Nu har äntligen snön börjat falla lite i våra län. Hoppas på att det kommer ligga lite snö kvar fram till jul. Vissa tycker inte om snön men det gör jag då blir det lite ljusare att gå ute men man får se upp för snövallar och kollar så man inte traskar in i dom. Under detta år har det hänt mycket tex. vi har fått en ombudsman, födelsedagar med länet. Vita käppens dag. Varit i Stockholm och demonstrerat för handikappersättningen. Årsmöte där det valdes in ytterligare två personer så nu är det sju i styrelsen istället för fem. Hoppas alla kommer få en bra Jul och Nyår, det skall jag ha iallafall. Ät gott och ha det gott så hörs vi nästa år men nya utmaningar i länet. //Vice Ordförande Dan Wakman

Ur innehållet:

Info med julbrev och info om medlemsforum från distriktet Info från lokalföreningarna Tankar i tiden

Info från distriktet
EFTERLYSNING ARBETSSÖKANDE

Är Du arbetssökande och synskadad?

Ett sätt att öka chansen till ett arbete är att man tillsammans med andra bildar en grupp som stödjer varandra.

SRF Östergötland har en s.k. coach-grupp där synskadade arbetssökande gör bland annat arbetsplatsbesök där synskadade jobbar. Gemensamma träffar med Arbetsförmedlingen.

SRF Örebro undersöker nu möjligheten att bilda någon liknande grupp. Är Du intresserad hör av dig till kansliet eller ombudsman Roger Alexandersson.

Telefon kansliet 019/673 21 06. Ombudsman 072- 738 04 50

Konferens för synskadade föräldrar

Vi vill erbjuda ett tillfälle till ökad kunskap genom workshops och erfarenhetsutbyte. Du kan stärka din egen föräldraroll genom att umgås och knyta kontakter med andra föräldrar.

Plats: Almåsa havshotell, Västerhaninge
Tid: 5-7 april 2019 (start ca 17.00, avslut efter lunch söndag)
Sista anmälningsdag: 8 mars
Kostnad: 400 kronor per person

I kostnaden ingår logi och mat samt resekostnader till och från hemorten med billigaste färdsätt. Synskadades Riksförbund ersätter inte förlorad arbetsinkomst.

Kursinnehåll

Kan gruppen synskadade föräldrar bli ett nätverk?

Hjälpmedel

Skol- och habiliteringsfrågor

Aktiv fritid, pyssel och utomhusaktiviteter

Vård och omsorg av barn när man inte ser?

Erfarenhetsutbyte med andra föräldrar

Detaljerat program kommer senare.

Vi kommer att vara på Almåsa konferens som ligger vid Hårsfjärden i Västerhaninge. Almåsa är mer än en vacker konferensanläggning för ögat. Den vackra platsen är minst lika hänförande att höra, känna, dofta och smaka som att se. Här finns också Svartkrogen där man kan äta i absolut mörker.

Mer information hittar ni på www.almasa.se.

Frågor besvaras av Christine Héli 08-39 92 46, christine.heli@srf.nu

 VÄLKOMNA! 

Medlemsforum
Som ni säkert läste i förra numret så kommer det att vara ett stort medlemsforum i Stockholm 3 – 5 maj 2019. Det vore väl roligt om vi var väldigt många som åkte dit. På fredag när vi kommer dit är det en stor manifestation på Segels torg där vi visar upp våra vita käppar och demonstrerar för rätten till ledsagning via LSS och vår handikappersättning. På kvällen är det middag på Stockholm Waterfront Congress. På lördag är det fullt med seminarier och andra föreläsningar man kan välja mellan. Klockan 16 så besöker Babben Larsson oss och sedan blir det middag med dans. Efter frukost på söndag åker vi hem. Allt detta plus resan dit och hem får du för 800 kronor (plats i dubbelrum, enkelrum kostar mer). OBS! Det är bra om du har med ledsagare. Vi bor på First hotel Kungsbron så allt är mycket samlat så du behöver inte gå långa sträckor. Det går också bra att åka med och ordna eget boende. Då blir summan endast 200 kronor. För att veta hur många rum vi behöver så vill vi att du anmäler dig senast 28 februari. Tala också om vid anmälan om du behöver ha särskild kost. Har du frågor så hör av dig till kansliet. Har du svårt att betala hela summan på en gång så går det bra att dela upp den, men allt måste vara betalt innan vi åker.
 

