Dagarna blir längre och ljusare, man kan ana att våren är i antågande trots de kalla nätterna. Jag tror jag pratar för alla när jag påstår att ingen vill ha mera snö utan den snö som finns kvar får gärna töa bort så det blir bart på alla gator och trottoarer. Föreningarna är just nu inne i årsmötes tider, antingen har man nyss haft årsmöte eller också så kommer det att bli under månaden. Vi väntar också på påsk som i år kommer tidigt. Glöm inte heller att vi snart ställer om klockan så det blir ännu ljusare på kvällarna. Det här numret skickar vi till alla medlemmar som kallelse till distriktets årsmöte, läs mer om det nedan.

Ur det här numret:

Info från distriktet om årsmöte, anhöriggrupp, syntolkningsdag m m

Info från lokalföreningarna

Bilagor, Thomssons nyhetsbrev, Syntolkningsevenemang samt pressmeddelande från region Örebro.

Info från distriktet
Årsmöte
I år så är alla medlemmar i distriktet välkommen till årsmöte lördag 23 april klockan 13 00 till 17 00 på ABFs lokaler, Fredsgatan 18. Nytt för i år är alltså att vi öppnar upp vårt årsmöte så alla medlemmar kan komma till tals, både synskadade och stödjande. Stödjande medlemmar har yttranderätt och förslagsrätt, men inte rösträtt. Det betyder att ni kan skicka in motioner och yttra er på årsmötet, men när det kommer till att ta beslut får ni inte rösta. Vi tycker det är viktigt att ni alla tar chansen att ta er till mötet för att göra er stämma hörd. Om ni vill lämna ett förslag, så kallad motion så ska ni skicka in den till kansliet senast 1 april via e-post eller vanlig post. Se adressen längst bak i tidningen. Vi vill också att ni anmäler att ni kommer så vi kan förbereda förtäring. Vi kommer att bjuda på smörgåstårta, dryck, kaffe och kaka. Anmäl dej senast 14 april till kansliet, anmäl också om du behöver ha special kost. Vill ni ha alla handlingar utskickade till er senast 1 vecka innan mötet så hör av er till kansliet. Varmt välkomna /styrelsen

Är du intresserad av att delta i en anhöriggrupp, där deltagarna har en närstående med synskada?
Vår förhoppning är att starta en anhöriggrupp innan sommaren.

I anhöriggruppen får du träffa andra anhöriga och utbyta erfarenheter och kunskaper. Anhöriggruppen leds av två samtalsledare och Du har möjlighet att vara med och påverka träffarnas innehåll.

Anmäl ditt intresse!

Praktisk information

Anmälan: senast den 22 april

Antal träffar: 6 st. á 2 timmar, varannan vecka

Antal deltagare: 6 till 10 personer

Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8

Kostnad: 150 kronor (för 6 träffar)

För frågor och anmälan kontakta

Jeanette Lundwall, telefon 019  21 32 29 eller e-post: jeanette.lundwall@orebro.se

Anhöriggruppen sker i samarbete med Röda Korset, Studieförbundet Vuxenskolan och Synskadades Riksförbund Örebro län.

Bussutrop
· Utropen i stadsbussarna fungerar inte tillfredsställande - vi behöver din hjälp med tips!
Vi håller på att se över utropssystemet och behöver din hjälp. Har du tips till oss om utrop som inte fungerar önskar vi veta: vilken buss och avgångstid åker du med, är det bara någon enstaka hållplats eller är det inga utrop under hela linjen. Mejla oss på lt.orebro@lanstrafiken.se Tack för din medverkan!

Boda Borg
Vill du hänga med till Boda borg med NYA-gruppen? Bläddra till informationen från Örebro kommun och läs. Distriktet betalar din resekostnad som överskrider 40 kronor enkel resa.

"Ett Samhälle För Alla" (ESFA) Örebro 3-4 maj 2016 i Conventum Arena
ESFA är en mässa som presenterar hjälpmedel och välfärdsteknologi som underlättar vardagen och ökar livskvaliteten.

3 maj klockan 10 30  inviger landshövding Maria Larsson mässan

Jesper Odelberg och Lennie Norman underhåller

Ett samarbete mellan Örebro kommun, Region Örebro län och ESFA – ett samhälle för alla.

Med stängda ögon i Herrfallsäng
Söndag 24 april klockan 11 till 14

Herrfallsäng är ett naturreservat särskilt anpassat för personer med synnedsättning.

Här finns bland annat en vev mp3 spelare med ljudinformation, samt en infotavla med tak­til skrift. Under guidningen kommer vi lära känna reservatet genom känsel, doft och hör­sel. Guidningen vänder sig till dig med synnedsättning, men också för dig som vill testa att uppleva naturen utan synen. Vi delar med oss av våra erfarenheter som seende eller icke se­ende. Samling kockan. 11 00 vid reservatets parkering, eller samåk från Centralstationen i Halls­berg klockan 10 30. Meddela Charlotte om samåkning 072 544 50 84. Medtag egen matsäck!

Arrangörer Hopajola och Synskadades riksförbund.

En förfrågan
Vi inom SRF Örebro har fått en förfrågan från Birgitta Larsson på Lekebergskolan i Fjugesta där hon har hand om en tjej som går i årskurs 8är och är blind. Nu är det tänkt att under sin pryo tid i veckorna 14 och 15 att hon ska få komma ut och se vad synskadade kan arbeta med.

Tanken är att hon och Birgitta kommer till arbetsplatsen i några timmar där hon får information om vilka arbetsuppgifter man utför och kanske prova på lite.Nu till frågan till er som har jobb idag.

Är det någon som kan tänkas ta emot henne under någon timme och visa och informera om ert jobb.

Kontakta oss (kontaktuppgifter finns nedan) på SRF kansli om vad ni har för jobb och hur vi når dig på bästa sätt så vidarebefordrar vi era kontaktuppgifter till Birgitta Larsson.

Ett stort tack på förhand

Kontaktinformation

E-post srf.orebro.lan@telia.com

Telefon 019 673 21 06

SYNTOLKNINGSDAGEN
19 november 2015 var avslutningen på kampanjen #semig som Riksorganisationen Unga Synskadade under hösten drivit tillsammans med Syntolkning Nu. Medverkade på seminariet var bland andra representanter för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Sveriges Radio, UR, Kulturrådet, Myndigheten för press, radio och tv, Leber X, SRF och Svenska Filminstitutet. Där och då presenterades idén till nationell syntolkningsdag.

På initiativ av föreningen Syntolkning Nu i Sverige lanseras 12 mars till Nationell och Internationell Syntolkningsdag.

- Vi har valt den 12 mars för det är dagen då Victoria har namnsdag, sa Mikael Persson ordförande i Syntolkarna i Sverige. Dagen har koppling till bland annat drottning Victoria som var gift med Gustav V. Hon fick på äldre dar problem med synen och blev blind på ena ögat. Dessutom, Victoria, har ju sitt ursprung i seger - och vi hoppas kunna segra i kampen för alla synskadades rätt till syntolkning och delaktighet i samhället.

