Det sägs att tiden går fort när man har roligt och det är något som jag kan stryka under på. Tiden bara flyger iväg, tänk att det redan är en månad sedan förra numret av tidningen kom ut. Så nu är det dags att försöka sätta ihop ett nytt nummer. En del av innehållet i den här tidningen är information om barn och familjeverksamheten från riksförbundet. Har ni kontakt med någon familj med synskadat barn så visa gärna tidningen för dem så dem upptäcker hur mycket roligt man kan ha i SRF även som barn. Ur innehållet:

Info från distriktet med syntolkad bio, barn och familjeverksamhet från riksförbundet med teaterläger, familjevecka på Almåsa, anhörigkurs, datakurs

Info från lokalföreningarna

Thomssons nyhetsbrev nr 3

Sommardröm

Ålderdom

Info från distriktet
Årsmöte
Årets representantskapsmöte blir i år lördag 25 april på Götabros kursgård, Kumla. Alla valda ombud har fått kallelsen på sitt media. Om du är medlem och vill delta utan att vara ombud så är det viktigt att du anmäler det till kansliet 019/ 673 21 06 eller mail srf.orebro.lan@telia.com senast 21 april.

Syntolkad bio.
Onsdag 29 april kommer vi att syntolka filmen Miraklet i Viskan. Den visas på Filmstaden och syntolkas av Lotta Lagerman. I skrivande stund finns ingen definitiv tid när filmen börjar och slutar, men filmerna brukar börja runt 18 eller 18.30. Anmäler dej gör du som vanligt till kansliet 019/ 673 21 06 eller 05 eller via mail: srf.orebro.lan@telia.com

Hemsida.
Ni har väl inte missat att distriktet har en hemsida: www.srf.nu/orebro. Där lägger vi upp all information som är aktuell. Lokalföreningarna kan även lägga in sin information under flikar. Glöm inte bort distriktets facebooksida heller: www.facebook.com/srforebro.lan. På den sidan kan du även lägga in dina egna inlägg som alla "följare" kan ta del av.

Adressändringar
Har ni flyttat eller bytt e-post adress så är det viktigt att ni meddelar oss på kansliet ändringarna. Annars kan du missa viktig information från oss.

Informationsträff med Polisen
Polisen kommer och informerar om hur vi kan skapa en tryggare tillvaro.

Onsdag den 22 april Klockan 17.00

Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13 A, Röda rummet

Anmälan gör du på e-post anmalnyagruppen@srforebro.se

skriv ditt namn och Polisen, eller ring till SRF kansli på telefon 019 /673 21 06. Måndag till torsdag 9.00 -12. 00

Varmt välkomna!

Välkommen till årets roligaste personaldag - en färgsprakande utbildningsshow om drivkraft, teamwork och arbetglädje!
Hej

Nu är vi tillbaka med en kavalkad av superintressanta föreläsare med inspiration och arbetsglädje som minsta gemensamma nämnare.

I år är det tidernas DreamTeam vi presenterar och extra roligt är det att Babben Larsson och Magdalena Forsberg är med oss i Örebro 26 maj klockan 9.00 -16.00. . Det blir en kavalkad av superintressanta föreläsare och övriga som kommer är Nisse Simonson, Klas Hallberg, Stefan Görwik, Özz Nujen och vår underbara konferencier Anna-Lena Bergelin (fd Brundin).

Det kommer att bli en oförglömlig dag, fylld av igenkännande skratt, tydliga exempel och skarpa insikter.

Varmt välkommen!
TEATERLÄGER PÅ LILLSVEDS FOLK-HÖGSKOLA, VÄRMDÖ
30 oktober - 1 november

Vänder sig till barn mellan 7 och 16 år. Lillsved är även anpassad för rörelsehinder. Visst är det kul att spela teater! Klä ut sig, sminka sig till oigenkännlighet.

