Redan har det gått nästan 2 månader av nya året. Man får nypa sej i armen för att hänga med. Ibland behöver man stanna upp och tänka till vad som händer både i samhället och i sitt eget liv. Det är viktigt att man tar lite paus från alla måsten ibland för att känna att man är på rätt väg genom livet. Ur det här numret:

Information från distriktet med bl a en temaeftermiddag från MTM

Info från lokalföreningarna

Kåseri om telefonförsäljare

Golf kåseri.

Thomssons nyhetsbrev nr 2

Info från distriktet
Temaeftermiddag med MTM.
Eva Nilsson från MTM kommer till oss fredagen 27 februari för att informera om vad man kan få för hjälpmedel från MTM. Dessutom kommer hon att prata om Nerikes Allehanda som taltidning, visa en uppgraderad taltidningsspelare och en uppgraderad ficktidningsspelare.

Var och när: Fredag 27 februari klockan 14 - 16 i Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, Örebro.

För att vi ska veta hur många som kommer vill vi gärna att ni anmäler er till kansliet 019/ 673 21 06 senast torsdag 26 februari klockan 12.00.

Ni kan även gå in på en av följande länkar för att se en inspirationsfilm om taltidningar. Passa på att göra det innan ni kommer till Eva.

Använd gärna länkarna till you tube så vi får upp antalet visningar;

https://www.youtube.com/watch?v=WzPa4faLcDs

Syntolkad version: https://www.youtube.com/watch?v=5KyzVQfrDHI

Traineeprojektet
Nu har inbjudan till första utbildningstillfällen gått ut till alla som anmält sitt i intresse att gå utbildningen. Utbildningen hålls av riksförbundet , med hjälp av kansliet. I vårt distrikt har vi 8 stycken som kommer att gå utbildningen. Utbildningen vänder sej till alla medlemmar i SRF som inte förut varit funktionärer på något sätt. Den är till för att man ska få lite mer kunskap om SRF som organisation samt vad det vill säga att vara funktionär i styrelser eller på annat sätt. Är det någon mer av er som vill vara med på utbildningen och passar in på beskrivningen ovan så hör av er till kansliet så får vi se om det finns någon plats åt er.

Tebladet
Vill man i fortsättningen ha Tebladet sänt till sej så måste man gå in på följande länk för att anmäla det:

http://www.regionorebrolan.se/sv/Om-landstinget/Information-och-kommunikation/Tebladet/

Facebook
Distriktet finns numera på facebook: Gå in på www.facebook.com/srf.orebro.lan och gilla sidan så får du reda på allt som vi skriver samt kunna gör dina egna inlägg på sidan.

INBJUDAN till organisationsutvecklingsdagar 19 - 20 april 2015
ABF i Örebro län tillsammans med ABF Västmanland, ABF Sörmlands län, ABF Dalarnas län och ABF Gävleborgs län bjuder in er till en utbildning som ni har nytta av i ert fortsatta föreningsarbete.
Inbjudan gäller i år inte bara till er styrelse utan även till era medlemmar.

När: Söndag och måndag den 19 - 20 april 2015
Var: Viking Cinderella
Kostnad per person är 1.200 – 1.500 kronor inklusive buss, enkelhytt, förtäring och föreläsningar.
Eventuella kostnader för assistenter betalas av deltagarna själva.

Vi har ett begränsat antal platser för varje län, så vill du garantera din plats, anmäl dig genast! Vi ser gärna att man åker 2 - 3 personer från samma förening.

Svar om deltagande med info om särskilda önskemål såsom specialkost med mera. skickas till: Lillemor Johansson, se nedan senast den 21 mars. För avbokning efter 21 mars krävs läkarintyg!

Bekräftelse med inbetalningskort och mer info om resan skickas ut den 22 mars till anmälda deltagare.

Vid anmälan kommer vi att skicka ut ett program.

Hoppas vi ses i april!