Vad händer då på Syntolkningsdagen den 12 mars och framöver?
Peter Lilliecrona, Ordförande i Syntolkning Nu i Sverige sammanfattar.

För ett år sedan fick vi med ordet Syntolk i Svenska Akademins Ordlista.
2016 kommer ordet Syntolk även finnas med i Nationalencyklopedin.
Syntolkning är även en artikel i den svenska delen av Wikipedia.
Hur kan man fira Syntolkningsdagen? Ja man kan gå på syntolkning. Just den 12 mars syntolkas Charley's tant och Jersey Boys i Stockholm. Dessutom låter man syntolka Melodifestivalsfinalen via Internet och har man tur kan man även på plats få ta del av en live-syntolkning i arenan. Under helgen syntolkas i TV, både Mästarnas Mästare och Springfloden via play kanal på Internet.

I Storbritannien satsar man stort med disabledaccessday.com.

Från 12 mars kan man nominera den, för personer med synnedsättning, bäst tillgängliga arena, teater eller lokal.
Nomineringarna fortsätter ända till nyår. Därefter tar en utsedd jury vid och går igenom vilka arenor som kan komma på tal att bli Den Bäst Tillgängliga i Sverige. Vinnaren presenteras den 12 mars 2017. Att tänka på är att allt skall vara tillgängligt för personer med synnedsättning. Man skall enkelt kunna lokalisera sig i lokalen, finna garderob, kiosk, toalett samt sina platser. Program och informationsmaterial sammanfattat i punkt eller på CD-skiva. Om det är någon form av allsång, texten i punkt. Syntolkning skall erbjudas utan att behöva efterfrågas. Information om kommande syntolkningsdagar skall finnas i kalendarium och information ges via bokningskanalerna. Ledsagare medföljer till en lägre kostnad. Alla skall känna sig välkomna och inkluderade till den tillgängliga arenan. Man föreslår och nominerar via e-post till nominera@syntolkning.nu

FLER SYNTOLKADE TV-PROGRAM
I februari började TV-serien 30 Grader i februari att sändas syntolkad i SVT. Dessutom syntolkas samtliga sändningar av Melodifestivalen. Den 6 mars börjar den åttonde säsongen av Mästarnas Mästare följt av Springfloden att sändas syntolkade. Även barnprogrammet Livet i mattelandet kommer sändas syntolkad. Påskveckan bjuder på drama-serien Det mest förbjudna, även den visas med syntolkning.

Syntolkning Nu har uppdraget att göra syntolkningsmanus och röster till flera TV-serier som kommer sändas i SVT, UR samt SVT och UR Play:

Springfloden baserad på Rolf och Cilla Börjlinds hyllade roman med samma namn. I rollerna kommer man bland annat se Kjell Bergqvist, Julia Ragnarsson och Dag Malmberg.
Mästarnas Mästares åttonde säsong med bland andra Caroline Ek, Peter Forsberg, Hanna Marklund, Kennet Andersson samt det gifta paret Heidi Andersson och Björn Ferry.
Det mest förbjudna en dramaserie efter Kerstin Thornvalls självbiografi med bland andra Cilla Thorell som Kerstin och Anna Bjelkerud som hennes mor.
Livet i Mattelandet är en serie från UR riktad till 6 till 7 åringar med syntolkad premiär den 20 mars i Barnkanalen. I några roller syns Johan Ulvesson och Fransesca Quartey.
Ordet är mitt är en UR serie om att ta makten över sitt liv med utbildning och kunna påverka och förändra ens liv. Åtta delar med syntolkad start den 16 mars i SVT 24.
Läsmysteriet är även det en UR serie som vänder sig till mellanstadiet. Det kommer bli en spännande mysrysare med syntolkad start i slutet av april i Barnkanalen.
Häften av serierna spelas in hos SVT medan de övriga spelas in och redigeras hos Syntolkning Nu. Dessutom har man i Göteborg, utöver flera långfilmer som James Bond, En man som heter Ove samt Tsatsiki, farsan och olivkriget, även spelat in bland annat Pop och Politik, Morgans Mission, Sverigeresan, Mattemysteriet samt senast Brev till allmänheten. Syntolkning Nu har i olika sammanhang även levererat live-syntolkningar åt SVT.

Utöver kommande inspelningar arrangerar Syntolkning Nu även live-syntolkningar som till exempel Jersey Boys, Sällskapsresan, Phantomen på Operan, Billy Elliot, This is it(After dark), sommarteater bland annat i Karlstad, Kalmar, Falkenberg, Göteborg och Helsingborg samt dansföreställningar i Stockholm.

Samtliga syntolkningar, live som inspelade, presenteras på hemsidan, alltomsyntolkning.nu

Kontakt:Peter Lilliecrona, ordförande i Syntolkning Nu i Sverige, 0730 345 112, peter@syntolkning.nu

Om Syntolkning Nu: Föreningen bildades 2010 i Göteborg och verkar över hela landet med att synliggöra olika former av evenemang, såsom teater, bio, arena produktioner och utomhus evenemang. Förutom live syntolkning i arenor och för TV-sändning gör man även ljudspår för syntolkning och uppläst textremsa i samtliga medier. 
I Sverige finns över 120 000 personer med synnedsättning. Föreningen arbetar idag helt utan stöd från samhället för att fler synskadade och andra med behov skall kunna ges möjlighet till att besöka evenemang och få vara med om en syntolkning. Syntolkning Nu samarbetar bland annat med SRF, US och FSBU.

Sommarresa
I år kommer vår resa att gå mot Karlstad och Sandgrund där vi besöker Lars Lerins tavelutställning. Därefter fortsätter vi till den vackra Rottneros park. Vi kommer att åka under vecka 23 eller 24 (datum ej fastställts ännu). Mer information kommer i nästa nummer av SYNvinkeln.

Info från Bergslagen
Medlemsmöte
Torsdagen 14 april klockan14 00 träffas vi i ABF-lokalen Smedgatan 9 i Lindesberg. Rolf Eriksson från Frövi kommer och berättar om sina resor och sin tid i Kanada. Anmäl senast 10 april till Ture 0 5 8 1 312 23

Välkomna hälsar Styrelsen.

Årsmötet
Årsmötets hölls i Folkets hus i Frövi söndag 21 februari. Tyvärr var det inte många medlemmar som tog chansen att vara där och föra fram sina åsikter. Föreningen har gått back med ca 24000 kronor under 2015 så det blev lång diskussion om hur man ska försöka vända den trenden. I styrelsen kom det in en ny ersättare i form av Monika Svensson. Vi tackar Elna Karlsson för hennes jobb. I Lindesberg bytte man studieombud och ombud till ABF till Karen Christiansen. Vi önskar henne lycka till med sitt uppdrag.

