Vi är inne i mitten av september men ändå dröjer sig sommaren kvar utomhus. Det är svårt att sitta inne när solen skiner och värmen sprider sig genom fönstret. Men, vi är mitt uppe i terminen med all verksamhet som är i hela distriktet. Se till att ni tar del av informationskampanjen alla, var med och lappa cyklar och annat som står i vägen när ni är ute i er kommun och går. Vi får också fortsätta att följa Åkes spännande liv. Ur innehållet:

Info från distriktet

Info från lokalföreningar

Sommarminne av Åsa Lindeberg

På väg till solstaden av Åke Minsberg

Dikter

Kampanjbrev 4

Bilagor med Thomssons nyhetsbrev, syntolkningsevenemang samt pressmeddelanden från region Örebro.

Info från distriktet
Träff om färdtjänst
Torsdag 29 september kommer det bli ett möte om färdtjänsten på Kvarngården i Kumla, klockan 14 till 16. På mötet kommer bland annat Tex Kihlström att medverka. Han kommer att berätta om bestämmelser om färdtjänst samt att svara på alla våra frågor. Ta chansen att vara med och få reda på hur färdtjänst ska kunna fungera bättre. Anmäl till kansliet senast 26 september om du kommer.

Ledsagarutbildning
12 oktober kl 17 30 till 20 30 har SRF tillsammans med syncentralen en ledsagarutbildning främst för färdtjänstchaufförer men även för andra som brukar ledsaga oss när vi ska någonstans. Så har du någon som du tycker ska gå utbildningen så anmäl hon/han till den här kvällen. Vi vill också gärna ha några synskadade som kommer och berättar om hur de vill att ledsagaren ska fungera. Anmäl till kansliet senast 1oktober.

Seniormässa
Lördag 8 oktober kommer vi att finnas med på den stora seniormässan på Conventum Arena, Örebro. Det är mer än 100 utställare som finns representerade i arenan så ta chansen och kom och se vad som finns. Känner du att du kan tänka dej att vara med och berätta om SRF några timmar under dagen så hör av dej till kansliet mellan vilka tider du kan bemanna SRFs monter. Utställningen håller på från 9 30 till 17 00.

Ögats dag
Skriv in tisdag 1 november i almanackan. Då har vi nämligen Ögats dag. Klockan 13 till 17 träffas vi på Eklundavägen 1. I år kommer vi att prata om dem där känslorna som vi inte pratar så mycket om, men som finns där när man blir och är synskadad. Sorgen av att inte få fortsätta med exempelvis bilkörning, cykling med mera. Hur gör vi för att få en bra vardag i alla fall. Anmäla till kansliet om du kommer senast 25 oktober.

Resegrupp
Vi funderar om det finns några medlemmar som vill vara med och planera våra resor. Det kan vara teaterresa, sommarresa, shoppingresa, en dagars resa eller fler dagars resa. Ni behöver inte planera hela resan själva utan det kanske finns någon resa via ett resebolag som vi kan följa med på våra villkor. Verkar det kul? Anmäl ert intresse till kansliet så startar vi planeringen när vi fått ihop 3 till 5 stycken.

Syncentralen är till för oss.

Vid vårt senaste förmöte inför brukarrådet kom vi fram till att vi som representerar alla synskadade i länet vill ha en mera aktiv dialog med er.

Hör gärna av er till kansliet med både ris och ros så att vi kan påverka så att vår Syncentral blir den bästa i landet.

Varma hösthälsningar

Agneta Elfving (Sammankallande)

Vita käppens dag
I år firar vi vita käppens dag i Örebro 15 oktober. Vi träffas på Örebro läns museum, Engelbrektsgatan 3 klockan 11 30 där vi får lite underhållning. 12 00, därefter så inviger lokalföreningen sin utställning som kommer att hålla på till 30 oktober, se mer information under Örebro lokalförening. För att vi ska kunna veta hur många som vill ha fika vill vi att du anmäler dej till kansliet senast måndag 10 oktober.

Ledarhundskalender 2017.
Redan nu är det möjligt att beställa ledarhundskalendern för 2017. Hör av dej till kansliet med din beställning före 30 oktober så beställer vi från riksförbundet till alla som anmält det till oss.

Info från Bergslagen
SRF Bergslagen hälsar alla välkommen till DHR-lokalen

Rådmansgatan 9 Nora torsdag 13Oktober klockan14 00  

Vår egen Charlotte kommer med sina kluriga frågor som vi så klart skall klara. Priser så klart. Givetvis fika! Anmäl till Irene 0 5 8 7 254 56 senast 11 oktober.

Väl mött hälsar Styrelsen.  Genom Irene 

 

Info från Karlskoga Degerfors
BINGO. Fredagen den 23 september klockan 14 30 på Nickkällan

Brickor 10 kr per styck gånger 3 spel. Kaffe 30 kr.

Anmälan till Inger tel. 073 035 08 59 eller Inga 0 5 8 6 579 27

Senast den 20 september.

SYNTOLKAD TEATER

Spanska flugan på Sparbanksbörsen i Fjugesta

Söndagen den 30 oktober klockan 13 00

Pris 375 kr inklusive  mat.

OBS! Anmälan senast 30 september till Kristina 0 5 8 6 414 12, 070 660 69 81

ÄLDRE- OCH ANHÖRIGMÄSSA

Onsdagen den 5 oktober klockan 13 30 till 17 00 deltar vi i mässan i Folkets Hus, Karlskoga

 

AUKTION

Lördagen den 22 oktober klockan 14 00 på Nickkällan

Vi bjuder på kaffe och smörgås. Vi tar tacksamt emot gåvor till försäljning

Anmälan senast 19 oktober till Inger 073 035 08 59 eller Inga 0 5 8 6 579 27

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA Hälsar styrelsen genom

Kristina Johansson 0 5 8 6 414 12, 070 660 69 81

Info från Sydnärke
För Kumla-gruppen:

Måndag 3 oktober klockan 14 00 kommer antikvitetshandlare Leif Svensson till Kvarngården i Kumla. Välkommen

Hallsbergsgruppen.

Ta kontakt med Micke 0 5 8 2 100 93 om ni kommer på något som ni vill att gruppen ska göra.

Info från Örebro kommun
Öppet hus
Onsdag 28 september klockan 14 till 16 kommer Anita Köning och gästar öppet hus på Föreningarnas hus, konferensrum 1. Hon berättar och gestaltar Cajsa Warg. Vi fikar till självkostnadspris på husets cafe någonstans mitt i. Ingen anmälan behövs. VÄLKOMMEN

Onsdag 12 oktober spelar vi bingo som vanligt på Föreningarnas hus i röda rummet. Klockan 14 till 16.

Onsdag 26 oktober klockan 14 till 16 är det åter öppet hus på Föreningarns hus. Programmet är inte spikat vid tidningens pressläggning.