Lillemor Johansson
ABF Örebro län
Drottninggatan 38
702 22 ÖREBRO
019/ 601 54 08, 070/ 611 533
lillemor.johansson@abf.se

Revy
"Six in the Sixties" är en revymusikal om livet i 60-årsåldern,

som spelas på Sparbanksbörsen i Fjugesta 8 - 28 mars.

Serveras med delikatesser och 60-talsmusik, pris 350 kr.

Vi är även välkomna på:

Genrepetetion fredagen den 6 mars klockan 19, ingen mat, kostar inget!

Vi ska vara där klockan 18. Bjuds på kaffe o kaka i pausen.

Anmälan till Kristina Johansson i Degerfors.

Tel 0586/ 41412, 070/ 660 69 81,e-post: kristina.jo@telia.com

Förhandsinformation:

På Kungsteatern i Karlskoga, repeterar man på Musikalen "Annie".

Den kommer att spelas 28 mars - 25 april och syntolkas.

se www.lekebergsrevyn.se

Mera information i nästa nummer av Synvinkeln.

Hälsningar från Anita Karlsson

Från en teaterbesökare
Sparbanks börsen. Vi var 34 personer från SRF i länet som nappat på inbjudan och fick se farsen "Hemvärn och påssjuka" som spelades av en seniorgrupp i Lekebergsrevyn. Efter att skådespelarna presenterat sig och berättat hur de var klädda serverades ärtsoppa. Föreställningen syntolkades av Anita Karlsson. Vi blev mycket väl omhändertagna och alla var nöjda . Enda smolket i glädjebägaren var som vanligt – färdtjänsten.

Av Kristina Johansson

Resa i vår
Vi har tänkt att ordna en dagsresa för alla medlemmar i distriktet under första halvan av juni. Frågan vi ställer oss är "Vart är vi på väg". Vi vill gärna ha in önskemål om vart ni vill att vi ska åka och besöka. Hör av er till kansliet eller mej (Charlotte) med era idéer.

Info från SRF Bergslagen
Torsdag 26 mars träffas föreningen för månadsmöte i DHR-lokalen i Nora, Rådmansgatan 9, ingång från gården. Den här gången spelar vi bingo och äter semlor. Anmäl er till Irene 0587/254 56 senast 20 mars.

Info från SRF Karlskoga
Fredag 20 mars är det medlemsmöte på Nickkällan kl. 14.30. Kaffe 30 kr, lotteri och program (ej spikat vid tidningens utgivning).

Fredag 10 april blir det bingo på Nickkällan kl. 14.30. Brickor 10 kr styck. Kaffe 30 kr.

Vårfest blir det fredag 24 april kl. 17.00 på Nickkällan.
Anmälan till ovanstående möten ring:

Inga 579 27, Kristina 414 12 eller Kent 592 07 3 dagar innan mötena.

Välkomna

Info från SRF Sydnärke
Årsmötet kommer att bli lördagen 14 mars kl. 15.00 på Åsen i Hallsberg. Alla medlemmar kommer att få kallelse och handlingar utskickat 14 dagar innan mötet.

Info från SRF Örebro
Öppet hus
Här kommer en liten rapport om vad som hände på Öppet hus den 28 januari.

Vi var tio stycken glada SRF:are som lyssnade till Monika och Fredrik Sturtsenbecker.

De framförde låtar av Povel Ramel och Olle Adolfson med flera.

Efter halva tiden gick vi till Eva-cafféet och inhandlade gott fika.

Sedan fortsatte underhållningen enbart med Fredrik eftersom Monika var dubbelbokad så hon var tvungen att avvika.

Vi kunde hållit på hur länge som helst men efter ett par visor av Carl-Mikael Bellman så avrundade vi programmet och eftermiddagen.

Alla som var med tyckte att det var lyckat och trevligt.

Vid tangenterna Fredrik Sterner

NYA-gruppen
Lördag den 14 mars startar Folkrace tävlingen vid Kumla ytongbana för

funktionshindrade. Starten är 10:00. femton synskadade i Örebro län skall för första gången prova på att köra

folkrace. Höra hur bilarna smattrar vid starten. Man åker en och en på

banan. Man tävlar mot sin egen varvtid. I passargerarsätet sitter din

egna banläsare/codriver som bromsar ifall det behövs.

