Under mina promenader i skogen och utefter vägarna ser jag tussilagon blomma, hemma bredvid gamla dasset har blåsippan tittat fram. Det är äntligen vår igen. Ljuset har kommit tillbaka och när man vänder ansiktet mot solen så känner man värmen emot sig. Så skönt.

Ur innehållet.

Info från distriktet med resa till Karlstad

Info från lokalföreningarna

Inbjudan om fjällvandring

Rimdikt

Bilagor: Bilaga 2 syntolkningsaktiviteter. Bilaga 3 pressmeddelande Region Örebro.

Info från distriktet
Medlemsresa
I år kommer vi att åka till Karlstad på vår medlemsresa. Vi startar med förmiddags fika på Alsters herrgård därefter går bussen för ett besök i Sandgrund hos Lars Lerin för att få en guidad tur i hans konstgalleri. Vad vi gör efter lunchen är inte riktigt klart ännu, men att vi får trevlig räknar vi med. Vi åker från Örebro, Scandic hotell, Västhaga onsdag 22 juni ca kl. 9.00. Vi stannar i Karlskoga för att ta upp passagerare, blir ni många som vill gå på i Nora kan vi tänka oss att åka den vägen också. Vi beräknar att vara hemma i Örebro ca kl 18.00. Definitiva tider får ni efter anmälan. Pris 200 kronor inklusive guidning, fika samt lunch. Anmälan senast 13 juni till kansliet. Anmäl också var ni vill gå på bussen samt någon special kost. Vi hoppas på en trevlig dag.

Höstresa
Preliminärt lördag 10 september kommer vi att göra en resa till Stockholm för att göra besöka Tekniska museet. Max 35 personer. Mer information om det kommer innan sommaruppehållet.

Regionkatalogen 2016
Nu har vi fått regionkatalogen från region Örebro inläst i daisy-format så vill ni ha en skiva hör av er till kansliet skickar vi en till dig.

Uppmaning
Vi på kansliet behöver hela tiden uppdatera medlemsregistret så har ni ändrat adress, fått nytt telefonnummer eller ny e-post adress så är det viktigt att ni hör av er till oss så vi kan ändra det i SURFA. Eftersom portokostnaderna har blivit så höga så skulle vi bli väldigt glada om ni ville ta emot tidningen via e-post, om ni kan. Hör av er till kansliet om ni vill ändra media för tidningen.

Info från SRF Bergslagen
Torsdagen 12 maj träffas vi klockan14 00 i DHR-lokalen, Rådmansgatan 9 i Nora. Ingång från gården.

Vi gör en Nostalgisk Musiktripp och kanske någon har fina minnen att berätta om. Anmälan till Irene 0 5 8 7 254 56.

Varmt Välkomna hälsar styrelsen

Info från SRF Karlskoga
MUSIK-CAFÉ,

Söndag 10 och 24 april klockan 14 30 på Nickkällan. Kaffe 10 kronor, ta med eget bröd.

VÅRFEST

Fredag den 29 april klockan 17 00 på Nickkällan. Mat, kaffe, underhållning, lotteri.

Pris 100 kr för medlemmar, övriga 150 kr

Anmälan till Inga 0 5 8 6 579 27 eller Inger 073 035 08 59 senast den 25 april.

ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Hälsar styrelsen genom Kristina Johansson

Info från SRF Sydnärke
Hej alla glada Synvinkelläsare! Nu har vi passerat det magiska datumet första april, då man får luras. Jag vet inte hur det gick fö er men jag personligen klarade mej från att bli lurad. Men, jag blev lurad på påskkäringar, det var det dåligt med. Ungarna tycker nog det är roligare att sitta hemma och leka med sina telefoner, tror jag. Men, nu över till något annat.

Sydnärke hölls sitt årsmöte den 2 april på Åsens dagcenters matsal i Hallsberg. Tyvärr var mötet glest befolkat. Men, det är ju så att medlemmarna blir äldre och orkar inte vara med på allt. Ordförande Michael Sandkvist hälsade alla välkomna och en tyst minut hölls för de medlemmar som avlidit under det gångna året. Till mötesordförande valdes Margareta Rydemalm som med bravur skötte sitt uppdrag. Förhandlingarna flöt på bra och det blev omval på samtliga poster. Ordförande Michael tackade för visat intresse och mötet avslutades med smörgåstårta i god samvaro.

Sydnärkes nästa möte hålls den 2 maj i Kumla. Vi samlas vid Sjöparken, Goda Rum, Kyrkogatan 45 i Kumla klockan 13 00. Vi åker färdtjänst. Alla tar med ett glatt humör och så hoppas vi att vädergudarna är med oss även denna gång. Väl mött och varma vårhälsningar genom Åke.

Info från SRF Örebro kommun
Öppet hus
Många vill att vi ska starta med våra Öppet hus träffar igen i höst så det ska vi försöka med. För att lyckas med det behöver vi hjälp av er medlemmar. Kan du tänka dej att någon gång i höst ställa upp och vara värd/värdinna för ett öppet hus så hör av dej till kansliet. Att vara värd/värdinna betyder att du hälsar alla välkomna när de kommer. Du presenterar den/de gäster som ska hålla i programmet samt bokar fika i cafét på Föreningarnas hus. Datum för öppet hus blir onsdag 28 september, 26 oktober, 27 november i Föreningarnas hus. Innehåll vid träffarna kommer senare. Följande datum är bestämt till bingo under hösten: 31 augusti, 14 september, 12 oktober, 9 november, 7 december. Bingo spelas alltid i röda rummet på Föreningarnas hus. Både bingo och öppet hus är klockan 14 till 16. Lucia blir lördag 10 december på Café Imanuel, Ekersgatan 15.

Sommarprogrammet kommer i nästa nummer av SYNvinkeln.

NYA-gruppen
Onsdag 27 april skall NYA Gruppen på restaurangbesök. Denna gång blir det Rosalis Deli, Storgatan 16. Vi får sitta en trappa upp ostört och äta. Anmäl till kansliet, eller anmalan@nyagruppen.se.

Onsdag 11 maj sätter vi sprätt på smaklökarna med lite starkare drycker.