Julbrev 2018
Nu nalkas julen med raska steg och snart kan vi lägga detta år till handlingarna och se tillbaka och glädjas på vad vi har åstadkommit i SRF.

Demonstration i Stockholm om handikappersättningen
Sommarresa till Lasse Åberg museum och Sala Silvergruva.
Resa till Bornholm
95 årsfesten på Goda rum i Kumla.
Medlemsdagen med sångövningar.
Kurs för nybörjare i smarta telefoner
Jullunch på Björkborn
Kvinnokonferens på Solliden
Detta kan vara sådana minnen som man kan glädjas åt såhär i juletid.

Nu hoppas vi att alla får en lugn och fridfull jul och ett gott nytt år.

Distriktets styrelse genom Ove Nilsson, ordförande 

Info från Bergslagen
Grötfest  

SRF Bergslagen hälsar välkommen till ABF-lokalen

Smedjegatan 9 Lindesberg torsdag 17 Januari kl.13.00.

Ta gärna med en julklapp för 25 -30 kr så byter vi med varann.

Ture spelar och vi sjunger med så gott vi kan.  Anmälan senast 14 januari till Irene Tel. 0587/254 56.

Varmt välkomna hälsar Styrelsen   gm Irene

 

Julhälsning

SRF Bergslagen önskar alla inom SRF en
God Jul och ett Gott Nytt  År 

Info från Karlskoga
Vi önskar alla

EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR

TACK för det gångna året och väl mött till ett nytt SRF-år! 

MUSIKTRÄFFAR

13 och 27 januari   kl. 15.00 på Nickkällan

Sång och musik. Kaffe 10 kr. Ta med eget bröd. 

BOWLING

Måndagen 21 januari kl. 18.00 spelar Yngregruppen och NYA Gruppen från Örebro bowling i Vallahallen, Degerfors Alla får vara med oavsett ålder. Pris = Förtäring.

Anmälan till Kristina 070-66 06 981 senast 14 januari. 

VÄLKOMNA hälsar styrelsen gm

Kristina 0586-414 12, 070-66 06 981 

Vi tar tacksamt emot gåvor tex. Lotterivinster, bröd m.m.

Bg. 5046-5608 

JULFEST 2018. 

Ett 80-tal medlemmar, inbjudna och övriga gäster samlades en mörk vinterkväll på Nickkällan i Karlskoga.

Efter en värmande mugg med glögg och pepparkaka kom Lucia med tärnor från Kulturskolan och sjöng vackert för oss. Efter det fick vi avnjuta en god jultallrik. Sedan vi druckit kaffe kom det småtomtar och delade ut julklappar till alla. Ett lotteri med många vinster fanns också med.

Det blev en trivsam kväll med god gemenskap som får avsluta året.

Vi kommer igen med nya möten och sammankomster efter nyår.

Tack alla som vill vara med oss i olika sammanhang. Kristina 

Info från Sydnärke 
Hej alla glada Synvinkelläsare! NU börjar det ”vintra” till sig. Kylan kommer, bilisterna får skrapa rutorna. Risk för hala trottoarer och satta ”rovor”. Men det är smällar man får ta. Snart är det jul och alla blir glada för klappar och alla tända ljus. Ja, ljus är väl redan tända. Jag tycker det lyser i vartenda fönster. Lite möten kan man ha i vintermörkret. Sydnärke hade ett den 27e november på Kvarngården i Kumla. Där fick vi lyssna till sång och musik av Peter Karlsson. Det var mycket trevligt. Vi var inte så många synskadade, men Berit hade ordnat så de boende på Kvarngården kunde vara med. Så nu fick han spela och sjunga för minst ett tjugofemtal. Roligare för honom med lite flera i publiken. Nog ordat om detta. När den här tidningen kommer ut så har vi också hunnit med att äta en god jultallrik på café till salu i Kumla 18 december.

Till sist önskar vi i Sydnärke alla synvinkelläsare en riktigt god jul och ett gott nytt år. En stor kram till alla genom Åke. 

Info från Örebro kommun
Julhälsning

Hej på er alla!

Ja nu har 2018 snart passerat. Ett år som jag tycker har varit lärorikt och mycket trevligt. Nya-Gruppen, Öppet hus och torsdagsgruppen har haft sina aktiviteter med trivsam glädje. Till nästa år fortsätter vi med dessa aktivitets grupper. Och i Nya-Gruppen har vi flera nya aktiviteter vi inte gjort förut. Exempelvis att vi ska på trav. Ja men det blir inte först 2019. 

