SYNvinkeln - November
Innehåll
Förord
Information från distrikt
- Jultallrik på Sollidens kursgård fredag 3 december kl 14.00
- Syntolkad teater på Länsteatern 15 december
- Görsköjs nyårsrevy 15 och 22 januari
Information från SRF Bergslagen
- Jultallrik på Åkerby herrgård 7 december 13.00
Information från SRF Karlskoga Degerfors
- Julfest 9 december kl 17.00 på Ferlinsvägen 6
- Görsköjs nyårsrevy 15 och 22 januari
Information från SRF SYDnärke
- Julsupé på hotell Stinsen 16 december 12.30
Information från SRF Örebro kommun
- Julfest lördag 11 december kl 14.00 på Föreningarnas hus
- NYA-gruppen julavslutning 9 december kl 17.00 på Skäpplandsgatan 25
Inkomna bidrag
- Annons: mobiltelefon blindshell classic
- Reportage – Jens, en spelman som alltid kommer i tid.
Slutord
Förord
Hösten går mot sitt slut och snart är vintern här med advent och juletider. Förra året kunde vi inte samlas och äta julbord tillsammans, men det kan vi i år. Var noga med och läsa all information så ni inte missar när just er förening ska träffas och äta tillsammans. Vi träffas ju också allihopa på Sollidens kursgård där arbetsnämnden/stiftelsen bjuder oss alla på jultallrik. Hoppas ni också gillar reportaget om Jens vars passion är att spela för oss. Nu önskar jag er alla en glad första advent.
Information från distrikt
Synskadades stiftelsen och SRF bjuder in till jultallrik 3 december på Sollidens kursgård, Örebro
Synskadades stiftelse har sedan i somras tagit över arbetsnämndens tillgångar. Vi vill gärna fortsätta traditionen med att bjuda dig och din ledsagare på en jultallrik. Den här gången träffas vi fredag 3 december kl 14.00 på Sollidens kursgård, Långbyn 217, Örebro. Anmäler dig gör du till mig på telnr 019/673 21 05 eller e-post orebro.lan@srf.nu senast 25 november.
VÄLKOMMEN. Synskadades Stiftelse gm Agneta Elfving, ordförande
Syntolkad teater 15 december 2021 på Länsteatern
VEM ÄR RÄDD FÖR VIRGINIA WOOLF?
Ett av västvärldens mest uppskattade dramer.
Av Edvard Albees
Det är sent på natten. George vill sova. Men Martha har bjudit in två halvfrämlingar på efterfest. Det är upprinnelsen till vad som blir en brinnande natt av raffinerande förödmjukelser och livsfarliga lekar. Genom våld, förnedring och verbalt sparrande, i en värld av drinkar, akademiker, sarkasmer och livslögner, undersöker föreställningen destruktiva relationer och vår egen oförmåga att se de destruktiva mönstren inom oss själva.
Föreställningen startar 19.00, som vanligt är ni välkomna en god stund innan för att beställa fika, hinna med tolkens intro och hämta ut biljetter.
Ni kommer såklart vilja möta skådespelarna som i vanlig ordning men det kommer bli en aning annorlunda i år med tanke på covid.
Jag vet inte exakt i nuläget hur vi går tillväga med just det men det löser vi.
Föreställningen är ca 3 timmar inkl. paus.
BILJETTKASSA
Öppettider: vardagar 15.00-17.00
Telefon 019-689 89 89
Mail: biljett@orebroteater.se
Görsköjs nyårsrevy
15 och 22 januari 2022. Kl. 15.00 samling 14.00
Musikpalatset, Bergrumsvägen 3, Karlskoga
Syntolkas
Pris 295 kr + kaffe 30 kr
Anmälan senast 15 december till Kristina Johansson 070-66 06 981 kristina.jo@telia.com
Information från SRF Bergslagen
Jultallrik på Åkerby herrgård tisdag 7 december kl 13.00
Tisdag 7 december kl 13.00 träffas vi på Åkerby herrgård för att äta en jultallrik (eller 3) tillsammans så ta med din partner/ledsagare och kom. Priset är 100 kronor/person. Anmäl dig senast 30 november till mig telnr 019/673 21 05 eller e-post; charlotte.akerlind@srf.nu
Information från SRF Karlskoga Degerfors
Äntligen kan vi få träffas igen!
Torsdagen den 9 december kl. 17.00 -20.30.
På Ferlinsvägen 16, Karlskoga. Finska föreningens lokaler.
Vi bjuder på julsmörgås och dricka, kaffe och kaka.
Ej medlem betalar 100 kr. Det blir lotteri (vinster tas tacksamt emot).
Anmälan senast 1 december till Inger 073-035 08 59 eller Kristina
070-66 06 981.
NYÅRSREVY MED GÖRSKÖJ.
Den 15 januari 2022 kl. 15.00 och den 22 januari 2022 kl. 15.00
Har vi bokat biljetter till Görsköjs nyårsrevy på Musikpalatset i Karlskoga.
Föreställningarna kommer att syntolkas. Vi träffas en timme i förväg.
Pris 295 kr + kaffe 30 kr
Anmälan senast den 13 december till Kristina 070-66 06 981.
