SYNvinkeln - Augusti
Då är man tillbaks från semester och ledighet. Hur skönt det än är att vara ledig så är det ändå skönt när vardagen börjar lunka på i sin vanliga takt. Nu väntar en spännande höst med mycket att se fram emot. Bland annat har vi ju vår stora informationskampanj att se fram emot.
Ur innehållet:
Info från distriktet
Info från lokalföreningarna
Sommarminnen
Ute i solen
Bilagor med Thomssons nyhetsbrev, syntolkningsevenemang, pressmeddelanden från region Örebro.
Info från distriktet
Pressmeddelanden.
Som ni har märkt har vi vid varje nummer en bilaga med pressmeddelanden från region Örebro. Det här gör att kostnaderna för tidningen vad det gäller tryckkostnader och porto blir ganska höga. Därför vill vi gärna om ni uppskattar och vill ha kvar bilagorna från regionen. Hör av er på telefon 019 673 21 06 och berätta om hur ni vill ha det så blir det lättare för oss vid nästa utskick.
Möte med funktionärer
Tisdag 30 augusti klockan 14 till 16 vill distriktet inbjuda alla som på något sätt vill hjälpa till med verksamheten till en träff. Du kanske vill ingå i en arbetsgrupp som arbetar med informationskampanjen, medlemsdagen, eller kanske koka kaffe och fixar fika till någon träff. Är du intresserad så kom till träffen i Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, Örebro. För att kunna beräkna fika vill vi att du anmäler dej till kansliet senast 29 augusti. Några som redan har erbjudit sin hjälp kommer också att få en personlig inbjudan hemskickad.
Medlemsdag
I år kommer vi att lägga medlemsdagen lördagen 12 november. För att den ska bli så intressant som möjligt så vill vi gärna ha in förslag på innehåll. Kontakta kansliet om du har något förslag på innehåll och plats där vi kan vara.
Filmklubb
Vill du följa med på syntolkad bio? Vi har startat en filmklubb för alla som är intresserade av att gå på bio. Vi kommer att försöka gå på bio en gång i månaden, om det finns syntolkade filmer. Vi använder syntolkningsappen för smartphone samt vår utrustning.
Färdtjänst
För att få den hjälp du behöver när du åker färdtjänst är det oerhört viktigt att du lägger in så mycket uppgifter som du kan i din profil på beställningscentralen. Du kanske har svårt att gå så du behöver längre tid för att komma ut i bilen, du kanske behöver ha hjälp ända in i lokalen dit du ska. Ju mer information du lägger in i din profil desto bättre hjälp kan du få. För att slippa uppge ditt personnummer när du beställer resor kan du använda det kundnummer som du har på beställningscentralen.
Informationskampanj
I höst jobbar hela SRF med en kampanj som heter
"Gata för alla". Vårt syfte är att nå ut till allmänheten för att öka deras kunskap om otillgänglighet i trafik och gatumiljö, med särskilt fokus på den vita käppen.
Under kampanjen vill vi synas och höras på gator och torg och i
tidningar, radio, TV och sociala medier.
Den 1 september samlas vi på Föreningarnas hus i Örebro, Slottsgatan 13 klockan 13 till 17och går igenom allt informationsmaterial och hur vi kan använda det. Då kan vi också kolla på några korta filmer från Riksförbundet och SRF Örebro läns egen film.
Sedan går vi ut på stan en sväng och ser hur det funkar.
Vill ni göra en egen aktivitet?
Finns det något ställe där du tycker att det borde gå lättare att komma fram? Kanske utanför matbutiken?
Ta med flygblad /pixiböcker, lite tablettaskar, några kompisar och det goda humöret och ställ er vid den platsen en stund och prata med folk om hur du upplever gatumiljön. Ring gärna till radion och tidningen dagen före så dom kan göra ett reportage om er aktivitet.
Är du för blyg?
Då kan du hjälpa till genom att dela ut informationen till vänner och grannar. Hur många brevlådor finns det där du bor?
Den 15 oktober, på vita käppens dag, avslutas kampanjen men då börjar vår utställning på Örebro läns museum.
Den står där i två veckor och vi planerar just nu programmet för den.
Vi behöver alla er som vill hjälpa till att möta besökare mellan 15 till 30 oktober.
Kom och var med!
Föreningarnas hus, Slottsgatan 13 i Örebro.
