SYNvinkeln - November
Utanför är det varannan dag snö och kallt och nästa dag regn och rusk, med andra ord ett typisk november månad. Men, snart är advent här med ljusstakar i fönstren och adventsgranar ute. Genast blir det lite ljusare i denna mörkaste tid på året. Då är det skönt att kunna krypa upp i fåtöljen och läsa lite i Synvinkeln.
I det här numret:
Info från distriktet med inbjudan till jullunch på slottet.
Info från lokalföreningarna med julfester
Sommarminne
Åsas krönikor
En sällsam handelsman
Bilagor med Thomssons nyhetsbrev nr 14 och 15. Syntolkningsevenemang, pressmeddelande från Region Örebro län.
Info från distriktet
Inbjudan jullunch på slottet
MEDLEMMAR I SRF ÖREBRO LÄN HÄLSAS VÄLKOMNA TILL LANDSHÖVDINGENS RESIDENS PÅ ÖREBRO SLOTT
Den 15 december hoppas jag få hälsa Dig/och Din ledsagare välkommen på en lunchträff i residenset på Örebro slott där arbetsnämnden för synskadade i Örebro län bjuder på en enklare jultallrik med efterföljande kaffe.
Adress: Residenset, Örebro slott. Ingång i valvet mellan yttre och inre borggården. Tid: 12 00 till 13 30
Anmälan till träffen görs till SRF:s kansli på telefon eller 019 673 21 06 (mellan 09.00-12.00) eller per email till srf.orebro.lan@telia.com. Det finns endast ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller, dock senast den 5 december.
Meddela vid anmälan om Du behöver någon speciell kost på grund av allergi eller om det är något annat vi bör ta hänsyn till. Arbetsnämnden ersätter Dina resekostnader.
Eftersom hissen ligger vid tornet på andra sidan (mot Elite hotell) så måste du tala om att du behöver använda hissen vid anmälan. Dessutom måste du anmäla den ingången för färdtjänstchauffören.
Det är viktigt att du tar med din ledsagare om du känner att du inte kan ta dig in i slottet själv.
Hjärtligt välkomna!
Maria Larsson Ordförande i arbetsnämnden för synskadade.
Inbjudan till Hörselinformation
på Audiologiska klinikens Utbildningsenhet
Den finns på Propellervägen 14 (bakom Ängens vårdcental, Ladugårdsängen).
Just nu har vi studenter här från Örebro universitet som läser till audionomer de går termin 5 och är snart färdiga med sin utbildning. Den här terminen ingår det att hålla i ett informationsmöte i grupp.
Vi bjuder därför in er att delta i detta som är ca 1 timme långt.
Presentationen kommer innehålla information om örat och olika hörselnedsättningar, lite information om olika hörhjälpmedel mm.
Tanken är att informationen ska vara när man som patient står inför en rehabiliteringsprocess.
Alla är välkomna vänner, bekanta, anhöriga eller om man har nedsatt hörsel själv.
Det kommer att finnas några olika datum och tider att välja på. Vi vill helst inte ha större grupper än ca 10 till 12 deltagare.
Vid intresse kontakta gärna mig så bokar jag in er på en dag.
Ansvarig på utbildningsenheten
Åsa Jansson, audionom och klinisk adjunkt.
Asa.jansson@regionorebrolan.se
Mobil 070-665 48 61 (går bra både med sms och samtal)
Information till taxi chaufförer vi färdtjänstresor
För att taxi chauffören ska vet hur de ska hjälp dig vid en färdtjänstresa behöver de få rätt information. (den information som taxi chauffören får upp på sin display) är det oerhört viktigt att du lägger in så mycket uppgifter som du kan i din profil på beställningscentralen.
019 6023900
Val 1
Mån till fre 08 00 till 12 00
Du kanske har svårt att gå så du behöver längre tid för att komma ut i bilen, du kanske behöver ha hjälp ända in i lokalen dit du ska. Ju mer information du lägger in i din profil desto bättre hjälp kan du få. För att slippa uppge ditt personnummer när du beställer resor kan du använda det kundnummer som du har på beställningscentralen
Ta chansen att lära dig punktskrift!
För gemenskap, kunskap, underhållning eller som ett nyttigt verktyg i vardagen. Det finns många anledningar att lära sig punktskrift. En liten stunds övning om dagen kan ge dig goda kunskaper bara efter ett halvår.
SRF genomför kurser under våren 2017 med start den 30 januari till 2 februari. Platsen är Wiks folkhögskola utanför Uppsala. SRF står för kostnaden för resor till och från kursen samt kost och logi. Du betalar själv en deltagaravgift på 500 kronor för fyra dagar.
Möjlighet att läsa en fortsättningskurs senare under våren 2017 finns också.
För frågor och anmälan, kontakta Lena Nisula Wester på Synskadades Riksförbund. Tel: 08 39 91 70 eller med e-post: punktskrift@srf.nu
Sista anmälningsdag är 5 december.
Info från Bergslagen
SRF Bergslagen hälsar välkommen till Lindegården, Banvägen 18 Lindesberg Torsdag 8 december kl 13 00. Det är dags
För den årliga jultallriken som består av en Kall och en varm tallrik. Kostnad för medlem 50kr. Övriga 200kr. Anmälan senast söndag 4 december till Irene Tel. 0 5 8 7 254 56
Varmt välkomna hälsar styrelsen genom Irene
Info från Karlskoga Degerfors
MUSIK-CAFÉ
Söndagen 27 november klockan 14 30 på Nickkällan.
Kaffe 10 kr. Avslutning.
SYNTOLKAD TEATER
Fanny och Alexander på Kungsteatern
Söndagen den 18 december klockan 15 00 eller onsdagen den 28 december klockan 17 00. Pris 200 kr.
Anmälan till Kristina 0 5 8 6 414 12, 070-66 06 981 senast 18 november.
JULFEST
Fredagen den 16 december klockan 17 00 på Nickkällan jultallrik, lucia, underhållning. Ta gärna med en julklapp till lotteri. (ca 30 kr)
Alla medlemmar gratis. Övriga 200 kr
Anmälan till Inger 073 035 08 59 eller Inga 0 5 8 6 57 927
Senast den 5 december.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA hälsar styrelsen
SRF Sydnärke
En hälsning från Sydnärke:
Hej alla glada i november mörkret huttrande Synvinkelläsare. Det är hemskt när det blåser iskalla vassa nålar i ansiktet när man går utanför dörren. Detta till trots så hade vi ett möte på Kvarngården i Kumla, måndagen den sjunde november. Ett tiotal var vi som hade ett pratmöte. Fikade och en liten frågesport i både tal och ton. Vi talade också om ett decembermöte. Vi enades om att mötas på Kumla hotell, Stationsgatan 4 den nionde december kl. 13 00. Alla medlemmar hälsas välkommen till detta julbord. Det blir inte det stora julbordet, det var för dyrt. Det blir en mindre variant till ett självkostnadspris av 150 kronor per person. Sista anmälningsdagen är den andra december. Anmäl till Berit 019 57 81 36 eller Åke 019 57 85 59. Väl mött och varma hälsningar i novemberkylan från oss i Sydnärke genom Åke.
Info från Örebro kommun
Rapport från Öppet hus 26 oktober
Vi var 6 tappra själar som deltog på Öppet hus onsdag 26 oktober.
Jimmy och Lena från Herballife var där och informerade.
De informerade om deras verksamhet.
Herballife grundades 1980 i USA.
Det finns fyra miljoner coacher i över 90 länder idag.
Vi fick smaka på två olika drycker.
Dom gjorde en presentation om vad vi stoppar i oss när det gäller näring mm.
Den som ville fick ta med sig prover för att testa deras produkter.
De höll på till ca 15 10.
Efteråt gick de som ville till caféet och fikade.
Vid tangenterna Fredrik Sterner
Julfest
Lördag 10 december klockan 14 00 hälsas alla medlemmar med ledsagare välkommen till vår julfest. I år håller vi till på café Imanuel, Ekersgatan 15. OBS! Ingång på gården. Föreningen bjuder på en julsmörgås, dricka, kaffe och pepparkaka. Vi kommer att ha ett lotteri så ta med en julklapp för ca 50 kronor att skänka till vinst. Vi får också besök av Lucia förstås. Anmäler dig gör du till kansliet 019 673 21 06 senast måndag 5 december kl 12 00. Uppge också om du har någon allergi att ta hänsyn till.
NYA-gruppens julbord
I år kommer vi att ha ett litet annorlunda julbord än det knytis som vi brukar ha varje år. Vi kommer att vara på Svampen, Dalbygatan 2 onsdag 7 december kl 18 00. Julbordet kostar 200 kronor per person, resten subventionerar föreningen sina medlemmar. Är du inte medlem och vill följa med kostar det 398 kronor. OBS! Du måste själv se till att ta med ledsagare om du har svårt att plocka av julbordet. Ledsagare kostar lika mycket som medlem. Anmälan senast 5 december kl 12 00 till kansliet.
Sommarminne
"Hej!
Som ni vet så var ju sommaren väldigt varm och då testade vi att starta vår husfläkt som stått ouppackad bakom soffan, det var välbehövligt då.
Då jag var på Almåsa nu i somras så hade de gångstavar som man fick låna i receptionen, det var nytt för i år. Jag hade även ett par egna hemma som jag gick med varje dag tills jag fick ont i ryggen, något jag kommer berätta om längre fram. Fick även skaffa mig ett par nya sandaler som jag skulle ha på jobbet som inneskor. Ibland behöver man ju rensa bort gamla, viktiga papper från skrivbord och förrådsutrymmen, både för mig och maken, satt flera dagar med att sortera och sätta in i rätt pärmar samt häfta ihop. Det blev trots allt mycket bättre sedan.
Ibland är det ju trevligt att kunna gå ut och äta en bit mat. Maken Mats och jag brukar oftast då gå till Kina Restaurangen som ligger på Järnvägsgatan 10, min favorit där är med biff med bambuskott och lök. När jag en av gångerna vi var där ringde och beställde färdtjänst åt oss båda så hade beställningscentralen skrivit fel restaurang, tydligen ligger en annan kina restaurang "Njoy" en liten bit nedanför. Taxichauffören åkte då till fel adress och som tur var så märkte Mats det och sa till chauffören som motvilligt fick köra till den rätta restaurangen och så sa han "men bara för denna gång gör jag detta". En annan gång vi var där så var ledarhunden Melker med och det var inte riktigt så populärt bland personalen där, men han fick följa med in tillslut fast då ligga stilla under bordet.
Jag jobbar på en daglig verksamhet i kommunen på Kaserngården ett par dagar i veckan. Där vi bland annat har sittgymnastik där vi sitter på en stol och har en handledare som gör rörelser som vi ska följa, har även musik till detta. Nu är det ju så att jag inte ser vad hon gör där framme då jag nu bara har några synrester kvar så jag får ha en som sitter bredvid mig och berättar hur jag ska göra, vilket fungerar väldigt bra. Sen är min personal där väldigt bra på att berätta för mig då det är nytt folk som kommer eftersom jag inte kan se dem. De berättar även väldigt bra t.ex då det är fika och dem kommer med en kopp kaffe och fikabröd, då tar dem min hand och visar att "här är koppen och bullen", så att jag vet vart jag har det någonstans.