Ja nu vill jag tacka personal på kansliet Charlotte Åkerlind, Leif Stockhult och Roger Alexandersson för fint arbete. Vill även tacka alla som ställer upp på aktiviteter och framförallt till er alla medlemmar som är med i SRF Örebro kommun. Önskar er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt år. Ha det så fint.

Många Kramar Sandra Johansson, ordförande SRF Örebro kommun

V.4 OBS! 21/1 Bowling Info: Vi träffar SRF Karlskoga-Degerfors föreningen och spelar bowling i den lilla hallen på 10st banor. Och det är endast vi synskadade som är där och spelar. Tid: 18:00-20 Plats: Vallahallen, Degerfors

V.5 30/1 besök av polisen Info: Kriminalvården kommer och pratar om deras organisation: Tid: 18:00-20:00 Plats Föreningarnas hus

V.7 13/2 studiebesök Nicholaikyrkan Info: Vi hör studiebesök på Nicholaikyrkan och kollar på dess inredning och kyrksilvret För mer info kontakta Cecilia (Cia) Tid: 18:00-20:00 Plats: Nicholaikyrkan  samling vid trappan.

Länsaktivitet V.9 27/2 Eksam  Info: Om du skulle komma i en ekonomisk sits, hur skall du gå till väga. Man får olika råd hur man skall göra. Tid:18:00-20:00 Plats: Föreningarnas hus

Länsaktivitet V. 11 OBS Lördag 16/3 Folkrace OBS! Lördag ansvarig: Dan Info: Vi provar på att köra folkrace med dubbelkomando. Man hör ensam på banan och kör mot sin egen tid. Vi får hamburgare och dricka i samband med folkracet Kostnad 300kr man kan ev bli lite subventionering. Tid: Lördag 10:00-13:00 Plats: Motorcentrum kumla (Ytongbanan) 

Boktips 1.
Boken heter ” Jag kan jag vill jag ska” och är en självbiografisk livsberättelse. Den finns i både lättläst stil och i ljudbok.
Kostnad 150 kr.

Vid beställning hör av dig till Eva.Rydmark@gmail.com  

Boktips 2.
Boktips: Jag ser dig ändå
Romanen ”Jag ser dig ändå” är skriven av Jan Christensen och Sune Lindberg. Romanen är baserat på Sune Lindbergs liv som blind. Från småbarnsåren till färdigutbildad pianostämmare. Talboken är 9 timmar 16 minuter.

Här följer ett smakprov från boken:

På Malmö BB 1937 föds gossen Rune utan ögon. Småbarnsåren var under andra världskriget. Fadern blir inkallad. Familjen har hus och trädgård. Gossen Rune gör på egen hand upptäcktsfärder i den inhägnade trädgården.

Trädgården känner han som sin egen ficka.Hans känsel, lukt och hörsel blir instrument att känna omgivningarna. Åren går, Rune blir 7 år och det dags för utbildning. För blinda barn gäller Blindskolan i Tomteboda Solna. En augustidag 1944 tar Rune och pappan tåget från Malmö till Stockholm. Att som 7-åring lämna sin familj och inte träffa dom förrän vid jullovet är tufft. Han hamnar i en sovsal till-sammas med ett antal andra. Rutinerna är stränga. Tidig väckning, in till badrummet för morgontvättning badtanten övervakar. Frukost klockan 7 skorpor och mjölk. Tillsyningstanterna Elsa och Greta har ständig uppsikt. Är dom inte nöjda blir det en örfil. Han börjari en klass med 8 elever. Klassläraren fröken Mattisson är en av de få vuxna på skolan han har förtroende för. Hemlängtan är stor. Den enda kamraten är Thord, båda blir mobbade.

Efter 4 år är det dags att börja på det s.k. blindinstitutet. Nu blir det sovsal med 4 pojkar, två av dessa är riktiga plågoandar, som hela tiden trakassera Rune. Han kontaktar lärare och rektor som inte vill förstå. Han drar sig tillbaka och blir allt mindre intresserad av skolarbetet. Något år senare blir Rune avstängd från skolan. Man hänvisar honom till en  skola för utvecklingsstörda i Lund. Efter test som visar att Rune har helt normala kunskaper. Tomteboda vill inte att han ska komma tillbaka. Istället blir det hemunder-visning i två år.

