Nu är vintern inne i sin sista timme för om drygt en vecka är vi inne i mars och då är det vår. Känns som det räcker med snö och kyla nu. Det är svårt att ta sig fram bland snön som ligger antingen moddig kvar på trottoaren eller också är det stora snövallar som är svåra att upptäcka eftersom allt är vitt. Vilken tur att man ändå kan sitta inne i fåtöljen och läsa ialla fall.

Ur innehållet:

Info från distriktet med info från stiftelsen och regionen

Info från lokalföreningarna

Vingar som bräcks

Syntolknings evenemang

Thomssons Nyhetsbrev 

Info från distriktet
 En dag om våra hjälpmedel?

 Hej alla!

Hjälpmedel är ju något som de flesta av oss använder i vardagen, allt från fickminnen till datorer med skärmläsare, mobiltelefoner som pratar med oss eller olika slags förstoringssystem eller display som du har till datorn eller mobiltelefonen som visar texten i punktskrift.

Frågan man kan ställa sig är: får vi tillräckligt mycket kunskaper om våra hjälpmedel och hur vi ska använda dem?

Jag har ibland fått höra att man exempelvis inte klarar av vissa saker just för att man har för lite kunskaper om sitt hjälpmedel.

Det finns en idé att arrangera en dag där vi träffas och pratar om våra hjälpmedel och ger varandra tips som underlättar vardagen när det kommer till att använda våra hjälpmedel.

För att idén ska kunna bli verklighet behövs din hjälp!

Tycker du att du får tillräckligt med kunskaper när du får ett nytt hjälpmedel?

Är du intresserad av att en dag arrangeras om hjälpmedel och hur vi kan bli bättre på att använda dem?

Du kan skicka ett mail till ombudsmannen på adressen roger.alexanderson@srforebro.se eller varför inte ringa på tel 072 738 04 50.

Observera att detta är enbart en intresseanmälan och det kommer sedan bli ett underlag som visar hur stort behovet är att arrangera en sådan dag.

Välkommen med din intresseanmälan!

Hälsar Roger Alexanderson, ombudsman 

Stiftelsen i Örebro län
Synskadades Stiftelse i Örebro län har till uppgift att förvalta det kapital som skänkts till synskadade genom gåvor eller via testamenten samt att efter ansökan besluta om ekonomiskt bidrag till synskadade i Örebro län.

Bidrag kan avse olika former av stöd till barn och ungdom, studier och stipendier samt stöd till ekonomiskt behövande för ledsagare, rekreation eller dylikt.

Ansökan om bidrag skickas till Stiftelsen på särskild blankett, som kan laddas ned beställas från SRF Örebro läns kansli på mail srf.orebro.lan@telia.com eller på telefon 019 – 673 21 06 som också mottar bidragsansökan under adress:

Synskadades Stiftelse i Örebro län
c/o SRF Örebro län
Mellringevägen 120 B
703 53 ÖREBRO

Stiftelsen prövar bidragsansökningar fyra gånger om året.
Man kan bara ansöka en gång inom en tre års period. 

Regionkatalogen
 Nu finns regionkatalogen för 2018 inläst på cd-skiva och i daisyformat. Den finns att tillgå via MTM – myndighet för tillgängliga medier. Den går att lyssna på antingen via digital daisyspelare eller via appen Legimus. Ni kan också beställa den via regionens reception telefonnummer 019/ 602 71 39.

Om ni behöver hjälp så ta kontakt med MTM för hjälp via taltidningshjälpen; telefonnummer 020-311 211 eller taltidningshjalpen@polarprint.se 

Info från Bergslagen
 15 mars har vi medlemsmöte i DHR-lokalen i Nora, Rådmansgatan 9, ingång från gården. Vi spelar bingo. Anmäl om du kommer till Irene 0587/ 254 56 senast 12 mars. 

Info från Karlskoga
 MUSIK-TRÄFFAR

Söndagarna 25 februari, 11 och 25 mars klockan 14.30

på Nickkällan.  Sång o musik.Kaffe 10 kr. Ta med eget bröd.

ÅRSMÖTE

Lördagen den 24 februari kl. 14.00 på Nickkällan

Sedvanliga förhandlingar. Vi bjuder på kaffe och semlor. Lotteri.

Anmälan till Inger 073-035 08 59, Inga 0586-579 27 eller Margareta 0586-386 59 senast den 20 februari

MEDLEMSMÖTE

Fredagen den 23 mars kl. 14.30 på Nickkällan.

Vi får besök av ”Selma Lagerlöf”. Kaffe 30 kr, Lotteri

Anmälan se ovan senast den 20 mars.

VÄLKOMMEN hälsar Styrelsen

Kristina Johansson 0586-414 12, 070-66 06 981

Gåvor, lotterivinster, hembakat bröd mottages alltid med tacksamhet.

Bankgironr: 5046-5608 

Kul med bowling
Yngregruppen i SRF Karlskoga-Degerfors bjöd in NYA gruppen från Örebro lokalförening till en bowlingmatch i Degerfors Bowlinghall.