I flera år så har jag haft Linas Matkasse som kommer med en original kasse till oss varannan vecka. Det är fem olika maträtter man ska laga och i denna kasse så följer det med recept och ingredienser. Man får även ett mail fem dagar innan med information om ingredienser som är bra att ha hemma. Sen kommer leveransen måndagar mellan 17 00 och 22 00. Det följer även med grönsaker och råvarorna är väldigt fina. Jag är väldigt nöjd med detta matföretag. Jag var med om en incident här om dagen som verkligen visar hur bra det här företaget är. Klockan 18 00 ringer det på vår ytterdörr, Mats går då och kollar vem det är, vi väntade oss varken någon matleverans eller något besök. Men det visade sig i alla fall vara från Linas Matkasse och det lustiga är att jag varken hade fått någon matsedel eller några ingredienser skickade på mailen innan, och jag visste säkert att det inte skulle komma. Jag ringde då till Linas Matkasse och får då veta att det av misstag har påbokats en leverans utav företaget, ja hon säger då att hon kan ringa chauffören som kan hämta kassen igen eller ifall jag behåller den så får jag rabatterat pris, jag väljer då att ta emot den. På morgonen så ser jag ett sms ifrån dem, där det står att jag fått kassen kostnadsfritt, det visade sig även vara inspirationskassen jag fått och inte original kassen som jag i vanliga fall har. I den vanliga är det fem rätter och i denna var det tre. Detta bevisade ju bara på att de försöker lösa problemen så bra och enkelt för sina kunder som möjligt.
Som ni säkert redan vet så har det ju varit ett väldigt snack om presidentvalet i USA nu under hösten. Själv tycker och hopps jag att det är Hillary Clinton som vinner, för den där Donald Trump verkar inte veta vad han vill.
På vårdcentralen som vi har så har Mats och jag olika läkare. Det finns ju människor som både är rädda och allergiska för hundar. I detta fall så är det att makens läkare är väldigt hundrädd, det spelar igen roll att det är en tjänstehund Mats har. Hon är lika rädd i alla fall. Hon hänvisade Mats att lämna ledarhunden i ett väntrum medan han var inne på besöket, som vi både inte tycker är riktigt förstås. Vi vet mycket väl om att utländska personer kan vara rädda för hundar men i detta fall var det en svensk kvinna.
Synpedagogen från syncentralen har jag haft här hemma några gånger i höst och som varit med mig ute och promenerat till ställen där jag ska kunna lära mig att gå själv med min vita käpp och lära mig bli mer självständig. Plus att jag fått prova ut lite olika käpptyper och kulor till käppar. Nu har jag en Svensk teknikkäpp med en stor vit kula där nere som heter "Snöboll", roligt namn på en kula.
En dag när jag var ute och gick stavgång så kom det en färdtjänstbil i full fart, den hördes inte och assistenten fick rusa fram till mig och dra mig till sidan, jag bor ju i ett villaområde där man får köra max 30, men egentligen är det alldeles för snabbt.
Nu kommer förklaringen på det onda i ryggen som fick mig att sluta gå stavgång. Efter jobbet en dag åkte jag till vårdcentralen där jag hade tid hos sjukgymnasten där jag har gå tränat tidigare och även gjorde det denna gång, bland annat så klättrar jag upp och ner för en ribbstol, sån där som brukar finnas i gymnastiksalar ni vet.
Natten till min födelsedag som var den 31 augusti eller på morgonsidan snarare så kände jag av att jag var svälld och hade jätteont på höger sida, det kändes som knutar. Sedan dess äter jag smärtstillande tabletter. Jag tror att det var typ en sträckning jag fick hos sjukgymnasten. Sen har det haft flera påföljder med bl.a flertal blodprover och även röntgen för att kolla ifall jag hade cancer, men det hade jag inte som tur var. När jag var på röntgen så frågade sköterskan Mats om han ville vara kvar där inne och då var han tvungen att ta på sig ett förkläde som täckte hela överkroppen och vägde nästintill lika mycket som en människa.
Sen har vi även under hösten vid flera tillfällen haft besök
av ledarhundsverksamhetens instruktör här för att hon skulle hjälpa Mats med Melker att kanske kunna acceptera att jag går med min vita käpp mer, eftersom det har varit lite si och så med det. Att han inte accepterat detta beror på att jag för två år sedan fick ett epilepsianfall som han såg och sedan dess har han varit väldigt beskyddande emot mig. Vi har även tränat lite olika tempon och vägar.
Jag har alltid tyckt om att sjunga och uppträda inför publik. Jag är därför med i seniorkören i Mikaelkyrkan där jag över varje torsdagförmiddag innan jag åker till jobbet efteråt.
Den här kampanjen "En Gata För Alla" som vi har haft i höst tycker jag har väldigt inspirerande och rolig att få vara med att påverka i, att få hjälpa till att lappa cyklar som stått fel, dela ut informationsblad till hushåll m.m.
Några dagar hann gå och min rygg blev inte bättre så åkte jag in på dropp in på vårdcentralen för att kolla det onda i ryggen. Jag hann knappt tala om mitt ärende för sköterskan i receptionen innan hon hade skickat in mig till läkaren, det bevisade ju att de tyckte det var ett hopplöst fall. Till läkaren kom jag ju in ganska så fort, han kände på mig bak i ryggen, lyssnade på lungor och hjärta, ville även att jag skulle ta ett blodprov på labb. Och då visade sig sänkan vara jättehög, 163 och skulle ha legat på under 5. Han skickade mig då direkt till infektionen på USÖ, dit jag och maken Mats fick åka direkt.
Där inne blev jag väldigt bra mottagen av både sköterskor och läkare. Jag brukar vara så svårstucken och har varit det sen jag var liten, därför så är det alltid en bävan då man ska ta blodprov i armvecket för mina ådror är så smala. Men de senaste gångerna "peppar, peppar ta i ..." så har det gått så galant, skönt förstås men jag är inte van att det brukar gå så bra. Läkaren var också behändig, hon gjorde som läkaren på vårdcentralen, lyssnade på lungor och hjärta, hon gick även igenom hela mig, tittade i öronen och kände på magen, halsen mm. Hon till och med intresserade sig i min kroppsvärk som jag haft i över två år, något hon egentligen inte behövde göra då hon inte är min ordinarie läkare. Innan jag åkte därifrån fick jag lämna ett urinprov och ytterligare ett blodprov.
Vi har haft väldiga problem med både vår stationära och bärbara dator den här hösten. Vi har fått be teknikern på Sprida kolla på dom flera gånger.
Mats har även haft väldiga problem med sin hemtjänst under hösten, bl.a en gång då det skulle vara veckohandling. Hon som skulle handla kom som hon skulle kl. 14 00, denna handling brukar i vanliga fall ta max 15 minuter, men då efter 30 minuter och hon ej kommit tillbaka eller hört av sig började vi bli oroliga. Vi väntade ett litet tag till och klockan han bli 15 00, då ringer Mats kontoret som har hand om hemtjänsten, chefen där vet ingenting om detta och har inte så mycket att säga om saken.
När klockan börjar bli kvart över så blev vi väldigt oroliga då hon har hand om hans värdesaker och även för att Melker var tvungen att gå ut, men det gick ju inte då hon inte var tillbaka. Efter 1 och 1/2 timme dyker hon upp och då med en riktigt dålig ursäkt, hon påstod att hon inte hade något nummer till maken och dessutom att hon skaffat en ny telefon hon ej kunde med...
När maken under hösten fyllde år fick vi finbesök från USA, Kalifornien, Mats storasyster och mamma kom på besök. Vi bjöd på äppelkaka med vaniljsås. Sedan dagen därpå så hade jag funderat ut en riktigt bra sak till födelsedagspresent, i somras var vi på Granngården och tittade på en ny gräsklippare för den gamla har snart gjort sitt. Jag hade sån tur att priset var nedsatt på den och jag tog även en försäkring på den ifall den någon gång skulle gå sönder. Min assistent hade med sig sin bil för annars hade jag aldrig fått hem den, den kartongen var jätte, jättestor. Vi parkerade vid Backahallen för att slå in paketet så Mats inte kunde se vad vi gjorde, som sagt var det tog sin tid, men tillslut så var den klar och vi kom hem med den och även två flaskor olja som jag fick med även fast de inte ingick i priset, Maken blev jätteglad som jag trodde.
En bra sak som ledarhunden Melker gör varje morgon är att då min assistent runt kl. 07 kommer och ringer på dörren så går han först dit och kollar så det verkligen är hon och därefter kommer han in till mig och lägger nosen vid min hand och som säger "hon är här nu så du vet!"
Och nu ska ni få höra ... När jag en dag efter jobbet skulle med taxin hem och kommer ut till taxin som var en Länstrafiken minibuss så skulle både jag åka med den och en av mina arbetskamrater som sitter i permobil. Chauffören hjälper henne med att sätta fast permobilen och hennes assistent hjälpte till framifrån. Sen är fortfarande bussdörren öppen och assistenten frågar chauffören om han ska stänga dörren "Nej, det kan jag göra" svarar hon då. Men då tänkte jag att jag sitter ju här bak i bussen och i dessa bussar är säkerhetsbältena annorlunda än i vanliga bilar, de sitter nästan bak på ryggen och jag har därför svårt att sätta fast mig i dessa bussar. Jag ber då snällt chauffören att hjälpa mig med bältet men då säger hon att det är allt personalen på mitt jobbs jobb att sätta fast mig och inte hennes ansvar och jag förklarar då att jag är nästan helt blind och har svårt med finmotoriken i mina händer men då säger hon "bara för man inte ser så kan man ändå sätta fast sig" och jag säger då att jag faktiskt har problem med finmotoriken i mina händer, men får då som svar "Då får du väl träna på det!" "Jahapp.." säger jag då "då sitter jag väl här utan bälte då!". Men hon reser sig då och sätter fast mig, men då säger plötsligt min arbetskamrats assistent till mig "man säger väl tack?" Vad har han med mig att göra? Han ska sköta sin brukare och INGET annat!
Jag kommer hem så småningom och då öppnar hon dörren och jag frågar om hon öppnat dörren åt rätt håll vilket betyder att dörren är mot mitt hus och inte grannens för då känner jag inte igen mig, "Ja" säger hon och visar vart rampen är och säger "sträck ut handen så känner du räcket" hon till och med erbjuder sig att ledsaga mig ända fram till dörren, vilket hon inte behöver då jag själv hittade nu. Hon säger då att hon väntar och ser att jag kommer in, "ring på ifall det är låst" säger hon också, men varför ska jag göra det då jag har en egen nyckel?!
Jag berättade denna incident för min assistent då jag kommit in och hon ringer då till mitt jobb för att berätta om hur jag behandlades och även fråga ifall jag hade rätt till hjälp eller inte och det visade att jag hade rätt, det är chaufförens jobb att sätta fast mig.
Många av oss synskadade idag har ju en iPhone eller en smartphone med funktionen Voice Over. Sen jag uppdaterade den nyaste versionen av iOS så uttalar Voice Over-rösten inte ordet "Voice Over" riktigt utan säger snarare "Voiceoiger", så är det någon av er som känner igen sig i detta jag beskriver? Skulle vara intressant att höra och få veta av, eller ifall det bara är jag som har detta bekymmer.
En annan gång nu under hösten som vi haft problem med kommunikationen mellan oss och taxichauffören var då vi skulle på öppet hus på Föreningarnas Hus. Vi hade angett rätt adress även denna gång. Chauffören frågar hur han ska köra dit och min assistent förklarar klart och tydligt vägen, tur att hon var med för vi hade inte kunnat göra det själva då vi ej såg vart vi var. För tänk nu om vi hade åkt själva och klivit ut på fel ställe, vi hade ju aldrig hittat till Föreningarnas Hus utan bara fått stå där.
Vår hund Melker har den senaste tiden fällt väldigt mycket hår, så Mats har fått en spray som han ska spraya på Melkers mat, så får vi se om han fäller mindre hår.
Nu äntligen har det ju blivit höst och det är massa fina färger ute. Och det har också blivit kyligare så jag har fått ta fram vinterjackan.
Ett annat problem Mats haft under hösten med hemtjänsten är då det gäller städandet vi har. Vi har en speciell dag och tid utsatt för att alla ska kunna hjälp till och få det överstökat så fort som möjligt då våra katter inte är så förtjusta i allt oväsen. Men problemet med detta är att de nästintill varje gång vi ska ha städat antingen har strulat med personalen eller att de kommit fel tid, så vi ändå fått städa vid flera tillfällen.
Snacka om att sommaren hållt i sig, nu i slutet av oktober fick vi även klippa gräset, men denna gång fick bli den sista för i år, passade även på att ta in utemöblerna då.