Info från Karlskoga
Årsmötet
Årsmötet för föreningen hölls på Nickkällan lördag 20 februari. Många av medlemmarna hade letat sig dit för de sedvanliga årsmötesförhandlingarna och kaffe med semla efteråt. Ett lotteri var ju också med på dagordningen förstås. Nytt i styrelsen är att Andreas Stridh och Bettan Jansson blir ordinarie ledamöter samt Inga Sandström ersättare. Till KTR i Karlskoga valdes Nils Gunnar Nilsson med Andreas som ersättare. I övrigt kommer föreningen fortsätta sitt formidabla arbete även under 2016.

Medlemsmöte
BINGO

Fredagen den 8 april klockan 14 30 på Nickkällan

Brickor 10 kronor styck gånger 3 spel. Kaffe 30 kr.

Anmälan senast 5 april till Inga 0 5 8 6 579 27 eller Inger 073-035 08 59

VÅRFEST

Fredag 29 april klockan 17 00 på Nickkällan.

Underhållning, mat och dryck. Pris 100 kronor för medlemmar, 150 kronor för icke medlemmar.

Anmälan senast 25 april till Inga 0 5 8 6 579 27 eller Inger 073 035 08 59.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Hälsar styrelsen

Bowling
Yngre gruppen samlades en vårkväll i Degerfors Bowlinghall och spelade bowling. Det var 8 deltagare som fightades om vem som var bäst. Vi spelade 2 serier och Mikael Andersson gick segrande ur striden. Han vann ett förnämligt förstapris som var en chokladkaka. Vill bara säga till Mikael att det inte är ett vandringspris!

Efteråt avnjöt vi en god baguette och kaffe eller dricka. Det var en jättetrevlig kväll och vi blev bra bemötta och fick den hjälp vi behövde.

Alla var eniga om att detta måste vi göra om. Tyvärr kunde inte alla vara med på grund av sjukdom och annat så dem får vi utmana nästa gång.

Vid pennan Kristina

Info från Sydnärke.
Hallsberg
Hej alla SRF:are i Hallsberg

Det är en tid sedan vi sågs, så jag tycker det är dags att ses igen.

Onsdag 23 mars klockan 13 00 till 16 00 är musikrummet på Åsen bokat för oss. Vi kan ju börja med att äta lunch tillsammans för de som vill (var och en betalar för sig). Vit ar med oss kaffe och pratar om vad som eventuellt kan hända i vår.

Onsdag 20 april klockan 13 00 till 16 00 är återigen musikrummet bokat för oss. Yvonne har lovat att spela bingo med oss. Vi fikar, spelar och pratar.

Ingen anmälan behövs det är bara trevligt om ni kommer. Hälsningar Ulla-Brith

Ps. Tisdagen 3 maj klockan 10 00 till 14 00 är det vårmarknad på Åsen.

Kumla
Hej alla glada SRF-are.

Här kommer en vår hälsning från Sydnärke. För det är väl vår nu när skatorna bygger eller reparerar sina gamla bon och talgoxarna har fått fart på sitt tittitu-titituande. Och snödropparna sticker upp sitt lilla vita huvud. Ja det var en finan ti; som gamla Fröding diktade om. Han hade så rätt.

Föreningensarbetet har ju också kommit igång, även om det inte är så stort. I Kumla hade vi en samling den 7 mars, vi hade lite frågasport och pratade lite om årsmötet den 2 april.

Det stod det om i förra synvinkeln så det vet väl alla om och kommer man garanti Kumlagruppen har ett möte 4 april på Kvarngården. Då får vi ta försenade påskägg.

Vårvarma hälsningar från Åke

Info från Örebro
När ni läser detta har Örebro just haft eller ska ha årsmöte. Vad som händer efter det får ni läsa i nästa nummer av SYNvinkeln.

Öppet hus
Under hösten tänkte vi försöka starta öppet hus en gång i månaden med lite underhållning eller informationsträffar med information om sådant som är bra för oss synskadade att veta. Men, vi behöver er hjälp. Är DU intresserad av att hjälpa till under en onsdag eftermiddag i månaden med exempelvis koka och servera kaffe, ordna fikabröd och plocka fram och tillbaks så hör av dej till kansliet. Vi kommer självklart att fortsätta med våra bingoträffar, men det här är ytterligare en träff för att alla medlemmar. Har ni också idéer om vad vi ska göra så hör av er till kansliet med dem också.

NYA-gruppen
Länsaktivitet: Bodaborg Karlskoga 30 mars klockan 18:00-21:00

Onsdag den 30 mars är det lekkväll på Bodaborg i Karlskoga.
Där kommer vi att dela in oss i mindre grupper 3 till 4 personer i varje grupp.
Utmaningarna kan bli allt från att hänga i lianer till att krypa på golv eller att lösa quiz av olika slag.
Svårighetsgraderna är tre olika.

Den lättaste svårighetsgraden är att lösa uppgifter stående tex musik quiz eller olika frågor för att komma till nästa rum.

Medel svårighetsgraden kan vara att krypa lite på golvet eller att hoppa över ett mindre hinder.

Svåraste svårighetsgraden är tex att klättra på väggar eller i taket. Lianer kan förekomma eller varför inte krypa genom en tunnel upp till nästa rum på övervåningen.

Vi samlas onsdag 30 mars vid Bodaborg i Karlskoga klockan 18:00 och håller på till 21:00 (Gösta Berlings väg 51 Karlskoga).
Fika görs vi efter ca 1.5tim i deras kafeteria som dom har.

Man BÖR helst ha med sig en ledsagare om man inte kan orientera sig ordentligt.
Det finns ingen hiss i dessa aktiviteter att tillgå. Övriga frågor ring Dan 076 7676171
Anmälan görs till kansliet eller anmalnyagruppen@srforebro.se senast torsdagen innan.

Aktivitet: Länsaktivitet Bodaborg Karlskoga
Datum / Tid: Onsdag 30 mars klockan 18:00-21:00
Kostnad 180 kronor eventuell subventionering från länsförbundet.

Choklad äventyr
Onsdag den 13 april har Nya-gruppen tänkt ha ett choklad äventyr på Föreningarnas hus. Vi har tänkt prova på olika choklad sorter och även få veta lite fakta om choklad. En smakfull kväll för choklad älskare. Mer information om denna aktivitet kommer att skickas ut till de som finns på Nya-gruppens mail lista. Finns du inte på den men vill ha information om alla aktiviteter direkt i din e-post så kontakta kansliet.

Folkrace
Lördag den 12 mars var en stor dag för oss synskadade i Närke med omnejd! Vi fick äntligen köra bil! Tja, så var det nog inte riktigt.

Vi fick prova på att köra Folkracebil under kontrollerade former, alla fick åka med en co-driver i bilen. Co-drivern hade koll på oss hela tiden ifall det skulle hända något.

I mitt fall hade jag och Co-drivern ett mycket bra samarbete när vi körde ut på banan som var ca1km lång.

Så här kunde konversation i bilen låta..

