Innehåll

 Förord

Information från distrikt
-          Öppen telefon onsdagar 13-16
-          Samtal
-          INFORMATION – Så här försöker vi nå ut till våra medlemmar
-          Bokcirkel
-          Jamma loss
-          Marilyn Monroe utställning 8 september 

Information från SRF Bergslagen
-          Hälsning

Information från SRF Karlskoga Degerfors
-          Hälsning 

Information från SRF SYDnärke
-          Hälsning 

Information från SRF Örebro kommun
-          NYA-gruppen, grillning 9 september
-          Öppet hus, bingo 16 september 

Inkomna bidrag
-          Arvoden, är dessa tillräckliga
-          Rundringning gav nya kunskaper om synskadade under pandemin 

Slutord 

Förord
Hoppas ni alla haft en skön sommar. Just nu tycker i alla fall jag att det är lite väl mycket värme, medan andra gillar när det är så här varmt. Men, snart är hösten här. Tyvärr verkar det inte som vi kan ses ännu på ett tag. Vi får hoppas att pandemin snart går på sitt slut så vi kan ses ute i lokalföreningarna någonting i höst. Under tiden får ni hålla till godo med telefonen. Ingen är mer än ett telefonsamtal bort så se till att ni plockar upp telefonen och slår numret till en vän, eller kanske någon man inte känner så väldigt väl, men som man vet sitter ensam. Många blir nog glada av att få ett telefonsamtal. Det kanske är den enda mänskliga kontakt de har den dagen. Ni kan alltid ringa in till kansliet för att prata en stund. 

Information från distrikt
Öppen telefon
Varje onsdag klockan 13-16 finns det möjlighet att ringa in för att delta i ett samtal med flera medlemmar. Vi pratar om allt möjligt som är aktuellt just nu. Du kan komma med frågor och åsikter. Ombudsman Roger och ordförande Ove är alltid med. Du ringer telefonnummer 08-120 490 20

Och slår sedan kod 0244# för att delta. Varmt välkommen. 

Samtal
Skulle du vilja komma i kontakt med kansliet, ombudsman eller någon i styrelsen under andra tider än onsdag så går det bra att ringa kansliet 019-673 21 06 klockan 9 – 12 måndag – torsdag. Telefonnumret till ombudsmannen hittar ni i slutet av bladet. Vill ni ringa ordförande Ove eller någon annan i styrelsen så hör av er till kansliet så förmedlar vi kontakten. 

INFORMATION – Så här försöker vi nå ut till våra medlemmar
För att nå ut till er i dessa tider försöker vi använda våra sociala medier för att ge er medlemmar så mycket information som möjligt. Vi använder även e-post för våra utskick. För att ta del av informationen måste man ju dock ha en dator, surfplatta eller smartphone vilket alla kanske tyvärr inte har. Om ni inte har dator, surfplatta eller smartphone så har man istället tillgång till den mesta informationen via vårt medlemsblad SYNvinkeln. 

FACEBOOK – Följ oss för att se vad som händer
Följ oss på Facebook. Här kan du ta del av vad som kommer att hända och vad som har hänt. Du hittar till exempel tidnings- och tvreportage, skrivelser till region och kommuner, NYA-Gruppens aktiviteter med mera. Vi lägger även upp när SYNvinkeln och  Poddradion har kommit ut med nytt nummer och ett nytt avsnitt.

Hur hittar du facebooksidan? Du loggar in på din vanliga facebooksida och sen skriver du ”Synskadades Riksförbund Örebro län” i sökfönstret så får du upp sidan. Annars kan du öppna en webbläsare och skriver www.facebook.com/srf.orebro.lan så hittar du sidan där. För att kunna läsa allt i sin helhet bör du vara inloggad på ditt Facebook konto.
Följ oss genom att gilla sidan, då får du upp informationen som vi lägger ut i ditt facebook-flöde och missar på så sätt ingen information.