Vita käppens dag
I år är det Örebros lokalförening som står som värd för vita käppens dag 15 oktober. Vi välkomnar hela distriktet till Örebro läns museum, Engelbrektsgatan 3, Örebro kl. 11 30. Vi bjuder på underhållning, information om vita käppen samt mörkerfika och utställning om SRF och den vita käppen. Anmäl er till kansliet senast 10 oktober om ni vill delta. Beräknad sluttid ca 14 00. Vi kommer att finnas på museet till klockan 17 00

NYA-gruppen
Nya-gruppen var på motorcykel åkning
Onsdag den 31 augusti hade Nya -gruppen en träff med att få åka motorcykel. Vi skulle samlas vid Mc klubb Lordbrok iOrmesta industri område. Där på plats fick vi ta på oss Mc byxor samt en jacka som skydd för vind. Man fick även handskar och hjälm. Efter det var de bara att sätta sig bakom en förare och åka. Det var två mc klubbar som skulle köra oss, LodbroksMC och Network MC. Det var en härlig känsla när vi körde iväg. Vi åkte ut mot landet och jag kände en ”frihets” känsla där jag satt och höll om föraren. De körde en sträcka på cirka 2 mil. Då vi sedan hade åkt klart grillade de hamburgare som vi hade möjlighet att köpa. Det blev en mycket trevlig kväll och jag är glad att jag kom och fick möjlighet att åka motorcykel.

Mycket vänliga hälsningar, Sandra Johansson

”Sommarutflykt Tekniska museet i Stockholm samt Kaknästornet”
Lördag 10 september samlades ett glatt gäng på Fredsgatan för att åka i två bussar till Tekniska museet i Stockholm och avsluta med utsikt från Kaknästornet. Sex personer i minibusen och 12st i andra bussen varav en var ledsagare från frivilliga volontärerna som komunnen har.
En snabb paus i Västerås för bensträckare och utlämning av godisklubbor så medlemmarna fick en liter sockerkick innan slutdestination Tekniska museet.
11:13 med marginal på två minuter kan vi till museet.
Vår guide Lennart visade oss ned till den uppbyggda gruvan. Fake gruvan byggdes 1928 samma år som museet var klart.
Allra först visade guiden en ångmaskin i stora maskinhallen, som tog upp vattnet ur gruvan.
Ångan sprutades in i cylindrarna så att hävstången gick ned. Sedan kylde man av cylindern, ångan krymper så och hävstången ”dras upp”.
Därpå gick vi i samlad klunga till gruvhissen, som sedan åkte ned i gruvan.
Hissens dörrar skramlade igen som stora plåtdörrar. Man såg i hissfönstret hur bergväggen svischade förbi. Lennart berättade att det var en hoptejpad rullgardin som gick runt, runt utanför hissfönstret så det såg ut som att det var lång ned.
Väl i gruvan berättades det om att hela familjer fick jobba där och att man eldade på stenen och sedan hällde vatten på stenen. Stenen lossnade från berget som flak choke, som sedan lades på i vagnar och därpå upp i korgen och upp till ytan.
Hela guidningen tog ca 1timme.
En mycket entusiastisk guide.
Nu var det egen tid fram till 17 00
Hela gruppen spridde nu ut sig på hela museianläggningen. Några gick och åt i resturangen andra kollade lite i museet innan maten.
16 45 var jag vid bussarna utanför entrén, ena bussen var motorn igång på men inte den andra.
Det tog ett tag innan dem fick igång motor på grund av att det var alkolås på bussen och man var tvungen att göra i en viss ordning för att kunna starta bussen.
Nu vidare till Kaknästornet väl framme var det två som inte ville följa med in, vi andra gick på rad in i hissen och upp till våning 30 och ytterligare upp en våning. Detta för att komma ut på terrassen som gick runt hela Kaknästornet. Väl där ute så var det mycket fin utsikt åt alla håll med klarblå himmel.
Barnen som var med konstaterade att det var 56st steg runt tornet. Ja siffran va lite si och så med, allt från 50st steg till 62st steg.
Väl nere på säker mark igen fikade vi vid bussarna och därpå bar det hem mot Örebro.
Hemma 21 00 i Örebro alla var nöjda med resan och ville ha något likvärdigt nästa år igen.
Reseledare
Dan Wakman

 

Passion för livet – hälsofrämjande studiecirklar
Vi människor lever längre och blir allt fler. Det är underbart! Samtidigt drabbas många av olika krämpor på grund av sjukdomar och olyckor. En annan hälsorisk är människors ensamhet i ett samhälle där vi lever alltmer isolerat från varandra.

Att träffas tillsammans i form av en studiecirkel och lära sig mer om hur man kan förbättra sin hälsa möjliggör inte bara ett friskare liv utan ger även trevligt umgänge. Många deltagare vittnar om att det är den sociala samvaron under studiecirkelträffarna som är det absolut viktigaste.

Passion för livet är en studiecirkel för människor som vill ändra sin livsstil till det bättre genom att gå från ord till handling. Med Passion för livet kan människor på ett trevligt och enkelt sätt göra små förändringar i sin vardag som bidrar till ett längre och friskare liv. Genom möten med andra få dela erfarenheter, få nya kunskaper och motivera varandra till små förbättringar. Träffarnas olika teman utgår ifrån mat och dryck, motion, säkerhet och sociala nätverk men dessa teman kan kombineras och utvecklas utifrån gruppens önskemål. Olika föreläsare med fördjupad kunskap kring hälsa kan med fördel bjudas in till de olika träffarna. Det finns även färdigt material kring olika ämnen att tillgå.

Konceptet Passion för livet är från början framtaget för och anpassat efter äldre människor men har visat sig vara användbart för människor i livets alla skeenden.

Låter det intressant? Kom in med en intresseanmälan till kansliet så startar vi cirkeln när vi har fått ihop minst 5 deltagare. Naturligtvis är medlemmar från andra lokalföreningar välkomna med intresseanmälan också.

Välkommen!

 

Resa till Ullared
Några medlemmar har önskemål om att föreningen ska följa med på en resa till Ullared under hösten. Därför så vill vi nu veta hur stort intresset är bland alla medlemmar. Vi åker alltså med en resa som erbjuds av något bussbolag, men kommer att boka biljetter för en hel grupp. Så är ni intresserade av att åka och kanske julshoppa lite i november så hör av er till kansliet och gör en intresseanmälan. OBS! Medlemmar från andra lokalföreningar i länet är naturligtvis också välkommen med intresseanmälan, men resan utgår från Örebro.

Sommarminne
En helg i slutet av juli åkte jag och Mats, min make och ledarhunden Melker till Delebäck där Mats mamma har ett sommarställe. Det var en fin dag, solen sken. När vi kom fram så fick vi lunch och medan så vi pratade vi om vad vi kunde göra under dagen. Vi bestämde då att göra en utflykt till Sjötorp där Göta Kanal ligger, där vi tittade på slussarna och på de båtar som passerade. Blev även glass och kaffe på ett fik därefter med lite countryunderhållning.

På lördagskvällen blev det grillat kött. Nästa dag efter frukost begav vi oss till Norrkvarn där de bland annat hade en handelsbod med olika saker av keramik. Vi hittade även ett häftigt ställe där man kunde hyra som gigantiska svampar fast med rum som man kunde bo i. Söndagskvällen innan avfärd och hemresa till Örebro igen avslutades med en god middag i stugan.

Med detta så vill jag önska alla en bra, spännande höst framför oss med många aktiviteter och trivsel.

Med vänliga hälsningar Åsa Lindeberg.

 

På väg mot solstaden.
Hej alla glada. Nu är trädgårdsdrängen vid skrivmaskinen igen. Året är nittonhundrafyrtiåtta. Det är tidig morgon, den tjugofjärde maj. Cykeln är lastad och styret är inställt mot Karlstad. På måndag den tjugofemte skall jag börja min nya tjänst vide Gustavsbergs Handelsträdgård, som låg tre kilometer utanför staden. Jag skriver låg, för nu är det en massa villor där. Ja, så har det väl gått med dem flesta trädgårdar som låg nära en större stad. Tyvärr tycker jag.