Torsdag 1 september klockan 13 till 17
För att vet hur mycket fika vi behöver vill vi att du anmäler dej till kansliet senast måndag 29 augusti.
Inbjudan!
Här kommer en inbjudan till en härlig skidresa till våren 2017. Det kanske känns lite ovant att planera för en skidresa nu när den skånska sommaren står för dörren i all sin prakt. Men det gäller att vara ute i god tid om vi ska kunna arrangera en trevlig skidresa. Resan startar i Malmö med påstigning längs med stambanan.
I mars 2017 är det nog många som längtar efter en härlig fjällsemester. Den vecka vi valt ligger mellan sportloven och påsken, det innebär att erbjudandet är mycket prisvärt. Det går bra att ta med sig familjemedlemmar och ledarhundar. Dessutom blir priset något lägre för dem som inte åker skidor. Men observera att antalet deltagare är begränsat, så principen "först till kvarn" gäller.
Vi har valt Åre och Anläggningen Björnen som ligger relativt centralt i förhållande till backar och andra faciliteter. Där finns goda möjligheter både till utförsåkning och längdåkning. Vi planerar att varje synskadad deltagare ska få tillgång till en ledsagare som kan åka skidor.
I paketet ingår ingen mat utan tanken är att man har ett eget hushåll och det finns butiker och restauranger alldeles i närheten.
Avresa: 11 mars 2017
Hemkomst: 17 mars 2017
Pris per person: 4065 kronor, för barn ca 15 % rabatt.
Sista anmälningsdag: 1 september 2016.
Efter sista anmälningsdagen skickar vi ut en bekräftelse och inbetalningskort på 50 % av totalsumman och då är anmälan bindande.
Detta ingår i paketet:
Boende med del i lägenheter i Huset Björnen
Linnepaket (sängkläder och handduk)
Slutstädning.
Resa med nattåg i liggvagn från Malmö 11/3, åter 16/3
Fri skidåkning under 5 dagar
Skidhyra
Projektledning och support innan och under er vistelsen.
Utöver detta kan vi erbjuda dessa tillvalsaktiviteter:
Skotertur med lunch, kostnad ca 1150 kr per person
Tur med hundspann, kostnad ca 1150 kr per person
Spa på hotell Holiday Club, kostnad ca 250 kr per person och vill man ha extra behandlingar tillkommer kostnader för dessa.
Har ni ytterligare frågor kan ni kontakta
Anders Månsson, 073-804 22 01, anders.mansson.svalov@telia.com
Stefan Edenborg, 0707 185834, stefan.edenborg@srfskane.s
Den prisnominerade kriminalromanen DEN SOM GER lanseras nu som ljudbok.
DEN SOM GER är Mats I Lundgrens debutbok. Den lanserades hösten 2015 och har sålt i flera tusen exemplar. Boken blev också nominerad till Selmapriset.
En tisdagsmorgon i oktober 2012 kommer den erfarne kriminalinspektören Arne Olofsson till arbetet på polishuset Nyköping. Dagen börjar med att Elin Jansson anmäler pojkvännen Roger saknad sedan ett par dagar då han skulle ta upp båten. Roger som är en fyrtiotvåårig lätt kriminell machokille visar sig vara spårlöst försvunnen.
Utredningen går i stå när kriminalinspektören hamnar på sjukhus. Den civile utredaren Svante Möller får då hoppa in och ta över. Försvinnandet visar sig vara svårutrett. Svante uppskattas inte av de riktiga poliserna i Nyköping men de tvingas att tillsammans ta sig an en gäckande mördare och organiserad brottslighet. Under utredningen gör Svante Möller kopplingar som tvingar honom att möta smärtsamma minnen ur sitt förflutna.
Den som ger är en spännande kriminalroman som tänkvärt berör hur uppväxten kan forma oss. Till offer och förövare. Och vilka konsekvenser det kan få.
Ljudboken finns tillgänglig att strömma via Storytel och Bookbeat samt för nedladdning via näthandeln som exempelvis Adlibris, Bokus, CDON med flera. Den är också möjlig att låna via biblioteken. Boken är producerad av Whip Media och inläsare är Emil Rehnström. Provlyssna eller provläs på www.matsilundgren.se.