Efter lite strul med färdtjänsten var alla på plats. Det var 10 deltagare som spelade 2 serier var. Dan Wakman från Örebro tog hem första pris. Sedan kom Mikael Andersson från Karlskoga och tredje pris tog Kaj Marjeta från Örebro.

Efter matchen blev det fika, goda räkmackor eller baguetter. Många glada skratt förekom och Bowlinghallen fick ett gott betyg för bra service.

Alla var nog eniga om att detta måste vi göra om./Kristina 

Info från Sydnärke
 Hej alla glada synvinklare som sitter och huttrar i vintermörkret, och väntar på en vår som kanske snart kommer. Det har inte varit någon riktigt vinter så man vet inte. Kanske blir det ingen riktig vår heller? Men nu skall vi väl inte bli alltför pessimistiska. Vi får se, det blir som det blir.

I Sydnärke har vi kommit igång med det nya årets möten. Vi hade det första den 23 januari på Åsens dagcenter i Hallsberg. Vi var tio modiga som vågat oss ut i vinterhalkan. Vi fick besöka av Irene Rosén som varit polis i trettio år. Vi fick intressant information om hur polisen arbetar och hur vi bäst aktar oss för brott av olika slag. Det händer ju mycket otrevliga saker i dagens Sverige.

Nästa gång vi samlas blir i Kumla, vi träffas i finrummet på Kvarngården den 20 februari kl 14.00. Anmälan till Bo telefon 0582- 149 85, eller Åke telefon 019/57 85 59 senast 16 februari. Vi får då besök av någon från väntjänsten. Det tror jag kan bli en trevlig träff. Kumlagruppen hälsar alla välkommen. Så hoppas jag att så många som möjligt kommer till vårt årsmöte på Stinsen i Hallsberg den 20 mars. Vi måste hjälpas åt för att hålla vår förening vid liv. Väl mött och varma hälsningar från Sydnärke genom Åke 

Info från Örebro
Öppet hus
Här kommer programmet för Öppet hus under våren. Samtliga träffar är på Föreningarnas hus kl 14-16.

Onsdag 28 februari Roine Lindström underhåller.

Onsdag 14 mars bingo.

Onsdag 28 mars Moa Martinsson.

Onsdag 11 april bingo.

Onsdag 25 april vakant.

Onsdag 23 maj bingo. 

Aktiviteter NYA-Gruppen
 28 februari


Aktivitet: Musikquize
Vart: Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13
När: 18.00 – 20.00

14 mars
Aktivitet: Information om Legimus talbokssidan, bjuder in Dyslexiförbundet
Var: Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13
När: 18.00 – 20.00

Goalball på Ekeskolan
 Den 15 februari var vi några tappra själar som provade på att spela Goalball i Ekeskolans idrottshall.
Det finns dock platser kvar till de kommande 3 tillfällen som finns.
Närmast blir det den 1 mars. Vi startar klockan 17:30 och slutar ca kl 19:00


Hör av dig till Roger Alexanderson på tel 072 738 04 50 eller e-post roger.alexanderson@srforebro.se

du kan också anmäla dig direkt till parasport Örebro på e-post lennart.jansson@parasport.se

Du kan också ringa 070 584 04 66 om du har några frågor.

Vi ses väl i hallen?

Hälsar Roger Alexanderson 

Dagen efter!
 Nu är jag ingen sån där,
om så vore,
kunde det kanske låta så här:
Jag sitter på min kammare,
i mitt huvud slår en hammare.
Jag undrar, vad gjorde jag igår?
Jag har inget minne kvar,
vet inte var jag var.
Så undrar jag vem som fraktade mig hem?
Var det igår jag höll tal och frihet och rätt?
Idag vill jag helst spy i en vattenklosett.
Usch och fy, vilket elände.
Så väl att inte mej det hände.

 Av Åke Minsberg 

Vingar som bräcks!
Livet går vidare och det våras i trädgården. Nu blir det mycket arbete i växthus, i drivbänkar och på friland. Kunderna skall ha sina fröer och plantor. Det gäller att ha allt klart, så man inte blir efter i starten. Då kan kunden gå till något annat ställe och det vill man ju inte.

Påskveckan var en jobbig tid. Som väl var så fick vi hjälp av min bror Stig, som hade en vecka ledigt. Det var bra för då kunde han åka till en större trädgård i Örebro och hämta mer påskliljor. Våra egna tog helt slut. Jag hade inte trott det skulle gå åt så många. Det blev en riktigt jobbig vecka med långa arbetsdagar. Det kom in pengar också förstås. Och det behövdes verkligen. Det fanns många hål att stoppa i. Jag låg efter med en del betalningar sedan den miserabla hösten och den där eländiga månaden i det militära.

