland lite snö. Snart är det vår.