Femton synskadade från hela Örebro län få prova Folkrace. Ledsagaren

får prova imån av tid och plats.

Kostnaden är 200kr/person. I detta ingår x antal varv på bana i

folkracebil och hamburgare med dryck.

Intresse om att vara med i ABBA cirkel.
En förfrågan om att starta en ABBA cirkel har kommit från några medlemmar. En cirkel där vi läser och fördjupar oss mer om ABBA. Exakt hur vi ska lägga upp det kan vi bestämma tillsammans. Målet med denna cirkel är att lära oss något mer samt att avsluta cirkeln med att besöka ABBA museet.

När: Måndag den 23 februari vecka 9.

Tid: 19 00 till 21 00

Var: Föreningarnas hus, Slottsgatan 13

A

Är du intresserad av att vara med i cirkeln så hör av dig så fort som möjligt till kansliet 019/ 673 21 06 och gör din anmälan. Senast måndag 23 februari innan klockan 12.00. Begränsat antal platser.

Hoppas vi blir ett gäng!

Med vänliga hälsningar Sandra.

Ett kåseri om telefonförsäljare
Nämn telefonförsäljare och alla suckar och får något ogillande i blicken. Själv blir jag uppringd nästan dagligen och ibland flera gånger om dagen. Hur många telefonförsäljare finns det egentligen? När jag ser att det är ett okänt nummer struntar jag ofta i att svara då det säkert är en sådan där. Fast det var inte bättre förr när hemförsäljare kom och ringde på. Fick man en sådan innanför dörren så var det ofta kört för de kunde vara kvar en hel kväll. Det kom en trevlig kille som sålde dammsugare och han dammsög både högt och lågt. Jag borde ha tackat för städningen men tackat nej till dammsugaren men så var inte fallet. Givetvis övertygade han mig att köpa den dyra dammsugaren.

När det gäller telefonförsäljarna låter de väldigt trevliga och trovärdiga när de försöker sälja sina varor eller tjänster. Deras psykologiska knep är att få dig att känna dig väldigt dum om du tackar nej till det fina erbjudandet. Om försäljaren försöker pracka på dig ett piller som gör underverk både här och där så känns det jättedumt att inte vilja ha detta fantastiska piller. Och när försäljaren dessutom är så jättetrevlig så känns det svårt att tacka nej. Det vet de!

Läste några skämtsamma råd hur man blir av med telefonförsäljare. Ett råd var om försäljaren frågar hur du mår så börja tala om att din ischias gör så ont och att din älskade skalbagge nyligen har dött. När försäljaren försöker göra reklam för produkten låtsas du inte om det utan talar om att det var roligt att han/hon bryr sig om hur du mår och så fortsätter du älta dina problem. Ett annat råd var att be säljaren bokstavera sitt namn, bokstavera vilket företag och produktens namn. Jag skulle tro att försäljaren ger upp och lägger på luren, kanske går till chefen och ber om löneförhöjning på grund av försvårat arbete i en dålig arbetsmiljö.

Försöker vara vänlig, de gör bara sitt jobb, men blir de envisa och inte respekterar ett nej slänger jag kanske på luren. Ibland kan jag dock tycka lite synd om dem ifall försäljaren låter besviken när det blir ett nej. Där rök den provisionen. Att stå med i NIX-registret hjälper inte. Nix, det struntar de fullkomligt i. Det har föreslagits att telefonförsäljning ska förbjudas men föregående regering ansåg att då skulle många jobb försvinna. Men hur många av dessa företag är seriösa?

Av Birgitta Karlsson

På golfbanan
En Golfbana det finns i Mosås,

det finaste som kan fås.

Hit kom en dag en man,

han skulle spela han.

egen klubba och egna bollar det skall man ha.

Då kan det gå riktigt bra.

Starten går vid bana ett

har man sett.

en spik det blev.

Glad till bana två han klev.

Det blev en spik. Hurra

vad det går bra i da´

Bana tre, fyra och fem

det blev två på dem.