Men åter till cyklisten. Jag hade sex mil att trampa, så jag startade klockan sju på morgonen och hade lite matsäck för ett par raster.

Jag hade planerat att vara framme vid trädgården klockan tre. Men, så blev det inte. Jag körde på något vasst, en sten eller glas, kommer inte ihåg vilket. Jo, det var just grant: Och på bakhjulet. Jättekul var det inte. Det var bara att lasta av packningen och vända upp och ned på hojen och sätta igång. Lagningsgrejor hade man alltid med och vädret vara bra. Men det tog ju tid. Så jag fick öka farten ett snäpp för att inte komma alltför sent till den tid vi hade bestämt.

Fram kom jag en halvtimma försent. Det var ju en fin dag, så det var kaffebord ute i trädgården, det var två bröder i 40 till 45 års åldern som hade trädgården. En var ogift, den andra var gift och hade en flicka som var 14 år. Brödernas mor som var i 80 års åldern var också med i motaggningskommittén. Det blev en trevlig stund runt kaffebordet. Alla var glada och lättpratade, så jag kände med en gång att det här blir bra. Här kommer jag att trivas. Det gjorde jag också. Jag var ju kvar där i mer än sex år.

Man kan nog säga att vi blev vänner för livet. Kom ihåg varandras födelsedagar och skickade julkort. När vi senare hade vägarna förbi Karlstad hälsade vi på i Gustavsbergs handelsträdgård.

Efter kaffet blir jag visad mitt rum. Det ligger en trappa upp. Ett gavelrum, cirka 20 kvadratmeter. En säng, ett bord med två stolar, en byrå, klädgarderob, en komod med handfat och pottskåp. En kamin, vedlår och vattenhink. Vatten och torrdass vid vedskjulet. Fullt omodernt alltså! Ett stort fönster var det med utsikt mot trädgården.

Kanske jag tröttar ut mina läsare, men jag måste få berätta om huset och vilka som bodde där. På nedre våningen bodde mamman och den ogifte sonen. Där bodde också en sotare med fru och ett barn. Plus ett äldre par. En liten krokig gumma och han såg ut som en liten tomte med sitt vita hår och långa vita skägg. Han kallades ”tomten” också. På övre våningen bodde den gifte brodern med sin familj. Där bodde också fruns far med en ogift dotter. Dottern arbetade som påkläderska vid Karlstads teater. Det var bra för hon fixade fribiljetter till mig många gånger. Det är bra med goda kontakter!

Apropå kontakter, så måste jag nämna att dem här trädgårdsmästarna hade en bror som hade radioaffär i Karlstad. Av honom köpte jag radio och grammofonskivor. Han hade också hand om högtalaranläggningar vid olika evenemang. Bland annat fotbolls och ishockeymatcher ute i bygderna. Då var jag med och hjälpte till och såg mycket gratis. Som sagt, det var bra med kontakter. Ja, det vare en liten avvikning, men den hör ju till min berättelse. Och nu är jag så trött så trött efter denna långa dags erfarenheter så nu blir det fortsättning i nästa nummer kan man ju hoppas.

Hälsningar från Åke Minsberg

Årens flykt
Åren fly som fjärilars fladder

Åren skiftar som fjärils färg

Åren går så fort,

 med fjärilens vingar de fladdra bort

av Åke Minsberg

Körsbärsträdet
Det var ett körsbärsträd i morfars och mormors trädgård.

Morfar plockade av bären och gjorde vin av dem.

Det var ett körsbärsträd i min morfars och mormors trädgård.

Av Marie-Louise Karlsson

 

I skogsgläntan
I skogsgläntan vid skogen sitter du på en stubbe

Solen skiner och fåglarna kvittrar.

-       Vill du ha en smörgås? Frågar du

-       Ja, tack. svarar jag

Av Marie-Louise Karlsson

 

Slutord
Åter igenom så ber jag er skicka in sommarminnen och berättelser ur era liv. Efter vad jag har hört ute bland er medlemmar så tycker ni det är väldigt roligt att läsa om Åke Minsbergs liv och levende. Tänk så mycket erfarenhet av livet vi har i vår förening. Inget är för litet att skriva om. Minnen, roliga historier, tråkiga historier, något du läst eller hört, boktips, musiktips. Det finns oändligt mycket vi, tillsammans, kan ha med i vår tidning. För kom ihåg, tidningen är er och ingen annans.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefonnummer 019 673 21 05, 072 544 50 84, e-post charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: Leif Stockhult, telefonnummer 019 673 21 06, öppettider måndag till torsdag 9 till 12, e-post srf.orebro.lan@telia.com

Kampanjbrev 4
Synskadades Riksförbund 12 september 2016

Halvvägs!
Vår Kampanj – Gata för alla, har nu varit i gång ett tag, efter kontakter med de flesta distrikt vet vi att det är fantastiskt många kampanjaktiviteter på gång runt om i organisationen!

Vi vill ännu en gång påminna er om att skicka in bilder med kort information om aktiviteten till gataforalla@srf.nu.

En bild på lappad cykel bifogas bifogas i dagens utskick.

Framgångar
Under de senaste veckorna har det skrivits om Gata för alla minst
25 gånger i traditionell media. Utöver det har distrikt och lokalföreningar använt sina egna sociala medier. Detta är glädjande att se!

Viktigt under kampanjen är att fortsätta att både synas och höras på gator och torg, i sociala medier, i tidningar, radio och tv.

Vill ni synas mer lokalt?
Förslag på hur ni kan göra:

Traditionell nyhetsmedia: Använd gärna de tidigare utskickade underlagen för pressmeddelande, insändare och debattartikel.

Facebook: Använd gärna hela/delar av mall för Facebook som finns bifogat.

Twitter: skriv meddelanden på temat #gataforalla till offentliga, lokala personer genom att skriva @derasnamn i ett twitterinlägg.
Använd # (innehållsmarkeringar) #gataföralla #käppvett #visakäppvett

Instagram: Ta en bild på saker som lappats och använd något ur flyern som text. Använd # (innehållsmarkeringar) #gataföralla #käppvett #visakäppvett

PS. Syntolka samtliga bilder. På sociala medier går det utmärkt att bara skriva ”syntolkning: blablabla” i anslutning till bilden.

Fortsätt att beställa material om ni behöver mer material för era kampanjaktiviteter. Det gör ni antingen på jeanet.kjoller@srf.nu eller via kontorsservice@srf.nu

Kampanjsida och kampanjfilmer
Gata för alla – stöt två. I dag är en rolig dag. Vi går in i ett nytt skede i kampanjen. Den 12 september lanseras Gata för alla- och käppvettfilmerna.
Det betyder också att de ”riktiga” webbplatserna för gataforalla.se och käppvett.nu kommer upp på webben.
Det är i dag som våra köpta kanaler börjar rulla, alltså de faktiska reklampengar vi lägger på kampanjen. Det gör att det är i dag som den stora stöten börjar.
Nu kommer upp till en halv miljon personer att nås av budskapen
Gata för alla och Visa käppvett.
Vi rullar från och med i dag fram till Vita käppens dag den 15 oktober, som blir stöt tre.
Då väntar slutklämmen och avslutningen. Efter Vita käppens dag väntar efterarbetet med att inkludera intressepolitiken i arbetet med att skapa en gata för alla genom politisk förändring.