Extra utgifter blev det när jag grävde om jorden i ett växthus där jag skulle odla gurkor. Jag körde ned gräsgrepen och så sprutade det vatten. Det visade sig att röret var lagat med en gummislang!! Det var bara att få dit en rörmokare så fort som möjligt. Det ordnade sig och det blev lagat på en dag men det kostade en stor slant. Ja, så kan det gå, och en olycka kommer sällan ensam. Det gjorde det inte nu heller. En dag när jag skulle göra upp eld i pannan kunde jag ha bränt ned hela trädgården. Det ville inte ta sig så bra så jag hällde på lite fotogen som jag hade i en flaska där bredvid pannan. När jag hällde på den så slog det upp en eldflamma och jag tappade flaskan, den gick sönder och så brann det utanför pannan och i min ena sko. Ja, tänkt ad en klantskalle kan ställa till. Nu var det som tur vara inte så mycket i flaskan och inget runt pannan heller som kunde brinna, inte mer än klantskallen själv då förstås. Men det blev en svart oljig rök som lade sig över både mej och pannrummet. Usch och fy vilket elände att ta reda på. Men, det kunde ju ha varit värre, även om detta var illa nog.

En dag kom en man med kamera till trädgården. Det var stationsföreståndaren. Ha ville ta ett fotografi på mej. Jag undrade ju varför? Jo, han tog kort på alla som höll på med affärer i staden. Det var ju lite originellt. Han tyckte nog att jag var ett riktigt original i min slitna bredbräddade hatt och min skepparkrans, som jag hade på den tiden. Jag tror jag var först i Askersund med det. Det kom fler undan för undan med tiden. Han fick ta sina kort och drottning Margareta skulle vara med. Jag har en förstoring liggande i någon låda och så finns det kanske i något arkiv i staden, bevarat till eftervärlden. Ack ja, så det kan bli. Jag hade den gamla hatten på när jag var på Askersundsmarknaden. Då var det en ”knalle” som tyckte jag skulle slänga den fula hatten. Men, så kan man väl inte behandla en gammal trotjänare, tyckte jag. Nu är den borta, hur vet jag inte. Försvann nog under någon av alla mina flyttningar, eller blåste den kanske bort vid någon stor, nog om detta, åter till det strävsamma livet.

Sommaren blev otroligt jobbig. Växthus och affären fyllde dagarna, på kvällarna och lördagseftermiddagar var jag ofta hemma hos folk och planterade och skötte deras rabatter, hos en del klippte jag även gräsmattan. Semester, det var inte att tänka på. Margareta åkte med barnen till mormor och morfar en vecka. Jag åkte dit över en helg och hämtade dem, det var den semestern jag fick. Men jag var glad för det lilla. Vi kunde inte åka till bekanta så mycket, men vi hade en del som kom till oss. Bland andra så kom min gamla chef från Ökna-tiden. Han var intresserad av hur det gick för mej. Han kom tillsammans med en frö försäljare som hette Rosén. I Örebro finns, jag vet inte om den finns kvar, en blomsteraffär som denne startade och kallade Vildrosen. Dem tyckte det såg skapligt ut hos oss och dem förstod att det var mycket arbete för att få det gå runt.

En dag mitt i veckan kom vår pigas far och bror från Tystberga. De kom på moped och var på väg till Malmö. Jag kommer inte ihåg hur det gick för dem men det gick nog bra. Ömma bakar och frisk luft fick dem säkerligen.

Min syster Elsa kom från Stockholm, med man och två småpojkar som tyckte det var jätteroligt att åka med vår trehjuliga transportcykel.

En helg kom min lillasyster Ulla, från Småland. I en alldeles ny bil och alldeles nyförlovad med Erik Nilsson, grundaren av den nu världsomspännande hjälpverksamheten Erikshjälpen. Erik som ar blödarsjuk och dog tio år senare och Ulla blev ensam med två barn och ansvar för verksamheten. För den som är intresserad så finns allt att läsa i en bok som heter: Farbror Erik i kärlekens tjänst, skriven av Ulla. Ja, detta blev mycket om släktbesök men om jag nu inte totalt tröttar ut mina läsare så måste jag få ta ett besök till. Det var mina svärföräldrar som kom över en helg och det blev stort rabalder. Men, vi tar det från början. Alltså, det var valår detta år och jag fick en dag besök av ett par gubbar från högerpartiet. De undrade om de skulle få sätta upp en reklamskylt för sitt parti på mitt land ut mot gatan. Ja, det går väl bra sade jag och tänkte, kanske kan jag få några fler rika kunder. Det var ju mycket trafik på gatan. Denna skylt fick min svärfar se och han blev topp tunnor rasande. Han var en äkta sosse, konstigt nog, han hade haft eget lantbruk och borde väl hört till ett annat parti. Han blev helt rasande och skrek ”Hur tror du att du skall få arbetare att handla här med den skylten mot gatan”. Jag sade att sossarna kunde få sätta upp en skult om de ville. Men, han rusade dit och rev ner skylten. Nu blev det snyggt igen sa han och så var vi vänner igen. Skylten kom inte upp igen och ingen annan heller.

Sommaren fortsatte med värme och arbete. Pengar flöt in och flöt ut igen. Hösten kom med regn och kyla, det var svårt att hålla jämn och bra värme i växthusen. Utomhus var det kladdigt och blött. Affärerna gick sämre. Den stolta örnens vingar var bräckta och han flaxade förtvivlade. Det hjälpte inte med extraarbete. Arrendekontraktet fick sägas upp och den 31 oktober 1958 flaxade örnen bor, med en packe räkningar under den ena vingen. Alla fodringsägare skulle få sitt. Det tog 10 år att bli skuldfri. Sista räkningen betalades nästan på dagen 10 år efteråt. Det var till en blomsteraffär på norr i Örebro. Det var för någon blomsterförmedling. Ägaren blev helt förstummad, hon trodde inte sådana människor fanns. Hon bjöd på kaffe och när jag gick fick jag en bukett blommor med hem till min drottning. Då var det min tur få se att sådana människor fanns det också. Så kan det vara. Nu åter till nittionhundrafemtioåtta.