Alla gillar vi väl att apa oss. Men teater är så mycket mer. Ljud, musik och hur gör man när man skall vara en arg bonde och koma in på scenen och rya. Under tre intensiva dagar tränar vi in en pjäs, bygger kulisser, skapar ljudillustrationer och musik. Mycket tid ägnas också åt kropps och röstverkstad. Självklart hinner vi också med lite lördagsparty med discodans.

Gemensam bussresa, med ledare, från Arlanda och Stockholms central för de barn som önskar.

LÄGERPLATS: Lillsveds Folkhögskolal, Stockholm
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 20 september

AVGIFT: Medlemmar 600 kronor ,för två barn 1000 kronor, icke medlemmar 1000 kronor, ingen flerbarnsrabatt, inkluderar kost och logi, samt resa från Stockholm till Lillsved. Riksförbundet står för de resekostnader tur och retur för barnet med billigaste färdsätt, som överstiger 500 kronor.

Kurs för anhöriga till barn som är blinda eller har en svår synnedsättning utan ytterligare funktionsnedsättningar.
Vi vill erbjuda ett tillfälle till ökad kunskap genom föreläsningar och genom erfarenhetsutbyte. Vi erbjuder anhöriga möjligheten att umgås och knyta kontakter med andra anhöriga.

Plats:       Almåsa konferens, Västerhaninge

Tid:         13 -15 november 2015 (start ca 17. 30, avslut efter lunch)

Sista anmälningsdag:             15 oktober

Kostnad:                                     400 kronor per person

I kostnaden ingår logi och mat samt resekostnader till och från hemorten med billigaste färdsätt. Synskadades Riksförbund ersätter inte förlorad arbetsinkomst.

Kursinnehåll

Att stödja barnen så att de kan klara så mycket som möjligt själva
Hjälpmedel
Fritidsaktiviteter - spel och idrott
Vi tränar punktskrift och ledsagning
Ungdomar delar med sig av sina erfarenheter
Erfarenhetsutbyte
med mera
Detaljerat program kommer senare.

Vi kommer att vara på Almåsa konferens som ligger vid Hårsfjärden i Västerhaninge. Almåsa är mer än en vacker konferensanläggning för ögat. Den vackra platsen är minst lika hänförande att höra, känna, dofta och smaka som att se. Här finns också Svartkrogen där man kan äta i absolut mörker. Vi kommer att prova att inta någon förtäring där. Ta gärna med badkläder då det finns pool. Mer information hittar ni på www.almasa.se.

Frågor besvaras Cecilia Ekstrand 08- 39 91 19, cecilia.ekstrand@srf.nu

VÅLKOMNA!

SOMMARLÄGER PÅ SIKARGÅRDEN, NORRKÖPING 21 - 27 juni
Vänder sig till barn mellan 7 och 16 år. Lägergården är inte lämplig för rörelsehinder. Under sommarlovsvecka lämnar vi föräldrar och syskon hemma, och passar på att slå oss lösa bland kompisar från hela landet.

Vi kommer att bada, fiska, kanota, grilla korv, spöka, sjunga, rida, busa….. Ja, allt som man kan göra på ett sommarläger.

Våra ledare har lång erfarenhet av att arbeta med barn med synnedsättning på vår lägerverksamhet. De flesta arbetar professionellt med barn och några är dessutom specialpedagoger. För att få ett så bra läger som möjligt för alla barn, är det viktigt att vi får så mycket information om barnens behov innan lägret, särskilt om det är första gången barnet kommer på läger. Det känns tryggt för alla parter.

LÄGERPLATS: Sikargården i Simonstorp, Norrköping
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 30 april

AVGIFT: Medlemmar 1400 kronor, för två barn 2200 kronor, icke medlemmar 2000 kronor, ingen flerbarnsrabatt, inkluderar kost och logi, samt aktiviteter och utflykter under lägervistelsen. Riksförbundet står för de resekostnader tur och retur för barnet med billigaste färdsätt, som överstiger 500 kronor.

Helgläger för dig mellan ca 11 och 16 år!
Spel- och datorhelg i Norrköping
Synskadades Riksförbund (SRF) anordnar ett helgläger för dig mellan ca 10 och 16 år.