Kampanjblogg
Srf.nu/gataforalla är vår kampanjblogg. Där rapporterar vi om vad som sker under kampanjen. Kolla gärna bloggen och bidra genom att skicka texter och bilder om era egna aktiviteter.

 

Kontaktuppgifter kampanjledning
Under kampanjen används mejladressen gataforalla@srf.nu.
Till den adressen kan du höra av dig med frågor.

Jeanet Kjöller, projektledare och samordnare för kampanjen.
Tel: 08 39 92 65 mejl: jeanet.kjoller@srf.nu

Åsa Nilsson, pressekreterare ansvarig för pressutskick, debattartiklar och insändare. Tel: 08 39 91 75.

Caroline Gollungberg, kommunikatör med ansvar för webbplatsen och sociala medier. Tel: 08  39 92 07.

Fortsatt lycka till med Gata för alla!

Tveka inte att höra av er om ni behöver stöd eller har frågor!

Hälsar
Jeanet Kjöller,
Projektledare och samordningsansvaring Gata för alla

www.gataföralla.se

www.käppvett.nu

Bilaga 1 September 2016
 

 

THOMSSONS NYHETSBREV
 NR 11 12 september 2016

Innehåll
Informationskampanjen i full gång

Framgång i arbetet gällande tysta fordon

Världens synskadade möttes i Orlando

Chefsförändringar på rikskansliet

Nya ombudsmän/verksamhetsutvecklare i distrikten

Diskrimineringslagen prövas

SRF:s nya hemsida lanserad

Tuffa krav skapar självständighet

Organisationsrådet och DOFS:en direktsänds

Informationskampanjen i full gång
Gata för alla, SRF:s stora informationskampanj riktad till allmänheten, är nu i full gång. Den startade den 20 augusti, då bland annat med en aktivitet i SRF Jämtland. Själv var jag (Håkan Thomsson) med på SRF Göteborgs aktivitet på Järntorget den 4 september. Mellan klockan 12 00 och 16 30 fick allmänheten prova att gå en hinderbana med vit käpp, testa glasögon som fingerade olika synskador, lära sig mera om punktskrift, prova att känna igen föremål med känseln med mera. Lappning av dåligt placerade föremål på trottoarerna förekom också.

Runt om i landet pågår massor av spännande aktiviteter. Glöm inte bort att dokumentera dem i text och bild och skicka till:

gataforalla@srf.nu

 

 

Framgång i arbetet gällande tysta fordon
Vid ett möte i Geneve i början av september beslöt GRB, som är en arbetsgrupp för global teknisk standardisering, att förare inte ska kunna stänga av varningsljud på elfordon. Detta är en stor framgång. Gruppens förslag ska nu behandlas i FN-organet WP29. Det finns dock all anledning att tro att WP29 beslutar i enlighet med arbetsgruppens förslag.

Vårt intressepolitiska arbete för att snarast möjligt införa varningsljud på elfordon måste fortsätta, men arbetsgruppens beslut är en ny och tydligare inriktning som på sikt kan bli mycket viktig för trafiksäkerheten.

Världens synskadade möttes i Orlando
Synskadades världsunion, World Blind Union (WBU), genomförde sin generalförsam­ling den 18 till 24 augusti på Rosen Centre Hotell i Orlando, Florida, USA. WBU har generalförsamling vart fjärde år. Ombud för SRF var Ann Jönsson och Håkan Thomsson. Dessutom utgjordes SRF-delegationen av Neven Milivojevic, Elvira Kivi, Cecilia Ekstrand, Annika Örnstedt och Karl-Gunnar roth (ledsagare). Generalförsamling hölls också parallellt i ICEVI (International Council for Education of People with Visual Impairment).

Vid öppnandet hedrades betydelsefulla personer som avlidit de senaste fyra åren, och här omtalades bland andra vår före detta SRF-medarbetare Erik Staaf. Under generalförsamlingen genomfördes en rad intressanta seminarier, bland annat om Marrakeshavtalet, hållbarhetsmålen 2030, tysta fordon, ungdomsfrågor och idrott. Generalförsamlingen är också ett utmärkt tillfälle att knyta internationella kontakter. Det fanns en utställningsdel med allt från senaste tekniska applikationer för mobiltelefoner till billiga vita käppar.

En av generalförsamlingens viktigaste uppgifter är att välja så kallade table officers, vilka tillsammans med de sex regionala presidenterna utgör WBU:s styrelse. Presidenten i WBU kan endast inneha sitt uppdrag under en mandat­period, men sedan är man automatiskt table officer de närmsta fyra åren.

 

Till ny president för WBU valdes Fredric Schröder, USA. 1:e vice president blev Fernando Riano, Spanien, och till 2:e vice president valdes Elly Macha från Tanzania. Table officers är också generalsekreteraren A K Mittal från Indien och kassören Martine Abel-Williamson från Nya Zeeland, samt den avgående WBU-presidenten Arnt Holte, Norge.

Bland de resolutioner som antogs kom en från Sverige. Den påtalade vikten av att lyfta fram kvinnors situation och skapa ett jämställdhetsarbete i medlemsorganisationerna. Resolutionen antogs efter en smärre justering. Ett pris ska delas ut på kommande generalförsamlingar till en medlemsorganisation som arbetat på ett bra sätt för att stärka jämställdheten inom organisationen.

Också ICEVI valde ny president, och det blev Frances Gentle från Australien. Vid en prisceremoni belönades svensken Harry Svensson för en lång och gedigen insats inom ICEVI med en hedersutmärkelse.

Nya ombudsmän/verksamhetsutvecklare i distrikten
Nu finns nya ombudsmän/verksamhetsutvecklare på plats i SRF Kronoberg, SRF Halland, SRF Kalmar län, SRF Jämtland och SRF Värmland. I Värmland är bemanningen ännu så länge en praktiktjänstgöring, men allt tyder på att den snart övergår till en anställning. Tjänsterna finansieras vid behov av ett särskilt ekonomiskt stöd från riksförbundet.

Chefsförändringar på rikskansliet
Det är förändringar på gång vad gäller chefstjänsterna på SRF:s rikskansli. Vår intressepolitiska chef Neven Milivojevic har beviljats tjänstledighet på halvtid från den 1 oktober och ett år framåt. På sin halvtid kommer han att ansvara för internationella frågor samt forskningsfrågor. Vår nuvarande kanslichef Eva Björk kommer att gå in som intressepolitisk chef på halvtid under Nevens tjänstledighet. Hon skulle gått i pension den 28 februari 2017, men hon fortsätter då på halvtid fram till den 30 september.

På grund av Evas stundande pension har rekrytering skett av ny kanslichef. Det blir Ulrika Norelius Centervik, som nu är individstödschef på SRF. Detta innebär i sin tur att rekrytering av ny individstödschef för närvarande pågår. Exakt när Ulrika tillträder som kanslichef beror på när vi kan ha en ny individstödschef på plats.

Diskrimineringslagen prövas
Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen Försäkringskassan enligt lagen som klassar otillgänglighet som diskriminering. Bakgrunden är att en blind mamma, Ulrika Norelius Centervik, inte kunde anmäla vård av sjukt barn på Försäkringskassans hemsida. Nu får vi alltså se vad den relativt nya lagen går för!

SRF:s nya hemsida lanserad
Den 2 september lanserades SRF:s nya hemsida. Den har fortfarande adress www.srf.nu men har ändrat utformning och upplägg. Sidan är nu bättre anpassad till personer som besöker den med hjälp av sin mobiltelefon. Ett viktigt syfte med att göra en ny hemsida har också varit att det ska vara enklare för synskadade medarbetare att lägga upp material på hemsidan.