Whisky provning hemma hos Ove Nilsson. OBS Begränsat antal. Drycken betalas av deltagarna själva. Anmäl till kansliet eller till anmalan@nyagruppen.se.

Under början av hösten kommer vi också att köra Folkrace igen.

Vi kommer också att göra en resa till Tekniska museet preliminärt lördag 10 september. Max 35 personer. Mer information kommer innan sommar uppehållet.

Fjällvandra med oss i Jäkkvik.
Aktiv semester för personer med en synnedsättning och deras vänner 26 juli till 1 augusti 2016.

I år väljer vi att bo på Svenska Kyrkans fjällgård i Jäkkvik. Gården har en personlig prägel, stora utrymmen och ett enkelt boende.

Hela veckan befinner vi oss nära Polcirkeln. Vi kommer bland annat att vandra efter Kungsleden.

Möjlighet finns att vid något tillfälle bada i Sveriges djupaste sjö Hornavan. Kanoting och Fiske kan eventuellt också ordnas där.

Solbrännan får du under vandringen på fjällsidorna, där dricker vi rent och friskt vatten ur jokkarna. Kom och njut av solen som skiner nästan alla timmar dessa dygn (vid klart väder).

Veckan genomförs i samverkan med Storumans Folkhögskola och Synskadades Riksförbund.

Priset för veckan är 6500 kronor

Boendet sker i dubbelrum. Möjlighet till enkelrum finns, mot ett tillägg av 1000 kronor

Vissa teoripass kommer att ingå vilket kan ge möjlighet att söka bidrag från SPSM.

Till Jäkkvik kommer man enklast med Inlandsbanan till Arvidsjaur, man kan också flyga till Arvidsjaur, Umeå el Skellefteå. Sista biten åker vi gemensamt i minibussar.

För de som önskar kommer en vandring med några övernattningar i tält ute på fjället att ordnas.

Sista anmälningsdag är den 15 april 2016

För mer information eller för att reservera din plats kontakta Friluftsfrämjandet Region Norr.

Inga-Lill Nyberg 0910 105 86 kansliet.

Rimdikt

I vårljuset en dikt

jag dikta vill.

Inte av någon större vikt

men bjuda till jag vill

På att dikta är väl inte jag något snille.

Men att rimma på, det har jag dille.

Av Åke Minsberg

Slutord
Det var allt för april månad. Saknar ni något så hör av er till mig. Det är också alltid lika roligt att få upplevelser, dikter eller annat från er medlemmar. Ni har säkert mycket att berätta för varandra om olika möten, situationer som ni har stött på. Har ni svårt att skriva ihop så ring mig så kan vi tillsammans skriva något. Nu önskar jag er en härlig vår tills nästa månads nummer. Manusstopp är 15 maj och ni kan skicka in berättelser via mail eller per post.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefon 019 673 21 05, 072 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@telia.com.

Kansliet: Leif Stockhult, telefon 019 673 21 06, e-post: srf.orebro.lan@telia.com.

Bilaga 2 April syntolkningsevenemang 2016
Länsteatern den 27 april 2016
BOXAREN
en musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg

Johann Trollmann var Tysklands bäste boxare. Han vann match efter match med sin snabbfotade, dansanta stil och publiken älskade honom. Men han var av romsk härkomst och nationalsocialisterna som under trettiotalet kom till makten krävde att endast arier skulle vara segrare – inte "Zigenaren". När han trotsade regimen och vägrade förlora straffades han och ställdes inför ett val: arbetsläger eller sterilisering.

Syntolkas den 27 april 2016

Syntolks av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning

Teater Nolby söndag den 24 juli 2016
Lika för lika
av William Shakespeare, översättning Göran O Eriksson,

bearbetning Teater Nolby

I år är det 400 år sedan den ständigt aktuella William Shakespeare gick bort. I Lika för lika tar Shakespeare upp det tragikomiska i människors dubbelmoral och maktmissbruk, svek och hämndbegär som förhoppningsvis utmynnar i lärdom om oss själva och världen.

Pjäsen framfördes första gången 1604 och är aktuell i vår tid med orättvisor och mänskliga tillkortakommanden. Teater Nolby bjuder återigen upp till en färgstark föreställning med en ensemble i fantastiska kostymer och en spännande dekor.

Som tidigare år erbjuds smakrikt matig picknick-korg eller tvårätters meny.

Föreställning syntolkas söndag den 24 juli och lördag den 30 juli,

båda föreställningarna startar klockan 17 00

Biljettpris 195 kronor

I samband med bokningen kan man lägga till picknickkorg för 95 kronor per person. Möjligheten att få en tvårätters meny finns också för 130 kronor som serveras innan föreställningen. Ett fantastiskt erbjudande för en totalupplevelse med vacker natur, god mat och härlig, sprudlande teater.

Föreställningen utspelas i Imnen Nolby 611 utanför Karlskoga

Syntolkas söndag den 24 juli och lördag den 30 juli klockan 17.00

Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas, ej klart.

Teater Nolby lördag den 30 juli 2016
Lika för lika
av William Shakespeare, översättning Göran O Eriksson,

bearbetning Teater Nolby

Se information ovan.

Bilaga 3 April 2016
Pressmeddelande från Region Örebro
Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor från den 1 april
Från och med den 1 april har ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning i Region

Örebro län. Det beslutade regionstyrelsen vid gårdagens sammanträde.

– I och med regionstyrelsens beslut ger vi nu ensamstående kvinnor i Region Örebro län samma möjlighet till assisterad befruktning som vi ger till gifta par, registrerade partners och sambor, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Därmed ansluter sig Region Örebro län till de rekommendationer som Sveriges kommuner och landsting, SKL, fört fram för att harmonisera reglerna för assisterad befruktning i landet.

– Nu visar vi att det inte är antalet föräldrar som spelar roll, utan att det viktiga är att ett barn får en trygg och bra uppväxt. Det är ett beslut som speglar samhället i dag, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Spermier som donerats före den 1 april kommer inte att användas för assisterad befruktning av ensamstående kvinnor utan samtycke från givaren. I övrigt gäller samma rättigheter och regler för ensamstående kvinnor som för kvinnor som lever i ett parförhållande när det handlar om till exempel åldersgräns och finansiering av behandling för ytterligare barn.