Helgen kommer att innehålla musik, rörelse och andra aktiviteter. SRF:s barn- och ungdomsråd deltar i planering och genomförande av helgen.

När:          26 - 27 september 2015, lördag lunch till söndag lunch

Plats:       CoderDojo i Norrköping och Marieborgs folkhögskola strax

utanför Norrköping.

Kostnad:  300 kronor inklusive resa för medlem. 500 kronor för icke medlem.

Målgrupp: Vi vänder oss i första hand till våra medlemmar. Icke medlem kan få komma med i mån av plats.

Varför:     För att lära dig att koda spel och hemsidor, spela dataspel

och träffa gamla och nya kompisar.

Anmälan: Du anmäler dig genom att ringa eller maila till Cecilia Ekstrand 08- 39 91 19 eller cecilia.ekstrand@srf.nu

senast den 28 augusti.

Antal platser är begränsade så det är först till kvarn som

gäller! Anmälan är bindande!

Hoppas du kommer! Hör gärna av dig om du undrar över något.

Cecilia Ekstrand, SRF 08 - 39 91 19

Familjevecka på Almåsa 6 - 10 juli 2015
Det finns fortfarande platser kvar, antalet är begränsat. Är någon i er familj synskadad? Almåsa kursgård erbjuder barnfamiljer att delta i en familjevecka den 6 - 10 juli i sommar. En mängd roliga aktiviteter kommer att anordnas under veckan. Exempel på aktiviteter som kommer äga rum är att Paddla på Horsfjärden, pröva vattenskidåkning eller varför inte sitta i båten och bara åka med? Det kommer också finnas möjlighet att förbättra sin simning med hjälp av professionell simlärare. Vi kommer också att göra en heldagsutflykt till ännu ej specificerat mål. Grillning står även på programmet om vädret tillåter. Har du ytterligare förslag på någon aktivitet du skulle vilja ha med under veckan? Hör i så fall av dig till Anders Springe på Almåsa.

Pris per dygn och vuxen i dubbelrum, 795 kronor.

Pris per dygn och vuxen i enkelrum 995 kronor.

Barn mellan 0 och 5 år är gratis

Barn från 5 år som ännu ej fyllt 15 år betalar halva priset.

Barn som fyllt 15 år betalar fullt pris.

I priserna ingår helpension samt kostnader för aktiviteterna som anordnas under veckan. Uppge vid anmälan om du behöver hjälp med ledsagning i samband med aktiviteterna som anordnas. Föräldrarna har ansvaret för sina barn under veckan, men kan självklart få hjälp med ledsagning.

Sista anmälningsdag är måndag den 4 maj. Anmäl dig till Anders Springe, anders.springe@almasa.se Tel: 08 - 500 404 80

Tjänar du mindre än 178 000 per år? i så fall kan du - söka ekonomiskt bidrag från Stiftelsen Almåsa och Synskadades Stiftelse för din vistelse på Almåsa.

Info från SRF Bergslagen
Glöm inte att det är medlemsmöte i Lindesberg 23 april kl. 14.00. Har du inte anmält dej ännu så ring Ture och gör det så fort du har läst det här.

SRF Bergslagen hälsar alla sina medlemmar och övriga välkommen till Åkerby Herrgård torsdag 21 maj klockan 12.00. Där äter vi lunch och får sedan en guidad tur i Maria Langs museum. Kostnad: 100 kronor för medlemmar i föreningen. 150 kronor för övriga. Anmälning senast 17 maj till Irene 0587- 254 56.

En rättelse: Jag skrev i förra numret att alla medlemmar skulle ta med en lotterivinst till medlemsmötena för ett värde av 30 till 40 kronor. Värdet på vinsten ska vara 10 till 20 kronor. Vill du skänka en dyrare sak så går det naturligtvis bra, men kravet är en vinst för 10 till 20 kronor. Det här är ett årsmötesbeslut som togs eftersom föreningen behöver få in fler intäkter för att kunna betala ut mera bidrag till medlemmarna.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
VÅRFEST Fredagen den 24 april klockan 17.00 på Nickkällan

Mat o kaffe, Underhållning, lotteri

Pris för medlemmar 100 kr. Övriga 150 kr.