D=Dan, C=Coodriver

C: Då kör vi

D: Jag ser lite och säger till när jag behöver din hjälp
D: Här framme skall vi svänga vänster som förra gången.
C: Nej kör rakt fram och sedan höger och upp för backen och in i vänster snökurva som är doserad. Vi kör motsols denna gång.
D: OK jag ser.
C: Mer höger.
D: Jag ser.
C: Vänster och in i snökurvan som är doserad.
D: Jag ser.

(SPLASH en stor grop med vatten sköljer över framrutan)

D: Vart tog vägen vägen?

(Fullt med smutsvatten på framrutan)

C: Svänger höger 45grader.
D: Vart då jag ser inget, du får ta över ratten.

(Coodrivern tar över ratten och styr bilen till rätta genom kurvan. Jag känner hur bromsen försvinner under min fot och bilen bromsar in lite.)

D: Nu ser jag igen, jag tar över.
C: OK, stor vänsterkurva tryck på gasen och driv bilen med gasen genom kurvan.

(Man hör hur det sprutar grus från hjulen och in under hjulhusen.)

Så kunde det låta i bilen.

Vi var 7styckan Folkracesugna förare som hade roligt under tre timmar.

I halvtid bjöds det på hamburgare med dricka och kaffe.

Jens, som var en av arrangörerna till eventet, berättade hur intresset hade uppkommit och att klubben har ca 70 medlemmar.

För att få vara med i klubben måste man ha ett funktionshinder av något slag, och då kan man bli medlem. En SRF förare blev så sugen på att köra mer så han funderade på att bli medlem i klubben.

SRF-förarna började droppa av allteftersom. En av SRF-medlemmarna hade åkt sina två varv och kom in i depån, öppnade dörren och skrek "är det några mer som skall åka eller får jag åka ett varv till?"

Alla var nöjda, så SRF-föraren smällde igen bildörren och drog gasen i botten så det sprutade grus om bilen.

Det blev en lyckad dag och alla SRF:are ville att det skulle ordnas Folkrace en gång till under detta år och så kommer det att bli. Någon gång i augusti/september ordnar vi ett nytt tillfälle (en lördag klockan 10 till 13) att prova på att köra Folkrace. Vilken lördag det blir är inte bestämt ännu. Vid pennan Dan Wakman

Trädklättring
En dag jag hittade i en låda en lapp som luktade barr och kåda.

Den minde mig om forna dagar.

Minde om forna dagars vandring i skogar och hagar.

För mig är träd är största vikt.

Man klättra till toppen.

Man ser långt och brett.

Man ser sånt man aldrig sett.

Att klättra kan vara farligt.

Man får ta det varligt.

Det är långt från toppen till roten.

Bäst är att vara lätt på foten.

Jag klättrar på landet jag har klättrat i stan.

Jag klättrat i tall och i gran.

Jag mins hur roligt det var.

En härlig känsla som lever kvar ännu på gamla dar.

Av Åke Minsberg

Boktryckare från Askersund skapade ett eget blindskriftsystem
Askersund fick år 1857 en ny invånare som skulle låta tala om sig,

Carl Isaac Fahlgren konstförvant (en dåtida benämning på boktryckare).

Han startade tillsammans med en kompanjon ett boktryckeri

i staden. Han hade några år tidigare 1853 publicerat den typografi-ska läroboken "Handbok i boktryckarkonsten för unga sättare". Den läroboken kom att få stor betydelse för den svenska utbildningen i boktryckning. Med denna bok kom Fahlgren att skapa sig ett namn inom svensk typografi. Men han gjorde sig även ett namn som tidningsutgivare i september startade han Askersunds Tidning. Vilket uppskattades av statsborna att få en egen publikation parallellt med boktryckningen och tidningsutgivningen arbetar Fahlgren fram ett blindskriftsystem. Hans intresse för de blindas situation speglas vid några tillfällen i Askersunds Tidning. Bland annat genom en följetong med titeln "Den blinde i Clermont" av författarinnan Eugenie Foa. En fransk författare född i

Bordeaux i slutet av 1700-talet. En historia om en blind som av sin son ledsagas till mötet med en filantropisk läkare i Paris. Denna läkare botar hans ögonsjukdom och ansvarar därtill för sonens utbildning till kirurg.

Runor som blindskrift
Kort beskrivet utgick Fahlgrens blindskriftsystem av upphöjda

runtecken. Det är inte känt varför han valde runor som tecken, men en teori är att han kände till liknande system från utlandet. Dessutom fanns det bland allmogen i vårt land kvar en betydande kunskap om runor lång in på 1800-talet .

Hans system utgick från två grundfigurer som i olika lägen kan

bilda 28 bokstäver, 8 skiljetecken och 10 siffror. Typerna framställdes av kluven mässingstråd utstansande på en tunn metallskiva. Tanken var att en blind skulle kunna skilja typerna frånvarandra, Typerna kunde kännas direkt av fingerblomman utan förflyttning, vilket var en klar favör som han delade med den Brailleska punktskriften.

Fahlgren kämpar nu för att få sitt system känt och spritt. Han skriver till Kungliga Patriotiska Sällskapet för att förankra uppfinningen och få draghjälp med lanseringen.1862 deltar han i världsutställningen i London och får ett hedersomnämnande. Men trots detta lyckas Fahlgrens blindskriftsystem aldrig riktigt slå igenom. Troligen hade inte heller Fahlgren någon blind person i sin närhet som han kunde testa sin uppfinning på. Då hade han kunnat bedriva egna försök utan större kostnader.

Dessutom hade det kommit ut andra blindskriftsystem. På 1850-

talet hade Moonalfabetet introducerats på Manillaskolan. Från

1866 kompletterat med Brailleska punktskriftproduktioner. Starka

Krafter verkade för Moonskriften, Fahlgrens system blev utkonkurrerat.

Namnet Carl lsaac Fahlgren kommer dock för alltid att vara inskrivet i den svenska blindhistoriken. Hans ambitiösa arbete kan dock aldrig att få någon praktisk betydelse för landets blinda. Man kan ändå imponeras av hans mer än tjugoåriga kamp för att vinna erkännande åt sitt system.

Det blev Louise Brailles upphöjda punktskrift som kom att bil den

Dominerande blindskriften. Att bli "besegrad" av denna delade

Fahlgren med andra blindskriftkonstruktöreritiden i tiden så Fahlgrens

slutpunkt blev "Läsning för blinda 1' 'som utkom 1866.

Han fortsatte med att ge ut Askersunds Tidning fram till sin död

1878. Carl Isaac Fahlgren blev 63 år'

Källa

Runor som blindskrift

en essä om Konstförvanten

Carl Isaac Fahlgren

av Sten Gustavsson

kort beskrivning, av lassning för blinda 1
Den beskrivs som en mycket vacker bok i konstfull inbindning.

Den konstfullt utsmyckade pärmen har titeln angiven med nedsänkta

latinska bokstäver, därmed tydbara för en blind läsare"

Den har en mycket god taktil läsbarhet i de upphöjda runinspirerade tecknen. Vid ett försök med en nutida avancerad

Punktskriftläsare konstateras att typerna är relativt lätta att särskilja med fingertoppen. Boken inleds med en tablå

över Fahlgrens blindskriftsystem. Därpå en vers författad av

Fahlgren.