Här om veckan när jag åkte hem med taxin från jobbet så höll chauffören på att åka för långt med mig, tur jag känner svängarna i kroppen och att jag vet vart jag är så jag kan säga till honom, jag fick säga "att du har åkt för långt och får vända" sen pekade jag åt hållet jag bor och sa "dit ska du, det är där jag bor!" han vände då bilen och sen gick det bra.
Jag tycker förresten att tiden gått väldigt fort, tänk att det snart är slut på oktober. Men det mysiga med hösten är att man får tända ljus och ha mysbelysning.
Ja, med dessa ord avslutar jag denna diktering. Kommer med mer bilagor framöver. Hoppas jag inte tagit upp för mycket av er tid. Ta hand om er så länge, så hörs vi igen.
Åsa Lindeberg"
Åsas krönika
Nu när jag sitter och skriver detta så är oktober snart över och november står för dörren.
Först vill jag berätta att jag äntligen har fått tag på läkaren från infektionen och hon säger att de senaste blodproverna jag tog på vårdcentralen är helt normala nu helt plötsligt, även fast jag fortfarande svetts så mycket. Hon säger att hon tror det troligtvis är en infektion jag haft i kroppen, det lustiga är varför är jag fortfarande så varm i kroppen? Det kunde hon ej svara på.
Mats Lindeberg och jag har kommit på att läkaren inte kan vara så kunnig, för det var ju inte första gången hon var tvungen att prata med en av sina kollegor.
Instruktören från ledarhundsverksamheten var här så jag, Mats och Melker var ute och gick en ny runda på 45 minuter. När vi kom in från rundan så fikade vi, sedan så tränade vi Melker att ligga på fällen i mitt vilorum för vi berättade att när jag ligger där inne och läser så kommer han ofta och buffar på mig, vilket är irriterande. Då sa hon att vi kan hänvisa honom till fällen och lägga sig, det har vi gjort sen dess och här om dagen blev jag väldigt imponerad: han kommer in som vanligt och jag klappar honom lite, sen lägger han sig självmant på fällen. Han fick då väldigt mycket beröm av både mig och husse.
På jobbet brukar vi ha samtalsstunder vi och här om veckan pratade vi tex om vad vi skulle bjuda på ifall vi hade en romantisk middag, jag sa att jag skulle bjuda maken på potatisgratäng, gott kött och en god sås, sen ha tända ljus till , det tycker jag är romantiskt.
Kylan kom väldigt sent i år, det var inte förrän 26 oktober som vi fick vår första minusgrad.
Örebro har nu under hösten haft en del tillfällen med strömavbrott, är det något ni märkt av kanske? Vi har haft turen att slippa det tills för någon vecka sedan det märkte vi då diskmaskinen stannade, plus att vi fick sms från EON att dem håller på att åtgärda problemet. Efter en liten stund fick vi ett till sms där det stod att det var åtgärdat och klart.
Jag måste bara berätta om ett tillfälle när jag skulle åka hem från jobbet så ringer chauffören på dörren till jobbet för det gör alla chaufförer för att berätta vem dem ska hämta, i vanliga fall följer handledarna med ut till bilarna, men denna gång så tog chauffören mig själv i armen och tog med mig ut och satte fast mig med säkerhetsbälte, det kan jag säga inte tillhör det vanliga.
Sen vill jag berätta om en incident som har hänt Mats och Melker flera gånger. Det finns en chaufför inom Taxi Kurir som kör en kombi-bil och han är väldigt otrevlig. Det har hänt flera gånger att när Mats och Melker åkt till eller från tågstationen att han bara slänger ut väskorna och så står han och skakar mattan med full kraft som Melker har legat på. Han har även vart med om en annan chaufför från Sverige Taxi som sa "ta din jävla hund!!!" Kan Melker hjälpa att han fäller hår??
För en tid sedan så var vi på Apoteket på Marieberg, i vanliga fall så brukar det gå ganska smidigt och snabbt att få sina mediciner vi kom fram väldigt snabbt till disken, men sen blev det segt och vi fick stå där i över en timme. Så vi hade ju tänkt hinna lite mer än Apoteket, men det fick ju vara. De andra ärendena fick vi åka dit en annan dag och fixa.
Jag ska även börja jobba en dag till på mitt jobb från och med november. Mycket för att Melker är så beskyddande. Han ska alltid hålla koll på vart jag är och vad jag gör. Kan vara lite jobbigt, även fast jag vet att det bara är välmening.
Ibland när Mats och Melker är ute då jag kommit hem från jobbet så sitter en av katterna, Olivia och väntar på mig och välkomnar mig i hallen. Alltid lika mysigt.
Som jag skrivit tidigare så får vi ju en matkasse varannan vecka, men en vecka råkade det bli på bokat en kasse så vi fick mer mat än det var tänkt, vilket innebar mer mat som skulle in i frysen. Vi var då tvungna att gå igenom den och se ifall det fanns saker som kunde slängas. Och det fanns det! Bland annat en ost från 2013 och glasspaket utan lock mm. Jag har ju frostat av denna frys ett par gånger tidigare och eftersom jag har hjälp med detta då jag själv inte ser så förlitar jag ju mig på att dem ska kolla datumen och är det saker som gått ut då fråga mig vad som ska göras, något de inte har gjort och därför fick vi slänga en hel påse med gammal mat. Jag skulle bland annat laga en rätt med pommes frites och min assistent skulle då ta fram en påse, det visade sig då att istället för en full påse så fanns det flera små slattar, typ runt 1-3dl i varje måste, dumt att inte använda slut på det som är öppnat innan man öppnar en ny!
Åsa Lindeberg
Åsas Krönika.
SRF har ju jobbat länge med bland annat LSS-frågorna för att synskadade ska ha rätt till ledsagning. Jag tillhör ju själv personkretsen för LSS och jag har ju personlig assistans. Tidigare i höst så var LSS här och ställde lite frågor för jag har ansökt om lite mer tid. För en tid sen så var dem här igen för att ställa ytterligare frågor kring denna utredning och vissa frågor återkom som de tidigare hade ställt då dem var här. Sen har det framkommit att jag ej är delaktig i vissa saker som görs här hemma och då sa dem att är man inte delaktig i det jag tänkt göra utan bara sätter assistenten på uppdraget så kan det bli så att jag blir av med just dem timmarna tex. matlagning, städning mm. Nu är det ju så att min dagsform varierar väldigt mycket, vissa dagar kanske jag orkar hjälpa till mer. Ena dagen kanske jag bara orkar sitta vid bordet och riva morötter, medan en annan dag kan jag hjälp till med hela måltiden. Samma sak med städningen, vissa dagar orkar jag bara fixa med toalettrengöringen. De dagar jag har sämre hälsa ska jag då inte ha rätt att få den hjälpen ändå då? Jag måste ju fortfarande få äta och jag vill ju inte bo bland smuts.
Mats och jag har ju tre djur här hemma, två katter och en hund, en labrador. Labradoren är ju Mats ledarhund Melker. Sen har vi två katter Olivia och Kajsa. Vi fick här om dagen åka med Kajsa till veterinären, min assistent såg att hon haltade och hoppade på tre ben. Hon verkade ha väldigt ont, när hon klämde på trampdynan så kom det ut var och detta på grund utav att hon hade fastnat någonstans så klon hade åkt in i trampdynan och fastnat där. Vi fick en tid dagen efter och fick åka till Hund och katt här i Örebro. Veterinären tittade och genomgick henne från topp till tå och sa att hon såg väldigt fin ut. Han trodde att det bara var att klippa bort klon, hade det inte gått så hade hon fått lugnande då hon inte hade fått äta någon mat på 12 timmar innan besöket. Men det gick tydligen att klippa bort klon och sen sa han att vi skulle tvätta det lilla såret som blev. Det vart stor skillnad, hon kunde gå direkt efteråt, vilken lycka hon sprang ut då vi öppnade buren lite som korna gör på våren då de äntligen får komma ut på grönbete.
Sen var det ju förstås gott att få mat när man bara hade fått dricka vatten.
När jag fyllde år så fick jag ett presentkort av min svärmor, Mats mamma, på Lindex där jag har köpt en fin kofta och en fin jumper till som jag hade när jag uppträde med kören för någon helg sedan.
Ja, vad tycker ni om vintern som har kommit redan då? Jag tycker nog att det är lite väl tidigt, den kan gott och väl få komma i december då det ska vara snö, gärna kring lucia. Här har vi fått skotta snö kring husknuten eftersom vi är skyldiga att skotta och hålla ordning runt huset eftersom vi hyr av ÖBO och dom bara tar hand om själva gatan.
Här om dagen var det ju infokurs om smartphones vid klockan 17.00 på Föreningarnas Hus och då skulle maken och jag åka färdtjänst dit. Vi hade beställt till klockan 16 45 och vid tio i ringer Mats för att höra vart bilen är och då säger telefonisten "bilen blir lite sen och att han för tillfället lämnar en kund på föreningarnas hus, men han kommer om cirka 10 minuter" konstigt att det inte gick att samköra oss med den kunden denna gång eftersom de är så duktiga på samåkningar annars. Sen kommer den kvart över, äntligen tänkte vi, men lyckan varade inte länge för plötsligt säger chauffören att han ska hämta en annan kund i Sörbyängen, NEEEJ tänkte vi, men efter att ha hämtat denna person så blev det äntligen vår tur att bli avsläppta, vi var framme runt halv sex, alltså 30 minuter försenade till mötet. Vi är väldigt tacksamma att dem väntade på oss innan de började. Min assistent som förväntade oss där strax innan 17 stod där och pratade med en från SRF och fick då berättat för sig att vid sådana här tillfällen som bilarna är så pass sena så ska man göra en avvikelserapport, något som jag aldrig hade hört förut.
Sen måste jag bara berätta att här om dagen så höll det på att bli en krock då jag åkte till jobbet, vår chaufför höll inte avståndet till bilen framför tillräckligt för plötsligt så tvärnitade bilen framför och vår bil körde rakt in i baksidan på denna bil. Tur att man har säkerhetsbälte på sig, annars hade jag kunnat flyga ut genom rutan. Chauffören skyllde på bilen framför.
Jag är ju med i en av körerna i Mikaelkyrkan som jag berättat om tidigare. Jag ser ju inte det här med att läsa noter som de andra, jag har alltid haft lätt att lära mig texter utantill eftersom jag alltid sett dåligt och nu bara har några synrester kvar att använda, så körledaren får trycka upp jättestor text åt mig så att jag ska kunna se det och sen så lär jag mig ju det väldigt snabbt som sagt och inte som de andra som får sitta och kämpa med att lära sig efter noterna. Nu ska vi börja öva adventssånger och det ser jag fram emot, det påminner mig om att det inte är så långt kvar till jul.
Ja, vi har fått skaffa en till frys här hemma. Ute är det kyla och snö den som uppskattar det är Melker 🐶, medan jag och katterna ligger inne och läser och maken grejar med sitt. Maken har köpt lite fler tjocka strumpor åt oss båda, det börjar bli dax med det nu då det börjar bli kyligare ute.
Åsa Lindeberg
En sällsam handelsman!
En klocka ringer! Vad var det där? Jag tittar på klockan, den visar på sex. Yrvaket ser jag mej omkring, vad var detta? Här låg jag ensam i ett stort rum. Jag var van vid att det var flera sängar i rummet och att min mor väckte mej. Storögt ser jag mej omkring och så föll polletten ner och jag förstod hur det låg till. Jag var ju på min nya arbetsplats och nu fick det bli fart, så jag inte kom försent redan första dagen. Det hade inte sett så bra ut. Alltså på med kläderna och på med kaffehurran. Kaffe och en smörgås måste man ha så man vaknar till liv. Jag hann, men jag kom sist, tyvärr.