VÄLKOMMEN Kristina Johansson, ordförande, 070-66 06 981
Information från SRF SYDnärke
Julsupé på hotell Stinsen torsdag 16 december kl 12.30
Vi välkomnar alla medlemmar och ledsagare till en enkel julsupé på hotell Stinsen i Hallsberg torsdag 16 december kl 12.30. Priset är 100 kronor/person. Jag behöver ha din anmälan senast 5 december på telnr 019/673 21 05 eller e-post charlotte.akerlind@srf.nu
Information från SRF Örebro kommun
Julfest
I år kan vi tyvärr inte bjuda på någon lucia i Immanuelskyrkan, men vi kan bjuda på en julfest med en julsmörgås på Föreningarnas hus Lördag 11 december kl 14.00 träffas vi i Atteljén på Föreningarnas hus, Slottsgatan 13. Vi äter en enkel julsmörgås, dricker kaffe, tar lotter och förhoppningsvis vinner en julklapp. Vår förhoppning är att vi får också höra lite julmusik. Vi håller på till ca 16.00. Anmäl dig till mig senast 2 december om du och din partner/ledsagare vill komma. Telnr 019/673 21 06 eller mail charlotte.akerlind@srf.nu. Vi blir glada om ni tar med en julklapp till vinst i vårt lotteri. VÄLKOMMEN
NYA-gruppens julavslutning
I år kommer vi att ha vår julavslutning tillsammans med torsdagsgruppen torsdag 9 december kl 17.00 på Skäpplandsgatan 25. VI kommer att ha ett litet julbord som knytkalas. Ta med något till julbordet eller betala 50 kronor. Anmäl dig senast onsdag 8 december till mig telnr 019/673 21 05 eller mail charlotte.akerlind@srf.nu och skriv också vad du tar med dig. VÄLKOMMEN.
NYA-gruppens programmakeri
Vi samlas måndag 29 november kl 18.00 på Föreningarnas hus, Slottsgatan 13 för att planera vad vi ska göra på NYA-gruppen nästa år. Anmäl dig senast fredag 26 november till kansliet 019/673 21 06 eller e-post orebro.lan@srf.nu
Inkomna bidrag
Annons: mobiltelefon blindshell classic
BlindShell Classic är en mobiltelefon med knappar för blinda och för personer med synnedsättning. Telefonen styrs via den fysiska knappsattsen och genom röstkommandon. Återkoppling sker via den inbyggda talsyntesen, vibrationer samt ytterligare akustiska signaler.
telefonen köptes i mars förra året. Jag har bytt batteri och skydddsfodral. Pris 3000 kr.
Hoppas du har mail för att jag har användarmanualen i datorn. Om du inte skulle ha mail får vi lösa detta på något vis, typ att jag fixar en utskrivning av manualen.
Ni når mig på mobilnummer 073 652 30 08
Jag har även mailadress roger.magnusson75@gmail.com
Hälsningar ifrån Roger Magnusson.
Jens – en speleman som alltid kommer i tid!
Jens Skoglund öppnar glatt dörren till sitt hem i Karlskoga en fredag i november. Det första som slår mig när jag kliver in är klockorna som fyller hela lägenheten.
”Det är bara fyra stycken som är igång” berättar Jens. ”Om jag har igång alla går det inte att vara i lägenheten och grannarna flyttar.” Intresset för klockorna kommer från hans morfar som renoverade dem, både träfodral och urverk. Medan morfar satte ihop klockorna fick Jens känna på dem. Samlingen har han dock byggt upp själv, endast en har han fått från morfar. Om någon av dem går sönder kan han dock inte laga den själv.
”Jag är inte urmakare, utan kirurg” svarar han. ”Jag kan göra lättare lagningar, men går en fjäder av inne i klockan kan jag inte laga den själv.”
Klockor är dock inte Jens enda intresse, även gamla bilar står högt i kurs. I ett skåp har han modeller av gamla ”amerikanare”, vilket hjälper honom att veta hur bilarna ser ut. När det kommer en bil kan han höra vilken typ av bil det är på motorljudet.
Den stora passionen i Jens liv är dock varken klockor eller bilar, utan musiken. På hyllor ovanför oss finns olika durspel, vilket inte är samma sak som dragspel. Skillnaden är att durspel har två toner på samma knapp, vilket kan jämföras med ett munspel. Vissa av de durspel som står på hyllorna är över hundra år gamla, den äldsta är från 1898. Enligt Kristina är det inte helt ovanligt att han har med sig och spelar på föreningens möten. Vart musikintresset kommer ifrån vet han dock inte.
naturmotiv på. Nedanför hyllan står en soffa som det ligger en nalle på ryggstödet.
”Min morfars farfar byggde fioler och min farfar kunde spela vilket instrument du än satte i handen på honom” berättar Jens. ”Musik är min passion och jag är väldigt stolt över att jag kan det.” Sång är dock ingenting han gör, utan han följer mottot ”min röst är säkert bra, men den lämpar sig inte för sång.”