Kontakt: Mats Lundgren Telefon: 072 509 04 40 mats.lundgren.ml@gmail.com
www.matsilundgren.se www.facebook.com/densomger
Inbjudan till informationsträff om moderna mobiltelefoner och läsplattor
Den moderna mobiltelefonen, den så kallad smartphone, får fler och fler funktioner och blir därför ett allt viktigare redskap i vår vardag.
läsa tidningen, göra bankärenden och lyssna på radio är bara en bråkdel av vad den moderna mobiltelefonen kan göra.
Läsplattan, den så kallad surfplatta har i stort sett samma funktioner idag som en smartphone men är oftast något större.
Funderar du på att köpa en ny mobiltelefon eller en läsplatta, men är osäker?
Har du redan en nyare mobiltelefon eller läsplatta och kan tänka dig att dela med dig av dina erfarenheter?
Varmt välkommen till SRF Örebro läns informationsträff som handlar om moderna mobiltelefoner och läsplattor.
datum och tid: den 8 november 2016 klockan 17:00 till 19:00
plats: Föreningarnas hus, Slottsgatan 13A, Örebro
program:
17:00 Inledning och presentation
ca 17:10-17:30 den moderna mobiltelefonens historia i korthet
17:30-18:00 Vi tar oss en fika
18:00-18:15 läsplattan (surfplattan) - möjlig ersättare till datorn?
18:15-18:30 vad är de olika operativsystemen? för och nackdelar?
18:30-19:00 vi diskuterar och delger varandra erfarenheter.
Anmäl dig genom att ringa till kansliet tel 019 673 21 06.
Har du frågor? ring Roger Alexanderson tel 076 708 44 02.
Info från SRF Bergslagen
Vi påminner om inbjudan till KARLSKOGA DEGERFORS fredagen 2 september klockan14 30 på Nickkällan. Mats Strandberg berättar och imiterar kändisar. Kaffe med dopp 30kronor samt lotterier. Föreningen betalar resan, så spara kvittot. Anmälan senast 30Augusti till Irene Telefon 0 5 8 7 254 56
Torsdag 15 September. träffas vi i ABF-lokalen Smedjegatan 9 Lindesberg. Anhörigstrateg Asta Wallig informerar om vad som är bra att veta som anhörig. Så ta gärna med bekanta och anhöriga.
Anmälan senast 11September. till Ingegerd Telefon 0 5 8 1 61 15 67
Välkomna hälsar Styrelsen genom Irene
Info från Karlskoga Degerfors
SRF Karlskoga-Degerfors och SRF Bergslagen inbjuder till en träff på
Nickkällan, möteslokalen, Karlskoga fredagen den 2 september klockan 14 30. Mats Strandberg, känd sportreporter från radio och TV, kommer och pratar om och imiterar kändisar.
Kaffe 30 kr, Lotteri
Anmälan till Inga 0 5 8 6 579 27, Inger 073 035 08 59
Eller Iréne 0 5 8 7 254 56 Senast den 30 augusti
Alla Varmt Välkomna
Hälsar styrelserna genom Kristina Johansson och Irene Broström
BINGO
Fredagen den 23 september klockan 14 30 på Nickkällan
Brickor 10 kr styck för 3 spel. Kaffe 30 kr
Anmälan senast 20 september till Inga 0 5 8 6 579 27 eller Inger
073 035 08 59.
Musik-Café på Nickkällan börjar den 4 september klockan 14 30.
Kaffe 10 kr. Ta med eget bröd.
Läsecirkel på Solbringen börjar den 5 september klockan 14 00
Förhandsinfo: "Spanska flugan" på Sparbanksbörsen i Fjugesta syntolkas den 30 oktober. Pris 375 kr inklusive mat.
Info från Sydnärke
Sydnärke har inte startat sin verksamhet för hösten ännu. Ring Berit eller Micke för information.
Info från Örebro kommun
Upptaktsmöte
Påminnelse:
Ni glömmer väl inte vårt upptaktsmöte 27 augusti. I år kommer vi att vara vid Sollidens kursgård, Långbyn 217, Örebro. Där får vi lyssna till Isabelle Ulfsdotter Hillberg som spelar och sjunger för oss. Efter sång och musik samt mötesförhandlingar bjuder vi alla på lunch. Anmäl er till kansliet senast 23 augusti.
"Sommarutflykt" till Stockholm
"Sommarutflykt" till Tekniska muséet och Kaknästornet i Stockholm.
För medlemmar i SRF Örebro lokalförening.
Resan avgår med abonnerad handikapp buss från Fredsgata klockan 08 00 i Örebro lördag 10 september.
Snabb bensträckare kommer att göras under färden till Stockholm.