Jag blev välkomnad. Alla var sysselsatta med att göra iordning order till olika affärer i Karlstad så det var bara för mej att hoppa in. Mitt första jobb blev att plocka två kilo spenat i bänkgården. Det var bra, jag var bra på plockningar så det gick fort, och med vänster hand sa chefen. Jag är högerhänt, men plockningar har jag alltid gjort med vänster handen. Vänsterhänta är flyhända är ett gammalt talesätt. Kanske ligger det något i det. När alla order var klara blev mitt jobb att binda upp och tjuva tomater i ett stort växthus. Det tog det mesta av min första arbetsdag i denna trädgård.
Klockan nio var det frukostrast och jag gick till den närbelägna lanthandeln för att handla lite matvaror. Det är nu jag träffar den lite annorlunda handelsmannen. Han var lång och smal, klädd i en lång ljusgrå rock och hade en liten smalbrättad hatt på huvudet. Han påminde väldigt mycket om handelsmannen i Åsa-Nisse filmerna. Affären verkar välskött och hade det mesta för en välsorterad lanthandel. Han drev den tillsammans med sin ogifta syster och hennes 17-åriga son. Själv var han väl i femtiofem – sextio års åldern. Han var pigg och glad och lika mot alla kunder, hög som låg. "Man tackar, man tackar", det var ett uttryck som han hade.
Han hade lite roligheter för sig också. Sommartid roade han sin omgivning med att åka baklänges på cykel och på vintern åkte han skriskor på en närbelägen branddamm. Han gjorde hopp och ritade figurer i isen. Han var riktigt duktig. Han var en samlare också, han samlade på ljusmanschetter, en lite udda hobby. Men, vad konstigt det kan man väl inte samla på, tyckte jag då. Själv samlar jag på katter.
Men allt det här var inte det märkligaste, nej det var nog att i garaget höll han på att tillverka sin egen gravsten! Hur många gör det! Han tillverkade den i cement och gjorde bokstäver och siffror i rostfri plåt. Jag kan inte säga att den var vacker, men den var originell. Jag tror att idag hade det nog inte gått att få tillstånd för en sådan. Men det gick, jag vet för jag var med och satte upp den på Kils kyrkogård. Han lånade släpkärra av trädgården och vi var tre man som var med, för det var en mycket tung sak. Jag vet inte om den står kvar där idag. Det är minst trettio år sedan jag var där, men då fanns den där. Den var lite medfaren, men det gick att tyda vad där stod. Det fanns inget dödsdatum för honom, kanske var han fortfarande i livet.
Ja, nog var väl detta en lite udda person. Han var fenomenal på att räkna också, men det var det ju många av de gamla handlarna somv ar.
Arbetet i trädgården pågick från klockan sju till klockan fem på kvällen. På lördagar till klockan ett. Om man inte var med på torget för då kunde det bli klockan fyra. Fredagar blev det ofta övertid, när torglasset skulle göras klart. Men det gjorde inget, jag trivdes så bra och frun bjöd på elva kaffe varje dag. Det var bara en sak som var lite tråkig och det var att man var lite ensam på sin fritid. Så nästa gång jag hör av mig så berättar jag om hur det kan vara för en grabb från landet att komma till den stora staden Karlstad. Hej och tack för nu. Åke
Slutord
Tänk så roligt det är att läsa om Åkes liv från förr och nu också Åsas krönikor om vad hennes liv handlar om. Fler sådant tycker jag vi ska ha i tidningen. Ni behöver inte skriva i varje nummer utan en eller annan gång räcker bra. Nu går vi snart in i adventstider, det är en av mina favorittider på året. Man tänder ljusstakar i fönstren, granen utanför dörren och man börjar fundera på julklappar och julmat. Hemma hos mej är det inte speciellt stressigt till jul utan det är väldigt lugnt och skönt. Förresten så kommer jag att ha en lång semester under helgerna så i december är manusstoppet redan 8 december så jag hinner få ut tidningen innan min julledighet. Må väl så hörs vi snart igen.
Redaktör: Charlotte Åkerlind, 019 673 21 05, 072 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@telia.com
Kansli: Leif Stockhult, 019 673 21 06, e-post: srf.orebro.lan@telia.com
Bilaga 1 november 2016
THOMSSONS NYHETSBREV NR 14
26 oktober 2016
Innehåll
Kampanjen slut men arbetet går vidare
Besök av MTM:s nye GD
Partnerskapskonferens med Agenda 2030-seminarium
Kapitalförvaltningserbjudande till distrikten
Viktiga datum 2017
Kampanjen slut men arbetet går vidare
Gata för alla, SRF:s informationskampanj riktad till allmänheten, avslutades på vita käppens dag, lördagen den 15 oktober. Runt om i landet förekom en mängd olika aktiviteter den dagen.
Riksförbundets kampanjavslutning i samarbete med distriktet och lokalföreningen i Stockholm ägde rum på Medborgarplatsen, där ett vardagsrum byggts upp. Här fanns en soffa i vilken man kunde sätta sig och ställa frågor till en person med synskada. Bland dem som satt i soffan och besvarade frågor fanns SRF:s första vice ordförande Victoria Öjefors Quinn. Flygbladsutdelning och lappning förekom också.
Själv var jag (Håkan Thomsson) i Uppsala på den vita käppens dag. Här ordnade SRF Uppsala län aktiviteter i Gränby centrum. Förutom informationsbord och flygbladsutdelning så bjöds det på fika i mörker. Gästerna fick sätta på sig en bindel och ledsagades in i ett rum där kaffe och en liten tårtbit serverades. Vid borden satt synskadade att samtala med. Totalt kom 54 gäster, varav två landstingsråd och ett par kommunpolitiker. Även barn deltog i fikat i mörker.
Nu är vår stora informationskampanj slut, men arbetet måste gå vidare. Vi ska fortsätta att informera allmänheten om synskadades livssituation och möjligheter, men vi behöver också följa upp kampanjen intressepolitiskt. Det arbetet måste ske i de enskilda kommunerna.
Vår kampanj har fått ett mycket stort genomslag i såväl traditionella som sociala medier. Vi har också mött många enskilda människor i direkta samtal. Kampanjarbetet har engagerat många, och visat på kraften i vår organisation. Jag vill framföra ett varmt tack till alla som på något sätt bidragit i kampanjarbetet!
Besök av MTM:s nye GD
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har fått en ny generaldirektör. Han heter Magnus Larsson och har efterträtt Roland Esaiasson som gick i pension den 1 september. Magnus Larsson har ett förflutet från regeringskansliet, och han har också varit generaldirektör för Myndigheten för press, radio och TV.
Torsdagen den 13 oktober besökte Magnus Larsson SRF:s rikskansli i Enskede. Här fick han en presentation av vår verksamhet och SRF:s och MTM:s gemensamma historia.
Redan år 1892 startades ett bibliotek för punktskriftsböcker. På 1950-talet startade De Blindas Förening (nuvarande SRF) inläsning av talböcker. Vår förenings talboks- och punktskriftsbibliotek övertogs 1980 av staten och är numera Myndigheten för tillgängliga medier.
Vi hade ett intressant tankeutbyte med Magnus Larsson, bland annat om punktskriftens betydelse som blindas skriftspråk, och hur daisyspelarna som används vid dagstidningsdistributionen till synskadade skulle kunna utgöra en bas i en allmän kanal för information till vår grupp. Vi i SRF ser fram emot ett gott samarbete med MTM:s nye generaldirektör Magnus Larsson.
Partnerskapskonferens med Agenda 2030-seminarium
Den 19 till 24 oktober ordnade SRF en konferens med deltagare från de länder där vi har ett internationellt utvecklingssamarbete: Bosnien, Ghana, Namibia, Nicaragua, Rwanda och Tanzania. Representanter från AFUB, African Union of the Blind, deltog också. Konferensen hölls på Almåsa.
Måndagen den 24 oktober avslutades konferensen med ett seminarium på Europahuset i Stockholm med tema Agenda 2030 ur ett funktionshinderperspektiv. Agenda 2030 är de mål för hållbar utveckling som FN antog för ett år sedan. Målen ska förverkligas fram till år 2030. Målen är universella, vilket betyder att de gäller för alla länder. Och funktionshinderperspektivet finns med i Agenda 2030, även om det behöver konkretiseras.
Vid seminariet, som hölls på engelska, talade Charlotte V. McClain-Nhlapo, global funktionshinderrådgivare vid Världsbanken, Kajsa Olofsgård, Sveriges ambassadör för Agenda 2030, Malin Ekman Aldén, tillförordnad generaldirektör vid Myndigheten för delaktighet (MFD), samt Peter Anomah-Kordieh, programsamordnare vid AFUB. Därefter följde ett panelsamtal samt möjlighet för publiken att ställa frågor. Panelen utgjordes av Birgitta Weibahr från Sida, Lisa Sjöblom som är generalsekreterare för ramorganisationen Forum Syd, Elvira Kivi från SRF samt Charlotte V. McClain-Nhlapo. Moderator under seminariet var Ylva Bergman, chefredaktör för tidningen Omvärlden. Seminariet samlade ett hundratal åhörare.
Kapitalförvaltningserbjudande till distrikten
Sedan något år tillbaka har SRF, alltså riksförbundet, köpt kapitalförvaltningstjänster från Söderberg & Partners. De kan erbjuda låg förvaltningsavgift och vi slipper särskilda avgifter vid köp och försäljning av värdepapper.
Söderberg & Partners har nu, på initiativ av SRF:s kapitalförvaltningskommitté, tagit fram ett erbjudande till distrikten som motsvarar erbjudandet till riksförbundet. Det som krävs är att distrikten har 1 miljon kronor i kapital att förvalta. Detta erbjudande kommer att sändas ut till distrikten. Det är upp till varje distrikt att värdera erbjudandet och sluta avtal med Söderberg & Partners om man finner så vara lämpligt.
Viktiga datum 2017
Förbundsstyrelsen hade möte den 20 till 21 oktober, och här beslutades att organisationsrådet ska sammanträda två gånger år 2017: Torsdagen den 9 mars och fredagen den 1 september. Sedan tidigare är det ju också bestämt att SRF:s kongress genomförs i Malmö torsdag till söndag den 26 till 29 oktober.
Bland övriga viktiga datum kan nämnas SRF:s organisationsutvecklingskonferens den 27 till 29 januari, och arbetsgivarfortbildningen den 12 till 14 maj.
THOMSSONS NYHETSBREV NR 15
07 november 2016
Innehåll
LSS-utredningen igång
Besök hos DHR
Nya ombudsmän/verksamhetsutvecklare
Seminarier på Nordiska ministerrådet
Nominera kandidater till nästa kongressperiod
Två viktiga rådslag
Dags att söka internt ekonomiskt stöd
LSS-utredningen igång
Fredagen den 28 oktober träffade sakkunniga och experter för första gången LSS-utredaren Désirée Pethrus. Utredningen ska se över några av insatserna i LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) samt utvecklingen av assistansersättningen. LSS-utredningen ska lämna sina förslag i oktober 2018.
Just assistansersättningen har ju varit föremål för en het diskussion på sistone. På internationella funktionshinderdagen, den 3 december, kommer det att genomföras en bred manifestation på temat "assistans är frihet – rädda LSS". SRF är med i den manifestationen genom Lika Unika.
Besök hos DHR
Den 26 oktober gjorde Åsa Nilsson, Paulina Korbak och undertecknad (Håkan Thomsson) ett studiebesök på DHR:s kansli i Farsta Centrum. Här träffade vi deras ordförande Rasmus Isaksson och kanslichefen Ken Gammelgård.
DHR stod tidigare för De Handikappades Riksförbund, men numera uttyds förkortningen Delaktighet, Handlingskraft, rörelsefrihet. Vi hade ett två timmar långt samtal där vi utbytte erfarenheter och jämförde våra organisationer. Vi har en hel del gemensamma nämnare, bland annat har folkrörelsernas medlemstapp drabbat båda organisationerna. Men vi pratade också om möjliga samarbeten. Vi var överens om att det alltid kan vara intressant att överväga samarbete mellan enskilda funktionshinderförbund i konkreta sakfrågor.