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Studie om sårläkning visar hur hudens celler kommunicerar
– Min avhandling ger mer kunskap om sårläkning och ärrbildande processer som förhoppningsvis kan leda till bättre behandling för patienter. Därmed kan de som drabbats av omfattande sårskador och ärrbildning hjälpas effektivare, säger Anita Koskela von Sydow, doktorand i biomedicin vid Örebro universitet.

Bindvävscellerna kommunicerar I doktorsavhandlingen studeras hur bindvävscellerna som bygger upp människans hud kommunicerar med varandra. Fibroblaster är den vanligaste cellen i läderhuden, det mellersta lagret av hudens tre lager. Den bygger upp bindväven genom att producera proteiner som exempelvis kollagen.

Fibroblasterna kommunicerar med andra celler, bland annat med keratinocyter. Det är cellerna i det yttersta hudskiktet, överhuden. Samspelet mellan fibroblaster och keratinocyter är viktigt vid

uppbyggnad och reparation av vävnaden som vid sårläkning.

– För att studera kommunikationen har jag odlat cellerna i laboratorium. Målet är att använda ett system som liknar huden så mycket som möjligt. Det är viktigt att förstå cellernas kommunikation.

Framförallt när ena lagret inte finns som vid en brännskada, men också hur cellerna påverkas i andra fibrotiska tillstånd. Huden är kroppens största organ och den måste fungera optimalt.

Omfattande brännskador

Då kroppen utsätts för en brännskada förstörs hudens yttre skikt och desto djupare beroende på grad av brännskadan. Fibroblaster i den omkringliggande vävnaden aktiveras och börjar producera bindväv för att läka skadan. För att minska ärrbildningen och hjälpa kroppen att återskapa den skyddande barriären mot omvärden flyttas hud från en annan del av kroppen.

– Vid stora brännskador transplanteras hud för att såret ska läka bättre. En stor brännskada överstiger 20 procent av kroppsytan. Patienter med 80 procent brännskador över kroppen kan läkarkåren i vissa fall numera rädda. Genom att täcka och återskapar hudbarriären som är kroppens yttre skydd.

Inflammatoriska faktorer

I samband med skada sätts en inflammation igång i vävnaden, som hjälper kroppen att ta bort smuts och skadad vävnad. Inflammation bidrar till att aktivera fibroblasterna till att producera bindväv.

Långvarig inflammation kan få allvarliga konsekvenser för huden, fibros kan även drabba andra organ i kroppen med allvarliga konsekvenser.

– Vid en skada på kroppen uppstår en inflammation som hjälper kroppen att läka. Inflammationen aktiverar även fibroblasterna och får man en stark inflammation som pågår under en längre tid kommer fibroblasterna att fortsätta producera bindväv. Det är inte bara huden som påverkas av

ärrutveckling utan även njurar, lever och lungor.

Anita Koskela von Sydow visar nya ledtrådar om samspelet mellan celler i huden. Hon beskriver även i sin avhandling hur olika inflammatoriska faktorer påverkar bindvävsceller. Det har betydelse för kunskapen om normala och dysfunktionella läkningsprocesser, exempelvis vid sjukdomar där fibros orsakar stora problem och kroniska sår.

93 miljoner till kulturen i Örebro län
Nämnden för regional tillväxt, Region Örebro län, fattade vid sitt sammanträde den 17 mars beslut om att fördela 93 miljoner kronor till Örebro läns kulturliv. Den största delen av pengarna delas ut till länets kulturinstitutioner, det vill säga länsteatern, länsmusiken, länsmuseet och ArkivCentrum.

– Genom att stötta våra kulturinstitutioner stärker och berikar vi kulturlivet i länet, och medverkar på så sätt till att ge länets invånare tillgång till kulturupplevelser av hög kvalité, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Nämnden för regional tillväxt. Vår nya kulturplan är det viktigaste dokumentet för att uppfylla våra uppsatta mål att nå ut i hela vårt län, med ett särskilt fokus på barn och unga.

Kulturstödjande verksamhet

Förutom institutionerna får även den kulturstödjande verksamheten i länet ekonomiskt stöd. Det handlar till exempel om konsulenter inom dans, film, konst och teater. Värt att notera i årets fördelning är att musikkonsulentuppdraget återigen har fått full utdelning, med en fördelning på professionell respektive mer amatörorienterad del i uppdraget. Vidare har den professionella dansen fått ökade resurser liksom amatörteaterverksamheten.

Statligt och regionalt stöd

Örebro län ingår sedan 2012 i den så kallade kultursamverkansmodellen. Det innebär att statliga och regionala kulturmedel fördelas enligt länets kulturplan. Den statliga delen, som Region Örebro län har som uppgift att fördela, uppgår i år till 37 miljoner kronor. Den del som Region Örebro län står för är 56 miljoner kronor.

– I år har staten premierat de regioner och landsting som har en god uppräkning. I Region Örebro län räknar vi upp medlen med 2,3 procent. Det ger oss den högsta möjliga uppräkningen från nationellt håll, vilket innebär knappt 1,2 procent, säger Irén Lejegren.

Pengar till projekt för hållbart resande och stärkt kvalité på utbildningar
En attraktiv kollektivtrafik som lockar resenärer och förstärkt kvalitet vid länets gymnasie- och vuxenutbildningar.

Det vill Nämnden för regional tillväxt, Region Örebro län, uppnå genom att fördela 7,5 miljoner kronor på tre projekt som drivs i Region Örebro läns regi.

Projektet Framtidens kollektivtrafik ska visa hur länets framtida busstrafik bör vara utformad för att locka resenärer. Det handlar till exempel om att ta fram en utvärdering av stadstrafikens linjenät och om att se över hur länsbussarna kan ta sig genom Örebro stad för att skapa största möjliga nytta för hela länet.

– Vi vill se hur vi kan förmå fler människor att resa med kollektivtrafiken genom att göra den attraktivare. På så sätt knyter vi på ett hållbart sätt samman länets arbetsmarknadsområden, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Nämnden för regional tillväxt.