Det var naturligtvis inte roligt att ge upp, när vi hade kämpat så hårt, men det var inget annat att göra, kanske kunde man lånat pengar och försökt ett tag till, men det var nog bäst att ge upp. Lämna bostaden var inte så svårt, det gamla rucklet hade vi fått nog av. Men var skulle vi bo? Jo, det ordnade sig. Det var det där med bra kontakter igen. Bonden som hjälpte oss med advokaten i Mjölby, han kände en annan bonde som hade en ledig arbetsbostad. Den kunde vi få hyra. Gården heter Boda gård och ligger mellan Askersund och Oshammar. Dit flyttade vi, det var halvmodernt kan man säga. Utedass men vatten och slaks inne. Ett tvåvåningshus, syrenberså och trädgårdsland. Bättre än sjuttonhundratalshuset i alla fall.

Så bodde vi då på Boda gård och blev nästan granne med sångaren Bertil Boo. Den sjungande bonden som var yngst av femton syskon och slog igenom 1946 med Violer till mor. Fler av Bertils syskon var goda sångare. En av hans bröder ansågs sjunga ännu bättre. Systern Hildur sjöng också in skivor. Hon bodde i föräldragården och henne blev vi bekanta med och hälsade på ibland.

En gång när vi kom till henne så tog hon fram en fin svart överrock och asade att den kunde jag få. Bertil hade köpt den i Amerika och inte använt den på flera år. Ta den du, sade hon, den passar dej. Jag tog emot den och den hängde med i flera år. Kanske hade den varit värd många sköna tusenlappar. Ingemar Bergmans skinnjacka med flera knappar borta gick bort för 500000 kronor. Ingrid Bergsmans klänning som används en gång i en film 200000 kronor så vem vet, kanske kunde jag varit en rikare man idag.

Bonden vi hyrde av hade flera barn. Ett par var i samma ålder som våra och de lekte bra tillsammans. De bildade Boda spelmanslag och gick omkring till grannarna och spelade. Jag kommer inte ihåg men kanske fick dem någon liten slant ibland. Roligt hade dem i alla fall. På påsken var dem påskkärringar och ritade påskbrev. På gården kunde vi köpa mjölk och ägg. Och så åt vi mycket fisk. Han fiskade med nät och fick mycket stora braxar. Det blev väldigt god fiskpudding av sådana. Så smält smör till den. Mumsmums. Gädda kunde det också bli ibland. Gädda sålde han mycket till stadshotellet i Askersund. En gång fick han en som vägde 17 kilo. Den var ruskigt stor. Huvudet var en tredjedel av längden. Den ville inte hotellet ha. Huvudet satte han upp på en påle, resten fick nog grisarna, för de tyckte om fisk. Troligen smakade det fisk av fläsket. Vet inte, smakade aldrig.

I gårdens närhet fanns också en mindre handelsträdgård, specialiserad på tomater och krysantemum. Hade fått fram en alldeles egen variant med sammetsröda blommor. Så stod han på torget på lördagarna. Med reklamen ”Boda tomater är goda tomater”, och dem var faktiskt goda.

Under tiden vi bodde i Boda så såldes trädgården till en man som hette Bengt Eriksson, som jag jobbade mycket åt på min fritid. Bland annat så tog jag hand om torghandeln under en månad, då han gjorde en repmånad. En gång långt in i framtiden jobbade jag hos honom när han blev trädgårdsanläggare i Örebro. Ja, ack ja vad man har varit med om!
Ja, arbete ja, det måste jag ha tag i redan när vi kom flyttande till Boda gård och vad det blev, det vi i nästa avsnitt. Lev väl och var snälla mot varandra så ses vi. Varm vinterkram från Åke 

Slutord
 Det var allt för nu. Ibland har vi fått indikationer på att inte all information vi har i tidningen kommer fram till er läsare. Därför tänker vi mycket på kansliet på hur vi ska göra bladet bättre. Ska den komma mer sällan, bli tjockare? Ska man ha en annan layout på pappret? Så nu vill vi ha er åsikt. Hör av er till kansliet och berätta om hur du vill ha tidningen i framtiden. Nu blickar vi fram till varmare och ljusare tider.

Syntoknings evenemang 2018
 Länsteatern den 22 februari 2018

 

BLÄCK ELLER BLOD
Nyskriven musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg

 Sverige 1789. Gustav III skräms av den franska revolutionen. Han drar in tryckfriheten och gör sig enväldig, vilket får den rasande adeln att kräva republik. Förvisad till sitt slott i Skåne gör den upproriske baronen Macklean sin egen svenska revolution: medeltida livegenskap byts mot skolor och ett modernt jordbruk. Men löftena om frihet och jämlikhet sätts på prov när husan Kajsa blir kär i både förnyelsen och den unge magistern Samuel. Och baronens släkting Ribbing vill ha hjälp att mörda kungen.