Nya ombudsmän/verksamhetsutvecklare
I oktober anställdes Sven-Erik Ågren som ombudsman/verksamhetsutvecklare i SRF Värmland. Dessutom har två andra distrikt fått praktikanter, vilket kan leda till anställning med en sådan tjänst.
I SRF Uppsala län praktiserar nu Wieslaw Wasowski. Och i SRF Västmanland praktiserar Patrik Hellström. Målet är att alla distrikt ska ha egna ombudsmän/verksamhetsutvecklare senast nästa år.
Seminarier på Nordiska ministerrådet
Torsdagen den 3 november deltog undertecknad (Håkan Thomsson) i två intressanta seminarier på Nordiska ministerrådet i Köpenhamn. Det första seminariet handlade om EU:s tillgänglighetsdirektiv, som ju håller på att beredas. Vi diskuterade också Agenda 2030 (FN:s hållbarhetsmål) ur ett funktionshinderperspektiv, och hur agenda 2030 kan användas i de nordiska ländernas välfärdspolitik. Seminariet skulle ge inspel till Nordens välfärdscenter i deras fortsatta arbete.
Det andra seminariet hade tema "fri rörlighet och funktionshinder". Det handlade om det nordiska arbetet för att undanröja gränshinder. Särskilt belystes situationen för funktionshindrade studenter som vill studera i ett annat nordiskt land. Detta förekommer i mycket liten utsträckning. Bland orsakerna till det kan nämnas bristande och otydlig information samt osäkerhet om vilka rättigheter man har att ta med assistans och hjälpmedel.
Nominera kandidater till nästa kongressperiod
Riksförbundets valberedning vill ha förslag på kandidater till Förbundsstyrelsen och till Granskningsutskottet för kongressperioden 2017 till 2020. Personerna skall vara tillfrågade och villiga att vara kandidater. De poängterar att även nuvarande ledamöter som man vill ha omvalda behöver nomineras. Notera också att Kaj Nordquist har tagit tillfällig paus från valberedningsarbetet eftersom han vikarierar som intressepolitisk handläggare vid rikskansliet fram till sommaren 2017.
Valberedningen önskar få in förslag på kandidater senast den 20 december. Själv har jag (Håkan Thomsson) meddelat valberedningen att jag kommer att kandidera till uppdraget som förbundsordförande för perioden 2017 till 2020. Det blir i så fall min sista period. Stadgarna säger nämligen att man endast kan väljas till förbundsordförande för nio år i följd – en regel jag tycker är mycket klok.
Har ni frågor, eller vill lämna nomineringar, så kontakta valberedningens sammankallande Kenneth Jägsander, tfn 0381-142 80, eller e-post
k.jagsander@telia.com
Två viktiga rådslag
Nu sänds två viktiga rådslag ut i SRF-organisationen. De berör verksamhetsinriktning för 2018 till 2020 respektive stadgefrågor. Rådslagen kan besvaras av distrikt, lokalföreningar, branschföreningar eller enskilda medlemmar.
Vad gäller verksamhetsinriktningen så föreslås att prioriterat område för nästa kongressperiod ska bli habilitering och rehabilitering. Dessutom ska arbetet med medlems- och organisationsutveckling fortsätta. Ett medlemsforum föreslås hållas 2019, där alla SRF-medlemmar inbjuds att delta. Rådslaget kan beställas från SRF:s intressepolitiska handläggare Henrik Götesson, tfn 08-39 91 49. Svar på rådslaget sänds in senast den 10 januari till henrik.gotesson@srf.nu
När det gäller rådslaget om stadgarna så kommer det att sändas ut inom kort. Det kan beställas från SRF:s handläggare Karin Hjalmarson på tfn 08-39 91 55. Sista svarsdag för stadgerådslaget är satt till den 16 januari.
När svaren på rådslagen kommit in görs en sammanställning som förbundsstyrelsen tar ställning till. Därefter görs slutliga kongresshandlingar, på vilka man kan skriva motioner.
Dags att söka internt ekonomiskt stöd
Distrikt, branschföreningar, lokalföreningar och närstående organisationer har nu möjlighet att söka internt ekonomiskt stöd från SRF för år 2017.
Administrativt grundbidrag kan sökas av distrikt och branschföreningar. Stöd till anställning av ombudsman/verksamhetsutvecklare kan sökas av distrikten. För dem som ännu inte har en anställd ombudsman/verksamhetsutvecklare kan bidrag sökas fortlöpande.
Stöd till organisationsutveckling kan sökas av distrikt och branschföreningar. Här ingår också stöd till ekonomiskt svaga lokalföreningar. Det är alltså distriktens uppgift att bedöma behovet av, och söka det stödet. Här finns även ett utdelningstillfälle med sista ansökningsdag den 31 maj 2017.
Vidare kan man söka stöd till projekt inom de områden som prioriterats av kongressen 2014:
- Tillgänglighet och användbarhet i synskadades vardag
- Information om synskadades livssituation och möjligheter
- Att utveckla SRF
Projektstöd kan sökas av distrikt, lokalföreningar och branschföreningar. Regionalt samarbete prioriteras.
Slutligen finns ett stöd som kan sökas av närstående organisationer. Sådant bidrag erhölls i år av SRF-seniorerna och Sveriges Ledarhundsförare.
Ansökningarna måste vara insända senast den 30 november 2016 via
e-post i wordformat. Frågor besvaras av handläggare Gunilla Thomsson, tfn 08-39 91 66. Ansökningarna sänds till gunilla.thomsson@srf.nu
Bilaga 2
SYNTOLKNINGS EVENEMANG 2016 och 2017
Stortorget söndag den 4 december 2016
O Helga Natt
Nu är det klart att vi kommer att syntolka O Helga Natt söndag 4 december kl 17 00 på Stortorget i Örebro.
I år bjuder O, Helga Natt på ett artistuppbåd som är både större och bredare än tidigare. Jon Henrik Fjällgren, Elisa Lindström, Martin Stenmark, Ann-Louise Hanson och Sofia Källgren står på scenen tillsammans med unga stjärntenoren Joel Annmo, programledaren Gry Forssell och två lokalartister. I den här artistuppsättningen finns något som lockar alla
Vi kommer att ha våra platser på sidan av scenen.
Samling senast 16 30
Evenemanget syntolkas söndag den 4 december 2016
Syntolkas av Kristoffer Moberg
Anmäl dig till SRF kansli telefon 019-673 21 06 eller srf.orebro.lan@telia.com
Teaterföreningen Lyset 18 december 2016
FANNY OCH ALEXANDER
av Ingemar Bergman regi Gunilla Orvelius
Teaterföreningen Lyset sätter upp pjäsen Fanny och Alexander på Kungsteatern i Karlskoga..
SRF har nu reserverat 25 biljetter till föreställningen söndag den 18 december klockan 16 00
Samling klockan 15 00
Biljettpris 200 kronor.
Föreställningen spelas på Kungsteatern i Karlskoga.
Anmälan senast fredag den 18 november
Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.
Syntolkas söndag den 18 december klockan 16 00
Syntolkas av Anita Karlsson
Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 -414 12.
070-660 69 81eller på e-post kristina.jo@telia.com
Länsteatern den 21 december 2016
STORMEN
av William Shakespeare Regi av Erik Holmström
Ett skepp förliser i en storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som lever eller har dött, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats för dem att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva. En furste börjar drömma utopiska drömmar. Ett kungabarn upptäcker glädjen i enkelheten och det hårda arbetet. En narr och en drucken betjänt vill använda öns resurser för fullt tills de tar slut. nu?
Syntolkas den 21 december 2016
Syntolkas av Arne Holmberg
Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89
Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.
Teaterföreningen Lyset 28 december 2016
FANNY OCH ALEXANDER
av Ingemar Bergman regi Gunilla Orvelius
Teaterföreningen Lyset sätter upp pjäsen Fanny och Alexander på Kungsteatern i Karlskoga..
SRF har nu reserverat 15 biljetter till föreställningen onsdag den 28 december klockan 18 00
Samling klockan 17 00
Biljettpris 200 kronor.
Föreställningen spelas på Kungsteatern i Karlskoga.
Anmälan senast onsdag den 28 november
Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.
Syntolkas onsdag den 28 december klockan 18 00
Syntolkas av Anita Karlsson
Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 6 414 12.
070 660 69 81eller på e-post kristina.jo@telia.com
Karlskogarevyn Görskoj 14 januari 2017
NYÅRSREVYN "CHECKAR IN"
Årets nyårsrevy Checkar in med Karlskoga revyn Görskoj.
SRF har reserverat (ej klart) biljetter till föreställningen lördag den 14 januari klockan 15 00
Samling klockan 14 00
Biljettpris 220 kronor.
Föreställningen spelas på Musikpalatset i Karlskoga.
Anmälan senast onsdag den 14 december
Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.
Syntolkas lördag den 14 januari klockan 15 00
Syntolkas av Anita Karlsson
Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 6 414 12.
070 660 69 81eller på e-post kristina.jo@telia.com
Länsteatern den 27 januari 2017
STORMEN
av William Shakespeare Regi av Erik Holmström
Ett skepp förliser i en storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som lever eller har dött, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats för dem att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva. En furste börjar drömma utopiska drömmar. Ett kungabarn upptäcker glädjen i enkelheten och det hårda arbetet. En narr och en drucken betjänt vill använda öns resurser för fullt tills de tar slut. nu?
Syntolkas den 27 januari 2017
Syntolkas av Lotta Lagerman
Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89
Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.
Karlskogarevyn Görskoj 28 januari 2017
NYÅRSREVYN "CHECKAR IN"
Årets nyårsrevy Checkar in med Karlskoga revyn Görskoj.
SRF har reserverat (ej klart) biljetter till föreställningen lördag den 28 januari klockan 15 00
Samling klockan 14 00
Biljettpris 220 kronor.
Föreställningen spelas på Musikpalatset i Karlskoga.
Anmälan senast onsdag den 28 december
Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.
Syntolkas lördag den 28 januari klockan 15 00
Syntolkas av Anita Karlsson
Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 6 414 12.
070 660 69 81eller på e-post kristina.jo@telia.com
Lekebergs revysällskap 2017, 7 februari
OM TYCKE UPPSTÅR
Lekebergs Revysällskaps Seniorgrupp framför ett klassiskt folklustspel av Gideon Wahlberg
SRF har nu möjligheten att se en syntolkad föreställning tisdag den 7 februari klockan 14 00
Samling klockan 13 00
Biljettpris är 200 kronor och då ingår kaffe.
Föreställningen spelas på Sparbanksbörsen i Fjugersta.
Anmälan senast fredag den 20 januari
Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.
Syntolkas tisdag den 7 februari klockan 14 00
Syntolkas av Anita Karlsson
Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 6 414 12
eller 070 660 69 81
Länsteatern den 5 april 2017
DET SOM ÄR VÅRT
av Anders Duus
Det som är vårt är en nyskriven pjäs som tar sitt avstamp här, i Örebro län. Vi möter världens minst förtjänta lotterivinst, ett hårdrocksband med bara två medlemmar, kampen mot landets fulaste rondell, det hopp som kan bo i en bikupa. Och vi möter känslan av att gränsen är nådd när även biblioteket ska läggas ner.
Syntolkas den 5 april 2017
Syntolkas av Arne Holmberg
Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89
Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.
Bilaga 3
PRESSMEDDELANDE FRÅN REGION ÖREBRO
Sista citybanemiljonerna är klubbade
Nu har Länstrafiken styrelse beslutat om den sista utbetalningen av Örebroregionens engagemang i Citybanans medfinansiering. Det handlar om 16,6 miljoner kronor som satsas på kollektivtrafikens infrastruktur under 2017. Under en femårsperiod har hela 65 miljoner kronor beviljats till olika kollektivtrafiksatsningar runt om i länet.
Pengarna har genom åren bland annat gått till upprustningen av ett flertal resecentrum, skapande av cykelparkeringar vid knutpunkter och att hållplatser har gjorts mer attraktiva.