"Jag tror uppå en gud, som nådigt på oss tänker

som allestädes till oss sitt faders öga sänker;

en gud, som varit har som är, som blifva skall

När tiden runnit ut och dödens makt är all. "

Allt talar för att Fahlgren var varmt troende. Hans arbete präglas till fullo av och bärs av den kristna kärlekstanken i omsorgen

Om de blinda.

Av Leif Sundström

Slutord
Då har ni läst hela numret av SYNvinkelns mars nummer. Om ni vill fortsätta ha tidningen en gång i månaden men inte har prenumererat förut så hör av er till Leif på kansliet så skriver han in er i prenumerationsregistret. Ni kan få tidningen på svart, cd-skiva eller på e-post. Nu önskar jag er alla en Glad Påsk och glöm inte ställa om klockan.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefon 019 673 21 05 eller 072 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: Leif Stockhult, telefon 019 673 06, e-post: srf.orebro.lan@telia.com. Adress: Mellringevägen 120 B, 703 53 Örebro.

Bilaga 1 Mars
THOMSSONS NYHETSBREV NR 3 2016 17 februari
Innehåll
Tysta fordon och varningsljud

Funktionshinderdelegationen

Nytt om informationskampanjen

Årets branschföreningsträff

Konsumentverkets funktionshinderråd

Organisationsrådet närmar sig

Byte av telefonsystem

Tysta fordon och varningsljud
I Sveriges radio, P1 Morgon, den 15 februari handlade det om elbilar. SRF:s ombudsman Thomas Tillberg intervjuades, och han fick möjlighet att förklara betydelsen för synskadade av att kunna lokalisera trafiken med hjälp av hörseln.

Det berättades också om arbetet med att ta fram varningsljud för elbilar. Här gavs ett par ljudexempel, men det betonades att forskning pågår för att hitta lämpliga ljud. Antalet elbilar ökar snabbt, och de kommer att bli ett allt större problem i gatumiljön om inte hörbarheten säkerställs.

Funktionshinderdelegationen
Regeringens funktionshinderdelegation hade årets första sammankomst den 12 februari. I samband med mötet överlämnade Lika Unika en skrivelse med inspel om den framtida funktionshinderpolitiken till statssekreterare Madeleine Harby Samuelsson, som i Åsa Regnérs frånvaro ledde mötet.

Två ministrar medverkade: Ylva Johansson och Helene Hellmark Knutsson.

Mötet inleddes med en kort och oannonserad information från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon berättade att regeringen gått ut till 180 myndigheter och satt press på dem att anordna praktikplatser för personer med funktionsnedsättning. Hon berättade också att i princip alla kommuner kartlagt ungdomar i åldern 16 till 25 år som vare sig arbetar eller studerar. Detta för att kunna göra riktade insatser till denna grupp.

Sedan var det dags för mötets huvudpunkt, där Helene Hellmark Knutsson deltog. Hon är minister för forskningsfrågor och högre utbildning. Hon höll ett kort anförande, och därefter gjorde Lars Lindberg en genomgång av hur det ser ut på området svensk funktionshinderforskning. De inspel som gjordes handlade om att det behövs mera forskning på funktionshinderområdet med utgångspunkt från mänskliga rättigheter och konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Även mera tvärvetenskaplig forskning efterlystes.

När det gäller högre utbildning så framhöll jag behovet av att funktionshindersamordnarna vid universitet och högskolor har goda kunskaper om många olika funktionsnedsättningar. Jag lyfte också problemet med otillgängliga digitala lärplattformar. Vidare finns behov av goda kunskaper om funktionshinder bland många yrkesgrupper, exempelvis arkitekter. Det räcker inte att var expert på rörelsehinder, man måste också ha kunskaper om orienteringshandikapp och kunna hitta lösningar som fungerar för alla.

Nästa diskussion rörde regeringens kommande funktionshinderpolitik. Här menade vi från rörelsen att FN-konventionen och övervakningskommitténs rekommendationer bör utgöra grunden i politiken. Det behövs stimulansmedel och sanktionsmöjligheter för att politiken ska gå från ord till handling.

Slutligen blev det en diskussion om personlig assistans med anledning av att regeringen i sitt regleringsbrev till Försäkringskassan särskilt pekat på att kostnader för personlig assistans inte får öka. Här blev stämningen hetsk. Funktionshinderrörelsen menade att skrivningen särskilt pekade ut en redan utsatt grupp, och att direktivet strider mot rättighetslagen som föreskriver individuell behovsprövning. Den 21 mars blir det ett extra möte i funktionshinderdelegationen med anledning av den kommande LSS-utredningen (LSS = lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Nytt om informationskampanjen
Arbetet med förberedelserna av 2016 års stora informationskampanj fortsätter. Just nu ligger fokus på att mejsla ut ett fåtal tydliga budskap som vi sedan ska bygga informationsmaterial runt. Den vita käppen och dess funktion i olika gatumiljösammanhang står i fokus.

Oroande är att ganska få än så länge är anmälda till utbildningen av synskadeinformatörer som äger rum i två steg den 31 mars till 3 april och 13 till 15 maj. De distrikt som hittills inte anmält deltagare uppmanas att göra detta. Den här utbildningen är den största satsning som riksförbundet gjort på synskadeinformatörsområdet på 20 år, och det är viktigt att ta chansen att sända deltagare – det är en långsiktig investering!

Årets branschföreningsträff
På tisdagseftermiddagen den 16 februari genomfördes en träff för företrädare för branschföreningarna på kansliet i Enskede. Sex av våra tolv branschföreningar var representerade.

SRF:s kommunikationschef Boris Samuelsson beskrev det pågående arbetet med att ta fram en ny hemsida för SRF, där synskadade utan svårigheter ska kunna ta del av informationen men också själva lägga in material på hemsidan. Förhoppningsvis kan den nya hemsidan sättas i drift inom ett halvår.

Boris berättade också om utskicket av inbetalningskort för medlemsavgifter, och framhöll att varje förening kan få ett eget informationsbrev vid aviseringen av medlemsavgiften. Är man intresserad av detta bör man redan tidigt i höst kontakta registret så att det hela kan förberedas i god tid. Han berättade också om de problem som finns med medlemsregistret, och att det pågår ett intensivt arbete tillsammans med registerleverantören för att göra systemet bättre.

SRF:s kanslichef Eva Björk gav en bild av hur riksförbundets kansli är organiserat. Gunilla Thomsson presenterade de interna ekonomiska stöd som riktar sig till branschföreningarna: Administrativt stöd, stöd till organisationsutveckling och projektstöd.

Konsumentverkets funktionshinderråd
Den 3 februari deltog undertecknad (Håkan Thomsson) som SRF-representant vid Konsumentverkets funktionshinderråd. Här diskuterades två frågor av särskilt intresse för synskadade.