I början av 50-talet flyttar familjen till kex- och skostaden Örebro. Något halvår efter flytten till Örebro börjar Rune på Hantverksskolan för blinda i Kristinehamn. Skolan är för vuxna men man kan börja som 14-åring. Rune är inneboende hos en familj och delar rum med Sture från Sköllersta. Han trivs mycket bra och blir väl omhändertagen av de vuxna eleverna. Första terminen får han prova på korgmakeri, borstbinderi och maskinskrivning. Men Rune har andra drömmar som blir verklighet. Han får utbilda sig till pianostämmare.

Tomtebodaskolan tidigare Tomteboda blind - institut började sin verksamhet 1879 först vid Nybrogatan i Stockholm. År 1888 blev det flytt till nya lokaler vid Tomteboda i Solna. Skolan var verksam åren 1879 till 1986.

Hantverksskolan för blinda i Kristinehamn var verksam åren 1884 till 1974.

Anders Eng  

Spår i snön.
Det var vinter och kallt, över 0 grader.

En hare sprang förbi, efter honom blev det fotspår.

Vi såg en räv när vi kom hem med våra skidor.

Vi byggde en snögrotta och gjorde en snögubbe framför grottan.

Vi gjorde upp en eld vid grottan och grillade korv och fläskkotletter, kokade potatis, drack läsk och öl.

Vi åt med står aptit eftersom vi var mycket hungriga efter en lång dag på skidor.

Av Marie-Louise Carlsson 

Tankar i tiden
En högst personlig reflektion är att jag kan gå igen efter att en fot amputerades förra året. Fick en protes i början av det här året och började gångträna. Sjukgymnasten tjatade att jag skulle gå som Charlie Chaplin, bredbent, för att hålla balansen. Vägrade att gå som Chaplin men lärde mig dock att gå. Nu går jag utan hjälpmedel hemma och korta promenader med rollator utomhus. Jag sitter även en del i rullstol men mitt mål är att snart kunna överge den. Det finns ett meningsfullt liv efter amputationen men det trodde jag inte. 

En helt annan reflektion är sommaren som varken var kort eller regnade bort. Nu när det är kallt längtar man efter värmen. Måste erkänna att jag ibland gnällde över värmen då den blev jobbig i längden men för det mesta satt jag i solen och njöt. Undrar vad som hänt Moder Jord. Ska somrarna nu bli så här, eller var det en sällsynt företeelse? Till nästa sommar är det nog klokt att inköpa en fläkt i god tid. Kanske en julklapp?

Kan inte låta bli att reflektera över politiken. Förresten vilken politik? Vi har ju bara en övergångsregering. Partierna är tämligen överens om att inte SD ska ha något inflytande men hur man ska samarbeta för att undvika det är svårare att komma överens om. Det verkar vara låsta positioner som beror på prestige. Trots oändliga förhandlingar och kravlistor vill ingen ändra sig. Det är nu dags att politikerna hoppar upp ur sandlådan och bedriver politik på riktigt och slutar med detta katt rakande.

 Nu är julen på gång. Julruschen började redan den 23 november när det var Black Friday som blev Black Weekend och på vissa ställen blev hela veckan Black. Det hela går ut på att köpa julklappar eller åt sig själv. Varje år slår julhandeln nya rekord. Den kommersiella biten bidrar jag inte så mycket till. Blir mest lite extra julmat. Däremot tycker jag om advent med alla tindrande ljus och mysiga ljusslingor samt att julpynta. Kan rekommendera kronljus med batterier och rörlig låga. De ser så äkta ut.

Tråkigt är att både O Helga Natt och Rådhuskalendern inte blir av i år. Hoppas på en lösning nästa år. Två så fina traditioner får inte bara försvinna.

Vill önska alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Reflekterande

Birgitta Karlsson 

Vi strävar på och livet går vidare.
Efter den fantastiska resan har nu livet återgått till det vanliga. Resan var otroligt rolig att få vara med om. Jag måste erkänna att det var inte utan oro vi gav oss av på detta äventyr. Vi hade inte varit utomlands mer än någon resa till Norge. Nu skulle vi ut i vida världen och våra språkkunskaper var inget att skryta med.

Nu var vi glada och tacksamma för att familjen var samlad och vi hade fått erfarenheter inför nästa års resa då vi alla skulle bila till England.