Satsningarna har gjorts som en del av överenskommelsen runt Citybaneavtalet. Det innebär att kommuner, landsting och regioner i Mälardalen är med och finansierar byggnationen av den så kallade Citybanan. I Örebro län betalar Region Örebro län och Örebro kommun tillsammans 185 miljoner kronor. Uppräknat till dagens penningvärde betalar resten av kommunerna i länet tillsammans 65 miljoner kronor till Länstrafiken. De här 65 miljonerna fördelas under åren 2013 till 2017 till infrastruktur- och kollektivtrafikprojekt i länet.
- Under fem års tid har vi med hjälp av Citybanemedlen kunnat utveckla miljöerna kring kollektivtrafiken på ett mycket positivit sätt. Med attraktiva resecentrum och hållplatser med goda parkeringsmöjligheter och informationssystem lyfter det kollektivtrafiken. Det här har varit ett välkommet arbetssätt för att förbättra attraktiviteten för kollektivtrafiken, säger Mats Gunnarsson (Mp), ordförande i Länstrafiken.
Cancerpatienter skattar sin hälsa för bättre rehabilitering
Cancerpatienter är i stort behov av stöd, både patienten själv och närstående. I det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering fastslås vikten av att lämpliga rehabiliteringsinsatser erbjuds patienter och närstående för att få möjligheten leva ett så bra liv som möjligt.
Hälso- och sjukvården i Region Örebro län är bland de första i landet att erbjuda cancerpatienter en hälsoskattning via ett självskattningsformulär, för att på ett strukturerat sätt hjälpa patienten i sin rehabilitering.
Kontaktsjuksköterska
Patienter som fått en cancerdiagnos får en namngiven kontaktsjuksköterska, vilken har ett övergripande ansvar för patienten och dess närstående under hela vårdförloppet.
- Cancerpatienter går ofta igenom jobbiga behandlingar som kan påverka hälsotillståndet på flera sätt. Kontaktsjuksköterskan ska fånga upp patientens behov av rehabilitering, säger Ingrid Alkebro, specialistsjuksköterska onkologi, Universitetssjukhuset Örebro.
Rehabilitering utifrån patientens förutsättningar
När en patient får diagnosen cancer, oavsett vilken typ av cancer det är, blir patienten erbjuden att fylla i ett formulär och svara på frågor angående sin fysiska, psykiska, sociala och existentiella hälsa.
Sjuksköterskan går igenom, tillsammans med patienten, hur hen svarat på frågorna. Därefter upprättar de en plan för rehabilitering. Patienten har själv stor möjlighet att påverka vilka problem hen önskar hjälp med. Hälsoskattningen genomförs flera gånger under patientens sjukdomstid.
- Här får sjukvården möjlighet att på ett strukturerat sätt fånga upp hur patienten mår ur flera aspekter, exempelvis familj och relationer, ekonomi, sexualitet och utseende. Det är alltid på patientens villkor, det är ett erbjudande och helt frivilligt att svara på frågorna, säger Ingrid Alkebro.
- Det formulär som patienten fyller i är bygger på erkända instrument för att mäta livskvalitet. Vårt formulär är framtaget för att dels kunna identifiera problemområden som patienten upplever, dels vara ett redskap för sjukvårdspersonalen, säger Emma Ohlsson-Nevo, forskningshandledare, med dr, leg sjuksköterska.
Hälsoskattningen dokumenteras i journalen och ligger sedan till grund för patientens rehabilitering. Olika yrkesprofessioner kopplas in beroende på vilka behov patienten har
Bussresorna måste bli snabbare
Kortare restider med busstrafiken är den allra viktigaste faktorn för att fler ska välja kollektivtrafiken istället för bilen. Det framkommer i den utvärdering av stadsbusstrafiken i Örebro, som Region Örebro län gjort.
Under 2014 gjordes en större omläggning av stadsbusstrafiken i Örebro, för att få fler att resa kollektivt. Nu görs en utvärdering av effekterna efter omläggningen och på det sättet forma framtidens trafik.
Ökningen mindre än väntat
Utvärderingen visar att det sker många resor med busstrafiken från de större bostadsområdena in till centrum. Särskilt stort är resandet i stråken från centrum till Vivalla, Brickebacken/universitetet och Mellringe. I vart och ett av dessa stråk görs 7000 resor dagligen. Busstrafiken har också en god yttäckning, där 99 procent av stadens invånare når en hållplats inom 400 meter från bostaden.
- Även om resandet ökar, så har ökningen inte varit så stor som vi hade förväntat oss, berättar Fredrik Eliasson som ansvarat för utvärderingen. Om fler ska uppleva kollektivtrafiken som ett attraktivt alternativ till bilen, måste vi få kortare restider, fortsätter Fredrik.
Kortare restider avgörande om fler ska ta bussen
Den främsta orsaken till den svaga resandeutvecklingen är långa restider. Bussarnas låga medelhastighet är främst orsakade av trafiksituationen i staden. Trängseln i trafiken är i stort sett koncentrerad till ett par timmar under morgonen och eftermiddagen. Dock sammanfaller detta tidsmässigt med efterfrågan på kollektivtrafik. Utvärderingen visar också att bussarna blir avsevärt mycket mer förhindrade av trängsel än bilarna. I de tunga stråken från Varberga, Universitet och Vivalla uppgår medelhastigheten för busstrafiken in mot centrum i rusningstrafik endast till 10 till 15 kilometer i timmen.
-Bussarnas låga medelhastighet i rusningstrafik är mycket bekymmersam, eftersom också 40 procent av alla bussresor görs under denna tid, förklarar Fredrik Eliasson.
- Den här utvärderingen är ett viktigt underlag i vårt fortsatta arbete med att utveckla kollektivtrafiken i Örebro. Vi vill öka det kollektiva resandet och minska klimatpåverkan. För att kunna göra det behöver vi bra beslutsunderlag som detta. En attraktiv stad kräver attraktiva resmöjligheter, avslutar Mats Gunnarsson (Mp).
Allt mer ekologiska livsmedel och förnybara drivmedel
Inom Region Örebro län ökar användandet av såväl ekologiska livsmedel som förnybara drivmedel. Det visar jämförelsen Miljöarbetet 2016 i landsting och regioner som presenterades under torsdagen.
Det är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som presenterar kartläggningen över regionernas och landstingens miljöarbete. Kartläggningen visar att Region Örebro län serverar livsmedel som till 47 procent är ekologiska. Det är näst bäst i landet, och kan jämföras med siffran från föregående års mätning som var 41 procent.
– Det känns jättebra att vi genom målmedvetet arbete och höga ambitioner har kunnat öka andelen ekologiska livsmedel. På så sätt bidrar vi som organisation bland annat till minskad spridning av miljö- och hälsofarliga bekämpningsmedel, säger Catrin Steen (MP), regionråd.
Förnybara drivmedel för en hållbar framtid
När det gäller användningen av förnybara drivmedel i kollektivtrafiken har Region Örebro län en positiv trend även där. I jämförelse med föregående kartläggning har andelen förnybara drivmedel ökat från 58 procent till 61 procent i den rapport som nu presenteras. Men sedan mätperioden avslutades har utvecklingen i Örebro län gått fort, och i dag är andelen förnybara drivmedel 80 procent.
– Ska vi nå det nationella målet om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 krävs betydande insatser från oss alla. Genom att ha 80 procent förnybara drivmedel i våra fordonstankar visar vi inom Region Örebro län att vi absolut vill bidra till en hållbar framtid, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.
Mer avfall återvinns
Även inom avfallshantering är Region Örebro län framgångsrik. Genom att återvinna 38 procent av avfallet har Region Örebro län ökat andelen återvunnet material med sju procentenheter i jämförelse med föregående år. En utmaning för Region Örebro län är att minska utskrivningen av antibiotikarecept. För att klara den utmaningen pågår för närvarande ett arbete inom Region Örebro län.
Gott exempel för gröna finanser
I Miljöarbetet 2016 i landsting och regioner görs jämförelser inom sex områden. Dessa är antibiotikaförskrivning, ekologiska livsmedel, energianvändning i lokaler, förnybara drivmedel i kollektivtrafiken, klimatpåverkan från medicinska gaser och avfallsåtervinning. Utöver dessa områden lyfts några goda exempel från regionernas klimatarbete fram i rapporten, och där omnämns Region Örebro län i avsnittet om gröna finanser.
Mer information om Öppna Jämförelser - Miljöarbetet 2016 i landsting och regioner, och rapporten i sin helhet hittar du på SKL:s webbplats.
Snabbt diagnosbesked viktigt vid cancerutredning
Omkring 1700 personer i Örebro län kommer att få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att man har cancer är en dag av oro och ångest.
- Ingen cancerpatient ska behöva vänta längre än nödvändigt på utredningsinsatser, diagnosbesked och behandling, säger Gustav Ekbäck, planeringschef Hälso- och sjukvården, Region Örebro län.
Inom 18 olika cancerdiagnoser har hälso- och sjukvården infört så kallade standardiserade vårdförlopp. Det handlar om att förbättra cancersjukvården, ge en mer jämlik vård och minska utredningstiden. Förändringen är en följd av en överenskommelse mellan staten och landstingen och regionerna.
- Genom standardiserade vårdförlopp minskar vi tiden från misstanke till start av behandling för att den ska bli så kort den bara kan bli – men utan att vi tummar på kvaliteten. Ibland behövs också lite extra tid för att ge en säker diagnos och bästa behandling. Dessutom är det viktigt att man som patient skall ha möjlighet att vara involverad och informerad om vad som väntar och när det ska ske, säger Gustav Ekbäck.
En jämlik vård
- Att införa så kallade standardiserade vårdförlopp handlar om att förkorta väntetider och samtidigt erbjuda en jämlik vård för alla, oavsett vem du är eller var du bor, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Redan nu börjar vi kunna se en positiv utveckling av det här viktiga arbetet. Om det finns välgrundad misstanke om cancer, finns det också tider avsatta i vården till de undersökningar som behöver göras. På så sätt kan väntetider minskas.
Nationell patientenkät
De första fem standardiserade vårdförloppen infördes under 2015. Nu har de första patienterna i dessa förlopp tillfrågats om hur de upplevde utredningstiden. Resultatet visar att patienterna var nöjda med utredningsgången, bemötandet och samordningen av kontakterna med sjukvården. Sjukvården behöver bli bättre på att informera patienten att hen utretts enligt standardiserat vårdförlopp och erbjuda möjligheten att ta med sig någon närstående vid besked om utredningens resultat.
Arbetet med att införa fler standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården fortgår. Under 2017 kommer ytterligare 10 vårdförlopp att införas.
Ammande kvinnor får stöd vid ny amningsmottagning vid USÖ
Barnmorska Jennie Kilstam träffar en nybliven mamma och hennes barn vid amningsmottagningen på USÖ
Att amma sitt barn är ett naturligt och bra sätt ge sitt barn mat då bröstmjölken innehåller allt som ett litet barn behöver. Amningen fungerar ofta bra och utan svårigheter, men många gånger kan också kvinnan behöva råd och stöd. Nu finns ett utökat stöd för ammande kvinnor i och med att en amningsmottagning öppnat vid USÖ, Universitetssjukhuset Örebro.
Till den nya amningsmottagningen vid Universitetssjukhuset Örebro är ammande kvinnor välkomna under hela amningsperioden. Oftast är det i början som behovet av stöd är störst, men även senare kan det uppstå situationer som kvinnan kan behöva råd och hjälp med. Vid amningsmottagningen finns barnmorskor som är specialutbildade i att hantera frågor om amning. Det finns även möjlighet att träffa läkare i de fall det kan behövas.
-Till amningsmottagningen är mammor från hela länet välkomna. Bor man i västra länsdelen kan man även vända sig till avdelning Q vid Karlskoga lasarett. Precis som tidigare kan också barnmorskan och BVC-sköterskan vid vårdcentralen hjälpa till, säger Jennie Kilstam, biträdande chefsbarnmorska BB avdelning 25, Region Örebro län.