HEMSIDA – Ditt informationsbibliotek
SRF Örebros hemsida har en hel del information som du kan ta del av. Här kan du ta del av SRF Örebros historia, info om föreningen, vad vi sysslar med, distrikt och lokalföreningarnas styrelser, distriktets dokument såsom verksamhetsberättelse, års- och styrelseprotokoll, samtliga nummer av SYNvinkeln och alla avsnitt av poddradion. Du hittar även kontaktinformation till kansli- styrelse- ombudsman- brukarråd och SRF Örebros stiftelse. Man kan även ansöka om att bli medlem. Inom en snar framtid kommer vi även lägga upp de skrivelser som styrelse och ombudsman har ställt till Region Örebro och våra kommuner inom vårt län.  

MEDLEMSREGISTRET – Din medlemsprofil
Synskadades Riksförbund har ett medlemsregister där alla medlemmar finns med. Varje medlem har sin egen profilsida med information om vilken lokalförening man tillhör, om man är synskadad eller stödjande medlem, namn, adress, telefon, läsmedia, vilka prenumerationer man har, om man har betalt sin medlemsavgift osv. Givetvis följer vi GDPR lagstiftningen om digitalt sparande personuppgifter.

En del av profilinformationen uppdateras automatiskt mot folkbokföringsregistret om man flyttar eller byter namn. När det gäller telefon, e-post och läsmedia vill vi få hjälp med ny information. Det kan handla om att man har tagit bort sin fasta telefon, bytt nummer på sitt mobilabonnemang, bytt e-post adress, vill byta läsmedia osv.

Kontakta oss

Meddela oss om du vet med dig att du har ändrat eller tagit bort telefon, e-post eller vill ändra läsmedia. Kontakta oss med dina nya uppgifter på e-post orebro.lan@srf.nu SMS 072-544 50 84 eller telefon 019-673 21 06 på telefontid måndag till torsdag mellan kl. 9.00 – 12.00.

Tack för hjälpen! 

Bokcirkel
Hej alla lässugna.

Vi tänkte se om det finns intresse av att ha en bokcirkel via telefonen. Den går till så att man läser en bok, sedan träffas man, just nu över telefonen, 1ggr/månad för att diskutera den boken man läst. Sedan tar man en ny bok och läser osv. Vi har tänkt att starta med boken ” Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff. Om boken: ”I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte Johnhar ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Jag for ner till bror är en svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Svårast av allt är förlåtelsen.”

Vill du vara med eller har frågor så ring kansliet 019 673 21 06 senast 5 september och anmäl dig.

Jamma loss
Tips för dig som har en synnedsättning och tycker om att skriva eller sjunga! Synskadades Riksförbund (SRF) har i sommar en kulturutmaning där du kan vara med och delta - antingen med din röst eller med en låt-text. Vinnaren kommer att få sina ord tonsatta av den världskände låtskrivaren och producenten Shellback, som skrivit låtar till artister som Ed Sheeran, Justin Timberlake och Taylor Swift. I juryn sitter vår svenske artist och låtskrivare Uno Svenningsson. Tävlingen pågår till den 31 augusti. Läs mer här! https://www.srf.nu/det-har-gor-vi/skapaloss/kulturutmaningen/jamma-loss-2020/ 

Marilyn Monroe- utställning 8 september
Vi har fått ett begränsat antal biljetter till en visning av Marilyn Monroe- utställningen på Örebro Konserthus, Farbriksgatan 2 tisdag 8 september kl 14.30. Vi kommer att få med en guide som även syntolkar vid behov. Entreé priset är 150 kronor, ledsagare går gratis. OBS! Det är viktigt att ni har ledsagare med er. 

Konserthuset är Corona-anpassat och följer Folkhälsomyndigheternas riktlinje så ingen behöver känna sig orolig för att följa med. Vi går med avstånd till varandra. 

Vill du följa med så anmäl dig till kansliet senast 1 september, men först till kvarn gäller. 

Information från SRF Bergslagen
Hälsning
Ja nu har vi varmt och skönt, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda.

Hoppas att ni har det bra och att vi inom en snar framtid kan återgå till det normala livet. Ring gärna varandra och prata bort en liten stund.