Medlemmarna kommer att får lunchbiljett att utnyttja på restaurangen som finns belägen i muséets lokaler. Framme i vid tekniska museet i Stockholm ca 10 50.
11 15 Guidad tur i gruvan som tar cirka 30 till 45min på tekniska museet.
Egen tid därefter fram till 17 00 avförd mot Kaknästornet.
Hiss upp i Kaknästornet och "se på utsikten"
Kaffe och macka innan hemfärd
Avfärd hemåt cirka 18 30
Hemma i Örebro cirka 21 00
Kostnad: Vuxna 150kronor. Barn under 15år 100kronor. Ledsagare gratis. Rullstol kan medtages i buss, finns utrymmen längst bak i bussen.
Anmälan görs till kansliet på 019 673 21 06
Sista anmälningsdatum är torsdag 1 september
För er som inte har ledsagare finns tre frivilliga volontärer från kommunen som kommer att följa med. Säg till om du vill ha en volontär vid anmälan så vi vet hur många som behöver ledsagning. Två synskadade per volontär.
Vid anmälan skall namn, personnr, om volontär eller egen ledsagare.
I mån av plats kan medlemmar i andra lokalföreningar få följa med på resan.
Varmt välkomman på en teknikutflykt till Stockholm.
SRF Örebro lokalförening
//Dan
NYA-gruppen
NYA gruppens aktivitet den 14 september kommer att handla om att påverka samhället omkring oss.Ibland tycker vi kanske att det är onödigt jobbigt att ta sej runt och hitta rätt. Vad kan vi göra åt det?
I höst jobbar SRF i hela Sverige med en kampanj som heter
"Gata för alla".
Vårt syfte är att nå ut till allmänheten för att öka deras kunskap om otillgänglighet i trafik och gatumiljö, med särskilt fokus på den vita käppen.
Därför passar det bra att vi träffas i Föreningarnas hus och sedan gå ut med flygblad/ pixiböcker och "böteslappar" och avslutar tillbaka på Föreningarnas hus med fika och eftersnack.
När: Onsdag 14 september
Tid: 18 00 till cirka 20 30
Var: Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13 A
Anmälan kan du göra senast onsdag 14 september klockan 10 00 till SRFs kansli tel. 019 673 21 06 eller epost: anmalnyagruppen@srforebro.se
Kom och var med!
/Cecilia
Öppet hus
Öppet hus startar med bingospel 31 augusti. Därefter spelar vi bingo 14 september. 28 september får vi besök av Anita König som kommer och berättar om och gestaltar Cajsa Varg. Öppet Hus är alltid klockan 14 till 16. Fika köper vi själva i cafeterian på Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13 A. Välkommen
Sommarminnen!
Hej alla glada, solbrända synvinkelläsare.
I senaste Synvinkeln efterlyste Charlotte lite sommarminnen. Nu är det så att jag kan bidra, inte bara med ett utan jag klämmer till med tre stycken. Då blir du väl glad, Charlotte?
Alltså nummer ett: Det var i början på juli, då jag hade besök av min dotterdotter Josefine i fyra dagar. Det ni, det var multum för gamle morfar. Hon bor och jobbar i London men nu var hon hemma hos mamma i Stockholm och då fick jag låna henne i fyra dagar. Det blev ett härligt sommarminne för mig. När jag skriver detta har hon åkt till Milano med sin pojkvän. Ja, det barna de barna. Det var skillnad när en annan var ungd. Då fick man ta cykeln till Säffle och få en kopp kaffe.
Det var nummer ett, då tar vi nummer två:
Jo, det var den tjugonde juli på Margaretadagen, mitt i fruntimmersveckan, då det började regna. Åhnej, inte när Kumlagruppen skall ut på resa, så skiner solen. Förlåt, nu skall jag väl inte bli för övermodig, nästa gång kanske det hällregnar! Alltnog, nu sken solen när vi drog iväg till Våtsjön. Det ligger mellan Örebro och Karlskoga. Där ligger den här restaurangen precis vid sjön och i sjön en liten ö. Vi kommer in i restaurangen, ett halvblint gäng och säger att vi vill prova buffen, men vi har lite svårt att plocka till oss av maten. "Åh, ingen fara" säger denna vänliga människa. " Gå ut och sätt er så kommer vi ut med maten". Och det kom mat och vilken god mat, mycket god. Så där satt vi och gottade oss i över tre timmar. Lagom varmt, lite moln, en liten vindpust, ibland nån kanot ute på sjön, några måsar som hördes ibland. Något som var konstigt var att det var inga fåglar runt borden, det brukar det vara när man sitter på uteställen. Kanske berodde det på att på väggen var en stor bild av en rovfågel. Det här stället kan varmt rekommenderas.