Den nya hemsidan har fortfarande vissa brister, allt material som borde finnas där har inte lagts in ännu och så vidare, men jag hoppas ni har överseende med barnsjukdomarna. De distrikt och föreningar som har undersidor till www.srf.nu kommer att erbjudas utbildning i att hantera den nya sidan.

För ytterligare frågor kring www.srf.nu så kontakta Caroline Gollungberg, tfn 08 39 92 07 eller caroline.gollungberg@srf.nu

Tuffa krav skapar självständighet
I USA har man en lite annan attityd inom synskaderehabiliteringen jämfört med i Sverige. Det insåg jag när jag gjorde ett studiebesök på Miami Lighthouse tisdagen den 9 augusti. Här använder man en metod som går ut på att fokusera på möjligheterna och ställa höga krav på den synskadade.

Dålig syn ska inte begränsa ditt liv var budskapet från chefspsykolog Corina Hernandez vid Miami Lighthouse. Att man som blind ska kunna klara att röra sig ute på gatorna, åka kollektivt, handla, laga mat och sköta sina kläder är en grundläggande del av rehabiliteringen. Insatsen är omfattande och den synskadades självständighet och oberoende är målet.

 

Så kallade lighthouse finns på många håll i USA. Styrelsen för Miami Lighthouse består av engagerade personer från olika organisationer. Men synskadade har ett tydligt inflytande över verksamheten, enligt Corina Hernandez.

Mina tankar går till de så kallade omställnings- och träningskurserna som Arbetsmarknadsinstituten erbjöd i Sverige för ett 30-tal år sedan. En rejäl upprustning av rehabiliteringen för gravt synskadade och blinda skulle behövas i Sverige, det är min fasta övertygelse. Och inspiration kan hämtas från andra sidan Atlanten!

Organisationsrådet och DOFS:en direktsänds
Den 16 september är det organisationsråd och den 16 till 18 september är det DOFS (kompetensutveckling för distrikts- och branschföreningsordförande samt förbundsstyrelsen). Stora delar av dessa evenemang kommer att direktsändas i SRF:s webbradio. Gå in och lyssna på

www.radio.srf.nu

Bilaga 2 september 2016
SYNTOLKNINGS EVENEMANG 2016
 

BIO Filmstaden den 24 september 2016
DEN ALLVARSAMMA LEKEN

Regiav Pernilla August

Drama, 1 timme 56 minuter

 

Journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille träffas i skärgården en vacker försommarkväll. Omedelbar förälskelse uppstår. De inleder en romans men på grund av sociala omständigheter glider de ifrån varandra. De finner ett tryggt liv med någon annan och gifter sig på var sitt håll. Tio år senare träffas de igen. Drömmen om den rena, stora och oförstörda kärleken är magnetisk och de inleder en passionerad affär. Priset för affären kräver större offer än vad de båda kan ana

 

Syntolkas, lördag den 24 september klockan, meddelas senare


Syntolkas av

Syntolkas som livetolkning samt i app

 

Biljett bokas på SRF kansli telefon 019 673 21 06 eller e-post srf.orebro.lan@telia.com

Sista dag för bokning är den 22 september
 

Länsteatern den 19 oktober 2016
UBE

av William Shakespeare Regi av Erik Holmström

 

Ubu räknas som en av modernismens tidigaste klassiker, en groteskt rolig skildring av makthungerns allra mest basala drivkrafter. Far och mor Ubu har, trots att de är såväl elaka som dumma, lyckats skaffa sig en position i den polska adeln. Men Ubu vill bli kung och iscensätter en blodig statskupp för att ta makten. Tyvärr har han inte tänkt igenom vad han ska göra när tronen väl är hans. Ska han behöva hålla på och regera nu?

Ubu är en skrattspegel av både Shakespeares kungadramer och den tid vi lever i. I vår version iscensätts Ubu av den rosade regissören Erik Holmström. Resultatet blir en totalföreställning som inte liknar någonting ni tidigare sett.

Syntolkas den 19 oktober 2016

Syntolkas av Arne Holmberg

 

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

 
Lekebergs revysällskap 2016, 30 oktober
Spanska Flugan

av Ingemar Bengtsson

 

Höstens börsfars på Sparbaksbörsen i Fjugesta blir Spanska Flugan som bekant gjorts i otaliga uppsättningar genom åren. Nu är det vår tur och vi lovar att leva upp till alla de tidigare succéerna. Regissör är.

 

SRF har nu reserverat 25 biljetter till föreställningen söndag den 30 oktober klockan 13 00

Samling klockan 12 00

Biljettpris är 375 kronor och då ingår mat och kaffe.

Föreställningen spelas på Sparbanksbörsen i Fjugersta.

 

Anmälan senast fredag den 30 september

Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.

Syntolkas söndag den 30 oktober klockan 13 00

Syntolkas av Anita Karlsson

 

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 6 414 12
eller 070 660 69 81

 

Länsteatern den 21 december 2016

stormen

av William Shakespeare Regi av Erik Holmström

 

Ett skepp förliser i en storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som lever eller har dött, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats för dem att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva. En furste börjar drömma utopiska drömmar. Ett kungabarn upptäcker glädjen i enkelheten och det hårda arbetet. En narr och en drucken betjänt vill använda öns resurser för fullt tills de tar slut. nu?

 

Syntolkas den 21 december 2016

Syntolkas av Arne Holmberg

 

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

 

Länsteatern den 5 april 2017
DET SOM ÄR VÅRT

av Anders Duus

Det som är vårt är en nyskriven pjäs som tar sitt avstamp här, i Örebro län. Vi möter världens minst förtjänta lotterivinst, ett hårdrocksband med bara två medlemmar, kampen mot landets fulaste rondell, det hopp som kan bo i en bikupa. Och vi möter känslan av att gränsen är nådd när även biblioteket ska läggas ner. 

Syntolkas den 5 april  2017

Syntolkas av Arne Holmberg

 

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

Bilaga 3 September 2016
PRESSMEDDELANDE FRÅN REGION ÖREBRO
 
Bred dialog kring en Svealandsregion
Den 6 oktober vill regeringen ha synpunkter på förslaget om en Svealandsregion. För att skapa en bred förankring kring sitt remissvar arrangerar Region Örebro län i dag, den 18 augusti, en remisskonferens för länets aktörer.

Örebro län föreslås från och med 2019 ingå i Svealandsregionen tillsammans med Dalarnas, Gävleborgs, Södermanlands, Uppsalas och Västmanlands län. Förslaget, som presenterades i somras, är nu ute på remiss. Region Örebro län är en av remissinstanserna som ska ge synpunkter på förslaget. Men innan ett svar skickas in ska frågan diskuteras med kommuner, myndigheter och organisationer i Örebro län.

– Tiden för att besvara Indelningskommitténs förslag är kort, men trots det är det viktigt att vi får till en bred dialog i frågan. Genom att arrangera den här remisskonferensen vill vi få möjlighet att gemensamt diskutera förslaget innan vi och kommunerna lämnar våra remissvar, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Marie-Louise Forsberg-Fransson betonar särskilt vikten av kommunernas engagemang.

– Regionreformen handlar om att genomföra dels en ny regional indelning, dels en ny statlig indelning. Den kommer att få effekter både direkt och indirekt på många aktörer i samhället, inte minst kommunerna. Därför är kommunernas engagemang i frågan viktigt.