Amningsmottagningen vid USÖ är också nära samankopplad med den eftervårdsmottagning som finns här på USÖ. Eftervårdsmottagningen besöker de nyblivna föräldrarna med sitt barn om de stannat på BB mindre än två dygn.
För att komma till amningsmottagningen bokar du tid via telefon 019 602 27 47 eller via 1177 Mina vårdkontakters e-tjänster, www.1177.se.
Kortare väntetider i cancervården
Patienter i Region Örebro som utreds för cancer enligt standardiserat vårdförlopp (SVF)* får behandling snabbare än tidigare. Det visar den första nationella redovisningen av vårdförloppens väntetider, som idag presenteras av Regionala cancercentrum i samverkan.
Patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp har fått tydligt kortare väntetid, från välgrundad misstanke till start av första behandling, än innan vårdförloppen infördes. Det gäller för patienter som har fått en cancerdiagnos med blodcancersjukdomen akut myeloisk leukemi (AML), huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckscancer eller prostatacancer.
Gemensam kraftsamling ger resultat
- Det är viktigt att vi nu följer upp detta regelbundet, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Även om vi än så länge har tidiga resultat visar de ändå att vi är på rätt väg. Den överenskommelse vi och andra landsting och regioner slöt med regeringen om cancervården har börjat få effekt. Det visar att gemensam kraftsamling och fokusering, med såväl nationella som regionala beslut, är en bra metod för att ge förutsättningar till att uppnå en bättre vård.
Bland de bästa landstingen att genomföra standardiserade vårdförlopp
Region Örebro län ligger bland de allra bästa landstingen/regionerna i landet när det gäller antalet patienter som genomgått ett standardserat vårdförlopp. Det finns patienter registrerade inom alla 18 idag aktuella standardiserade vårdförlopp, säger Mats Björeman, medicinsk rådgivare.
Tendens till minskade väntetider
- Nationellt visar den första utvärderingen att cancerpatienter får behandling snabbare än tidigare, och vi ser också en tendens till minskande väntetider även i Region Örebro län, säger Mats Björeman. Men eftersom det fortfarande handlar om ganska få patienter får man vara försiktig att dra några djupare slutsatser av detta.
*Standardiserade vårdförlopp infördes i cancervården under 2015. De innebär ett nytt sätt att organisera vården, så att patienter med misstänkt cancer utreds så snabbt som möjligt. Ett standardiserat vårdförlopp startar vid tidpunkten för välgrundad misstanke om cancer och avslutas vid start av första behandling.
Införandet av SVF ingår i en överenskommelse mellan regeringen och SKL om en fyraårig satsning på kortare väntetider i cancervården, som genomförs under perioden 2015 till 2018. Inom Region Örebro län har ett omfattande arbete genomförts för att klara av att införa SVF för de fem första diagnoserna under 2015 och ytterligare 13 diagnoser under 2016.
Positiv utveckling för regionens ekonomi – men handlingsplaner måste fullföljas
Den ekonomiska utvecklingen för Region Örebro län är positiv. Det visar Region Örebro läns ekonomiska resultat efter oktober månad. Takten för kostnadsutvecklingen har dämpats, och den ekonomiska helårsprognosen pekar mot ett resultat på minst 250 miljoner kronor vid årets slut.
Region Örebro län redovisar ett överskott på 304 miljoner kronor per oktober 2016. Jämfört med samma period förra året är det en förbättring med 280 miljoner kronor.
Positiv utveckling men viktigt att handlingsplaner följs
– Det är glädjande att det arbete vi satt igång nu ger effekt i form av en dämpad takt i kostnadsutvecklingen, samtidigt som vårdproduktionen ökar. Den ekonomiska prognosen som pekar mot ett överskott på minst 250 miljoner kronor visar att vi är på rätt väg. Men det är väldigt viktigt att förvaltningarna även fortsättningsvis håller nere kostnaderna och fullföljer arbetet i enlighet med de handlingsplaner som regionstyrelsen beslutat, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), tillika ordförande i ekonomi-, service- och ägarutskottet.
– Vårt fokus är att öka tillgängligheten och att ständigt sträva efter högsta vårdkvalitet till gagn för alla de människor som behöver hälso- och sjukvårdens insatser. En ekonomi i balans ger oss förutsättningar för framtida satsningar, som ska garantera både en vård med hög kvalitet och en kraftfull regional utveckling.
Aktivt arbete för att säkra kompetensförsörjningen
En fråga som i dagsläget är bekymmersam, för hela sjukvårdssverige och också för Region Örebro län, är bristen på utbildad hälso- och sjukvårdspersonal. Svårigheterna att rekrytera såväl sjuksköterskor och läkare som andra personalkategorier kan till exempel riskera att förlänga patienters väntetider, och utmaningen att säkra framtidens kompetensförsörjning är något som Region Örebro län aktivt arbetar med.
– Bristen på utbildad personal är en av våra allra största utmaningar just nu. Därför genomför vi flera åtgärder för att locka nya medarbetare till hälso- och sjukvården. Vi finansierar bland annat 116 sjuksköterskors vidareutbildning till specialistsjuksköterskor, vi ser över vår bemanningsstruktur så att rätt kompetens används på rätt sätt, och vi startar upp ett projekt för språkutbildning och undervisning för att underlätta vägen till arbete för nyanlända med vårdutbildning, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.
Premiärtur för Citybanan vid signering
Idag signerade regionstyrelsens ordförande, Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), tillsammans med övriga företrädare för Mälardalsregionen systemanalysen "En bättre sits". Analysen innehåller konkreta satsningar på hur infrastruktur och kollektivtrafik ska möta ökad befolkningstillväxt och förändrade krav på arbetsmarknaden. Samtidigt gjordes premiärturen på Citybanan som från och med i sommar kommer att fördubbla spårkapaciteten för både pendeltåg och andra tåg genom Stockholms innerstad.
Marie-Louise Forsberg-Fransson var en av dem som undertecknade avtalet om Citybanan 2007, och även den förra systemanalysen "En bättre sits".
- Det är glädjande att se resultat av ett långsiktigt arbete, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Citybanan är avgörande för hur vi kan utveckla den regionala tågtrafiken i hela Mälardalen. När spårkapaciteten ökar i Stockholm kan vi börja planera för hur resor och arbetspendlande kan se ut i framtiden. Därför är Citybanan viktig för hela regionens infrastruktur. Vårt län har investerat 250 miljoner kronor i projektet.
- Citybanan har varit ett av de viktigaste gemensamma infrastrukturprojekten i Mälardalen hittills. Analysen pekar ut de vitigaste åtgärderna för att göra resor och transporter smidigare i mälardalsregionen. Citybanan är ett praktiskt bevis på att samverkan fungerar, säger Mats Gunnarsson (Mp), ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.
I samband med signeringen fick infrastrukturpolitiker från Örebroregionen och de övriga Mälardal länen möjlighet att åka premiärturen på Citybanan.
- Att nu också få åka en sträcka på Citybanan har gett en tydlig bild på vad alla år av arbete verkligen betytt, menar Marie-Louise Forsberg-Fransson. Det är en bra känsla att se det stundvis ifrågasatta projektet faktiskt levererar fungerande infrastruktur som kommer att gynna många människor i hela Mälardalen under mycket lång tid framöver.
Vikten av samverkan för psykisk hälsa i fokus under psykiatriveckan
Psykiatriveckan som infaller under vecka 46 uppmärksammas i norra länsdelen med ett antal föreläsningar och möjliga möten med aktörer som jobbar med frågor kring psykisk hälsa. –Vi är glada att kunna arrangera vecka i norra länsdelen, säger Kristian Berglund, enhetschef för allmänpsykiatrisk öppenvård, Lindesberg, i Region Örebro län och Tuula Pettersson, ordförande i Attention Lindesberg med grannkommuner. Psykisk hälsa är ett viktigt ämne i dagen samhälle och som berör oss alla.
Psykiatriveckan är ett återkommande nationellt event med syfte att uppmärksamma psykisk hälsa samt vikten av olika faktorer som bidrar till att upprätthålla en god psykisk hälsa. I norra länsdelen uppmärksammas veckan med föreläsningar på olika orter under måndag 14 november till torsdag 17 november.
Ett 15-tal aktörer är engagerade och har samlats kring arrangemanget. –Vi samarbetar ofta i vardagen då den som drabbas av psykisk ohälsa ofta har kontakt med både hälso- och sjukvården, kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. På så sätt blir det här arrangemanget en spegling av vårt arbetssätt i vardagen, berättar Kristian.
Brukarsamverkan
Psykiatrin har en tradition av att jobba tillsammans med olika brukarföreningar och så har även skett gällande arbetet med psykiatriveckan. - Vi är väldigt glada att kunna vara med och arbeta tillsammans med Region Örebro län och kommunerna, säger Tuula Pettersson. Vi ser det som en viktig uppgift att kunna forma arbetet kring psykisk hälsa utifrån brukarperspektiv i alla led. Arbetet kring psykiatriveckan har stärkt vår relation till olika samarbetspartners och gjort att vi har kommit varandra närmre samt fått en annan förståelse för våra olika uppdrag. Vi har fått delge vår syn på vad det innebär att ha psykisk ohälsa och har kunnat vara med och forma veckan. Vi ser det som en viktig del i vårt arbete att vara delaktig i arrangemanget för att nå ut till så många som möjligt både inom professionen som allmänheten i våra olika kommuner.
Under veckan bjuds det på inspirerande föreläsningar och föredrag om viktiga faktorer för att upprätthålla en psykisk hälsa. Varje föreläsningsdag avslutas med en interaktiv teater där humor blandas med djupaste allvar. Innehållet i föreläsningarna är det samma och hålls under fyra dagar på fyra olika orter i norra länsdelen.
Besökarna får ta del av aktuella och engagerande föreläsningar med rubriker som:
• Hela människan i förhållande till psykisk hälsa
• Förebyggande insatser och stöd när det behövs
• Att vara anhörig
• Samverkan - tillsammans gör vi skillnad
• Trygghet om livet tar en ny vändning
• Livet på trekvart (interaktiv teater)
Plats och tid
måndag 14 november: Folkets hus, Lindesberg
tisdag 15 november: Folkets hus, Hällefors
onsdag 16 november: Församlingshemmet, Nora
torsdag 17 november: Församlingshemmet, Kopparberg
För samtliga datum gäller tiden 13 00 till 19 30
Arrangörer / medverkande:
Allmänpsykiatrisk öppenvård, Attention, FPS (Föreningen för psykiatriskt samarbete), (H)järnkoll, Region Örebro län, Lindesbergs-, Ljusnarsbergs-, Nora- och Hällefors kommun, Folkhälsoteamet, SOFINT (Samordningsförbundet i norra Örebro län), Mottagningsteamet och Samverkansteamet, Försäkringskassan samt Arbetsförmedlingen.
Ny telefonkatalog för bildtelefonanvändare
Bildtelefonkatalogen.se är en webbaserad telefonkatalog där man hittar personer, företag och organisationer som använder alternativ telefoni.
Döva och hörselskadade har sedan 2004 använt bildtelefoni för att kommunicera med varandra och andra. Sedan länge har det efterfrågats en telefonkatalog där man på ett enkelt sätt hittar andra som använder bildtelefoni och deras kontaktuppgifter.
– Centrum för hjälpmedel i Region Örebro län har utvecklat en webbplats som fungerar som en telefonkatalog för användare av bildtelefoni, texttelefoni och andra alternativa kommunikationsformer. På webbplatsen registrerar man sig själv och sina kontaktuppgifter. Alla kan söka i katalogen även om man inte själv är registrerad, säger Martin Zakrisson, projektledare vid Centrum för hjälpmedel.
Region Örebro län är nationellt centrum för elektronisk kommunikation
Bildtelefonkatalogen.se ingår i Centrum för hjälpmedels och Region Örebro läns nationella uppdrag från Socialstyrelsen att samordna och stimulera användningen av elektronisk kommunikation för personer med funktionsnedsättning.