Ett samtal kan betyda väldigt mycket.

Soliga hälsningar Styrelsen gm Irene 

Information från SRF Karlskoga Degerfors
Hälsning
Nu har semestrarna tagit slut och hösten kommer närmre. Vi får passa på att njuta av den sköna värmen så länge den är kvar. Eftersom pandemin håller sitt grepp över hela världen så dröjer det innan vi kan ses igen. Men, ingen är längre bort än ett telefonsamtal så passa på att ringa varandra och prata bort en stund. Vill du så kan du även ringa Kristina 070 660 69 81. Vi i styrelsen önskar alla en bra höst så hoppas vi att vi ses innan nyår. 

Information från SRF SYDnärke
Hälsning
Hoppas att ni, alla medlemmar, har haft en skön sommar med just nu mycket värme. Vår förhoppning är att vi ska kunna träffas någon gång under hösten, men under rådande omständigheter får det bli över telefon istället. Ta chansen, ring varandra och prata bort en stund. Ni kan också gärna ringa till Bosse 070 689 02 59 och prata bort en stund. Varma hälsningar från styrelsen. 

Information från SRF Örebro kommun
NYA-gruppen
Nu när vi måste ha avstånd när Covid-19 viruset finns å gäller följande för NYA-Gruppens aktiviteter.

Dom aktiviteter som kommer genomföras SKALL vi hålla avstånd till varandra.
Dom flesta aktiviteter har ställts in eller ändrats på. Aktiviteter som inte blir av i år 2020 flyttas till nästa år 2021 för att försökas att genomföras.

Programmakeri där vi genomför aktivitetslistan för 2021 blir inte av men det går att skicka eller ringa till kansliet så läggs förslag till listan.

Onsdag 9/9 har vi får första aktivitet denna höst och vi kommer att grilla i Rynneviken, mer info kommer senare.

Hoppas med denna info att alla har förståelse att vi kommer ha mindre aktiviteter i höst och satsar på ett bättre år med roliga aktiviteter samt att förslag från medlemmarna kommer in till oss i NYA-Gruppen som kan genomföras på ett bra sätt. Alla förslag är bra sedan om dom går att genomföras eller modifieras så det gå att använda.

NYA-Gruppen
Dan & Sandra 

Öppet hus med bingo
Hej alla Synvinkelläsare!

Hoppas ni har haft en bra sommar och välbehövlig vila.

Nu försöker vi med att ta itu med hösten. 

Vi startar upp så smått med verksamheten på Föreningarnas hus.

Vi har beslutat att vi spelar bingo nu på höstterminen.

Onsdag den 16 september spelar vi bingo på Föreningarnas hus Slottsgatan 13 A med de rekommendationer som finns. 

Obs!
Eftersom vi måste gå in från baksidan vänta vid stora ingången tills någon av oss alltså Kerstin eller jag kommer. 

Hon brukar vara i tid men i annat fall får vi vänta in alla så vi tar oss in. 

Är man det minsta sjuk stannar man hemma.

Är man frisk är man välkommen att vara med och spela.

Jag hoppas att vi kan ha ett program för vårterminen 2021.

Vi får avvakta myndigheternas direktiv. 

Hoppas vi syns onsdagen den 16 september’ klockan 14.00 ivriga att spela bingo igen.

Välkommen! Fredrik 

Inkomna bidra
ARVODEN ÄR DESSA TILLRÄCKLIGA? 

På vårt årsmöte den 25 april, som genomfördes telefonledes.