Det blir då, nu är nu och vi får hugga i med det gamla vanliga. Det kändes bra att sätta igång och träffa glada arbetskamrater. Jag kommer väl ihåg vad första jobbet blev. Sedan tidig morgonstund hade en stor bil från Holland sått och väntat på att bli insläppt och avlastad. Så det blev det första jobbet att ta hand om alla dessa krukväxter och placera dem i växthuset. Mitt andra Mitt andra jobb denna dag blev att glesa två bord så det blev fyra. Och det var i sista stund. Står de för tätt bara lite för länge så blir de långa och gängliga och sådana vill ingen blomsterhandlare köpa. Nej, prima vara skall det vara, annars får det vara! Brunoborgskvalité, det är det som gäller! Det måste vi alla alltid tänka på.

Den gode Pelle var mycket ute på vägarna, men ibland hade han lite växthusjobb han också. Då kunde det bli prat om annat än jobb. Vid ett sådant tillfälle nämnde jag att det skulle vara kul om vi kunde fiska kräftor någon gång, vi var inne i augusti och de var tid för kräftfiske. Men var skulle vi vara? Då säger denne, min bästa vän, ”inget är lättare. Min mor har en del i kräftfisket vid Johanneskyrkans sommarhem, Talludden, som ligger vid Tisaren.” Vad säger man, det var ju helt fantastiskt. Och inte nog med detta, Pelle hade en kompis som har en lite stuga här på området. Den kunde vi få låna, så kunde vi övernatta och behövde inte åka fram och tillbaka hem. Kräftburar och håvar fanns, båt likaså. Som lockbete i burarna hade vi fisk och kyckling vill jag minnas. En sådan meny tyckte vi borde locka ganska bra. Vi lade ut våra burar och sedan gick vi ut på bryggan och eftre stranden och lyste med ficklampor och fångade på så sätt några få kräftor medan vi väntande på stora hungriga kräftor skulle frestas av vår delikata meny. Efter ett par timmar rodde vi ut för att kolla hur hungriga våra tilltänkta offer var. Skörden blev inte så stor, jag tror vi fick bara ett tiotal godkända kräftor nu, men burarna hade ju inte legat i så länge. Bättre skulle det nog bli när de fått ligga i till framåt fyratiden på morgonen. Så vi lade våra nyfångade krabater i en banankartong under sängen och så blev deras krafsande som sömnmedel för oss.

I tidig morgonstund var det spännande att ro ut och lyfta våra burar. Och nu var fiskelyckan betydligt större, om man nu kan säga fiskelycka när det gäller kräftor? Jag minns inte hur många vi fick, kanske Pelle gör det, men ett trettiotal var det nog. Roligt var det i alla fall. Jag minns att vi upprepade det. Men, det var bara en gång vi övernattade. Nog om kräftfiske, nu får vi ta något annat.

Nja, vad skall vi då hitta på? Nej, inte hitta på. Allt jag skriver är dagens sanning! Jo, nu vet jag och nu får jag be känsliga personer hålla för öron och eller ögon, för n u blir det skitprat en stund. Jag skall nu för er berätta vad som kan hända när man ligger på vägarna och kör och man inte har en toalett inom synhåll. Vad gör man då? Jo, då får man skyndsamt utnyttja Guds fria natur och hoppas bilen kan stå på lämpligt och tillåten plats en stund. Det är två gånger som jag har i gott minne. Nummer ett var utanför Karlskoga. Jag hade lämnat blommor i en affär, det var den sista på turen. Jag hade en liten känning av att det trängde på, men jag tänkte att jag klarar mig nog tills jag kommer hem. Men, det gjorde jag inte, jag fick uppsöka lämplig parkering och dra till skogs. Det gick väl bra, men ve och fasa när jag kände efter i bakfickan. Där fanns ingen plånbok! Nu hade jag kört flera kilometer. Det var bara vända om och som tur var så hittade jag tillbaks till toalettplatsen. Där låg min plånbok med många tusen kronor i. Det hade inte varit roligt att förlora den. Mycket glad och lättad fortsatte jag min färd hemåt.

Ja, detta var en gång. Det var lika bra att vi tar den andra på en gång, så får det vara bra för all framtid. Denna gång var jag på hemväg från Katrineholm. I Pålsboda stannade jag på ett ställe och köpte en varm korv med mos och västkustsallad. Jag var hungrig och klämde i mig den snabbt och åkte vidare. Det dröjde inte längre förrän det började mullra i magen, aj, aja tänkte jag, västkustsalladen, den skulle jag inte tagit, nu var det säkert den som spökade. Usch och fy tänkte jag, denna krokiga väg där det var svårt att hitta någon lämplig ”dassplats”. Om ett tag kände jag att nu är det snart kris på allvar. Till slut var jag bara tvungen att stanna. Där var en liten raksträcka och nu måste det bara springa till skogs. Kära läsare, jag lovar, hade det varit fem meter till så hade jag inte hunnit få av mina byxor. Jag vet inte hur många av er som sett en riktig stor blöt koblaja, jag lovar, den är ingenting emot den stora blöta som jag åstadkom. Den västkustsalladen skulle jag inte tagit. Jag tror att det var den som var boven i dramat. För ett drama var det. Jag hade inget toapapper! Vad gör man? Jag fick ta lite mosa och så fick jag offra min näsduk. Jojomen, så kan det bli och nu får det vara slut på allt skitprat. Nu tar vi något annat. Nu ska vi prata blommor.