Anmälan senast 20 april till Inga 579 27 eller Inger 073- 0350859.

MEDLEMSMÖTE Fredagen den 22 maj klockan 14.30 på Nickkällan

Program ej fastställt.

Kaffe 30 kr. Lotteri

Anmälan senast den 19 maj till Inga 579 27 eller Inger 073- 0350859.

Onsdagen den 27 maj klockan 09.00 -14.00 finns vi med på

Lasarettets vårmarknad med information och lotteri

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Hälsar styrelsen genom Kristina 0586- 414 12, 070- 6606981

Vi har plats för flera medlemmar, både synskadade och stödjande. Endast 175 kr per år.

Alla slags gåvor mottages med tacksamhet

Info från SRF Sydnärke
Hej alla glada, före detta påskäggsätande, Synviklare!

Nu är det väl vår på riktigt eller är det ett aprilskämt? Vi får se, kanske finns det mera snö där uppe, som vill komma ner. Vi får se hur det blir med den saken. Det blir som det blir. Vädret kan vi inte påverka.

Föreningsarbetet går vidare oavsett väder och vind. Sydnärke hade ett möte den 23 mars på Kvarngården i Kumla. Vi hade besök av Leif Gustafsson som talade om konst och antikviteter. Han var både kunnig och pratglad. Många hade frågor, tiden gick fort och alla hann väl inte få svar, så vi får bjuda in honom en gång till.

Kumlagruppen har ett möte den 20 april, därefter ett möte 18 maj, tillsammans med Hallsbergsgruppen. Vi har inte något program klart för den träffen, men det ordnar sej, som di säger i Värmlan.

Ja, detta var väl allt jag hade att berätta denna gång och vi sänder varm hälsning till alla goa och glada Synvikel läsare genom Åke Minsberg.

Hallsbergsgruppen
Medlemmar som bor i Hallsberg är välkomna till Åsen på ett möte 29 april kl 12.45. Vi äter lunch (som vi bekostar själva) tillsammans först för att sedan gå in i rummet intill där vi diskuterar programmet för höstens träffar. Det är viktigt att så många som möjligt kommer på träffen så att vi får många förslag på vad höstens träffar ska ha för innehåll. För att veta hur många som kommer så vill vi att ni anmäler er till Micke 0582- 100 93 senast 25 april.

Info från SRF Örebro kommun
Studiebesök på Sko museum i Kumla med NYA Gruppen
Onsdag den 8 april var 8 tappra medlemmar från SRF Örebro, synd att det inte kom några övriga medlemmar från länet.

Det var guidad tur där guiden berättade hur muséet hade uppkommit och bakgrunden av alla skofabriker i Kumla. Även en skomakare var med och visade hur skon gjordes. Vi fick gå från maskin till maskin och se tillverkningen av ett par skor.
Alla i gruppen tycke det var ett mycket givande studiebesök.
Vi avslutade med att titta i deras butik vad dom hade gjort för varor till exempel tre olika skorsorter samt olika handväskor i skin.

Historien om skoväldens uppkomst i Kumla.
På mitten av 1800-talet gick skomakarna från hus till hus i byarna och frågade om det behövdes nya skor. Om någon ville ha nya skor gjordes det på plats hos köparen och tog 2 till 3 dagar att göra beroende på hur många skor som skulle göras. Allt skor gjordes förhand och det var skomakaren och ibland en lärling med. Allt skin och utrustning bars med hela tiden från hus till hus av skomakaren.

På 1940-talet var det en skomakare, Anders Andersson som började göra flera skor utan att det fanns någon köpare till skorna, sedan sålde han dem på helghanden i Örebro. Andres blev den förste skomakaren som gjorde skor utan att det fanns köpare till skorna. Självklart ville han göra fler och på så sätt uppstod det fabriker där skor gjordes. Som mest fanns det ca 70 små fabriker i Kumla med omnejd. Oskaria fabriken i Örebro blev den största fabriken där det jobbade ca 2000 personer.