Syntolkas torsdag den 22 februari 2018 klockan 19,00
Syntolkas av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019-689 89 89
Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

Länsteatern den 3 maj 2018

I MORGON ÄR NU
En berättelse om 1900-talet av Lucas Svensson

Vårens stora satsning är ett brett upplagt epos som tar oss genom Örebros nittonhundratalshistoria. Med utgångspunkt i en gruva och en skofabrik vid förrförra sekelskiftet får vi följa ett par familjer genom generationerna. Det blir en dramatisk resa genom kärlek och sorg, det stora och det lilla under ett århundrade när samhället förändras i grunden. Vi följer många livsöden genom folkrörelsernas, frikyrkans och de totalitära rörelsernas framväxt, genom en stad som förändras från industricentrum till handelsplats.

Syntolkas torsdag den 3 maj 2018 klockan 18,00
Syntolkas av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019-689 89 89
Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

THOMSSONS NYHETSBREV NR 1 2018

Innehåll

Aktuellt om handikappersättningen

Rätten att komma ut

Nominera kandidater till beredningsutskott

Krönika över 2017

 Aktuellt om handikappersättningen

Den 8 januari skickade SRF en skrivelse till riksdagens ledamöter där vi argumenterar för att handikappersättningen i nuvarande form ska behållas. Skrivelsen har också gått ut till distrikten för kännedom.

Distrikten ombeds ta kontakt med sina respektive riksdagsledamöter för att diskutera handikappersättningen. Det är fortfarande oklart när det slutgiltiga förslaget lämnas till riksdagen.

 Rätten att komma ut

Temat för SRF:s arbete inför de allmänna valen 2018 är ”Rätten att komma ut”. Många av våra aktuella frågor handlar om att undanröja hinder för synskadades delaktighet i samhället. Det kan handla om den fysiska miljön, resefrågor, personlig service eller frågor som rör habilitering/rehabilitering.

 SRF:s handlingsplan inför de allmänna valen 2018 kan användas i hela organisationen. Riksförbundets fokus sätts framförallt på tre områden: Gatumiljö, synstöd/ledsagarservice och ”självständighet ger styrka”. De allmänna valen till riksdag, landsting och kommuner äger rum den 9 september. Det gäller att ta tillvara den extra lyhördhet som politikerna brukar ha i valrörelsen.

  Nominera kandidater till beredningsutskott

Vid kongressen 2017 valdes, i enlighet med stadgarna, en valberedning bestående av sju ledamöter varav en sammankallande. Till sammankallande i valberedningen valdes Eva Björk. På grund av Evas tragiska bortgång behöver ett fyllnadsval göras av en ledamot, och en ny sammankallande behöver utses.

För att hantera den uppkomna situationen vill förbundsstyrelsen att organisationsrådet den 26 januari utser ett beredningsutskott bestående av tre personer, varav en sammankallande. Utskottet har till uppgift att ta in namnförslag och förbereda fyllnadsvalen som sedan sker på organisationsrådet i juni.

Det är nu dags att komma in med nomineringar av ledamöter i detta beredningsutskott. Utskottet kan kallas in senare under kongressperioden ifall fler fyllnadsval till valberedningen skulle behöva göras.

Nomineringarna kan göras fram till den 23 januari. Föreslagna personer ska vara tillfrågade och ha tackat ja till nomineringen. Nominering görs genom att sända ett mejl till

nominering@srf.nu

Ange namn, kontaktuppgifter och motivera förslaget med högst 150 tecken.

 Krönika över 2017

Här följer lite av mina minnen från 2017. Det blev på sätt och vis ett sorgens år. Det började med Bengt Lindqvists begravning den 5 januari, och den 13 december gick vår verkliga trotjänare, Eva Björk ur tiden. Evas oväntade bortgång tynger oss alla – hon hade så mycket kvar att ge.

Annars har ledarhundarna varit våra ständiga följeslagare under 2017. Dels har vi fått uppleva hur Myndigheten för delaktighet (MFD) kampat (ja det heter väl så på hundspråk) för att få ta över verksamheten från SRF. Vi har också stridit för att få upp ledarhundsanslaget som legat stilla i över tio år. På ledarhundens dag den 26 april hölls en manifestation på Mynttorget utanför riksdagen, och i den vevan träffade SRF också socialutskottet. Resultatet blev glädjande nog att regeringen i budgetproppen anslog ytterligare 2 Mkr till ledarhundsverksamheten. Men firandet kom av sig när regeringen samtidigt meddelade att man avsåg att flytta verksamheten till MFD. Hur det blir med det får vi se, men 2018 ligger i alla fall verksamheten kvar hos SRF. Och i månadsskiftet november-december deltog Sverige med en elva personer stark delegation vid European Guide Dog Federations årskonferens med tillhörande tioårsjubileum som ägde rum på Malta.

LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) utreds, och detta har vi följt under hela året. SRF lanserade begreppet ”synstöd” som en utvidgning av insatsen ledsagarservice. En annan viktig lag är ju den som klassar otillgänglighet som diskrimineringsgrund. Den skärptes av riksdagen så att undantaget för små företag tas bort, även om det inte börjar gälla förrän den 1 maj 2018.

En sak att glädjas över var när medlemsstatistiken var klar, och vi kunde konstatera att trenden vänt och att SRF ökade lite i medlemsantal. Men det var ju 2016 års siffror. Även kalendern ”Årets ledarhundsvalpar” slog rekord. Låt oss hoppas att detta håller i sig!

2017 ordnade SRF massor av spännande konferenser och andra aktiviteter. Det började i januari med en stor konferens om medlems- och organisationsutveckling. Vi hade också ekonomifunkis, temadag om syntolkning, kurs för egna företagare med mera, med mera.

Antalet distrikt med egna ombudsmän/verksamhetsutvecklare har ökat ytterligare under 2017. De nyanställda har fått kontinuerlig utbildning inom ett projekt finansierat av Synskadades Stiftelse.

Internationellt hade vi ordförandeskapet i våra nordiska samarbeten. Vidare besökte vi Ålands Synskadade, gjorde en studieresa till Slovenien och Bosnien, och vårt internationella utvecklingssamarbete fortsatte med oförminskad intensitet. SRF fanns också på plats vid ”Vision 2017” i Haag i juni. Dessutom har vi varit aktiva inom det punktskriftsprojekt som Danmark leder på uppdrag av EBU (European Blind Union). Och på hemmaplan deltog vi i konferensen Tactile Reading i april som var en stor internationell konferens i Stockholm. SRF:s arbete med EBU:s jämställdhetsprojekt drog igång med ett webbinarium i december, och Annika Östling var någon vecka dessförinnan i Bryssel och träffade svenska EU-parlamentariker samt deltog i det fjärde Europaparlamentet för funktionshindrade. Vi ska heller inte glömma middagen som vi avnjöt den 2 november med en tre personer stark delegation från den ryska synskadeorganisationen VOS. Min kavaj hade lite svårt att matcha ordförande Neumyvakins alla ordnar och medaljer.

 Almedalen var som vanligt en kokande kittel av möten med politiker och andra makthavare. Denna mötesplats är viktig, men SRF deltog även vid Kvalitetsmässan i Göteborg i november som har lite liknande karaktär.

Den 17 oktober presenterade regeringen ett förslag som skakade om oss alla. Handikappersättningen skulle avskaffas och istället skulle en merkostnadsersättning införas. Det skulle inte räcka med att vara blind, i framtiden skulle man vara tvungen att redovisa kvitton för en handläggare på Försäkringskassan för att få sina merkostnader tillföljd av sin synskada täckta av staten. En kampanj drogs igång på sociala medier, genom mejl till ansvarig minister samt till riksdagsledamöter, en namninsamling startades, vi skrev debattartiklar och insändare och träffar med politiker bokades – allt för att säkra handikappersättningen. Denna kamp går vidare år 2018.

En intressepolitisk framgång är att i stort sett alla kontantomater nu har fungerande tal. Vi har uttalat oss i pressen med kritik mot de nya sedlarna och mynten som är svåra att särskilja för oss synskadade, men där känns det som att boxas med en vägg. SJ:s mobilapp har förbättrats, men vår stora medlemsundersökning som genomfördes under våren visar att det fortfarande är många synskadade som varken har en smart telefon eller som reser på egen hand. Här finns mycket kvar att göra!

Kyrkovalet var ett bottennapp i tillgänglighet. Vid ett möte på SRF-kansliet fick vi Svenska Kyrkan att lova bot och bättring. Vi ser nu fram emot kyrkovalet 2021.

SRF har även uppvaktat justitiedepartementet och visat hur personröstning med bibehållen valhemlighet skulle kunna fungera för gravt synskadade. Nu ligger bollen hos dem, att ta idén från skiss till lösning. Kan man hoppas på ett försök till EU-valet 2019?

Vår webbradio sänder varje vecka samt även live från olika evenemang. Den når fortfarande inte så många, men den utvecklas hela tiden.

Kongressen var årets självklara höjdpunkt. Här antogs en ny verksamhetsinriktning, stadgarna justerades och vi fick fem nya förbundsstyrelseledamöter. Fem gamla avtackades också för fina insatser. Och med parollen ”Självständighet ger styrka” går vi nu med högburna huvuden in i år 2018.

 THOMSSONS NYHETSBREV NR 2 2018

Innehåll

Kom till manifestation för handikappersättningen

MTM flyttas till Malmö

Uppdatering kring ledarhundsfrågan

Justerad formulering angående förhållningssätt till SD

Familjemedlemskap införs från 2019

Samarbete med Specsavers

Almåsa renoveras

Ny styrelse i Synskadades Stiftelse

Kongressperiodens första organisationsråd

 Kom till manifestation för handikappersättningen

SRF inbjuder till manifestation för att säkra handikappersättningen. Samling sker tisdagen den 27 februari från kl 10.00 på Mynttorget vid Riksdagshuset i Stockholm. Distrikten samordnar resor till Stockholm, och kan i efterhand få ersättning från riksförbundet för 50 procent av resekotnaderna.