Kommitténs förslag
Under konferensen presenterar Johan Krabb, Indelningskommitténs huvudsekreterare, kommitténs förslag och argument. Deltagarna får också lyssna till hur förberedelserna för en regionbildning i norra Sverige har påbörjats.

Större regioner ger ökade möjligheter
Indelningskommitténs uppdrag med att ta fram förslag på större regioner har sin grund i de utmaningar regioner och landsting står inför.

– Med större regioner får vi bättra möjligheter att utveckla hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken, infrastrukturen med mera, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

 

Högspecialiserad vård för framtiden
I dag togs det första historiska spadtaget för det som ska bli det nya H-huset på Universitetssjukhuset Örebro. Här flyttar delar av länets högspecialiserade vård in under 2020. Byggnaden står för förnyelse, framtid och trygghet; enbart enkelrum på vårdavdelningar, moderna mottagningar och behandlingsrum samt en inspirerande och sund miljö. Dessutom byggs Örebros största parkeringshus som blir färdigt 2019.

- Vi bygger för framtidens vård. Det är en stor satsning som nu görs för våra länsbor, men som också patienter från andra län som behöver högspecialiserad vård kommer att få del av, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Satsningen innebär att länets invånare ska kunna känna sig trygga med att få en fortsatt utvecklingsinriktad vård på USÖ.

- Det nya H-huset ger oss bättre möjligheter att kunna bedriva effektivare vårdprocesser av högsta kvalitet, säger Jan Olsson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Det skapar också goda förutsättningar ur arbetsmiljösynpunkt att bedriva en modern vårdverksamhet.

Flera kliniker får toppmoderna lokaler
De kliniker som ska ingå i H-huset är: ögonkliniken, öron-, näs- och halskliniken, hudkliniken, plastik- och käkkirurgiska kliniken, operation och anestesiavdelning samt om- och tillbyggnad av akutmottagning. Samtliga kliniker får toppmoderna lokaler och ett omfattande arbete har lagts ner på att skapa närhet och praktiska flöden mellan de olika klinikerna.

Akutmottagningen byggs ut
Om- och tillbyggnation av akutmottagningen och akutröntgen ingår i bygget av H-huset. Akutröntgen byggs i direkt anslutning till akutmottagningen, vilket förbättrar möjligheterna att ta hand om akut svårt sjuka eller skadade patienter.

Enbart enkelrum för patienter
H-husets vårdavdelningar kommer att innehålla enbart enkelrum för patienter. Enkelrum bidrar till att öka patientens integritet samt förbättra patientsäkerheten. Dessutom blir det enklare att upprätthålla sekretessen samt minska risken för smittspridning. Med enkelrum finns det också större möjligheter för anhöriga att stanna kvar hos patienten.

Höga miljökrav
Miljöhänsyn och hållbar utveckling har haft hög prioritet vid utvecklingen av H-huset. Huset projekteras och byggs enligt krav i miljöbyggnad, nivå guld. H-huset kommer att ha en mycket låg energiförbrukning och på taket planeras en solcellsanläggning.

Örebros största parkeringshus byggs
Ett nytt parkeringshus ska byggas med ett centralt läge på USÖ. Det beräknas stå färdigt 2019, innehålla cirka 800 platser och blir Örebros största p-hus.

 

Det förebyggande arbetet kring självmord ska stärkas
Självmord och självmordsförsök är ett betydande folkhälsoproblem i vårt län. Det vill Region Örebro län råda bot på, och presenterar en handlingsplan för att minska den psykiska ohälsan samt stärka det förebyggande arbetet kring självmord.

– Som ett led i vår strävan att minska antalet självmord i Örebro län presenterar vi en handlingsplan med åtgärder på både kort och lång sikt. Det handlar bland annat om att höja kunskapsnivån och stimulera samverkan, säger Jenny Steen (S), ordförande i Region Örebro länsfokusberedning för somatisk och psykiatrisk specialistvård samt högspecialiserad vård.

Mobila insatser
Handlingsplanen tar bland annat upp behovet av att öka tillgängligheten till insatser för personer med psykisk ohälsa.

– För den som drabbas av psykisk ohälsa som innebär en ökad risk för självmord är det avgörande att snabbt få del av förståelse och professionella insatser. Därför tar vi upp möjligheten att inrätta mobila team, säger Jenny Steen.

Tanken är att en mobil funktion skulle kunna utgöra ett komplement för de patienter som behöver tät öppenvård snarare än akut slutenvård. Genom de snabba insatser som de mobila teamen möjliggör är målsättningen dels att minska antalet självmord, dels att stärka insatserna för personer som gjort ett självmordsförsök. Dessutom skulle de mobila teamen också kunna fungera som ett stöd för drabbade och närstående vid traumatiska händelser.

Hur de mobila teamen ska utformas och vilka resurser som krävs för ett genomförande ska nu utredas i enlighet med ett förslag i handlingsplanen.

Sju områden i fokus
Handlingsplanen pekar ut sammanlagt sju fokusområden. Dessa är:

Involvera nyckelaktörer
Insatser för ökad samverkan
Organisera hälso- och sjukvård och utbilda personal
Öka tillgängligheten till professionella insatser
Ta vara på det civila samhällets engagemang
Höjd kunskapsnivå
Kunskapsutveckling
– Region Örebro län är en av nyckelaktörerna i det självmordsförebyggande arbetet, och med den handlingsplanen vi nu presenterar vill vi stimulera samverkan, höja kunskapsnivån och bevara engagemanget som finns i samhället. Psykisk ohälsa och suicidpreventivt arbete är frågor som berör oss alla som medmänniskor, medborgare, medarbetare och ledare i olika delar av samhället, säger Maria Nyberg (V).

Även Camilla Hansén (MP) lyfter fram vikten av samarbete i arbetet med att förebygga självmord.

– Förebygga självmord är något vi gör tillsammans. Det kan vara lättare att vända sig till en hjälptelefon eller en chatt på webben, än att ta kontakt med vården. Därför vill vi möjliggöra en stabil och långsiktig finansiering för de ideella föreningar som ger stöd till både sjuka och anhöriga, så de får göra det de är bäst på – att finnas till för medmänniskor som behöver stöd, förståelse och information, säger hon.

 

Jonas Karlsson blir vd för bolaget Oslo-Stockholm 2.55
Jonas Karlsson, Örebro, blir vd för aktiebolaget Oslo-Stockholm 2.55. Det har bolagets styrelse beslutat. Bolaget ägs gemensamt av Örebro och Karlstad kommuner, Region Örebro län och Region Värmland. Bolagets uppdrag är att driva och samordna arbetet för en snabb och driftssäker järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Jonas Karlsson är i dag chef för socialdemokraternas kommunalrådskansli i Örebro kommun.

Tomas Riste (S) är styrelseordförande i Region Värmland och styrelseledamot i bolaget.
- I Jonas Karlsson har vi fått en person som har både en bred erfarenhet och ett stort engagemang för trafik och infrastruktur. Han har också, genom hela sitt yrkesliv, fått ett gediget kontaktnät både lokalt, regionalt och nationellt.