Projektet, som ska pågå i knappt två år, beviljas 1,6 miljoner kronor. Hälften finansieras av Region Örebro län medan hälften är statliga medel som regionen har i uppgift att fördela.

Likvärdig gymnasieutbildning

Med det treåriga projektet Samverkan gymnasieutbildning är Region Örebro läns förhoppning att kunna höja kvaliteten inom länets gymnasieutbildningar. Inom ramarna för projektet ska metoder och processer utvecklas för att på bästa sätt kunna samverka på regional nivå. Metoder och verktyg ska också tas fram för en effektiv omvärldsbevakning.

– Genom en tydlig samordning kan vi erbjuda alla länets ungdomar en bra, och likvärdig, utbildning, säger Irén Lejegren.

Parallellt med metodutvecklingarna ska projektet också skapa samverkan inom tre sakområden:

Lokala programråd för gymnasieskolans yrkesutbildningar.
Arbetsplatsförlagt lärande.
Studie- och yrkesvägledarfunktionen på gymnasieskolorna.
Projektet finansieras med 2,9 miljoner kronor.

Höjd utbildningsnivå

Det tredje projektet som beviljas ekonomiskt stöd av nämnden heter Samverkan vuxenutbildning. Även i detta fall är målet att regional samverkan ska förstärka utbildningskvaliteten, i detta fall för vuxenutbildningen. Förutom metodutveckling för samverkan och omvärldsbevakning ska projektet också fokusera på samverkan inom tre sakområden:

Samla och synliggöra regionens utbud av vuxenutbildning.
Utveckla SFI med nya utbildningsplattformar och arbetsformer.
Utforma metoder för effektivare hantering av valideringsärenden för nyanlända och för dem som står utanför arbetsmarknaden.
I förlängningen ska allt detta medföra en höjd utbildningsnivå, och större möjligheter att skapa matchning mellan utbildning och arbetsmarknad. Även detta projekt finansieras med 2,9 miljoner kronor över tre år.

Gröna upphandlingar och uppföljning ska ge klimatvänligare transportföretag
Uppföljning av miljökrav i upphandlingar är ovanligt inom transportbranschen. Detta gör att företag med höga miljöambitioner inte kan konkurrera. Trenden är också att koldioxidutsläppen från godstransporter ökar. För att motverka detta och få fler transportföretag att satsa på klimatvänliga lösningar har Region Örebro län startat projektet Grön uppföljning som utvecklar verktyg och modeller för uppföljning av miljökrav.

- Transportbranschen vill ha enkla verktyg och metoder för uppföljning av miljösäkerhetskrav. Och transportköpare kan bli bättre på att ställa och följa upp klimatkrav, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Region Örebro läns nämnd för regional tillväxt.

Projektet omfattar både godstransporter och maskinentreprenad och genomförs i samarbete med Sveriges Åkeriföretag Öst. I projektet arbetar upphandlare av transporter liksom transport- och entreprenadföretag tillsammans för att ta fram verktyg och metoder som ska fungera för båda parterna. En metodik som Region Örebro län har goda erfarenheter av från tidigare projekt.

Projektets mål är att:

- Verktyg och metoder blir användbara för den som upphandlar och för de som ska redovisa.

- Miljökraven i upphandlingarna faktiskt leder till en bättre miljö.

- Upphandlingarna leder till bättre uppföljning av avtal och därmed bättre konkurrensneutralitet.

- Stärkt konkurrenskraft för företag med höga miljöambitioner.

Projektet kommer att avslutas med en spridningskonferens 29 november 2016 i Örebro där hela branschen kommer att kunna få ta del av resultaten. Projektet finansieras av Region Örebro län och Sveriges Åkeriföretag Öst.

Yngre välutbildade kvinnor flyttar till Örebroregionen
Region Örebro län har nyligen genomfört en statistisk studie om inflyttningen till regionen.

Studien visar bland annat att det är en hög inflyttning till regionen, att man flyttar från hela landet och att det flyttar in stor kompetens inom hälso- och sjukvård.

Inflyttningsstudien som har gjorts visar att man flyttar till Örebro regionen från i princip alla landets kommuner (286 av 290). Den största inflyttningen sker till kommuner som angränsar till ett annat län, förutom Örebro kommun där störst inflyttning sker från Stockholm.

- Det är roligt att se att vår region har en stor attraktionskraft från hela landet. Det visar att vi har något som invånare från resten av landet är intresserad av att vara del utav och att vi lyckas i vårt arbete att göra oss intressanta, säger Petter Arneback, Regional utvecklingsdirektör.

Den enskilt vanligaste flyttaren i studien var en 21-årig kvinna med eftergymnasial utbildning. Att kvinnorna har högre utbildning än männen för de som flyttar in gäller för nästan samtliga kommuner i länet. Ser man till vilken typ av kompetens som flyttar in är det vanligast med inflytt av personer med hälso- och sjukvårdsutbildning (totalt 16 procent). Fördelat på kön har 20 procent av de inflyttande kvinnorna hälso- och sjukvårdsutbildning medan 20 procent av männen har utbildning inom teknik och teknisk industri.

Fördelat på ålder är de yngre mest intresserade av att flytta till Hallsberg eller Örebro, när man nått åldern då man bildar familj vill man flytta till någon av de mindre eller medelstora kommunerna. I gruppen äldre medelåldern blir det åter igen populärt att flytta till Örebro. När man sedan når pensionsåldern är det flest som flyttar till Askersund eller Nora.

- Studien som vi har gjort är statistisk, vi har alltså bearbetat tillgänglig statistik för att skapa oss en bild av hur flyttningen ser ut till vår region. Tyvärr har vi inte haft möjlighet att göra en kvalitativ studie för att fördjupa oss i varför man flyttar hit, däremot har andra studier visat att drygt en tredjedel av flyttarna sker på grund av arbete, ungefär en femtedel sker på grund av studier och en tiondel på grund av relationer, säger Thobias Torstensson, analytiker vid Region Örebro län.

Rapporten ska kunna användas som ett planeringsunderlag för länets kommuner, till exempel när de behöver jobba med kommunal marknadsföring, stadsutveckling och utformning av kommunal service.