Genom att vara många som samlas till torgmöte denna dag så hoppas vi göra intryck som kan leda till modifieringar av regeringens förslag. Vi vänder oss framförallt mot att förslaget saknar synskadeperspektiv och att många av de merkostnader vi har till följd av hjälpbehov inte ska ingå i den föreslagna merkostnadsersättningen. SRF vill också att schablonen blir kvar för blinda och gravt synskadade så att vi slipper integritetskränkande och mer eller mindre godtycklig behovsprövning och ”skälighetsbedömning”. Vi söker samarbete kring manifestationen med andra funktionshinderförbund, och politiker som stödjer oss inbjuds att tala.

Under torgmötet kommer vår namninsamling om att säkra handikappersättningen att överlämnas till socialförsäkringsutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S). Aktiviteten avslutas senast kl 12.00. Välkommen att delta!

För samordning av resor till Stockholm så kontakta ditt distrikt.

För frågor eller ytterligare information så kontakta vår intressepolitiska handläggare Jimmy Pettersson, tfn 08-39 94 46 eller e-post jimmy.pettersson@srf.nu

 MTM flyttas till Malmö

Regeringen har beslutat att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) ska flyttas till Malmö. Detta är ett led i regeringens politik att sprida myndigheter över landet. Flytten ska vara genomförd till den 1 januari 2020.

Vid sitt sammanträde den 26-28 januari diskuterade förbundsstyrelsen konsekvenser av en flytt av MTM. Det finns en uppenbar risk att viktig specialkompetens går förlorad. Frågan kommer att tas upp på MTM:s brukarråd den 1 februari.

 Uppdatering kring ledarhundsfrågan

Vi kan rikta in oss på att SRF fortsätter bedriva ledarhundsverksamheten som tidigare, åtminstone ungefär två år till. Dock kommer det ökade statsanslaget på 2 Mkr att möjliggöra inköp av fler ledarhundar än tidigare.

Det var ju i budgeten för 2018 som regeringen höjde anslaget till ledarhundsverksamheten. Men samtidigt uttryckte regeringen att de avsåg samla ledarhundsverksamheten till Myndigheten för delaktighet (MFD). Det var ett besked som väckte förundran inom SRF och bland ledarhundsförarna. När SRF i oktober träffade socialdepartementet rörande denna fråga fick vi beskedet att MFD skulle ges i uppdrag att göra en konsekvensanalys i samverkan med SRF. Något formellt uppdrag från regeringen till MFD har dock ännu inte kommit. MFD har ändå kontaktat SRF för att påbörja konsekvensanalysen, och det arbetet kom igång i december.

MFD:s iver att snabbt komma igång med arbetet har förefallit lite märklig. Det naturliga hade varit att invänta regeringsuppdraget. Dock vill självklart SRF visa god vilja till samarbete. Men för att få klarhet i de bakomliggande drivkrafterna, och för att konsekvensanalysen även ska omfatta brukarperspektivet, så har SRF skickat en skrivelse till socialdepartementet. Detta resulterade i att SRF bjöds in till ett möte den 29 januari med sakkunnig Michael Blom samt Ylva Qvarnström från rättssekretariatet. Från SRF deltog ledarhundsverksamhetens chef Lena Ridemar, handläggare Mariana Vikström samt undertecknad (Håkan Thomsson). Här presenterade socialdepartementet en ny tidplan. Den går ut på att man ska ta fram en departementsskrivelse under våren, vilken kommer att gå ut på remiss. Under februari ska det formella uppdraget gå till MFD om att i samarbete med SRF göra en konsekvensanalys av att samla ledarhundsverksamheten under MFD. Det kommer att krävas en lagändring som ska gå via lagrådet. En flytt av verksamheten kan därför ske tidigast den 1 januari 2020. Från SRF:s sida framhöll vi att klara regler för en eventuell övergång måste tas fram.

 Justerad formulering angående förhållningssätt till SD

Vid sitt möte den 26-28 januari 2018 diskuterade förbundsstyrelsen SRF:s förhållningssätt till Sverigedemokraterna (SD).

Angående Sverigedemokraterna (SD) rekommenderar förbundsstyrelsen distrikt och föreningar att inta följande förhållningssätt:

SRF är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Med hänvisning till SRF:s värdegrund bör dock varje kontakt med SD noggrant övervägas. SRF avstår inte att ta diskussioner med SD, och vi kan göra uppvaktningar i politiska församlingar, ha möten eller debatter där SD deltar som ett av flera partier.

 Familjemedlemskap införs från 2019

Vid kongressen i höstas beslutades att införa familjemedlemskap i SRF. I stadgarna står: ”Familjemedlemskap kan erhållas av barnfamiljer där minst en person är synskadad”. Kongressen fastställde årsavgiften per familj till 300 kr.

Införandet av familjemedlemskap har dock visat sig kräva en omfattande teknisk justering av vårt medlemsregister. Därför har förbundsstyrelsen beslutat att familjemedlemskap i SRF införs från och med den 1 januari 2019. Förbundsstyrelsen beklagar denna fördröjning.