I sexan gick det troll,

nu måste vi nog byta boll.

Ack, ack fyra blev slagen.

Det här blir inte bästa dagen!

Sjuan blev en spik på nacke.

jo, jo, man får tacke

Vid bana åtta

med klubba man måtta

Och ser man på,

här blev en spik och så.

Trallala vad det går bra"

Nio, tio och elva

det är banor som får de flesta att själva

Men, sammanlagt på dem

så blev det bara fem.

Nu skymtar målet

glad han går mot tolfte hålet.

På tolvan hade bollen dålig sprutt

så här blev en extra putt.

På tretton stannade bollen just

vid hålets kant.

Knappt han trodde det var sant.

På fjorton, femton då?

Jo, där blev slagen två.

Sexton skall på ett man klara,

men ack och ve och fasa,

Drömmen om rekord den rasa

slagen de blev sju

Vad skall vår hjälte göra nu?

Men på sjutton blev det tjo och trallning

bollen den gick in på vallning!

Så var han då vid målet

nummer arton hade hålet

Han med klubban måtta, nerverna i dallring var

Kors i all sin dag, ett slag

och så var saken klar!

Vilken lycka, summan den blev trettiotre.

Så synd att ingen det fick se!

Av Åke Minsberg

Thomssons nyhetsbrev nr 2
Stort intresse att utveckla SRF
Ett 70-tal SRF:are samlades på Almåsa helgen den 23 till 25 januari för att delta i vår konferens om organisationsutveckling. Samtliga distrikt, flera branschföreningar, stora delar av förbundsstyrelsen samt representanter för SRF:s barn- och ungdomsråd och Unga Synskadade deltog.

Konferensen inleddes med en inspirationsföreläsning av Ola Segnestam-Larsson, som är forskare på Ersta-Sköndals högskola. Han beskrev förutsättningarna för organisationer idag, och ställde provocerande och tankeväckande frågor till åhörarna – till exempel: Vill vi verkligen ha fler medlemmar?

Under konferensen diskuterades vad som förväntas av SRF:s medlemsstrategi, vilken kongressen givit förbundsstyrelsen i uppdrag att ta fram. Målet är ju att vi ska vara 10000 synskadade medlemmar år 2017. För att nå dit krävs en gemensam strategi, men också handlingsplaner som tas fram av varje distrikt och som görs utifrån lokala förutsättningar.

Under lördagseftermiddagen fick vi ett antal korta positiva exempel på hur vi jobbar i vår egen organisation, bland annat från Stockholm, Södermanland, Jämtland, Kronoberg och Gotland. Vi pratade också om ekonomi, och det stöd som distrikt, branschföreningar och lokalföreningar kan få från riksförbundet.

En stor del av konferensen utgjordes av diskussioner i smågrupper. Här poängterades bland annat distriktens viktiga roll när det gäller att stötta lokalföreningarna. Det är lättare att riva ner en organisation än att bygga upp den. Vi måste vara öppna för olika organisationsformer, men förändring är inget självändamål. Varje förändring bör ha till syfte att leda till en förbättring. Sociala medier har blivit en viktig kanal för kommunikation. Hur använder vi detta i distrikt, lokalföreningar och branschföreningar?

Den här konferensen var ett viktigt avstamp för vårt organisationsutvecklingsarbete den kommande kongressperioden. Ingen annan utvecklar SRF åt oss – det ska vi göra själva!

Synskadade bankkunder uppmärksammade
Fredagen den 30 januari handlade ett inslag i Ekonomiekot, som sändes i Sveriges Radio P1 strax efter klockan 18 00, om synskadade bankkunder. Undertecknad (Håkan Thomsson) blev intervjuad, och det som lyftes fram var höga avgifter på att betala sina fakturor på bankkontoren samt bristande information om banktjänster till synskadade.

I detta sammanhang vill jag gärna lyfta fram den service som Nordea har till synskadade, där man kan lägga räkningar i ett särskilt kuvert och på det sättet kan betala räkningar hemifrån utan avgift. Man kan då också få kontoutdrag i punktskrift.