Men även privata företag ska kunna använda rapporten som en del i arbetet att ta fram marknadsunderlag.

Uppmärksammad studie visar att hud-mot-hudvård ger
nyfödda smärtlindring
I den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica har en artikel av Emma Olsson lyfts fram som månadens höjdpunkt. Hon har visat hur man genom att låta ett nyfött barn sitta hud-mot-hud med sin mamma minskar smärtan vid blodprovstagning.

Vid Universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet finns en lång och framgångsrik tradition av forskning om hur stress och smärta hos nyfödda sjuka och för tidigt födda barn kan mätas och behandlas.

Fördelarna med hud-mot-hudvård har framgått i tidigare forskning. Nyfödda håller till exempel värmen bättre, får en bättre viktuppgång och det ökar bröstmjölksproduktionen. Nu har man även kommit fram till att den ger smärtlindring vid blodprovstagning.

Emma Olsson är sjuksköterska vid barn- och ungdomskliniken, Universitetssjukhuset Örebro och doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper, Örebro universitet. Tillsammans med sin handledare professor Mats Eriksson och överläkare docent Gunilla Ahlsén, neurofysiolog, har hon i sin studie använt NIRS (nära-infrarött ljus som mäter blodflödet i hjärnan), för att därigenom kunna mäta smärtpåverkan hos nyfödda.

För tidigt födda barn saknar förmåga att verbalt uttrycka smärta och det är därför viktigt att ha tillgång till effektiva och pålitliga verktyg vid smärtbedömning.

– Med NIRS finns nu ytterligare en användbar metod att se om nyfödda barn har ont, säger Emma Olsson.

Artikeln har valts ut som månadens höjdpunkt och lyfts fram i en medicinsk ledare som beskriver forskningen som väldesignad och nyskapande. Enligt ledaren är ett viktigt "ta-hem-budskap" av studien att smärta kan existera på hjärnnivå även om barnet inte visar några beteendemässiga smärttecken såsom gråt och förändrade ansiktsuttryck. Studien stöder en vidare användning av hud-mot-hudvård som smärtlindring, sammanfattar ledaren som skrivits av den franske neonatologen Pierre Kuhn.

– Det är mycket hedrande att Emmas forskning uppmärksammas på det här sättet och det visar att smärtforskningen i Örebro håller en hög internationell kvalitet, säger Mats Eriksson.

Nu inför Region Örebro län Journal via nätet
Från och med den 15 april har invånare som haft kontakt med vården i Örebro län möjlighet att se sin journal genom att logga in på 11 77 Vårdguidens e-tjänster.

– Syftet med att erbjuda invånare att kunna ta del av sin journal via nätet är att öka patientens delaktighet, ge förutsättning för en jämlik dialog mellan patient och vårdgivare samt möjlighet till medansvar, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

En säker tjänst för personer över 18 år. Den nya tjänsten som för invånare kallas Journalen, gör det möjligt för patienter att bland annat se vilka kontakter man haft med vården, journalanteckningar om diagnoser, provsvar, recept och vaccinationer. För att använda tjänsten Journalen måste man vara 18 år eller äldre. Som vårdnadshavare kan man läsa sitt barns journalinformation via sin egen inloggning tills barnet fyller 13 år.

Man når tjänsten genom att logga in på 11 77.se genom en säker inloggning. Det är bara patienten själv som kan ta del av informationen genom sin personliga inloggning med e-legitimation.

Ett stegvist införande Region Örebro län har tagit lärdom från andra landsting och regioner. – Flera andra landsting och regioner har redan gjort denna resa och vi har kunna tagit del av deras erfarenheter, säger Ulrika Landström, e-hälsostrateg och projektägare. Inom Region Örebro län har vi valt att införa Journal via nätet stegvist. Det är ett urval av journalen som kommer att visas för patienten inledningsvis.

Journalen är ett underlag för fortsatt vård och behandling

– Det är viktigt att komma ihåg att Journalen i första hand är ett underlag för fortsatt vård och behandling. Dokumentationen är inte direkt anpassat till patienten även om vi strävar efter att skriva på ett så enkelt sätt som möjligt, säger Claes-Mårten Ingberg, överläkare på medicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och delprojektledare för införandet.

Vissa journalanteckningar och verksamheter undantas från publicering

När man är inloggad på 11 77.se är det inte alla journalanteckningar som kommer att visas. Det är främst besöks-, inskrivnings- och utskrivningsanteckningar som visas inledningsvis. Dessutom kommer operationsberättelser och endoskopier att visas. Svar på begärda undersökningar gällande vävnadsprov, röntgen, neurofys och tumörmarkörer kommer inte att visas. Inte heller bilder eller skannade dokument. Inledningsvis är också några verksamheter undantagna från visning. Dessa är bland annat arbets- och miljömedicin, psykiatri, STD- mottagningen och ungdomsmottagningen. Yrkeskategorierna kurator och psykolog är också undantag vid start.

Äldre journalinformation finns inte med Eftersom tjänsten är ny är det endast journalinformation som är skriven efter den 1 mars 2016 som kommer att finnas tillgänglig. Om man vill se journalanteckningar som är skrivna innan den 1 mars 2016 har man precis som tidigare möjlighet att beställa papperskopior. I så fall kontaktar man den aktuella vårdenheten via e-tjänsten "begäran om journalkopia" på 11 77.se.

Viss fördröjning kan förekomma Några verksamheter har viss fördröjning när det gäller att skriva journalanteckningar. Det kan därför ta ett tag innan man kan se informationen i tjänsten. Signerade journalanteckningar visas direkt.

Osignerade anteckningar syns efter 14 dagar.

Som patient kan man välja en fördröjning på 14 dagar för de signerade anteckningarna, så kallat rådrum. Det kan man göra om man inte vill få överraskande besked via journalen som vårdpersonalen inte hunnit informera om. Om man efter en tid fortfarande saknar informationen kan man kontakta sin vårdgivare.

Så här loggar du in på tjänsten Journalen Logga in på 11 77.se När du loggat in ska du välja Journaltjänster och sedan Journalen. Tjänsten startar 15 april.