Positiv utveckling inom produktion, tillgänglighet och ekonomi
Utvecklingen i Region Örebro län är positiv för såväl ekonomi som tillgänglighet, produktion och väntetider. Det visar periodrapporten för oktober månad. Det görs t.ex. 27000 fler besök i vården i år, jämfört med samma tiomånadersperiod förra året. Tillgängligheten ökar på såväl vårdcentralerna som inom den specialiserade vården på sjukhusen.
I dag får 87 procent av patienterna som söker en läkare på vårdcentralen träffa en läkare inom sju dagar. Det betyder att tillgängligheten på vårdcentralerna under hela året har varit högre än förra året.
Produktionsökning inom specialiserade vården
En betydande produktionsökning sker också inom den specialiserade vården. Jämfört med 2015 har antalet planerade operationer ökat med elva procent. Särskilt inom länsortopedin har antal nybesök och operationer ökat kraftigt. Samtidigt fortsätter den positiva ekonomiska utvecklingen. Takten för kostnadsutvecklingen har dämpats, och den ekonomiska helårsprognosen pekar mot ett resultat på minst 250 miljoner kronor vid årets slut.
Orsaker till sjukfrånvaro ska kartläggas
Inom personalområdet minskar fyllnadstid, enkel övertid och kvalificerad övertid. Dock minskar inte arbetstiden för timanställda i samma grad. Långtidssjukfrånvaron ökar i långsam takt, vilket den har gjort sedan 2012. En utredning har därför startat för att kartlägga sjukfrånvaroorsaker och säkerställa att det finns rehab-planer och andra aktiva åtgärder för alla långtidssjukskrivna.
Åtgärder har gett effekt
– Det är glädjande att se en positiv utveckling inom såväl produktion som ekonomi, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).Det visar att det arbete vi satt igång ger nu effekt i form av en dämpad takt i kostnadsutvecklingen, samtidigt som vårdproduktionen ökar.
– Vi är på rätt väg, men det är viktigt att verksamheterna fortsätter fullfölja de handlingsplaner som regionstyrelsen tidigare beslutat om. Det finns också mer att göra. Den positiva utvecklingen som vi nu har visar det är möjligt. Fokus ligger nu på att öka tillgängligheten ytterligare och samtidigt ha en ekonomi i balans. Det ger oss förutsättningar för framtida satsningar.
– Vi startar nu också ett arbete med att kartlägga sjukfrånvaroorsaker och det arbetet är oerhört viktigt. Vi måste säkerställa att vår personal har en god arbetsmiljö och att det finns aktiva åtgärder för att förebygga sjukskrivningar.
USÖ först i världen att testa ny blodsockermätare
Via en app i telefonen kan patienten se sitt blodsockervärde utan stick.
Alla insulinbehandlade patienter med typ 1-diabetes måste kontrollera sitt blodsockervärde flera gånger per dag och göra justeringar om det är för högt eller lågt. Ett stabilt värde ger bättre livskvalitet och kan minska risken för komplikationer. Nu är medicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro bland de första i världen att testa en ny typ av kontinuerlig blodsockermätare för diabetiker.
- Mätaren ska leda till färre stick och stabilare värden för patienten, förklarar Erik Schwarcz, överläkare på kliniken i Region Örebro län. Vi placerar en sändare under huden på överarmen. Sedan tejpar vi fast en transmitter på huden vid sändaren som kan läsa av värdena kontinuerligt och omvandla dem till ett blodsockervärde. Data från transmittern överförs automatiskt till en app i patientens mobil. Två gånger om dagen ska mätaren med blodsockervärdet från ett stick i fingret.
Larmar vid instabila värden
Via appen kan patienten själv ställa in olika gränsvärden som man vill att den ska larma för. Man får en indikation på om värdet är på väg upp eller ner och om det ligger stabilt. Det gör det möjligt att justera värdena i tid så att det genomsnittliga blodsockervärdet håller en jämnare nivå. Det unika med mätaren är att den fungerar med ljusteknik. Våglängden på ljuset återspeglar glukoskoncentrationen, alltså blodsockervärdet.
Nöjda testpersoner
I Region Örebro län finns nu tre av totalt femton testpersoner i världen. Under tre månader ska de utvärdera den nya kontinuerliga mätaren. En av dem är Pontus Nyström. Han säger:
- Det är bra att jag kan få ut mer information och väldigt smidigt att ha allt i telefonen så att man snabbt och enkelt kan se vart värdet är på väg. Jag har sänkt mitt genomsnittliga blodsockervärde nu genom att jag har kontinuerlig kontroll och kan justera snabbare. När det är dags att byta sensor, vill jag absolut fortsätta och få en ny insatt.
Bättre livskvalitet
Också Johan Ekeroth har testat och det krånglade lite i början innan apparaten var ordentligt kalibrerad.
- I början var mätdatan inte helt pålitlig men nu är hanteringen mycket bättre än vad jag trodde den skulle vara och det är bra att kunna ha sensorn på sig hela tiden, säger han.
- Den här typen av mätare har stora fördelar säger Erik Schwarcz. Speciellt för personer som har stora svängningar i blodsockernivåerna. De svängningarna kan nu minimeras och I förlängningen ger det ökad trygghet och bättre livskvalitet. Trenden går mot den här typen av mätare och om några år har antagligen alla som behöver kontrollera sitt värde ofta, den här typen av mätare.
Trauma och dess konsekvenser - angeläget ämne uppmärksammas på årsdag
I 20 år har Traumagruppen inom psykiatrin i Region Örebro län mött och behandlat personer med traumarelaterade diagnoser och symtom. Verksamhetens uppdrag har i stort varit detsamma under åren men med en utveckling gällande behandlingsmetoder. Händelser i vår omvärld och i samhället har också gett en påverkan under åren. 20 årsdagen uppmärksammas den 16 november med en utbildningsdag för vård- och omsorgspersonal med rubrik "Trauma och dess konsekvenser".
- När Traumagruppen startade för 20 år sedan, 1996, hette vi Kris och Traumamottagningen berättar Mona Andersson, legitimerad psykoterapeut. Vi vände oss till flyktingar och invandrare som till följd av krig, tortyr, långvarig stress och förföljelse utvecklat posttraumatisk stress.
I dag heter vi Traumagruppen och tar emot vuxna som efter en livshotande traumatisk händelse utvecklat ett posttraumatiskt stressyndrom eller liknande. Det kan handla om personer som blivit utsatta för traumatiska krigsupplevelser, tortyr eller politisk förföljelse. Trauma kan även uppstå hos personer som har bevittnat eller varit utsatta för våld i form av rån, misshandel, överfallsvåldtäkter eller mobbning.
- Vi är alla olika och reagerar därför på olika sätt om vi utsätts för traumatiska upplevelser. Gemensamt är att det medför ett lidande för individen där plötsligt återkommande minnen, intensiv rädsla och känslomässig smärta uppstår. Som en följd av detta försöker den drabbade ofta undvika minnen av själva händelsen, berättar Mona. För att kunna tillgodogöra sig en traumabearbetning som ofta är krävande för individen är det önskvärt med en stabilitet i den egna vardagen innan behandlingen påbörjas, förklarar Mona. Vi som arbetar här får möta och höra många tragiska livsöden men det är fantastiskt att se hur personer tar sig igenom behandlingen och får ett rikare liv med till exempel bättre relationer, studier eller arbete.
Den 16 november uppmärksammar Traumagruppen sina 20-år som verksamhet genom en utbildningsdag i ett angeläget ämne " trauma och dess konsekvenser". De runt 180 deltagarna får ta del av aktuella och angelägna föreläsningar från kunniga föreläsare gällande:
• Kliniska och kulturella reflektioner över exil
• Komplex psykisk traumatisering och undvikande: uppkomst, behandling och återhämtning
• Under dagen blir det även ett kulturellt inslag med rubrik "Sagor från Syrien: Sällsamma sagor för vuxna, insamlade i flyktingläger i Libanon"
Sveriges mest nöjda resenärer är målet
Låt bilen stå – res i stället med snabb, effektiv miljövänlig kollektivtrafik!
Det budskapet kan sammanfatta förslaget till ett nytt trafikförsörjningsprogram för Örebro län som regionstyrelsen ställde sig bakom i dag den 15 november. Ett av målen är att Örebroregionen år 2025 har Sveriges mest nöjda resenärer med kollektivtrafiken.
Trafikförsörjningsprogrammet beskriver mål för kollektivtrafiken till år 2025 samt behov av utveckling inom kollektivtrafiken inom de kommande fyra-fem åren. En viktig ambition är också att få fler män att resa kollektivt. I dag används kollektivtrafiken i större utsträckning av kvinnor än av män.
Satsningar ska ge fem miljoner fler resor
Programmet pekar också på att de satsningar som för närvarande görs på södra och västra länsdelen, utvecklingen av stadstrafiken i Örebro samt satsningen på tågtrafiken i Mälardalen ska leda till fem miljoner fler resor med kollektivtrafiken varje år jämfört med 2015. Kollektivtrafiken ska också från 2019 drivas med fossilfria drivmedel och ha minskat energianvändningen med 35 procent fram till 2025.
Förutsättning för utveckling i hela länet
- En bra kollektivtrafik är en av förutsättningarna för att utveckling i hela länet. Kollektivtrafiken skapar förutsättningar för arbete, boende och service, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.
Kollektivtrafik ska alltid vara första valet
- Den miljövänliga kollektivtrafiken ska vara så attraktiv att den alltid är första valet för den som ska resa, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i nämnden för samhällsbyggnad. För närvarande gör vi stora satsningar i både buss- och tågtrafiken. Nu tar vi också sikte på att skapa Sveriges bästa kollektivtrafik utifrån det här programmet. Det innebär bland annat att resenärerna ska känna stor trygghet i att buss och tåg avgår och kommer fram i tid.
Det regionala trafikförsörjningsprogrammet har remissbehandlats bland annat av länets kommuner. Beslut om programmet tas av regionfullmäktige.
Barn- och ungdomskliniken på USÖ uppmärksammar de för tidigt födda barnen på Världsprematurdagen
Personal på neonatalavdelningen, barn- och ungdomskliniken USÖ
Världsprematurdagen den 17 november är en dag där hela världen uppmärksammar barn som fötts för tidigt. Barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset Örebro firar med att bjuda in familjer med för tidigt födda barn till barnkalas.
Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda. En del av dessa barn behöver särskild vård på sjukhus efter födelsen, ibland på en så kallad neonatalavdelning där personalen är specialister på att vårda för tidigt födda barn. Världsprematurdagen är ett årligt evenemang där dessa barn uppmärksammas på olika sätt. I år anordnas bl.a. seminarier i Stockholm, Göteborg, Lund och Umeå. För första gången anordnas även ett arrangemang i Örebro i form av ett kalas med underhållande aktiviteter för barnen och deras familjer.
- Det känns naturligt att även USÖ i rollen som Universitetssjukhus anordnar ett arrangemang som uppmärksammar att 1 av 10 barn som föds behöver vårdas på neonatalavdelning, säger Andreas Ohlin, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken.
Svampen blir lila – för det lilla barnets skull
Enligt tradition väljer flera städer att lysa upp byggnader i lila som är symbolfärgen för Världsprematurdagen. I Örebro kommer vattentornet Svampen, en av stadens mest kända byggnader bli lila på kvällen den 17 november. Det är även på Svampen som kalaset äger rum.
- Att vi får möjlighet att arrangera detta på Svampen känns extra roligt eftersom det är en så tydlig symbol för vår stad, säger Andreas.
Firandet arrangeras av barn- och ungdomskliniken i samarbete med Lilla barnets fond,
SRF Örebro Län
Adress: Mellringevägen 120 B 703 53 Örebro
E-post: orebro.lan@srf.nu
Telefon: 0760-05 39 96
Hitta snabbt