Konsumentverket ska svara på remissen om förändringar av handikappersättningen, och där ville man ha synpunkter från funktionshinderrörelsen. Vi uttryckte vår tveksamhet till att en förstärkt behovsprövning och fler nivåer i merkostnadsersättningen skulle ge en ökad rättvisa, eftersom merkostnadsberäkningarna är i princip omöjliga att göra på ett exakt sätt. Merkostnader kan ju variera väldigt mycket beroende på ens tillfälliga levsituation, och variera från månad till månad. En strikt behovsprövning kan dessutom bli mycket integritetskränkande. Vi uttryckte också skepsis kring att Konsumentverket ska lyckas ta fram något slags normalkostnad, vilket utredningen föreslagit.

En annan fråga som jag lyfte var hur man som konsument ska kunna välja en så miljöovänlig och trafiksäker bil som möjligt. Elfordon är ju miljövänliga, men hur många av dem har ett varningsljud (så kallad AVAS)? Detta är något som Konsumentverket borde titta på, just ur perspektivet att kunna välja både miljösmart och trafiksäkert. Generaldirektören Gunnar Larsson lovade åtminstone att fundera över denna idé.

Organisationsrådet närmar sig
Torsdagen den 3 mars hålls årets första organisationsråd i Gotlandssalen i Stockholm. Mötet kommer att direktsändas i webbradion.

På dagordningen står informationskampanjen 2016, information om neuropsykiatriska funktionshinder och synskada, motionsuppföljning samt frågor kring vårt medlemsregister och SRF:s hemsida. Ett fullspäckat och intressant program!

Byte av telefonsystem
Måndagen den 22 februari byter riksförbundet telefonsystem. Detta ska i bästa fall inte märkas för dem som ringer till oss. Men det brukar ju ofta kunna uppstå strul i samband med att telefonsystem byts. Om det blir svårt att nå oss den 22 februari är förmodligen övergången till nytt telefonsystem förklaringen.

Syftet är naturligtvis att få en bättre telefoni. Koderna för telefonkonferenser ska enligt uppgift fungera fram till den 29 februari. För frågor så kontakta Lennart Björk, lennart.bjork@srf.nu

eller tfn 08 39 92 95.

NYHETSBREV NR 4  15 mars 2016
Innehåll
Lastbilschaufför fick ljudbokens hederspris

Personalresurser till distrikten

SRF:are lär sig mer om EU

Socialtjänstlagen ses över

Innehållsrikt organisationsråd

Projektmedel att söka från Synskadades Stiftelse

Lastbilschaufför fick ljudbokens hederspris
Vid ljudboksgalan som ägde rum på traditionsrika Nalen i Stockholm den 7 mars delades Synskadades Stiftelses hederspris ut. Årets vinnare av hederspriset heter Björn Svantesson.

Björn Svantesson är chaufför vid ett stort åkeri i Skåne. Han har blivit intresserad av litteratur tack vare ljudboken, och vill gärna dela med sig av detta till sina arbetskamrater. Genom idogt ideellt arbete har han byggt upp ett arbetsplatsbibliotek med ljudböcker som nu har över 800 titlar.

Björns entusiasm för ljudboken går inte att ta miste på. Han är en utmärkt ambassadör för läsandet med öronen, och en värdig vinnare av Synskadades Stiftelses hederspris 2016.

Personalresurser till distrikten
I december 2015 beslöt förbundsstyrelsen att alla distrikt som så önskar ska kunna ha en egen ombudsman/verksamhetsutvecklare. Från och med den 1 mars har så blivit fallet i SRF Dalarna, SRF Gävleborg, SRF Norrbotten och SRF Älvsborg samt i samarbetsorganisationen SRF Väst för arbete i Västra Götalandsregionen. Det är i samtliga fall före detta regionala ombudsmän som fått dessa tjänster. Finansieringen sker till stor del genom behovsprövat ekonomiskt stöd från riksförbundet och fler distrikt är på gång att få egna ombudsmän/verksamhetsutvecklare. För närvarande finns platsannonser för sådana tjänster i SRF Halland, SRF Jönköpings län, SRF Kalmar län och SRF Kronoberg.

SRF:are lär sig mer om EU
Den 21 till 23 februari reste en 20 kvinnor stark delegation (inklusive ledsagare) från SRF till Bryssel för att lära sig mera om EU. Delegationen var inbjuden av den svenska EU-parlamentarikern Soraya Post som representerar Feministiskt Initiativ. Studieresan finansierades ungefär till hälften av EU.

Delegationen gjorde bland annat studiebesök på EU-parlamentet och deltog även i ett seminarium om förslaget till ny tillgänglighetslagstiftning i EU, där Ann Jönsson från SRF var en av talarna. Grundläggande EU-kunskap och ett möte med Soraya Post stod också på programmet.

SRF har dessutom blivit inbjudna av Socialdemokraterna i EU-parlamentet att göra en motsvarande resa i höst. Den kommer att äga rum den 13 till 15 november, och ha ett liknande upplägg. Dessa studieresor är en unik chans för ett stort antal SRF:are att lära sig mera om EU.

Socialtjänstlagen ses över
I slutet av förra året meddelade regeringen att LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) ska ses över. Och nu står det klart att även socialtjänstlagen (SoL) blir föremål för utredning.

För oss synskadade är exempelvis ledsagning en viktig insats som man kan få både genom LSS och SoL. Socialtjänstlagens möjlighet för kommunerna att ta ut avgifter är ett problem då man som synskadad erhåller service enligt SoL. Avgifterna varierar från kommun till kommun och gör förutsättningarna väldigt olika beroende på bostadsort.

Exakt vad översynen av SoL ska leda till vet vi inte, men SRF kommer på riksplanet att följa arbetet och bevaka synskadades intressen och behov.

Innehållsrikt organisationsråd
Torsdagen den 3 mars hölls årets första organisationsråd i SRF Stockholms stads lokal Gotlandssalen. Mötet direktsändes i webbradion. Ett 70-tal personer deltog, däribland ett antal ombudsmän som var på fortbildning.

Kampanjledaren Jeanet Kjöller berättade om planerna för den stora informationskampanj riktad till allmänheten som SRF ska genomföra från mitten av augusti och fram till finalen på den vita käppens dag, lördagen den 15 oktober. Även Caroline Gollungberg och Jimmy Pettersson medverkade under detta pass.

Hans Östman och Bengt Troberg presenterade den folder om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och synskada som SRF nyligen tagit fram. Foldern kan beställas på kontorsservice@srf.nu

En rapport med åtgärder vidtagna med anledning av de motioner som bifölls vid kongressen 2014 lämnades. Vidare berättade Caroline Gollungberg om arbetet med den nya hemsida som SRF förhoppningsvis kan lansera om några månader. Boris Samuelsson informerade om de förbättringar som pågår vad gäller SRF:s medlemsregister Surfa. Khodadad Bahrami från Synskadade Kurder tog upp betydelsen av mångfald i SRF och att det är viktigt att valberedningarna har med det perspektivet i sitt arbete.