Om 11 77 Vårdguidens e-tjänster

Via 11 77 Vårdguidens e-tjänster kan man ta kontakt med sin vårdcentral eller mottagning för att till exempel av- eller omboka tid, förnya recept eller se sina läkemedel. Vilka e-tjänster som erbjuds kan variera från mottagning till mottagning.

Handlingsplan för en ekonomi i balans ska ge ökad patientnytta och effektivare användning av resurserna
En hälso- och sjukvård som ännu tydligare utgår från patientens fokus, och en organisation som präglas av samarbete och samverkan i större utsträckning än i dag. Det är innebörden i den handlingsplan som regionstyrelsen väntas ta beslut om den 12 april.

De åtgärder som föreslås i handlingsplanen ska bidra till att minska den kostnadsökning inom hälso- och sjukvården som var anledningen till verksamhetens underskott på 274 miljoner kronor i fjol.

Under 2015 hade Region Örebro läns vårdverksamhet den högsta nettokostnadsökningen i landet.

Handlingsplanen ska säkerställa att Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsverksamhet har en långsiktig ekonomi i balans.

– Region Örebro län ska erbjuda alla länsinvånare en jämlik och jämställd hälso- och sjukvård av bästa möjliga kvalitet. För att klara detta och de framtida utmaningar vi står inför måste vi använda Region Örebro läns gemensamma resurser på ett mer effektivt, framtidsinriktat och långsiktigt hållbart sätt, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Handlingsplanen är en fortsättning av ett påbörjat arbete

Handlingsplanen är ett viktigt steg i det redan påbörjade arbetet med att utveckla Region Örebro läns sjukvårdsverksamhet, som inleddes med att skapa en sammanhållen hälso- och sjukvårdsorganisation med närsjukvårdsområden och länskliniker.

– Genom att förändra det som krävs, och samtidigt behålla det som är bra skapar vi förutsättningar för vård med utgångspunkt från patienter och medborgare som bedrivs kostnadseffektivt och med ökad produktivitet, säger Jan Olsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Maximal patientnytta

– Patienters och medborgares nytta ska vara vägledande i allt vårt arbete. Syftet med handlingsplanen och de förändringar som föreslås är att säkerställa att Region Örebro läns invånare får maximal patientnytta för de pengar som används till hälso- och sjukvård, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Åtgärder i handlingsplanen

I den analys som föregått handlingsplanen har vissa områden utmärkt sig vad gäller hög kostnadsutveckling. Analysen har sedan legat till grund för de resultatförbättrande åtgärder som presenteras i handlingsplanen. Bland åtgärderna finns bland annat:

Vårdplatser öppnas och används bättre

För närvarande har organisationen mer än 100 vårdplatser färre öppnade än det fastställda antalet.

Detta, kombinerat med att många patienter som är utskrivningsklara inte kan tas emot i sin hemkommun, leder till stora påfrestningar för vårdens personal, risk för försämrad patientsäkerhet och många kortsiktiga dyra lösningar. Genom att systematiskt strukturera upp vårdplatser och mer optimalt säkerställa att rätt bemanning finns kring dessa kan cirka 60 platser öppnas igen, samtidigt som kostnaderna beräknas minska med 50 miljoner kronor.

Färre hyrläkare

Region Örebro läns kostnader för hyrläkare steg kraftigt under förra året. Användandet av ett stort antal hyrläkare leder till bristande kontinuitet för patienter och är därmed en riskfaktor för försämrad patientsäkerhet. Genom att kraftigt minska användandet av inhyrda läkare inom den somatiska specialistvården och minska användandet inom primärvård och psykiatrin till 2014 års nivå, kan kostnaderna minskas med cirka 50 miljoner. För att uppnå detta kan det vara nödvändigt med samordning mellan vårdcentraler, och ökat läkarsamarbete mellan vårdcentraler och inom den specialiserade vården på sjukhus. Region Örebro län har som enda landsting i landet inte använt

hyrsjuksköterskor, och det långsiktiga målet är att den samlade sjukvårdsorganisationen ej heller ska behöva använda sig av hyrläkare. Att undvika användandet av hyrpersonal leder till ökad patientsäkerhet och bättre kvalitet samt minskade kostnader.

Jour och beredskap ska minska och arbete under dagtid ska öka

De nya länsverksamheterna ger möjlighet till ett effektivare resursutnyttjande och en mer jämlik vård i regionen. Genom att verksamheternas resurser samordnas bättre kan också vården effektiviseras och dyra, mindre effektiva lösningar undvikas.Belastningen på förvaltningens jour- och beredskapslinjer varierar. Förändringar i jourverksamheten, uppdragsfördelning i länet samt ökad sommarsamverkan beräknas kunna minska kostnaderna med cirka 11-12 miljoner kronor.

Ökad semestersamordning och produktionsplanering

De nya länsklinikerna ger möjlighet till en bättre semesterplanering genom samordning av verksamheter, vilket även kan innebära att delar av organisationens verksamheter tillfälligt stänger för att koncentreras till en eller två platser i regionen under semestertiden. Den beräknade

kostnadsminskningen uppgår till fem miljoner kronor.

Bland övriga åtgärder för att minska kostnader finns även mindre köpt vård samt ökad såld cancer- och neurokirurgisk vård. Inom primärvården beräknas kostnaderna kunna minska tack vare minskade kostnader för tjänster och förmåner inom utbildning samt minskad användning av laboratorier och röntgen.

Sammantaget beräknas åtgärderna som föreslås i handlingsplanen kunna minska hälso- och sjukvårdens kostnader med cirka 180 miljoner kronor.

– Kostnaderna inom regionens vårdverksamheter har utvecklats på ett ohållbart sätt, och det gäller nu att kraftfullt hålla i ekonomin. När vi genomfört de förändringar vi ser är nödvändiga kan vi stå starka att möta framtidens utmaningar, såväl kvalitativt som finansiellt, säger Rickard Simonsson, regiondirektör.