Musikintresset började redan när Jens var tre å gammal då hans morföräldrar gav honom ett piano. Vid nio års ålder hjälpte de honom också köpa en elorgel. Idag spelar han sex olika instrument, men skulle aldrig våga sig på gitarr. Många gitarrspelare förstår fingertopparna, vilket Jens är beroende av som punktskriftsläsare.
Jens är barndomsblind och började på Tomteboda när han var sju år gammal, där han också stannade i fem år. Att åka hemifrån på det sättet när man är sju år är dock inte så lätt.
”Mina morföräldrar berättade en dag att vi skulle åka till ett ställe där jag skulle få vara. Vi åkte dig och jag tyckte det var jätteroligt att träffa nya kompisar, men sen åkte mina morföräldrar och lämnade mig där. Jag förstod ingenting och grät mig själv till sömns hela första veckan.”
Dock blev det bättre och Jens fick kamrater. På ”vanliga” skolor hade med årsklasser där man började i årskurs ett och fortsatte upp till årskurs tio. När Jens började på Tomteboda var de hundra elever på skolan, men när han efter fem år slutade var de trettiofem elever kvar. Skolan lades sedan ned 1986. Det bästa med skolan var att han fick utlopp för sin musik. Hans musiklärare hjälpte honom så han kunde vistas i musiksalen och spela både piano och trummor. Läraren tog vara på det musikintresse som fanns. När Tomteboda lades ned började Jens istället i en ”vanlig” skola i Karlskoga. I början fanns det mycket rädsla från skolans håll, de visste inte riktigt hur de skulle handskas med att han var blind. I början var det svårt att få vänner, men i högstadiet blev han en i ”busgänget”. Då blev han betraktad som en i gänget, trots att han var blind.
Många brukar fråga om han saknar synen.
”Hur ska jag kunna sakna något jag aldrig haft” frågar han. När han drömmer är det inte bilder han drömmer, som seende personer gör. Han drömmer i ljud.
”Jag kan drömma om att jag har ett samtal, precis som det vi har nu” berättar han.
Syntolkning är värdefullt för honom då han får veta vad som händer, men vad de har för färg på kläder eller annat bryr han sig inte om. Annars lyssnar han en del på TV-program om de är intressanta, samt läser en hel del.
Just nu arbetar Jens full tid på Samhall där hans arbetsuppgift är att vara ute på olika boenden. När han inte är ute och spelar kan han jobba hemifrån med att förbereda låtar han ska ha med sig. Hur många låtar han kan och har i huvudet vet han inte, men det är åtskilliga. Är det någon han inte kan så är det bara att någon börjar sjunga så spelar han efter sången och tar ut kompet under tiden. Han läser inga noter, utan tar ut allting på gehör. När han hör en låt sätter han sig vid en av sina syntar eller keyboards och håller på tills han lärt sig låten. Det enda han är rädd för är att han ska tröttna på musiken nu när han även har det som jobb. Musiken är hela tiden.
Innan han fick en stroke 2016 drack han mycket och levde ganska destruktivt i ett förhållande som tog slut. Stroken fick honom dock på andra tankar och idag dricker han väldigt lite. Ett beteende som han absolut inte vill tillbaka till nu. Idag har han bara några problem med balansen som sviter efter stroken.
Många gånger får han höras folks fördomar om att han måste vara dum i huvudet eftersom han är blind. Att man inte klarar av någonting bara för att man inte ser. Den enda stolthet Jens har är att han kan musik, vilket inte är så lite. Dessutom fixar han om någon av hans vänners klockor skulle gå sönder.
Jens pratar med varm röst om sina morföräldrar som han växte upp hos. Hans morfar har varit hans stora förebild i livet och Jens minns hur han fick åka med sin morfar på alla möjliga äventyr, som båt- och cykelturer med mera. Han fick också vara med när morfar var på sitt jobb i en mekanisk verkstad och den lukten älskar han än idag. Lukten av skärolja och verkstadsmiljö, något han gärna ser sig själv jobba i framöver.
Vår pratstund avslutas med att Jens tar fram och spelar på sitt äldsta durspel, ett Fredrik Gersnerspel, ett Magneburgspel, enradigt från 1898 som han fick ärva efter sin bästa vän Åka Larsson, som en gång var den som lärde honom spela just durspel. Jag lämnar sedan Jens, full av intryckt från en begåvad människa som gör världen lite bättre med sitt spelande.
Slutord
Då har vi nått slutet på vår tidning för den här gången. Nu hoppas jag vi ses på någon av våra julfester runt omkring i föreningarna i distriktet. Har ni någon ni vill läsa om i reportagen jag hoppas kunna ha i tidningen eller vill berätta något annat så tveka inte att höra av er till mig. Nu önskar jag er alla en riktigt härlig adventstid.
Ansvarig utgivare
Synskadades Riksförbund Örebro
Ordförande Ove Nilsson med styrelse
Redaktör
Charlotte Åkerlind
019 – 673 21 05
Charlotte.akerlind@srf.nu
Kontaktinformation
019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu
Prenumerationsfrågor (Ändring av läsmedia)
019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu
Ombudsman
Roger Alexanderson
072 - 738 04 50
roger.alexanderson@srf.nu