Så skall vi ta sommarminne nummer tre, lite kort. Det var en fredag i slutet av juli. Min son kom med en räkmacka, han brukar göra det varje fredag. Vi gottar ocss och sen burkar vi spela lite kort. Just den här fredagen kom han med motorcykel. Han har en stor tolvhundra kubikare. Han hade med en extra hjälm och sa: "Nu du farsan skall vi ut och åka". Vi hade pratat om det tidigare så det vara bara att hänga med. Det är väl så där en femtio år sedan jag senast satt på en motorcykel. Lite darriga ben var det, men roligt, jag gör gärna om det.
Ja, det var mina tre sommarminnen. Och sommaren är ju inte slut än, så det kan bli flera. Nu önskar jag alla läsare en fin fortsättning på sommaren och så ser vi fram emot en ny termin i föreningsarbetet. Varm kram från Åke Minsberg.
Ut i solen
Ute skiner solen.
Sitt inte inne.
Lämna köksstolen.
Håll i minne:
Snart blir det kallt.
Solen skiner inte överallt.
Hämta kraft
Ta med lite saft.
Av Åke Minsberg
Slutord
Ja, nu Åke, blev jag glad. Tänk att du har 3 så härliga minnen ifrån sommaren. Jag är övertygad om att ni allesammans har lika fina minnen från sommaren. Tänk så roligt att få dela med sej av dem till er andra. Var inte rädd för att skriva ner. Ni behöver inte skriva på dator eller skrivmaskin, se bara till att jag kan läsa handstilen. Om ni tycker det är svårt att skriva ner så hör av er till mej på telefonen så skriver jag ner det du berättar för mej. Kom bara ihåg att inget minne eller upplevelse är för litet. Nu väntar en spännande höst som jag ser fram emot att tillbringa tillsammans med er.
Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefonnummer 019 673 21 05, 072 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@telia.com
Kansliet: Leif Stockhult, telefonnummer 019 673 21 06. E-post : srf.orebro.lan@telia.com. Kansliet är öppet måndag till torsdag 9 till 12. Andra tider så lämna gärna ett meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp.
Bilaga 1 Augusti 2016
THOMSSONS NYHETSBREV
NR 10 2016-07-06
Innehåll
Aktuellt från Almedalen
Marrakeshavtalet träder i kraft i 20 länder
Längre väntetider i ögonvården
Möte med SJ
Snart organisationsråd och DOFS
Skön sommar tillönskas
Aktuellt från Almedalen
Just nu pågår politikerveckan i Almedalen för fullt. Och SRF finns på plats hela veckan! Själv var jag (Håkan Thomsson) där söndag till tisdag 3-5 juli.
Hittills har vi haft ett antal kortare och längre möten med ministrar, riksdagsledamöter och andra viktiga personer samt gått på flera intressanta seminarier. Bland dem vi träffat kan nämnas Åsa Regnér, Ylva Johansson, Jan Björklund och Peter Jeppsson (från Svenskt Näringsliv).
Nytt för i år var att SRF ordnade ett eget seminarium: Tysta fordon – en livsfara. Under en timme på måndagseftermiddagen fördes ett panelsamtal, och publiken fick också ställa frågor. Vi bedömer att ett 30-tal åhörare fanns på plats. SRF:s intressepolitiska chef Neven Milivojevic höll en kort inledning innan han överlämnade ordet till diskussionsledaren Ejert Seijboldt från Svenska Taxiförbundet. Panelen bestod av Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjandes generalsekreterare Marie Nordén, Milan Obradovic, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, Gordon Strömfelt som är elbilsexpert hos Gröna Bilister, Maria Backlund som är tekniskt sakkunnig hos Bil Sweden (industrins branschorganisation) samt Håkan Thomsson, SRF.
Panelen hade som synes en bred sammansättning, och diskussionen blev nyanserad och bra. Från SRF:s sida var vi tydliga med att alla tysta fordon behöver ha ett varningsljud, och att detta inte ska kunna stängas av. EU har beslutat att elfordon ska ha ett varningsljud senast den 1 juli 2021, men att förarna ska kunna välja att stänga av ljudet. Den tidtabellen behöver snabbas upp och reglerna skärpas. Enligt en undersökning som SRF låtit göra anser 53 procent av de tillfrågade att det är dåligt eller mycket dåligt om föraren kan stänga av ljudet.