Utskärarna av huden till skorna var dem som hade bäst lön, till och med så att dem fick egna cykelställ vid arbetet. Dom flesta arbetarna var kvinnor ca 75%. Mot slutet av 1970 började det avta på inköp av skor som var gjorda i Sverige. Detta berodde på att tullskatten hade sänkts till nästan obefintlig skatt för tull. Importen av skor gick in höjden och skofabrikerna fick nästan inga beställningar längre och svackan kom för alla skofabriker. 1984 stängdes sist skofabriken i Kumla och är numera muséum. Kumla är idag fortfarande den staden som har mest skogrossister. Det finns fyra större skotillverkare idag.

Gruppen tycket studiebesöket var lyckat. Några i gruppen köpte skor från deras egen butik.

Vid tangentbordet. Dan Wakman

Nya gruppens vinprovning
Vi var elva glada som samlades för att festa

smaklökarna skulle få arbeta med att roséviner testa

Det första var TV-kocken Morbergs som även ägnar sig åt skådespeleri

vinet var väldigt surt och vi sa att nu kan det bara bättre bli

Nästa var desto sötare, smakade hallon och jordgubbe

passande sällskapsdryck men värdelöst som nubbe

Nummer tre hade inslag av citrus enligt flaskans etikett

papperen blandades visst ihop för där beskrevs smaken på ett annat sätt

De två sista var syrliga med inslag av grape och bär

kan nog vara läskande en varm sommarkväll som snart är här

Vi blev bjudna på en specialare, öl bestående av slatten

mycket humlesmak och mörkt som natten

Festandet avslutades med kaffe och god kaka

den hade värdinnan med skicklighet baka

Ingen blev full och sig i duken snöt

ingen blev rund under foten, sluddrade eller tjöt

Till värdparet Ann-Britt och Sten ett stort TACK

man känner sig välkommen och trots besvär gnäller de inte ett smack

Birgitta

Öppet hus
Rapport från öppet hus 25 mars

Vi var sammanlagt 9 personer inlusive Zeifa som berättade om väntjänsten och hur det fungerar.

Hon berättade lite kort om hur man som frivilligarbetare arbetar inom väntjänsten, utbildning och att man har sammarbete med bland annat hjärta till hjärta och röda korset samt syn och hörsel inom kommunen där väntjänsten också hör till.

Det var en intressant information och efter denna blev det en lång fikastund. Det var en trivsam eftermiddag i föreningarnas hus.

Vid datorn

Roger Alexanderson

Här kommer en liten rapport från Öppet hus den 8 april.

Vi var 7 tappra SRF:are som spelade bingo onsdag den 8 april på Föreningarnas hus. Vi spelade som vanligt fyra spel och fikade i halvtid.

Ett par vann kaffe och några vann både 10 och 15 kronor.
Vi var rekordsnabba och vi var klara redan vid 15 och 15 med den stunden som vi drack vårt kaffe.
Vid tangenterna Fredrik Sterner.
Thomssons nyhetsbrev nr 3
Tysta fordon – ett växande problem
När trafiken inte hörs blir den farlig. Det gäller för alla, men i synnerhet för oss synskadade.

Den 17 -18 februari deltog undertecknad (Håkan Thomsson) och Åsa Nilsson i en konferens om tysta fordon som hölls i Berlin. Arrangör var det tyska synskadeförbundet i samarbete med European Blind Union och World Blind Union. Under detta möte koncentrerade vi oss på el- och hybridbilar. Men även konventionella motorer blir allt tystare, och samma problematik finns för spårvagnar, när bussar har motorn bak, eller för den delen för cyklar och inte minst elcyklar.

I Sverige är det i dagsläget bara cirka 0,15 procent av fordonen som är el- eller hybridbilar, men andelen väntas öka dramatiskt de närmsta åren. Det är uppenbart att det kan vara farligt med tysta fordon, och ämnet hanteras för närvarande i internationell standardisering. Det som diskuteras är varningsljud för tysta fordon, så kallad AVAS (Audible Vehicle Alerting System).