Det närmar oss jul och växthusen är välfyllda. Det största växthuset är fyllt med julstjärnor. Det är rena Röda havet. Julstjärnor i alla storlekar. Den minsta med bara en blomma, den största med kanske trettio blommor. Det är sådana som man tagit sticklingar på i flera år. Inte många har råd till sådana jättar.

En dag kom en man med kamera, han ville ta kort på ”röda havet” och personalen skulle vara med. Kortet kom i tidningen, Nerikes Allehanda, så där står vi alla i allt det röda. Kanske finns det någon av mina läsare som är en tidningssamlare och kan leta rätt på den här tidningen. Det finns tidningssamlare. En gång var jag i Vingåker och hälsade på en man som hade hela huset fullt med tidningar. ”Du har mycket tidningar” sa jag. ”Jag har fullt på vinden också” svarade han. Han prenumererade på fem dagstidningar. Jag sa till honom att han fick vara försiktig med elden, ja det finns folk till allting. Nog om detta, åter till trädgården.

En dag då jag kom till jobbet var det stort rabalder. Under natten hade det varit inbrott. Tjuven eller tjuvarna hade lyckats öppna kassaskåpet. Jag kommer inte ihåg hur mycket pengar de fick med sig, kanske var det tjugo tusen plus ett anta femtiolappar, den där fyrkantiga som Bengt av någon anledning samlade på. Brottet blev aldrig uppklarat men väckte stor uppståndelse i lilla Åbytorp.

När det kommer blommor från främmande länder så följder det ofta med främmande djur också, smådjur av olika slag, bladlöss och spinn. Ibland kommer stora växthusgräshoppor och en dag hörde jag något som läs som en hussyrsa. Jag är ju väldigt intresserad av alla sorters småkryp och vet att hussyrsan inte är så vanlig och fanns i växthuset och inte bara en, jag hörde flera. Jag tänkte att det måste jag göra något av, så jag fångade ett par stycken som jade i ett stort akvarium, som nu fick bli ett terrarium. Det var fint, nu blev det syrsornas sång i huset dygnet runt. I över ett år hade jag dem. Jag hade lyckats fånga en hane och en hona. Det var mycket intressant att följa vad som hände. Jag hade en anteckningsbok och skrev allt som hände. Bland annat lyckade jag få se när honan ”födde barn”, det kan jag lova er var något mycket märkligt att få vara med om. Småsyrsorna kom till världen i en förpackning som liknade tuggummi typ Toy. Ur den förpackningen kom det fram ett tjugotal små, små syrsor. Helt fantastiskt att få se. Tyvärr så har anteckningsboken försvunnit vid någon av alla mina flyttningar. När jag hade studerat de små sångarna tillräckligt så släppte jag ut dem i växthuset. Jag var lite osäker på att alla småttingarna klarade sig. Men, jag kunde ju inte ta ansvar för en så stor familj hussyrsor.

Ja, så var det med detta och tiden den gick och vi började på allvar planera för vår resa till England. Vi skaffade kartor och läste mycket om England och försökte lägga upp en resplan.

Där slutar jag för denna gång och önskar alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt år. Stor kram från Åke.

Slutord
Det var årets sista Synvinkel. Jag hoppas att ni har haft glädje av bladet under året. Om ni har några synpunkter på innehållet eller vill ha med något i bladet så hör av er till kansliet så ordnar vi det. Kan ni inte skriva själva så hjälper vi till att formulera texten så det blir bra. Vi på kansliet vill också önska alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.

Vi ses 2019.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telnr 019/673 21 05, 072 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: Leif Stockhult, telnr 019/673 21 06, e-post leif.stockhult@srforebro.se, orrebro.lan@srf.nu

Ombudsman: Roger Alexanderson, telnr 072 738 04 50, e-post roger.alexanderson@srforebro.se