Almedalsveckan fortsätter med många viktiga möten. Förutom frågan om faran med tysta elfordon presenterar SRF också siffror från en attitydundersökning som gjorts bland arbetgivare. Den visar på en stor misstro kring synskadades möjligheter att göra ett bra jobb. En rapport håller på att sammanställas.
Marrakeshavtalet träder i kraft i 20 länder
Marrakeshavtalet innebär att synskadeanpassad litteratur, såsom talböcker och punktskrift, fritt får passera nationsgränser, utan upphovsrättsliga hinder. Avtalet förhandlades fram vid en diplomatisk konferens i Marrakesh i Marocko sommaren 2013.
För att avtalet ska träda i kraft krävs att det ratificerats av minst 20 länder. Och så har nu skett! Detta är oerhört glädjande och värdefullt för synskadade i dessa 20 länder, och nu ökar pressen på EU att också ratificera avtalet.
I Almedalen träffade SRF justitieminister Morgan Johansson, som är den i regeringen som har Marrakeshavtalet på sitt bord. Vi peppade honom att driva frågan om ratificering i EU.
De 20 länder som hittills ratificerat avtalet är: Argentina, Australien, Brasilien, Canada, Chile, El Salvador, Equador, Förenade Arabemiraten, Guatemala, Indien, Israel, Mali, Mexiko, Mongoliet, Nordkorea, Paraguay, Peru, Singapore, Sydkorea och Uruguay.
Längre väntetider i ögonvården
SRF har sammanställt statistik om väntetider i ögonvården. Siffrorna avser år 2015 och kan jämföras med en sammanställning vi gjorde för två år sedan. Statistiken är hämtad från databasen "Väntetider i vården".
Andelen patienter som får första besök eller operation/behandling inom vårdgarantins 90 dagar, har minskat sedan förra granskningen. Detta gäller både inför ett första besök hos ögonläkare och för väntan till operation eller behandling. Liksom tidigare finns det stora variationer i landet.
för operation/behandlingar så har en majoritet av landstingen försämrat sin måluppfyllelse sedan förra granskningen. Västernorrland har tappat mest på området gråstarr och Gävleborg, Norrbotten och Örebro har tappat mest på området övrig ögonvård. Många landsting har också en dålig beredskap för sjukskrivningar, semester och uppsägningar bland läkare och annan vårdpersonal.
SRF har betygsatt landstingen. Halland och Gotland toppar årets rankinglista före Östergötland och Kronoberg. I botten hittar vi Örebro län och allra längst ned kommer Jämtlands län.
Samtliga landsting utom tre har försämrat sitt snittbetyg sedan 2013.
Alla distrikt har fått rapporten utsänd. För mer information så kontakta SRF:s utredare Mikael Ståhl på tfn 08-39 92 91
mikael.stahl@srf.nu
eller SRF:s intressepolitiska chef Neven Milivojevic på tfn 08-39 93 36
neven@srf.nu
Möte med SJ
Fredagen den 17 juni hade SRF ett möte med SJ. Från SJ:s sida deltog Jenny Gejke, ansvarig för digitala säljkanaler, Joel Ragnarsson, kundservicechef, Jonas Nilsson, ordförande i SJ:s handikappråd, och Thomas Silbersky, försäljnings- och marknadsdirektör.
Vi diskuterade framförallt biljettförsäljning. Den nya hemsida och app som SJ har är inte alls tillgänglig och användbar för synskadade, trots att de i flera år lovat att så skulle bli fallet. Biljettautomaterna saknar tal och telefontiderna har begränsats till vardagar under kontorstid. Den automatiska tidtabellupplysningen via telefon som tidigare fanns skulle kunna kompletterats med en säljfunktion, men den är ju avskaffad sedan januari 2014. Sedan i höstas kan man inte heller köpa biljett ombord på tågen.
Den lösning SJ hänvisar synskadade till är att vi får köpa biljett via telefon dygnet runt om vi ringer 0771 75 75 75 och gör knappval 5 följt av knappval 1. Vid det sista knappvalet sägs inget om att man kan köpa biljett där, det anges enbart att man kan göra om- och avbokning. När man bokar biljett genom detta förfarande har man rätt till samma pris som om biljetten köpts via Internet, men kontrollfråga säljaren så att han eller hon tar rätt pris.