Jag hoppas det var första och sista gång vi måste ha ett års-

möte per telefon. Det var ingen mötesform som jag fann angenäm. Nog om årsmötet, det var inte det som jag skall ta upp. Det gäller frågan om arvoden. När årsmötet kom till dagordningspunkten om ersättningar gällande arvoden till distriktsstyrelsen. Det kom ett förslag om att höja mötesarvodet för distriktsstyrelsen från 200 kronor till 400 kronor, en höjning med 100 procent. Nu blev inte det förslaget antaget av årsmötet, beslutet blev att valberedningen till nästa årsmöte skall göra en genomgång av arvodena. Min åsikt är att arvoden till förtroendevalda i vårt distrikt bör tas bort. Men jag inser dock att jag förmodligen är ganska ensam om den uppfattningen. Men det går bra att avstå från arvode. Jag kommer inte att ta upp frågan om att slopa arvoden. Men att höja mötesarvodet är felaktigt. Jag menar att distriktsstyrelsen har generösa arvoden. Mötesarvode på 200 kronor per styrelsemöte, det är minst tio styrelsemöten per år. Arvodet för ordförande 7000 kronor, sekreterare 3000 kronor, vice ordf. och vice sekr. 1500 kronor övriga ledamöter 1000 kronor. 2018 utgick 26000 kronor i arvoden till distriktsstyrelsen. Vi kan jämföra dessa belopp med arvodena i distriktets lokalföreningar. Lokalföreningen Örebro delar de 5 ledamöterna lika, man får 600 kronor per år. Inga mötesarvoden. I Bergslagen delar man ut arvoden för 3000 kronor per år. Inga mötesarvoden. Karlskoga delar man ut arvoden för 14000 kronor per år. Inga mötesarvoden. Sydnärke har inga arvoden eller mötesarvoden.

Jag sitter med i en undergrupp till Regionens funktionshinderråd som fördelar verksamhetsbidrag till länets cirka 40 funktionshinderföreningar, 2019 var summan 2.8 miljoner kronor

att fördela. Jag har tillgång till föreningarnas ekonomiska berättelse. Jag har tittat på vad föreningar med ungefär samma medlemsantal som SRF Örebro har och hur deras arvoden såg ut 2018.

Dövas förening Örebro län, antal medlemmar: 333.
Ersättning till styrelsen 11.787 kronor.
Hörselskadades riksförbund distrikt Örebro län, antal
medlemmar 436.

Styrelse och AU-möten 4.266 kronor.
Personskadeförbundet RTP Örebro läns distrikt, antal
medlemmar 335.

Styrelsearvode 4.000 kronor.
Psoriasisförbundet Örebro län, antal medlemmar 390.
Kostnader styrelsens möten 6.173 kronor.

En betydande inkomst för vårt distrikt är verksamhetsbidraget från Regionen/Landstinget hur stort har det varit under årens lopp?

1973 var det 56.300 kronor, enligt SCB var månadslönen för en landstingsanställd i genomsnitt 2.790 kronor.
1973 motsvarade bidraget cirka 20 månadslöner för en landstingsanställd med genomsnittslön

1983 var det 124.000 kronor, enligt SCB var månadslönen för en landstingsanställd i genomsnitt 7.833 kronor.
1983 motsvarade bidraget cirka 16 månadslöner för en landstingsanställd med en genomsnittslön.          

1993 var det 150.000 kronor, enligt SCB var månadslönen ör en landstingsanställd i genomsnitt 16.057 kronor.
1993 motsvarade bidraget cirka 9 månadslöner för en landstingsanställd med en genomsnittslön.

2003 var det 158.000 kronor, enligt SCB var månadslönen för en landstingsanställd i genomsnitt 24.100 kronor .
2003 motsvarade bidraget cirka 6,5 månadslöner för en Landstingsanställd med en genomsnittslön.

2012 var det 170.000 kronor, enligt SCB var månadslönen för en landstingsanställd 31.900 kronor  i genomsnitt.
2012 motsvarade bidraget cirka 5 månadslöner för en landstingsanställd med en genomsnittslön.

2018 var det 175.000 kronor, enligt SCB var månadslönen för en landstingsanställd 37.400 kronor i genomsnitt.
2018 motsvarade bidraget cirka 4,5 månadslöner för en landstingsanställd med en genomsnittslön.

Dessa siffror visar att verksamhetsbidraget inte har hängt med prisutvecklingen. Gissningsvis var det kanske år 1973 10-20 funktionshinderföreningar som delade på den totala verksamhetsbidragssumman, idag är det cirka 40 föreningar. Trots det har det nog höjts för lite.