Vinnarna av energipriset 2015
Region Örebro läns fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor utser varje år vinnarna av Örebroregionens energipris. Priset delas ut i två kategorier, Årets inspiratör och Årets föredöme. I år vann Linde Energi i kategorin Årets föredöme och Finngården Rikkenstorp fick priset som Årets inspiratör.

Region Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro län står bakom priset. Vinnarna har utsetts av Region

Örebro läns fokusnämnd för miljö och klimat. Syftet är att lyfta fram goda exempel och inspirera till åtgärder som bidrar till att nå visionen i energi- och klimatprogrammet om ett län utan nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2050. Priset har delats ut sedan 2011.

Årets föredöme

Inför avgörandet i kategorin Årets föredöme stod det mellan de två finalisterna KumBro Vind och Linde energi. I år valde fokusnämnden för miljö- och klimatfrågor att dela ut priset till Linde Energi med motiveringen:

"För att på ett påtagligt sätt ha bidragit till minskad olje- och energianvändning och minskad klimatpåverkan genom ett brett arbete. Detta med nya lösningar för industrin, ökat utnyttjandet av spillvärme och ökad användning av förnybar energi. Allt med ett affärsmässigt tänkande."

Årets föredöme delas ut till ett företag eller organisation som genomfört åtgärder eller utvecklat produkter eller tjänster som på ett påtagligt sätt minskar klimatpåverkan eller energianvändningen eller ökar användning av förnybar energi. Vid bedömningen tas hänsyn till åtgärdens spridningseffekt, storlek, framtida potential och nytänkande. Förra året vann Kjellbergs logistik från Hällefors.

Årets inspiratör

I kategorin Årets inspiratör stod det istället mellan Per Halldin som representerade det egna företaget Solkraft i Viby och familjen Nils Holmdahl, Hélène Littmarck Holmdahl, Joel Holmdahl och Maria Danielsson som kom från Finngården Rikkenstorp. Efter noga övervägande valde fokusnämnden för miljö- och klimatfrågor att dela ut priset till Finngården Rikkenstorp med motiveringen:

"För att ha skapat ett stort utbyte med hela världen kring hållbart jordbruk där kunskap och erfarenhet om klimatsmarta samt socialt och ekonomiskt hållbara arbetsmetoder sprids via universitetsforskning,

folkhögskolekurser, digitala vägar och många personliga kontakter." Årets inspiratör delas ut till en person eller organisation som inspirerat andra till energieffektivisering,

ökad användning av förnybar energi eller minskad klimatpåverkan. Vid bedömningen tas extra hänsyn till spridningseffekt och nytänkande.

Att ställa rätt diagnos snabbt kan vara livsavgörande
De positiva effekterna med att använda lågdos skiktröntgen (datortomografi) istället för den traditionella slätröntgen på patienter är flera visar Muhammed Alshamari i sin doktorsavhandling i medicin vid Örebro universitet.

Fokus på buken och ländryggen– I min avhandling var fokus på mjuka organ i buken samt skelettet i ländryggen. Studien visar att det är bättre och säkrare diagnostik då patienten får lågdos skiktröntgen. Strålningen är lägre än vid vanlig skiktröntgen som har cirka tio gånger högre strålning. Undersökningen går snabbt och patienten behöver inget kontrastmedel som måste ges vid slätröntgen.

Bildtagningen vid skiktröntgen tar några minuter. Äldre patienter upplever ofta det smidigare och lättare att undersökas med skiktröntgen då de inte behöver vrida sig och ligga i olika positioner som vid slätröntgenundersökning. Även röntgenpersonalen upplever att det är lättare att utföra lågdos skiktröntgen. Det går att se mer detaljer om anatomi och organens utseende jämfört med slätröntgen. Detta gör att det är lättare och säkrare att visualisera sjukliga förändringar i buken och ländryggen.

Snabbare rätt behandling– Fördröjning av rätt diagnos vid en livshotande situation som kan uppstå i samband med utredning av buksmärtor hos en patient kan få livsavgörande konsekvenser. Min avhandling visar att detta går att undvika genom att röntga patienten med lågdos skiktröntgen istället för den traditionella slätröntgen.

Med skiktröntgen kan man bedöma de flesta organ i kroppen beroende på vad patienten har för besvär och vad läkaren har för frågeställning. Vid undersökning av buken och ländryggen har det varit vanligast att använda slätröntgen på patienten för att undvika högre stråldos, trots att det är en begränsad metod.

– Med lågdos skiktröntgen kunde vi nå lika låga stråldoser som slätröntgen dock med bättre bildkvalitet och diagnostiskt värde. Med lågdos skiktröntgen kunde man fastställa kliniska orsaker för akuta buksmärtor. Det kan leda till snabb och effektiv behandling av akuta sjukdomar som tarmvred och ibland även orsaken till inklämt bråck, inflammerade tarmfickor och bukkörtelinflammation.

För ländrygg får man bättre undersökningskvalitet med lågdos skiktröntgen för att kunna visualisera olika anatomiska delar av kotorna. Det betyder att det är lättare och säkrare för radiologen att hitta förändringar i ländryggen exempelvis skelettskada.

Nya rutiner på Universitetssjukhuset ÖrebroResultaten från studien har gjort att rutiner har förändrats på Universitetssjukhuset Örebro. Lågdos skiktröntgen ersätter slätröntgen vid undersökning av buken och även för ländryggsundersökning för inneliggande och akuta patienter.

– Resultatet var så tydligt, att lågdos skiktröntgen är bättre än slätröntgen vid undersökning av buken och ländryggen. Radiologerna som har granskat bilderna var överens, säger Muhammed Alshamari.

Ny studie visar att rimliga investeringar i järnväg ger stor klimateffekt
Region Örebro län har tillsammans med ett flertal andra järnvägsaktörer tagit fram en studie om godstransporter på järnväg. En av de viktigaste slutsatserna är att rimliga investeringar i järnväg kan ge stor klimateffekt. Men då krävs det bland annat att staten tar fram en nationell strategi för järnvägsunderhåll och en nationell plan för godstransporter – något som idag saknas.