SJ kunde inte ge någon tidplan för när hemsidan, appen och biljettautomaterna ska bli tillgängliga och användbara för synskadade. Men man lovade att speciallösningen via telefon ska finnas så länge den behövs.
Såvitt SRF känner till har speciallösningen fungerat ganska bra. Största problemet är att sprida information om denna lösning till alla synskadade. Vi uppmanade SJ att ändra talsvaret så att det tydligt framgår att biljettköp kan göras via knappval 5 följt av knappval 1. Det ville de dock inte göra eftersom de befarar att fler kunder i så fall skulle utnyttja möjligheten. Denna ambivalenta inställning till telefonförsäljning är lite svårbegriplig, men SJ har den mycket bestämda uppfattningen att telefonförsäljningen ska begränsas så mycket som möjligt.
Det har dock hänt att säljare nekat biljettköp utanför kontorstid. I de lägena ska man stå på sig och hänvisa till att SJ lovat SRF att synskadade får köpa biljett via telefon dygnet runt eftersom övriga säljkanaler är otillgängliga. Om köpet ändå inte kommer till stånd så kontakta SRF:s handläggare Jimmy Pettersson. Det är nämligen viktigt att SRF får veta om speciallösningen inte fungerar. Jimmy nås på tfn 08-39 94 46 eller
jimmy.pettersson@srf.nu
Snart organisationsråd och DOFS
Nästa organisationsråd äger rum i Stockholm fredagen den 16 september. Här deltar ett ombud för varje distrikt och branschförening. Den 16-18 september, med början direkt efter organisationsrådet, är det DOFS, det vill säga kompetensutveckling för distrikts- och branschföreningsordförandena samt förbundsstyrelsen. På programmet för DOFS:en står bland annat kamratstöd och normkritik.
Sista anmälningsdag för organisationsrådet och DOFS:en är torsdagen den 11 augusti. Anmälan görs till Paulina Korbak på den anmälningsblankett som skickats ut. För frågor så kontakta Paulina på tfn 08-39 92 26 eller
paulina.korbak@srf.nu
Skön sommar tillönskas
Nu gör nyhetsbrevet ett uppehåll på ungefär två månader. Jag ska ha semester, och är åter på kontoret torsdagen den 4 augusti. Men redan den 6 augusti reser jag utomlands och är borta i tre veckor. Jag ska besöka Nicaragua, där SRF sedan länge har ett utvecklingssamarbete med vår systerorganisation. Och sedan är det World Blind Unions generalförsamling i Orlando, Florida, USA.
Jag vill önska alla nyhetsbrevets läsare en riktigt skön sommar!
Bilaga 2 Augusti 2016
Syntolkningsevenemang 2016
BIO Filmstaden den 27 augusti 2016
John Hrom
Regi av Jon Pettersson
Drama, Thriller 1 timme 57 minuter
Västsverige, sommaren 1995. En våg av nynazistiska våldsdåd sveper över landet. Filmen "John Hron" är den sanna historien om en 14-årig kille från det lilla samhället Kode i Kungälv. När John försvarar en elev i skolan dras han snart in i en dispyt med mobbaren. Konflikten eskalerar och orsakar spänningar mellan John och hans vänner. Det hela kastar en skugga över Johns planer för en framtida motorcykelsemester med sin flickvän och hans träning för de nationella kanotmästerskapen. Medan John försöker vinna tillbaka sina vänner, går mobbaren med i ett våldsamt gäng med nynazister. För sina heroiska insatser blev John Hron ett välkänt namn och han har haft en stor inverkan på Sverige än i dag.
Syntolkas, lördag den 27 augusti klockan, meddelas senare
Med reservation att filmen fortfarande går.
Syntolkas av Eli Tistelö
Syntolkas som livetolkning (syntolkas ej genom app)
Biljett bokas på SRF kansli telefon 019-673 21 06 eller e-post srf.orebro.lan@telia.com
Sista dag för bokning är den 25 augusti
Lekebergs revysällskap 2016, 30 oktober
Spanska Flugan
av Ingemar Bengtsson
Höstens börsfars på Sparbaksbörsen i Fjugersta blir Spanska Flugan som bekant gjorts i otaliga uppsättningar genom åren. Nu är det vår tur och vi lovar att leva upp till alla de tidigare succéerna. Regissör är.