I USA har man infört en tydlig lagstiftning som kräver varningsljud. EU har däremot mycket svaga regler. De säger att nya modeller ska ha varningsljud senast år 2019 och alla tysta fordon ska ha varningsljud 2021. Tidplanen är alltså mycket passiv. Föraren ska dessutom när som helst kunna stänga av varningsljudet. EU-reglerna är alltså en ren katastrof.

Vad kan vi då göra? Statistik från USA visar att tysta fordon innebär ökad olycksrisk för fotgängare och cyklister. Vi kan alltså söka allianser och skapa opinion.

EU-kommissionen kan, om särskilda skäl finns, ompröva det gällande direktivet. Sådana skäl skulle kunna föreligga om det standardiseringsarbete som pågår i FN-organet WP29 skulle ge avvikande rekommendationer jämfört med EU-reglerna. WP29 väntas behandla ett förslag i september 2015. Det finns alltså nu viss tid för påverkansarbete, men det brådskar! Från riksförbundets sida kommer vi att kontakta de svenskar som jobbar med WP29. Samma sak sker nu i flera andra europeiska länder.

Storytels första ljudboksgala
Från och med 2015 har Storytel övertagit Stora Ljudbokspriset, som föddes hos Synskadades Stiftelse för några år sedan. Måndagskvällen den 2 mars var det dags för Storytels första ljudboksgala, och Den genomfördes på Metropol Palais på Sveavägen 77 mitt i Stockholm.

Priser delades ut i tre kategorier: barn och ungdom, deckare och skönlitteratur. Dessutom delade Synskadades Stiftelse ut ett hederspris på 25.000 kr.

Stiftelsens pris delades ut av jurymedlemmen Karin Hjalmarson. Pristagare blev förläggaren Eva Bonnier och inläsaren Reine Brynolfsson för sitt arbete med att producera den 37,5 timmar långa ljudboken Ulysses av James Joyce. Ulysses är inte bara en klassiker utan en modernistisk milstolpe. "De lät det litterära värdet och inte det kommersiella styra och resultatet är väldigt vackert", skrev juryn i sin motivering. Eva Bonnier befann sig på Nya Zeeland och kunde således inte själv delta vid galan. Reine Brynolfsson var däremot på plats, och han gladde smycket över att få ta emot priset.

Jämställdhets- och likabehandlingskommittén utsedd

Nu har förbundsstyrelsen utsett ledamöterna i SRF:s jämställdhets- och likabehandlingskommitté. Ordförande är Annika Östling, och dessutom ingår Anders Axelsson, Viviann Emanuelsson, Sonny Hoffman, Lucy Jonsson, Cecilia Ramstedt, Gunnar Sandström och Rafetin Youmer i kommittén.

Syn- och hörselinstruktörerna behöver bli fler
Den 28 februari träffade representanter för SRF och HRF (Hörselskadades Riksförbund) styrelsen för Syn- och Hörselinstruktörsföreningen. Här diskuterades vad vi tillsammans kan göra för att kommunerna ska anställa fler syn- och hörselinstruktörer.

Belysningstips, träning på hjälpmedel eller orientering, och synskadeanpassning genom uppmärkning av exempelvis köks- och tvättmaskiner är den typ av hjälp man kan få av en syn- och hörselinstruktör. Deras arbete blir ett komplement till den rehabilitering som syncentralen ger.

Syn- och hörselinstruktörerna är en yrkeskategori som långsamt minskar. Detta är dåligt på flera sätt. Deras arbete leder till att vi som individer blir självständigare kan leva ett aktivare liv. Detta är bra för individen, men också samhällsekonomiskt bra, vilket kommunerna har nytta av. Fler syn- och hörselinstruktörer är således en vinn-vinn-satsning. Genom gemensamma uppvaktningar av kommunerna kan vi förhoppningsvis vända trenden.