Bengt Troberg gjorde reklam för möjligheten för distrikt och föreningar att söka bidrag från riksförbundet för punktskriftsaktiviteter. Vill man veta mera om det kan man kontakta honom på tfn 08 39 91 24 eller bengt.troberg@srf.nu

Projektmedel att söka från Synskadades Stiftelse
Sedan tidigare finns ett stöd att söka från Synskadades Stiftelse för synskadeföreningar som vill ordna aktiviteter på Almåsa. Men i vissa fall är det svårt för lokala eller regionala föreningar att förlägga sina aktiviteter dit. Därför har Synskadades Stiftelse nu inrättat ett projektstöd som lokala och regionala synskadeföreningar kan söka för sina aktiviteter.

Det finns cirka 500000 kr att fördela för år 2016. Ansökan görs på särskild blankett som kan rekvireras från Anna Petrén Lantz på Iris Förvaltning AB, tfn 08 39 93 14 eller anna.petren.lantz@irisforvaltning.se

Bilaga 2 mars
syntolkningsevenemang 2016
Länsteatern den 27 april 2016
BOXAREN

en musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg

Johann Trollmann var Tysklands bäste boxare. Han vann match efter match med sin snabbfotade, dansanta stil och publiken älskade honom. Men han var av romsk härkomst och nationalsocialisterna som under trettiotalet kom till makten krävde att endast arier skulle vara segrare – inte "Zigenaren". När han trotsade regimen och vägrade förlora

straffades han och ställdes inför ett val: arbetsläger eller sterilisering.

Syntolkas den 27 april 2016

Syntolks av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning

Teater Nolby söndag den 24 juli 2016
Lika för lika

av William Shakespeare, översättning Göran O Eriksson,

bearbetning Teater Nolby

I år är det 400 år sedan den ständigt aktuella William Shakespeare gick bort. I Lika för lika tar Shakespeare upp det tragikomiska i människors dubbelmoral och maktmissbruk, svek och hämndbegär som förhoppningsvis utmynnar i lärdom om oss själva och världen.

Pjäsen framfördes första gången 1604 och är aktuell i vår tid med orättvisor och mänskliga tillkortakommanden. Teater Nolby bjuder återigen upp till en färgstark föreställning med en ensemble i fantastiska kostymer och en spännande dekor.

Som tidigare år erbjuds smakrikt matig picknick-korg eller tvårätters meny.

Föreställning syntolkas söndag den 24 juli och lördag den 30 juli,

båda föreställningarna startar klockan 17 00

Biljettpris 195 kronor

I samband med bokningen kan man lägga till picknickkorg för 95 kronor per person. Möjligheten att få en tvårätters meny finns också för 130 kronor som serveras innan föreställningen. Ett fantastiskt erbjudande för en totalupplevelse med vacker natur, god mat och härlig, sprudlande teater.

Föreställningen utspelas i Imnen Nolby 611 utanför Karlskoga

Syntolkas söndag den 24 juli och lördag den 30 juli klockan 17 00

Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas, ej klart.

Teater Nolby lördag den 30 juli 2016
Lika för lika

av William Shakespeare, översättning Göran O Eriksson,

bearbetning Teater Nolby

Se information ovan.

Bilaga 3 Mars 2016
Pressmeddelande från Region Örebro
Ny forskning visar att tarmvred kan minskas efter
överviktsoperation
En ny unik studie visar att risken för tarmvred efter överviktsoperationer kan minskas. Tarmvred efter gastric bypass har varit överviktsoperationernas största nackdel. Resultaten av studien har publicerats i den mycket högt rankade medicinska tidskriften The Lancet. I studien som genomförts av det nationella kvalitetsregistret för obesitaskirurgi, SOReg (Scandinavian Obesity Surgery Registry), omfattar 2507 patienter som opererats vid tolv kliniker i Sverige som har följts i tre år. Studien har letts från Kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

I studien har patienterna slumpmässigt behandlats antingen med att man förslutit de två öppningar i tarmens upphängning som uppstår då man konstruerar en gastric bypass eller att dessa, på konventionellt sätt, lämnas utan förslutning. Gruppen som behandlades på det nya sättet med förslutningar av dessa öppningar fick en markant minskad frekvens av tarmvred jämfört med gruppen som opererades på konventionellt sätt.

Studien är viktig av två skäl. För det första för de medicinska resultaten, de visar att man ska försluta de öppningar i tarmens upphängning som uppstår då man gör en gastric bypass. Det är i dessa öppningar som tarmen kan klämmas fast och ett tarmvred uppstå. Detta har tidigare varit obevisat och omstritt. För det andra är studien viktig metodologiskt.

– Vi har, vad vi vet först i världen, visat att man på ganska kort tid kan genomföra en stor kirurgisk studie med tusentals patienter, få mycket säkra svar på sina frågor och detta till en mycket ringa extra resursinsats. Skälet är att studien genomförts som en så kallad registerbaserad randomiserad kontrollerad studie. Det vill säga hela studien har administrerats av ett nationellt kvalitetsregister där patienter som ingår i studien inte har inneburit några extra arbetsinsatser eller kostnader jämfört med alla andra patienter som opererats för fetma, berättar docent Ingmar Näslund, överläkare, kirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Örebro som varit huvudansvarig för studien.

– I hela världen opereras hundratusentals patienter årligen, varav över hälften med gastric bypass.

Det betyder att en mycket stor grupp patienter kommer att få glädje av denna nya kunskap, säger Erik Stenberg som är doktorand vid Örebro Universitet och läkare vid kirurgiska klinikerna i Örebro och Lindesberg och som senare i år ska doktorera bland annat med denna studie i sin avhandling.

Läs sammanfattning av artikel: Closure of mesenteric defects in laparoscopic gastric bypass: a

multicentre, randomised, parallel, open-label trial

Sjukvård, folkhälsa och idrott när Gabriel
Wikström besökte Region Örebro län
I dag träffade folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) representanter för Region Örebro län. På agendan stod kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården samt allas rätt till idrott på lika villkor.

I september 2015 besökte Gabriel Wikström Region Örebro län för en dialog om hälso- och sjukvården. I dag var han tillbaka i Örebro för en uppföljande sjukvårdsdialog.

– Vi är glada över att vi fick träffa Gabriel Wikström igen, och att vi därmed fick en chans att följa upp mötet från i höstas. Vi i Region Örebro län måste samverka med den nationella nivån för att på bästa sätt lösa de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Vid dagens sjukvårdsdialog lyftes frågor om e-hälsa och om kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården.

– Det är två väldigt viktiga frågor. När det gäller kompetensförsörjningen är det en av de största utmaningar vi har för att kunna förbättra vården, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Idrott och integration Gabriel Wikström träffade också, tillsammans med representanter för regionledningen, Örebro läns idrottsförbund, ÖLIF, och SISU Idrottsutbildarna. Det mötet handlade till stor del om hur Region Örebro län och ÖLIF i samverkan med lokala idrottsklubbar arbetar med folkhälsa, med Riksidrottsförbundets strategi – allas rätt till idrott på lika villkor och med integration.