SRF har nu reserverat 25 biljetter till föreställningen söndag den 30 oktober klockan 13.00
Samling klockan 12.00
Biljettpris är 375 kronor och då ingår mat och kaffe.
Föreställningen spelas på Sparbanksbörsen i Fjugersta.
Anmälan senast fredag den 30 september
Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.
Syntolkas söndag den 30 oktober klockan 13.00
Syntolkas av Anita Karlsson
Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0586-41412
eller 070-660 69 81
Bilaga 3 Augusti 2016
PRESSMEDDELANDE FRÅN REGION ÖREBRO
Granskning av legitimationer i hälso- och sjukvården
En omfattande granskning har genomförts i Region Örebro län för att kontrollera om medarbetare som jobbar inom vårdyrken som kräver legitimation också har sådan.
Totalt rör det sig om legitimationerna för cirka 7 000 medarbetare som gåtts igenom. I efterkontrollen har det visat sig att sju personer, sex sjuksköterskor och en läkare, inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen saknar legitimation. Det handlar framförallt om medarbetare som av olika anledningar inte begärt ut sin legitimation från Socialstyrelsen efter genomförd utbildning. I nuläget framkommer inga brister i medarbetarnas kompetens. Dessa sju medarbetare har dock, under den tid utredning pågår, inga självständiga arbetsuppgifter som kräver legitimation.
Det är den enskilde medarbetaren som är ansvarig för att ansöka och ha en giltig legitimation när man söker ett legitimationspliktigt yrke inom vården. Arbetsgivarens ansvar är att efterfråga och kontrollera att en person har legitimation, innan den anställs inom yrken som har legitimationskrav.
Förstärkt kontroll och säkrare rutiner
Granskningen har lett till att nuvarande rutiner setts över och säkerställts inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Det innebär en ytterligare förstärkning av legitimationskontroll i samband med all rekrytering samt en månatlig genomgång och uppföljning av samtliga yrkeskategorier i hälso- och sjukvården som har legitimationskrav.
– Kontroll av legitimation är en mycket viktig fråga. Det är bara att konstatera att den här omfattande granskningen identifierat brister i våra befintliga rutiner, säger Åsa Thor Gustafsson, HR-chef i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Vi har nu uppdaterat och säkerställt rutinerna med en förstärkt kontroll av legitimationer, både i samband med rekrytering och under pågående anställning.
Delinvigning av akutmottagningen på Lindesbergs lasarett
Idag, den 15 augusti, invigdes den första etappen av den nya akutmottagningen på Lindesbergs lasarett med bland annat nytt akutrum, infektionsrum, ny entré, ett större väntrum och ett väntrum för barn.
Akutmottagningen på Lindesbergs lasarett har renoverats under 1,5 år. Imorgon den 16 augusti börjar man ta emot patienter i den nybyggda delen av akutmottagningen.
Det som är nytt är ett akutrum för trauman och svårt sjuka patienter, ett infektionsrum med egen ingång och dessutom finns en helt ny entré med reception och sluss. Andra nyheter är att ett nytt ambulansintaget numera ligger vägg i vägg med akutmottagningen och att man har fått en saneringsstation i direkt anslutning. Saneringsstationen ska användas vid exempelvis kemolyckor.
Viktigt för hela länet
Det här betyder väldigt mycket för de patienter som behöver akutvård i norra länsdelen. Den här satsningen på en utbyggd och ombyggd akutmottagning är viktig för hela Region Örebro län. Den här utbyggnaden gör dessutom att det blir en bättre arbetsmiljö för personalen som jobbar här på akutmottagningen på Lindesbergs lasarett, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson, (S).
Bättre service och tillgänglighet
Jag är glad över att den politiska ledningen satsar på utbyggnation, nybyggnation och renovering. Det finns ett stort behov och tack vare den här satsningen blir det bättre för patienterna och det blir även en bättre arbetsmiljö för personalen. Hela det här arbetet handlar i slutändan om att ge en bättre service och en bättre tillgänglighet för patienterna som behöver akutvård i norra länsdelen, säger Per Olof Larsson, områdeschef närsjukvård norr för hälso- och sjukvården.
Nu när etapp ett är klar fortsätter arbetet med etapp två som beräknas vara helt klar i februari/mars 2017.
Ombyggnationen ska kosta totalt cirka 68 miljoner kronor.