Två SRF:are i nordiska expertgrupper
Nordiskt Välfärdscenter har nu dragit igång ett arbete med två så kallade expertgrupper. Dessa ska lämna rekommendationer till Nordiska Ministerrådet. Båda grupperna hade sitt första möte i Köpenhamn

den 5 - 6 mars.

Den ena gruppen ska titta på universell utformning ur ett nordiskt perspektiv. Här ingår bland annat arkitekter, men också representanter från funktionshinderrörelsen. Undertecknad (Håkan Thomsson) ingår i denna grupp som SRF-ordförande och vice ordförande i Lika Unika.

Den andra gruppen ska arbeta med frågor om könsrelaterat våld mot personer med funktionsnedsättning. Här ingår Ann Jönsson, som representant för Socialstyrelsen. Ann är ju dessutom förbundsstyrelseledamot i SRF.

Arbetet i de båda grupperna väntas pågå i omkring två år.

Organisationsrådet 12 mars
I SRF Stockholms stads lokal Gotlandssalen genomfördes årets andra organisationsråd torsdagen den 12 mars.

En rapport om åtgärder som vidtagits med anledning av de motioner som bifölls vid kongressen 2011 godkändes. Vidare lämnades en lägesrapport från utredningen om det personella stödet till distrikten. Utredningen är än så länge i en insamlingsfas, där man vill ha in synpunkter från distrikt och personal.

Jeanet Kjöller, som arbetar med funktionärstraineeprojektet, berättade om hur detta fortskrider. Medlemmar i tio distrikt utbildas för att kunna bli nya, aktiva funktionärer. Detta är en viktig satsning för SRF:s fortsatta utveckling.

Ny chef på Almåsa
Efter en ganska lång rekryteringsprocess har Almåsa nu fått en ny chef. Hon heter Elisabeth Schmidt och har god branscherfarenhet. Hon tillträdde i slutet av februari.

Vi hälsar Elisabeth Schmidt välkommen i jobbet med vår fina konferens- och rekreationsanläggning Almåsa!

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Sommardröm
Tiden går och går

Vintern den har flytt

och det är åter vår.

Gräset gror och träden grönskar.

Allt blir fräscht och nytt.

Vi hoppas och vi tror

att allt blir som vi önskar.

Vi tror på sommar och sol

för den kommer väl?

Den gjorde ju det ifjol.

Det blir gott för både kropp och själ.

Av Åke Minsberg

Ålderdomen
Ingenting är som förr

Allting är längre bort när man går.

Det är dubbelt så långt till butiken,

och jag har lagt märke till

att det är en ny backe där också.

Jag har slutat att springa efter bussen,

den går när den ska gå.

Det ser ut som om de gör trapporna mycket högre nu

än vad de gjorde i gamla dagar.

Och har du lagt märke till de små

bokstäverna i tidningen?

Det är ingen vits heller att be någon läsa högt

alla talar så lågt att man knappt kan höra vad dom säger.

Fy så trånga kjolarna har blivit

särskilt runt livet och höfterna

och skosnörena klarar jag snart inte att knyta.

Till och med folk förändrar sig,

de är mycket yngre än jag var i deras ålder.

Och för det andra är folk i min ålder

så mycket äldre än jag.

Jag stötte på en gammal skolkamrat för en tid sedan,

hon hade blivit så gammal att hon inte kände igenom mig

Jag tänkte på den stackarn då jag kammade mitt hår i morse,

och när jag gjorde det och såg mig själv i spegeln,

så ser jag att dom inte heller gör så bra speglar som dom gjorde förr.

Okänd författare

Slutord
Det var allt jag hade i april till er. Som vanligt glömmer ni inte att det är ni som gör tidningen. Skicka in via e-post eller per brev om ni har något spännande att berätta. Hoppas ni alla får en trevlig vår.

Redaktör: Charlotte Åkerlind

Telnr: 019/673 21 06, e-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: telnr: 019/673 21 06, öppet måndag – torsdag 9.00-12.00.

e-post: srf.orebro.lan@telia.com.