Studien som genomförts av Sweco på uppdrag av bland andra Region Örebro län och Näringslivets Transportråd har kommit till slutsatsen att en investering på 122 miljarder kronor kan fördubbla järnvägens godskapacitet till år 2050. Under samma tidsperiod kommer godstransporterna enligt prognoser från EU kommissionen totalt att öka med 80 procent. Studien fastslår också att transporter på järnväg är mångdubbelt klimateffektivare än transporter på väg eller med sjöfart.

- När vi pratar om infrastrukturinvesteringar är 122 miljarder kronor en modest kostnad i förhållande till den effekt som vi får ut. Om vi ska hålla de nationella klimatmålen borde vägvalet här vara ganska enkelt, säger regionrådet Mats Gunnarsson (Mp) i en kommentar till studien.

Mats Gunnarsson (Mp) fortsätter:

- Investeringarna som föreslås för gods gynnar resenärerna också, både i Örebroregionen och i hela Sverige. På flera av det tyngst belastade sträckorna konkurrerar gods och persontransporter, det är inte rimligt.

Förslag på åtgärder - och kritik mot den nationella hanteringen Studien lyfter också fram en lista på åtgärdsförslag för att målet med fördubblat antal godstransporter på järnväg ska gå att nå. En del av åtgärderna kräver rena investeringar men det framkommer även kritik mot hur investeringar i järnväg hanteras. Bland annat pekar studien på att det saknas en nationell underhållsstrategi och plan för näringslivets godstransporter.

- Om det inte finns en övergripande målbild om hur man vill att godstransporterna ska fungera är det också svårt att rationellt prioritera underhåll och utveckling av infrastruktur. Här behöver den nationella nivån ta ett initiativ, kommenterar Mats Gunnarson (Mp).

Handlingsplan för ekonomi i balans antagen
Regionstyrelsen tog i dag den 12 april beslut om handlingsplan för en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvården. Bakom beslutet står samtliga partier utom (L). Sammantaget beräknas åtgärderna i handlingsplanen kunna minska hälso- och sjukvårdens kostnader med cirka 180 miljoner kronor.

Bakgrunden till handlingsplanen är nödvändigheten att minska den höga kostnadsökning som var anledningen till hälso- och sjukvårdens underskott på 274 miljoner kronor i fjol. Under 2015 hade Region Örebro läns vårdverksamhet den högsta nettokostnadsökningen i landet. Handlingsplanen ska säkerställa att Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsverksamhet har en långsiktig ekonomi i balans.

Regionstyrelsen påpekar också att handlingsplanen innebär en utvecklingsinriktning med syfte att uppnå en jämlik vård i länet över tid. Hälso- och sjukvården ska ännu tydligare präglas av samarbete och samverkan mellan sjukhus och vårdcentraler i större utsträckning än i dag.

– Den mycket höga kostnadsutvecklingen som hälso- och sjukvården hade i fjol är ohållbar och äventyrar viktig utveckling och framtida investeringar, framhåller Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, Jihad Menhem (V), regionstyrelsens vice ordförande, och Catrin Steen (MP), regionråd, i ett gemensamt uttalande.

– I det här läget måste vi göra förändringar som är hållbara över tid. Handlingsplanen är ett viktigt steg i det redan påbörjade arbetet med att utveckla Region Örebro läns sjukvårdsverksamhet, som inleddes med att skapa en sammanhållen hälso- och sjukvårdsorganisation med närsjukvårdsområden och länskliniker.

Åtgärder i handlingsplanen

I den analys som föregått handlingsplanen har tio områden genomlysts. Det handlar om översyn av bland annat personalkostnader, vårdplatser, vårdtider, hyrläkare, schemaläggning och samordnad produktionsplanering.

Bland dessa områden har vissa utmärkt sig vad gäller hög kostnadsutveckling. Den största kostnadsökningen under 2015 stod personalkostnader för. Under 2015 ökade den posten med 76 miljoner kronor. Kostnaden för köpt vård och hyrläkare ökade under 2015 med 57 respektive 44 miljoner kronor.

Bland de tio analysområdena fanns en översyn av jour- och beredskapslinjer. Det området har lyfts ut från den nu beslutade handlingsplanen. Arbetet med att minska antalet jour- och beredskapstimmar, i syfte att öka tillgängligheten på dagtid kommer att fortsätta.

Analysen har legat till grund för de resultatförbättrande åtgärder som presenteras i handlingsplanen. Bland åtgärderna finns bland annat:

Personalkostnader

Under 2015 ökade personalkostnaderna kraftigt. Utöver lönerevisionen ökade kostnaderna med 76 miljoner kronor, varav övertid, timtid, jour och beredskap stod för 58 miljoner kronor.

Färre hyrläkare

Region Örebro läns kostnader för hyrläkare steg kraftigt under förra året. Genom att kraftigt minska användandet av inhyrda läkare inom den somatiska specialistvården och minska användandet inom primärvård och psykiatrin till 2014 års nivå, kan kostnaderna minskas med cirka 50 miljoner. Region Örebro län har som enda landsting i landet inte använt hyrsjuksköterskor, och det långsiktiga målet är att den samlade sjukvårdsorganisationen ej heller ska behöva använda sig av hyrläkare. Att undvika användandet av hyrpersonal leder till ökad patientsäkerhet och bättre kvalitet samt minskade kostnader.

Vårdplatser öppnas och används bättre

För närvarande har organisationen mer än 100 vårdplatser färre öppnade än det fastställda antalet. Detta, kombinerat med att många patienter som är utskrivningsklara inte kan tas emot i sin hemkommun, leder till stora påfrestningar för vårdens personal, risk för försämrad patientsäkerhet och många kortsiktiga dyra lösningar. Genom att systematiskt strukturera upp vårdplatser och mer optimalt säkerställa att rätt bemanning finns kring dessa kan cirka 60 platser öppnas igen, samtidigt som kostnaderna beräknas minska med 50 miljoner kronor.

Ökad semestersamordning och produktionsplanering

De nya länsklinikerna ger möjlighet till en bättre semesterplanering genom samordning av verksamheter, vilket även kan innebära att delar av organisationens verksamheter tillfälligt stänger för att koncentreras till en eller två platser i regionen under semestertiden. Den beräknade kostnadsminskningen uppgår till fem miljoner kronor.