Viktigt arbete för regionen
Katarina Tolgfors (M) är styrelseledamot i bolaget.
- Det är glädjande och viktigt att det nu är klart med en vd för bolaget. Jag tror att Jonas Karlsson har den sakkunskap som krävs. Han uppfyller också styrelsens kravprofil. Från min sida har jag påpekat vikten av att Jonas Karlsson avsäger sig sina politiska uppdrag och anställningar så han kan agera fullt ut i den nya rollen.
- En förbindelse mellan Oslo och Stockholm på under tre timmar skulle få stor betydelse för utvecklingen i vår region. Det handlar både om att ge bättre förutsättningar för företag i regionen, men också om att skapa helt andra förutsättningar för människors rörlighet på arbetsmarknaden.

"Betraktar mig som en samhällsbyggare"
Ett mycket spännande uppdrag som jag är både stolt och glad över att ha blivit erbjuden, säger Jonas Karlsson.
- Infrastruktur och trafik har alltid varit viktiga för mig. Det är frågor som jag har arbetat med både som tidigare kommunal- och landstingsråd. Jag har alltid betraktat mig som en samhällsbyggare, så efter många spännande år i politiken ska det bli intressant att jobba med dessa frågor utifrån en vd-roll.
- Kopplingen mellan Oslo och Stockholm är kanske den viktigaste internationella näringslivskopplingen vi har i Sverige. Att bättre knyta samman de båda huvudstäderna och nå en restid på under tre timmar är definitivt möjligt, och min uppgift blir att driva på det arbetet i bred samverkan med andra viktiga aktörer.

Jonas Karlssons börjar sin anställning den 1 september. Hans politiska uppdrag för socialdemokraterna kommer att avslutas succesivt.

 

Lindesbergs luftkvalitet ska undersökas
Ann-Christine Mannerling, yrkes- och miljöhygieniker vid Arbets- och miljömedicin
I dagarna blir flera Lindesbergsbor inbjudna till ett forskningsprojekt om Lindesbergs luftkvalitet. Arbets- och miljömedicin ska genomföra mätningarna, men behöver hjälp från stadens invånare.

– Under hösten kommer vi att mäta luftkvaliteten i Lindesberg, men vi behöver hjälp från Lindesbergs invånare för att lyckas. Därför har vi precis skickat ut en inbjudan till invånare om att delta i projektet. Först och främst behöver vi frivilliga till personbundna mätningar, men vi behöver även frivilliga till mätningar av luftkvaliteten inne i bostäder, säger Ann-Christine Mannerling, yrkes- och miljöhygieniker på Arbets- och miljömedicin i Örebro.

Varför tacka ja?
I de personbundna mätningarna kommer deltagare få ha passiva provtagare i ett band runt halsen i en veckas tid. I mätningarna som sker i bostäder placeras mätutrustning i vardagsrummet under två dygn. Men varför ska någon tacka ja till detta? Varför är forskningen viktig?

– Sedan tidigare har det gjorts omfattande mätningar i Göteborg, Umeå, Stockholm och Malmö, men vi har ingen mindre stad att jämföra med. Därför hade det varit väldigt värdefullt att göra mätningar även i Lindesberg, för att i slutändan få en bra bild av exponeringen i vårt samhälle, säger Ann-Christine Mannerling.

Slumpvis utvalda deltagare
Utöver personbundna mätningar och mätningar i bostäder kommer det slutligen att genomföras stationära mätningar på tak i centrala Lindesberg. De ämnen som ska mätas är bland annat bensen, butadien, formaldehyd, kvävedioxid, kväveoxider, partiklar och så kallade PAHer, alltså polycykliska aromatiska kolväten.

Alla som tillfrågas att delta i studien väljs slumpvis från befolkningsregistret. Det enda kravet som ska uppfyllas är att personerna måste vara bosatta i Lindesbergs tätort och vara mellan 20 och 50 år gamla. Totalt ska 60 personer rekryteras att delta.

 

Stomi – en operation som borde prioriteras högre
I Sverige drabbas årligen 2000 personer av ändtarmscancer. I samband med operation läggs ofta en avlastande stomi, en påse på magen. Den kan minska risken för att patienten drabbas av en allvarlig komplikation efter operationen med läckage i tarmskarven (tarmen). Forskare Hannah Floodeen vid Region Örebro län och Örebro universitet har i sin avhandling studerat vilken betydelse en stomi har i samband med operation.

– I min forskning har jag tittat på när en sådan tillfällig stomi läggs ner vid operation, vad dess roll är i att förebygga ett läckage i tarmskarven, vilket är en mycket allvarlig komplikation till operationen. Jag studerade också hur den kan påverka tarmfunktionen på sikt och vad det kostar att ha en sådan stomi, säger Hannah Floodeen doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet och specialistläkare på Kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Hannah Floodeens forskning visar att man behöver se över riskfaktorerna för att drabbas av en allvarlig operationskomplikation. Ett nästa steg är att värdera vilka patienter som är i mest behov av en tillfällig stomi. I studien ingick 234 patienter på sjukhus över hela landet. Det har visat sig att många har kvar stomipåsen under lång tid och en patient av fem behåller den resten av livet. I Sverige får mer än 90 procent stomi vid operation av ändtarmscancer.

– Min forskning visar att riskerna för komplikationer måste värderas ifall en patient ska få stomi eller inte. Det går inte att ge stomi till alla. Det är en diskussion läkaren får ha med sin patient. En frisk yngre kvinna som inte röker, cancern har upptäckts tidigt och hon inte har fått strålbehandling räknas det som en låg riskgrupp.

Tidsaspekten är viktig då patienten får stomipåse
Avhandlingen visar att många stomier läggs ner för sent. Det beror delvis på att det är en lågt prioriterad operation inom hälsosjukvården idag. En stomi förebygger läckage i tarmskarven och man har sett att denna komplikation kan uppstå sent i förloppet. Det kan uppstå komplikationer efter utskrivningen från sjukhuset.

– En påse på magen verkar inte påverka tarmfunktionen på sikt, trots att många patienter upplever besvär med funktionen efter genomgången operation. Resultaten i min studie visar att det kostar mer, fördelat över hela gruppen, att lägga upp en påse på magen än inte. Därför behöver man värdera noggrant vem som är i behov av en tillfällig stomi och vem som kanske kan vara utan.

Nya forskningsresultat
– Det var oväntat att många patienter väntar så länge på nedläggningen av stomin. Denna operation borde prioriteras högre. Det var överraskande att det blev dyrare med en tillfällig stomi än ingen stomi, sett på hela gruppen som deltog i studien. Dessa forskningsresultat har inte varit kända sedan tidigare. Det händer mycket inom forskningen och sett över tid så har det visat sig att stomipåse inte passar alla patienter. Det gäller att vara beredd att ompröva tidigare rutiner.

 

Avhandlingens titel: "Defunctioning stoma in low anterior resection of the rectum for cancer."

 

Region Örebro län är föregångare med glasögonbidrag till barn och unga
Region Örebro län har länge varit föregångare när det gäller villkoren för glasögonbidrag till barn och unga. Efter en lagändring tidigare i år har nu övriga regioner och landsting tagit efter Region Örebro läns modell.

– Vi i majoriteten är stolta över att ha gått i täten, och att vi har inspirerat till ett förhållningssätt som nu fått nationellt genomslag, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

”Alla ska ha samma rätt att se”
År 2013 fattade Region Örebro läns politiska ledning beslut om att göra regelverket för glasögonbidrag generösare för länets invånare. Åldersgränsen för glasögonbidrag höjdes från 8 år till 16 år. 2014 kom ännu en justering, denna gång sattes åldergränsen vid 20 år.