Döm själv om en höjning av mötesarvodet är rimligt?  Anders Eng         

Rundringning gav nya kunskaper om synskadade under pandemin

 – Rundringningen gav ökade kunskaper om de utmaningar medlemmar upplever, säger projektsamordnare Jeanet Kjöller på Synskadades Riksförbund.

Synskadades Riksförbund ringde strax före sommaren till en majoritet av förbundets cirka 10 000 medlemmar för att ge råd och stöd under pandemin.

Inte oväntat visar rundringningen till medlemmarna att många känner sig isolerade och att tiden går långsamt. 

– Det blev ofta väldigt avslappnande samtal och många levnadsöden kom fram. En del medlemmar hade inte talat med någon på länge, säger Jeanet Kjöller.

Isoleringen i coronakrisens spår var för många ett större problem än att få hjälp med vardagsbestyr, som till exempel inhandling. De flesta uppgav att de fick stöd av familj, grannar och släkt med inköp av varor.

Kommuners covid-19-information kan vara otillgänglig för personer med synnedsättning och flera medlemmar hade missat den. De som ringde upp tipsade och gav aktuell samhällsinformation om till exempel telefontjänster. 

De flesta medlemsaktiviteterna var inställda under våren och Synskadades Riksförbund var rädd att helt tappa medlemskontakten. Att ringa runt till medlemmar har en del distrikt och lokalföreningar i Synskadades Riksförbund gjort även före coronakrisen. Rundringningen fördjupade kunskaperna om medlemmarnas situation.

–  Det kan vi ta med oss i vårt intressepolitiska arbete. Responsen var så positiv så flera föreningar kommer att göra det igen, säger Jeanet Kjöller.

De flesta distrikt och lokalföreningar nådde 75–95 procent av sina medlemmar. Telefonsamtalen utfördes i huvudsak av förtroendevalda och anställda vid distrikt och lokalföreningar. Telefonkontakten gav också uppslag till kommande medlemsaktiviteter. Till exempel studiecirklar i digital teknik som att lära sig handla på nätet och använda en smart telefon.

– Behovet att som synskadad klara av att hantera digital teknik har blivit tydligare under coronapandemin.  

I Synskadades Riksförbund Blekinge hjälptes flera förtroendevalda och ombudsman Jan-Åke Hansson åt med rundringningen.

– Den största vinsten var att få veta att alla fick den hjälp de behövde, de flesta av anhöriga, grannar och vänner, samt även i vissa fall av kommunerna och samhället. Ingen befann sig i någon kris men hade tråkigt i sin isolering, säger Jan-Åke Hansson.

En uppskattad insats gjorde Synskadades Riksförbund Tierp i Uppsala län som efter telefonkontakt besökte sina äldre medlemmar utanför deras hem och överlämnade en blomma.

Mediekontakter

Projektsamordnare Jeanet Kjöller, Synskadades Riksförbund, 08-39 92 65, 0765-39 92 65, jeanet.kjoller@srf.nu  

Slutord
Det här var allt vi hade för den här gången. Vår förhoppning är att vi ska försöka komma igång så fort myndigheterna släpper på restriktionerna, men det kan ta tid, så istället för att träffas fysiskt får vi ha telefonkontakt. Vi, här på kansliet kan ni alltid nå mellan 9 och 12 måndag till torsdag. Tveka inte att kontakta oss, även om ni bara vill prata bort en stund. Ha en skön fortsättning på sommaren och hösten. 

 

Ansvarig utgivare

Synskadades Riksförbund Örebro
Ordförande Ove Nilsson med styrelse 

Redaktör

Charlotte Åkerlind
019 – 673 21 05
charlotte.akerlind@srforebro.se 

Kontaktinformation

019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu 

Prenumerationsfrågor (Ändring av läsmedia)

019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu 

Ombudsman

Roger Alexandersson
072 - 738 04 50

roger.alexandersson@srforebro.se