 Samarbete med Specsavers

SRF och Specsavers har ingått ett samarbetsavtal. Det innebär både intäkter och ökad synlighet för SRF. Vi ska synas tillsammans i olika sammanhang på temat ”Tillsammans för en bättre ögonhälsa”. Första större kampanjen blir som TV-reklam från och med vecka 8.

Specsavers är ett internationellt optikerföretag. Ett liknande samarbete finns sedan en tid tillbaka mellan Specsavers och Norges Blindeforbund.

 Almåsa renoveras

Mellan påsk och midsommar kommer synskaderörelsens kurs- och rekreationsanläggning Almåsa att genomgå en omfattande renovering. Det innebär att stora delar av anläggningen stängs direkt efter påsken och öppnas igen i midsommarveckan. Den del som kallas Ådfjärden kommer dock att vara tillgänglig hela tiden.

Projekteringen av ny gym- och badanläggning på Almåsa pågår. Här finns en preliminär tidplan som säger att bad och gym kan bli klart under våren 2019.

Synskadades Stiftelses subvention av aktiviteter förlagda till Almåsa har justerats så att den nu även kan avse del av dag samt ifall Almåsa behöver inkalla extra personal för att upprätthålla god service. Vidare har stiftelsestyrelsen beslutat att bidrag enligt Stiftelsens regler och modell även ska kunna utgå under Almåsas stängningsperiod om planerad konferens/aktivitet inte kan förläggas till Almåsa och därför förläggs till någon annan konferensanläggning, dock skall förfrågan först göras hos Almåsa.

Almåsa nås på tfn 08-500 404 80. Vill man lämna synpunkter till Almåsas ledning eller brukarråd så kan de sändas på e-ppost

bramoten@almasa.se

 Ny styrelse i Synskadades Stiftelse

Synskadades Stiftelse bildades på 1950-talet, främst för att förvalta arv och gåvor som inkom till De Blindas Förening (nuvarande Synskadades Riksförbund). Med åren har stiftelsen vuxit och utvecklats. Den kan sägas vara närstående till SRF, som utser sju av nio styrelseledamöter i stiftelsen. Synskadades Stiftelse är helägare till bolaget Iris Förvaltning AB, som i sin tur bland annat äger Almåsa.

För perioden fram till 2020-12-31 består stiftelsens styrelse av Håkan Thomsson, ordförande, samt Stellan Andersson, Peter Blachowski, Per Karlström, Niklas Mattsson, Tiina Nummi Södergren, Carina Rick, Maria Sjötång och Maria Thorstensson.

 Kongressperiodens första organisationsråd

Årets och också kongressperiodens första organisationsrråd genomfördes i SRF-salen på Sandsborgsvägen 52 i Enskede fredagen den 26 januari. På dagordningen stod bland annat information om läget vad gäller handikappersättningen och information om planeringen av SRF:s medlemsforum 2019. Medlemsforum har temat ”Spräng gränserna” och genomförs på Stockholm Waterfront mitt i centrala huvudstaden från fredag eftermiddag och under hela lördagen den 3-4 maj 2019. Hemresor sker söndag 5 maj. Målet är att bli minst 1.000 deltagare!

De av kongressen prioriterade områdena – habilitering och rehabilitering samt medlems- och organisationsutveckling – belystes ur olika aspekter. Den 15 februari är sista ansökningsdag för projektmedel som kan sökas för aktiviteter inom dessa områden, om genomförandet ska ske under 2018. Projektstöd kan sökas av regioner, distrikt, lokalföreningar och branschföreningar.

Organisationsrådet valde också ett beredningsutskott, som till nästa organisationsråd ska lägga förslag på fyllnadsval av en ledamot samt sammankallande i valberedningen. Beredningsutskottet består av Kicki Lundmark, SRF Västerbotten, sammankallande, Per Arne Andersson, SRF Skåne, Monica Ericsson, SRF Östergötland, och Victoria Öjefors Quinnm, SRF Stockholms och Gotlands län.

En annan punkt som togs upp var organisationsrådets utökade roll i och med de stadgeändringar som gjordes vid kongressen 2017. Organisationsrådet är ju numera tillsammans med kongressen SRF:s högsta beslutande organ, och ska bland annat årligen ta ställning till förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning samt fatta beslut i frågan om ansvarsfrihet för förbundsstyrelsens ledamöter. Detta ställer krav på lite striktare arbetssätt. Förbundsstyrelsen avser att ta fram förslag på riktlinjer för organisationsrådets arbetsformer, vilka ska behandlas vid nästa organisationsråd som äger rum fredagen den 15 juni.

Notera att ombud och ersättare enligt de nya stadgarna ska utses vid årsmötena. Det kan då vara lämpligt att utse mera än en ersättare för att undvika vakanta platser.

 Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefonnummer 019/673 21 05, 072- 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@srforebro.se

Kansliet: Leif Stockhult, telefonnummer 019/673 21 06, e-post: srf.orebro.lan@telia.com, leif.stockhult@srforebro.se

Ombudsman: Roger Alexanderson, telefonnummer 072-738 04 50, e-post: roger.alexanderson@srforebro.se