– Vi tycker att alla barn ska ha samma rätt att kunna se. Det ska inte vara så att en familjs ekonomi sätter gränsen för om ett barn kan få glasögon eller inte. Därför har vi valt att erbjuda glasögonbidrag för alla barn och unga upp till 20 år, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Familjer behöver inte göra utlägg
I mars 2016 genomfördes en lagändring som innebär att alla regioner och landsting är skyldiga att erbjuda minst 800 kronor i glasögonbidrag för alla barn och unga upp till 20 år. I Region Örebro län behöll man den tidigare gränsen för lägsta belopp på 1 000 kronor, vilket räcker till glas och bågar av standardmodell. Den som har ett synfel som kräver glas med högre styrka och flerstyrkeglas har rätt till ett årligt bidrag på 1 300 kronor.

– Vi har slutit en överenskommelse med ett 30-tal optiker i länet. Den innebär bland annat att optikerna skickar fakturan direkt till oss, och så betalar vi därefter ut pengarna. Det gör att familjerna aldrig behöver ligga ute med några pengar, vilket vi ser som en stor fördel, säger Mats Eriksson, områdeschef för Habilitering och hjälpmedel.

Fler har rätt till bidrag

Varje år får ungefär 4 000 barn och unga bidrag till glasögon i Örebro län. I år kommer det att bli lite fler eftersom även asylsökande är berättigade till bidrag.

Musiklinjen vid Kävesta: 50 år av musik
Musiklinjen vid Kävesta folkhögskola tog emot sin första årskull idag, den 5 september, för 50 år sedan. När musiklinjen startade 1966 beskrevs den som en experimentell och unik utbildning. Idag spelar utbildningen en viktig roll att förbereda för högre musikstudier.

Musiklinjen skapades som en förutbildning till högre musikaliska utbildningar med yrkesinriktning. Vid den tiden fanns det inga utbildningar i regionen som erbjöd ett steg mellan de kommunala musikskolorna och högre utbildningar. Ungdomar som ville gå vidare fick förbereda sig på egen hand.

Utbildningen utformades i samarbete mellan Carl-Gösta Höglund, dåvarande rektor vid Kävesta, och Gunnar Sjöström, som var rektor vid Musikpedagogiska institutet i Örebro (nu Musikhögskola). Ursprunget var Sjöströms önskan om fler välkvalificerade sökande till Musikpedagogiska institutet.

Vid starten ansågs Musiklinjen vara ett unikt experiment. I en artikel från Örebro-Kuriren 23 mars 1966 skrevs det att ”landstinget härigenom satsar på en utbildningsform som de statliga skolmyndigheterna ännu inte kunnat genomföra.”

- Regionen, dåvarande landstinget, tänkte rätt när man för 50 år sedan startade musiklinjen. Att vi nu också bygger Musikens hus så musiklinjen kan utvecklas ännu mer är extra roligt. Musik och folkbildning på Kävesta bidrar till regionens utveckling, säger Bengt Storbacka (S), ordförande för Region Örebro läns Folkhögskolestyrelse 

Många likheter 50 år senare
För två veckor sedan började Musiklinjens 50:e årskull sina studier vid Kävesta folkhögskola. Även idag spelar utbildningen en viktig roll i att förbereda deltagare för högre musikstudier.

- Många av våra deltagare går vidare till högre musikaliska utbildningar, som musiklärare och i vissa fall musiker. Här har man en unik möjlighet att känna efter hur det är att arbeta med musiken på heltid, och därefter bestämma hur man vill gå vidare, berättar Stig Erik Nerman, linjeledare.

Musikstudier på folkhögskola är inte enbart är till nytta för den som väljer en karriär inom musiken. I ”Kävesta folkhögskola – Hundra år och lite till” skrev Carl-Gösta Höglund:

”Det är få saker en människa har så stor glädje av som att kunna sjunga och hantera ett musikinstrument. Dessa ”duktiga amatörer” blir ofta till stor glädje i studieorganisationer och föreningsliv.”

Firar 50 år med två evenemang
Under hösten uppmärksammas 50-årsjubileumet med två evenemang. Den 19 oktober blir det en offentlig konsert på skolan, 19.00 i aulan. Tidigare deltagare och personal på Musiklinjen är välkomna att anmäla sig till jubileumsfirande 22 oktober.

Fakta Musiklinjen vid Kävesta folkhögskola
Utökades till två år redan 1967
Flyttade från filialen i Örebro till Kävesta 1980
Idag en tvåårig utbildning med inriktningar mot klassisk musik eller jazz, pop och rock
Idag har Musiklinjen 36 deltagare
Region Örebro län säger ja till Region Svealand
I sitt remissvar till regeringen kommer Region Örebro län att säga ja till att bilda Region Svealand tillsammans med fem andra regioner och landsting. Det föreslår regionstyrelsen efter dagens sammanträde.

– Vi välkomnar ett förslag om större regioner eftersom vi ser att de nuvarande länen är för små för att möta framtida utmaningar. Men vi hade önskat att förslaget till Svealandsregion innehöll hela den nuvarande sjukvårdsregionen, det vill säga även Värmland, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

 

Positivt svar från Region Örebro län
Den 30 juni presenterade Indelningskommittén sitt delbetänkande om en ny regional indelning i Sverige. I delbetänkandet föreslogs Region Örebro län bilda Region Svealand tillsammans med Landstinget Dalarna, Region Gävleborg, Landstinget Sörmland, Landstinget i Uppsala och Landstinget Västmanland.

I remissvaret ställer sig Region Örebro län positiv till kommitténs förslag.

– Förslaget innebär att Sverige delas in i sex jämnstarka regioner. Genom att Region Svealand bildas förstärks också Örebro län i möjligheterna att utveckla hälso- och sjukvård och de regionala frågorna. Tillsammans blir vi starkare, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Stärkt demokrati
I remissvaret skriver Region Örebro län bland annat att det nu är rätt tid att fullfölja de strukturreformer som diskuterats de senaste 20 åren. Vidare poängterar man de fördelar som en storregion ger i form av en tydligare och effektivare organisation, där besluten fattas i direktvalda församlingar. Det stärker demokratin, och ökar invånarnas möjlighet till delaktighet och insyn.

Region Svealand redan 2019
Vikten av att Region Svealand bildas i enlighet med Indelningskommitténs förslag, det vill säga redan till 2019, är också något som Region Örebro län framhåller i remissvaret. Dessutom anser Region Örebro län att det är viktigt att regeringen i den kommande propositionen slår fast att Sverige ska vara indelat i sex län år 2023, och att relevanta statliga myndigheter ska följa denna indelning.

Värmland – en naturlig del av Region Svealand
I vissa delar gör Region Örebro län en annan bedömning än vad Indelningskommittén gör i sitt delbetänkande. Det gäller till exempel storregionens utseende, där Region Örebro län anser att Landstinget i Värmland är en naturlig del av Region Svealand.

– Eftersom hälso- och sjukvården kommer att vara en viktig verksamhet i de nya storregionerna hade det varit naturligt att förslaget till Region Svealand innehöll hela den nuvarande sjukvårdsregionen, det vill säga även Värmland, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Beslut i regionfullmäktige
Remissvaret ska vara inskickat till regeringen senast den 6 oktober. Innan dess ska det beslutas av regionfullmäktige som sammanträder den 27 september. Fullmäktiges sammanträde kan följas på plats i rådhuset i Örebro alternativt via Region Örebro läns webbplats, www.regionorebrolan.se