Otillgänglighet som diskrimineringsgrund
Den 1 januari trädde den nya lagen om otillgänglighet som diskrimineringsgrund i kraft. Med anledning av detta ordnade rikskansliet en utbildningsdag fredagen den 23 januari, dit rikskansliets personal samt förbundsstyrelsen bjöds in.

Föreläsare var Maria Johansson, som bland annat var den som tog initiativ till Torsdagsaktionen, Lars Lindberg, som bland annat arbetat på Socialdepartementet, samt Annika Jyrwall Åkerberg, som skrivit en bok om diskrimineringslagstiftning. Alla tre är aktiva inom funktionshinderrörelsen. Boken heter "Diskriminering på grund av funktionsnedsättning" och håller på att tillgängliggöras genom SRF Folkbildning.

Det är viktigt att sätta sig in i den nya lagstiftningen för att ha realistiska förväntningar och veta vad som är värt att anmäla. Det är Diskrimineringsombudsmannen, DO, som man bör vända sig till om man upplever sig diskriminerad. Lagen kan ge ekonomisk ersättning, men den är inte kopplad till krav att otillgängligheten ska åtgärdas. Detta är en brist, men om det blir flera som får rätt till diskrimineringsersättning kan det ju vara ekonomiskt bättre att åtgärda otillgängligheten.

DO har nyligen beslutat att driva ett ärende där en synskadad kvinna i Göteborg anser sig diskriminerad på grund av otillgänglighet på IT-området vilket kraftigt försvårar för henne som student vid Göteborgs Universitet. Det ska bli intressant att följa om den nya lagen ger henne rätt till diskrimineringsersättning.

Utredningen om det personella stödet
Utredningen om det personella stödet till distrikten har kommit igång. Bland annat har vi haft ett samtal med Lennart Nolte som var förbundsordförande i SRF 1985 till 2004. Detta för att fånga upp hur man resonerade då ombudsmannaorganisationen byggdes upp och utvecklades.

Ett annat viktigt led i utredningen är att fånga upp synpunkter från distrikten. Därför har det gått ut en enkät till distrikten, med sista svarsdag den 15 mars. Det är mycket viktigt att få in svar från alla distrikt på denna enkät. En annan enkät går ut till de regionala ombudsmännen, för att få deras synpunkter och tankar.

Besök i Borås
Den 29 januari gjorde undertecknad (Håkan Thomsson) samt SRF:s pressekreterare Åsa Nilsson ett besök i Borås. Anledningen var att Borås utnämnts till 2015 års tillgänglighetsstad inom EU. Detta är en utmärkelse som EU delar ut årligen. Priset går till en stad som har god tillgänglighet, och som arbetar med att fortsätta utvecklas inom tillgänglighetsområdet.

Vi besökte IF Elfsborgs kansli, och fick höra om hur man arbetar för att göra sina allsvenska fotbollsmatcher tillgängliga. Bland annat syntolkas alla matcher.

I Sjuhäradshallen har kommunen satsat på att göra idrott tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar. Man erbjuder här en arena som är öppen såväl dag- som kvällstid och ger utrymme för flera olika idrotter samtidigt.

Vi besökte också Daltorphallen, och tittade på en ledstråkstyp som tagits fram av ett lokalt företag. Ett annat studiebesök gick till Kulturhuset, som inhyser bibliotek, teater och utställningshall. I Stadshuset fick vi också tillfälle till en kort pratstund med kommunalrådet Lena Palmén (S).

SRF Borås ordförande, Urban Efraimsson, och kommunens funktionshinderkonsulent Petri Pitkänen och tillgänglighetskonsulent Lena Mellbladh, var våra guider. De kunde beskriva hur Borås kommun medvetet under många år arbetat för att höja tillgängligheten och stimulera samarbeten kring detta. Och arbetet fortsätter, för det finns fortfarande mycket kvar att göra. En otillgänglig och rentav farlig bussterminal kanske borde vara nästa anpassningsobjekt…?