Nytt fordon stärker beredskapen för större olyckor
Nu stärker Region Örebro län beredskapen för större olyckor och katastrofer genom att placera en mindre lastbil fylld med sjukvårdsmaterial hos ambulansen i Örebro. Därifrån kan den snabbt nå ut till länets alla delar. Det är lyckligtvis inte ofta som större olyckor med många skadade inträffar i Örebro län. Men risken går inte att bortse från, och Region Örebro län vill vara redo om något händer. Av den anledningen har organisationen nu tagit det så kallade katastroffordonet i drift.

– Det känns glädjande att vi nu förstärker vår beredskap inför en eventuell katastrofsituation. Med hjälp av det här fordonet kan vi snabbt få ut mer personal och upprätta en uppsamlingsplats för

omhändertagande av skadade personer oavsett var i länet en olycka inträffar, Jenny Steen (S), regionråd inom Region Örebro län

I fordonets lastutrymme finns bland annat ett uppblåsbart tält som ger plats för omvårdnad av åtta allvarligt skadade patienter. Tältet är lättmonterat, och det kan vara uppsatt inom tio minuter. I fordonet finns också förbandsmaterial, aggregat för att alstra el och värme, filtar, bårar samt saneringsutrustning. Utöver katastroffordonet finns sedan tidigare utrustning för att hantera större olyckor placerade i länet. Denna utrustning körs ut av räddningstjänsten när den behövs.

Prisad forskning på USÖ visar hur nedsatt hjärtfunktion och läkemedel påverkar magen för hjärtopererade
Jennys forskning visar att nedsatt hjärtfunktion vid till exempel hjärtkirurgi kan leda till nedsatt funktion i magtarmkanalen vilket i sin tur kan påverka inre organ negativt och skapa en inflammation. I forskningen undersöker Jenny också hur blodtryckshöjande och hjärtstärkande intensivvårdsläkemedel påverkar magtarmkanalens funktion då hjärtfunktionen är sänkt. Forskningen kan ge möjlighet att undvika, tidigare påvisa och behandla komplikationer som kan uppstå hos hjärtkirurgiska patienter efter hjärtoperationen. Jenny bedömer att den nya kunskapen kommer att komma hjärtkirurgiska patienter väl till gagn.

- Min förhoppning är att vi i framtiden kan upptäcka i ett tidigare stadium om det finns en risk för patienten att utveckla problem med magen. Då kan vi anpassa behandlingen efter det, säger Jenny.

Svensk förening för Anestesi och Intensivvård (SFAI) delar varje år ut pris till framgångsrika forskningsprojekt vid SFAIs forskningsforum. Utmärkelsen är ett ärofyllt pris i konkurrens med landets alla anestesikliniker och universitetssjukhus. I år fick Jenny Seilitz äran att ta emot förstapriset för sin forskning.

- Kul att Universitetssjukhuset i Örebro kommit så långt i forskningen och kan hävda sig i den tuffa, nationella konkurrensen i forskningsvärden. Forskningen är ekonomiskt stödd av Forskningskommittén och Nyckelfonden vid Region Örebro län och utan dem hade detta inte varit

möjligt, enligt Jenny.

- Jenny har gjort ett strålande jobb som har levererat en "toppforskning", tillägger Matthias Sandin, verksamhetschef vid kärl- Thoraxkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Ny webbplats ska lyfta vandringsturismen
Till helgen genomförs årets största händelse för friluftssverige – Vildmarksmässan i Stockholm. Lagom till Vildmarksmässan lanserar Region Örebro län nya bergslagsleden.se.

På den nya uppdaterade vandringswebben har många förbättringar gjorts och förhoppningen är att den ska hjälpa till att lyfta intresset för naturen och vandringen i Örebroregionen.

Utvecklingen av bergslagsleden.se har skett som ett led i Region Örebro läns arbete med att öka turismen till länet.

- Natur och friluftsturism – eller Outdoorturism – är ett strategiskt prioriterat område som vi har valt att jobba med inom turismen. Naturen är en av vår regions starkaste konkurrensfördelar, både när vi ska

locka inhemska som internationella turister, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Region Örebro läns nämnd för regional tillväxt.

Bergslagsleden ett starkt och etablerat varumärke Tidigare i år släppte Region Örebro län en rapport som bekräftade att Bergslagsleden är en populär och etablerad vandringsled som dessutom har potential att växa ännu mer som turistisk attraktion.

- Bergslagsleden har funnits i drygt 30 år och är en väl etablerad vandringsled. Idag är den en av Sveriges längsta låglandsleder som dessutom kan erbjuda fjällkänsla tack vare de höjdskillnader som finns på flera av etapperna. Och eftersom det är en låglandsled är vandringssäsongen betydligt längre än den som fjällvandringen kan erbjuda, man börja tidigare på våren och sluta senare på hösten, säger Kjell-Ove Nordström, utvecklingsledare för natur och friluftsliv på Region Örebro län.

Bredare målgrupp och nya funktioner med ny webb

På den nya uppdaterade webbplatsen har servicen framförallt ökat till dem som är nyfikna på vandring och naturupplevelser men som ännu inte har upptäckt Bergslagsledens charm. Eller till dem som vill vandra men som också vill hitta på andra aktiviteter.

Några av de större nyheterna på webbplatsen är:

* Hitta och jämför boende

* Hitta sevärdheter och aktiviteter

* Tydligare hjälp med förberedelser inför vandringen

Utöver den uppdaterade servicen och den förbättrade visuella upplevelsen har mycket jobb gjorts med databaser och korslänkningar så att besökaren alltid ska ha nära till relevant information.

Kallelse
Till alla medlemmar i SRF Örebro län

Du kallas till SRF Örebro läns distrikts årsmöte.

Tid: Lördag 23 april 2016 klockan 13 00 till 17 00

Plats: ABF-lokal, Fredsgatan 18, Örebro

Från och med i år är alla medlemmar välkomna till mötet, både synskadade och stödjande. Du som stödjande medlem har förslags- och yttranderätt, men inte rösträtt. Det betyder att du kan göra din stämma hörd genom att skicka in förslag (sk motion) till årsmötet samt yttra dig i de olika frågorna på mötet. Förslag ska vara inne till kansliet senast 1 april via brev eller e-post.

ANMÄLAN om deltagande skall rapporteras till distriktet senast torsdag 14 april till kansliet telefon 019 673 21 06 eller e-post srf.orebro.lan@telia.com

Vi bjuder på smörgåstårta, dryck, kaffe och kaka så har du några önskemål om special kost så meddela detta vid din anmälan.

OBS! Det här är enda kallelsen som skickas ut. Vill du ha resten av årsmöteshandlingar så kontakta kansliet senast 1 vecka innan.

Välkomna önskar styrelsen för SRF Örebro län.
SRF Örebro Län
Adress: Mellringevägen 120 B 703 53 Örebro
E-post: orebro.lan@srf.nu
Telefon: 0760-05 39 96
Hitta snabbt
Bli medlem
Kontakt
Hi