Hög tid att söka projektstöd
Riksförbundets projektstöd kan ges till arbete med de av kongressen prioriterade områdena, det vill säga:

- Tillgänglighet och användbarhet i synskadades vardag

- Information om synskadades livssituation och möjligheter

- Utveckla SRF

Projektstöd kan sökas av regioner, distrikt, lokalföreningar och branschföreningar. Det går bra att söka bidrag till längre projekt, som i princip kan löpa under hela kongressperioden.

Sista ansökningsdag är den 28 februari. Ansökan ska vara i Wordformat och mejlas till gunilla.thomsson@srf.nu

För frågor så kontakta Gunilla Thomsson, tfn 08-39 91 66.

Organisationsrådet 6 februari
Årets första organisationsråd genomfördes i Stockholm den 6 februari. Tema var kongressens prioriterade områden:

- Tillgänglighet och användbarhet i synskadades vardag

- Information om synskadades livssituation och möjligheter

- Utveckla SRF

Med gruppdiskussioner tog vi tillsammans fram idéer om hur man kan jobba med kongressmålen på regional nivå samt i distrikt, lokalföreningar och branschföreningar. Vi har tre år på oss att tillsammans verka för ökad frihet i synskadades vardag.

Möte med MTM
Den 10 februari genomfördes ett möte mellan SRF och MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). En stor del av mötet ägnades åt att diskutera den motion som antogs på SRF:s kongress och som handlade om brister i tillgängligheten på MTM:s hemsida och vid nedladdning av talböcker samt bristande kvalitet i punktskriften som produceras på uppdrag av MTM.

När det gäller punktskriftsframställningen så sker den på ett automatiserat sätt. Det kan exempelvis uppstå fel vid inskanning av dokument, men också vid själva tryckprocessen. Ingen korrekturläsning sker direkt från punktskrift. För att påtala fel i material kan man vända sig till MTM:s punktskriftstjänst på e-post punktskrift@mtm.se eller tfn 08-580 07 20. De är tacksamma för synpunkter, för att därigenom hitta och kunna åtgärda fel.

När det gäller hemsidan, och kanske framförallt nedladdningssidan för talböcker www.legimus.se så är MTM medvetna om att den av en del personer upplevs som svåranvänd. Det kan handla om att användarna har äldre program i sina datorer eller inte har tillräckliga kunskaper. SRF påpekade att man inte kan räkna med att användarna alltid har uppdaterade programvaror och att antalet moment för att ladda ner en talbok bör vara så få som möjligt. MTM tar med sig synpunkterna i sitt fortsatta arbete.

Vidare berättade MTM att dagstidningarna som idag är tillgängliga via det så kallade RATS-systemet kommer att gå över till den nya taltidningstekniken med syntetiskt tal i daisyformat distribuerat via Internet. Övergången sker under perioden april till juni 2015. Man kan behålla den apparat som man idag läser tidningen med. Alla berörda kommer att kontaktas innan teknikskiftet genomförs.

Nytt organisationsråd 12 mars
Redan torsdagen den 12 mars genomförs nästa organisationsråd. På dagordningen denna gång står bland annat en rapport om åtgärder vidtagna med anledning av bifallna motioner vid kongressen 2011. Det blir också en rapport från utredningen om det personella stödet till distrikten.

 

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Uppgifter:
Har ni ändrat era uppgifter med adress eller kanske mailadress eller tagit bort er fasta telefon så hör av er till kansliet så vi får uppdatera våra uppgifter i medlemsregistret. Pga portohöjningar för utskick så önskar vi att om ni har möjlighet kan ta SYNvinkeln via e-post. Vi kan skicka den som fil eller klistra in den i mailet så ni kan läsa den som ni vill. Hör av er till kansliet så vi kan ändra i registret till nästa nummer.

Slutord
Så var den här tidningen färdig för den här gången. Hoppas ni haft nöje av att läsa den och att ni hittar någon aktivitet som ni gärna följer med på. Ha det bra till nästa gång.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, 091/673 21 05, e-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: 019/673 21 06 (måndag till torsdag 9 till 12) e-post: srf.orebro.lan@telia.com