SYNvinkeln - September
elt plötsligt tog sommaren slut och det blev kyligt i luften. Nu får man sätta på sej strumpor och jacka samt hänga in shortsen i garderoben till nästa år. Men, man ska inte klaga, hela sensommaren har ju varit fantastisk och man har verkligen njutit av varje dag. Njöt gjorde jag även på 90 års festen. Tänk vilket roligt jobb man har, med så mycket trevliga människor man träffar och har roligt ihop med. Ett stort tack vill jag rikta till mina arbetsgivare för att jag fick mitt härliga jobb.
I det här numret hittar ni:
Info från distriktet:
Svenska Syn utställningen
Brukarrådet, vem är det till för?
Info från lokalföreningarna
Vita Käppens dag i Hällefors
Reportage från 90 års festen av Birgitta Karlsson
Thomssons nyhetsbrev nummer 10 och 11
Ur bondepraktikan
Info från distriktet
Svenska Syn utställning
För tredje året i rad anordnar Svenska Syn en utställning här i Örebro vid Spridas lokaler på Proppellervägen 14 för att visa nya hjälpmedel. Företag som är representerade är bl a Dophlin, ICAP, Polar Print mm.
Utställningen starta för privatpersoner klockan 12.00 och stänger klockan 16.00. Om ni vill ha lunch eller kaffe på eftermiddagen måste ni anmäla er till mej senast klockan 12.00 torsdag 26 september. Annars är det bara att ni dyker upp. Vissa företag har workshops under dagen, vill ni ha programmet för det så hör ni av er till kansliet.
Temadag orientering o förflyttning
Det finns fortfarande några platser kvar till vår temadag 30 september på Syncentralen. På temadagen får du information om vita käppen, GPS samt ledarhund. Har du glömt att anmäla dej så gör det så fort som möjligt till mej.
Punktskriftsdag
Onsdag 6 november kommer distriktet och Syncentralen att ha en informationsträff om punktskrift under eftermiddagen. VI får information om punktskriften samt prova på skriva och läsa. Tider och program kommer närmare i nästa nummer av SYNvinkeln.
Brukarråd, vem är det till för?
Brukarrådet är ett samråd mellan SRF och Syncentralen. Rådet består av 5 ombud samt 5 ersättare som är valda av representantskapet. Valtiden följer riksdagsvalet, men du kan naturligtvis hoppa av som ombud när du vill. Rådet träffas 4 ggr per år.
Vad är då Brukarrådet till för? Rådet är till för att man ska ha ett samarbete med syncentralen där man diskuterar frågor som berör synskadade. Just nu diskuterar man mycket om Iphone som hjälpmedel eller ej. Inga frågor är för stora eller för små att ta upp. I rådet sitter då 5 ombud som är valda, de representerar alla synskadade i länet. Om man nu har en fråga som man gärna vill driva så kan man komma på referensgruppen. Referensgruppen som träffas 4 veckor inför varje råd är öppet för alla. Där tar man upp frågor som man vill diskutera vid nästa råd. Vill du ha mer information så kontakta kansliet så förmedlar vi vidare kontakten till någon av de valda ombuden.
Info från SRF Bergslagen
Vita Käppens dag
Vita käppens dag firas i år i Hällefors. Vi träffas vid Christinas café, Sikforsvägen 22 i Hällefors klockan 13 00 för en genomgång. Därefter går vi en promenad runt Hällefors för att se hur det ser ut med tillgängligheten. Promenaden avslutar vi på caféet där vi avnjuter kaffe och smörgås. För vi ska kunna beställa rätt antal fika så måste vi ha din anmälan senast måndag 7 oktober till kansliet 019 673 21 06. Dagen beräknar sluta klockan 16 00.
Info från SRF Karlskoga
Fredagen den 4 oktober klockan 14och 30 är det medlemsmöte på Nickkällan. Information om ev. läsecirkel och besök av ombudsman Lena Höjdevall.
Kaffe 30 kr. Lotteri. Anmälan senast 2 oktober
Lördagen den 26 okt. klockan 14 00 auktion på Nickkällan
Vi bjuder på Kaffe och smörgås. Ta med vänner och bekanta. Gåvor mottages med tacksamhet.
Anmälan senast den 22 okt.
Fredagen den 8 nov klockan 14 och 30 spelar vi bingo på Nickkällan. Kaffe 30 kr. Brickor 10 kr/st.
Anmälan senast 6 nov. Anmälningar till Kent 0 5 8 6 592 07 eller Inga 0 5 8 6 579 27.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!
hälsar Styrelsen genom Kristina
0 5 8 6 414 12 070 66 06 981.
Info från SRF Sydnärke
Ingenting finns att rapportera från Sydnärke. De återkommer till nästa nummer.
Info från SRF Örebro Kommun
Öppet hus verksamheten har äntligen kommit igång igen efter uppehållet. Vi håller till på Rostahemmet på Rostagatan 34. Mycket har blivit annorlunda i föreningen sen vi flyttade ifrån Synträffen, så därför behöver nu föreningen fler medlemmar som kan ställa upp och hjälpa till att koka kaffe, plocka fram och ta bort bord och stolar från träffarna. Det är viktigt att vi tillsammans försöker ställa upp för att föreningen ska kunna leva vidare. Alla kan inte ställa upp med att bära bord och stolar, men man kanske kan koka kaffe eller duka fram eller sopa golvet eller dylikt. Det viktigaste är att vi förstår att det är vår verksamhet, det är vi tillsammans som, mer än förut, formar hur den ska se ut i framtiden. Kan du ställa upp så hör av dej till kansliet 019 673 21 06. Datum för träffarna under hösten är följande: onsdag 25 september, Häsellby Anders underhåller, 9 oktober blir det bingo, 23 oktober underhåller Monika och Fredrik, 27 november och 11 december spelar vi bingo. 14 december har vi luciafirande i Vasasalen i Vasakyrkan. Kom gärna med förslag om vad träffarna ska innehålla under våren. Kanske kan ni gå ihop några stycken till en programkommitté?
Distriktets 90-årsfirande
Lördagen den 7 september firade SRF-distriktet sina mogna 90 år. Kalaset ägde rum på Restaurang Goda Rum i Sjöparken Kumla. Det är en nybyggd restaurang som gav ett ljust och luftigt intryck med fin sjöutsikt. Först var det ett medlemsmöte där vi var 40 stycken. Distriktets ordförande Ove Nilsson informerade om vad de håller på med som till exempel syntolkning och värva nya medlemmar där önskan finns att i högre grad få närvara på Ögonkliniken där det är lättast att hitta synskadade. Dessutom finns planer på att sända närradio och ett frukostmöte med politiker som kommer att vara mörklagda medan de äter varefter vissa frågor ska diskuteras. Förbundsordförande Håkan Thomsson med fru Gunilla hedrade 90-åringen med sin närvaro och Håkan informerade om vad Riksförbundet sysslar med. Tillgänglighet både i fysisk miljö och inom IT-teknik är viktiga frågor liksom arbetsmarknad och LSS-kampanjen. Tyvärr envisas han med att ge sken av att LSS-kampanjen omfattar ALLA synskadade vilket inte är fallet. Det är enbart gravt synskadade kampanjen gäller men det framkom först när ett förtydligande begärdes vilka kampanjen egentligen gäller och då var det med vissa undanglidningar.
Efter mötet var det dags för femkamp. Redan vid den första aktiviteten höll luften på att gå ur oss. Vi skulle nämligen blåsa upp ballonger och stapla dem på varandra. I Göstas lag som jag var med i var vi tre damer som inte hade lungkapacitet att blåsa upp ballonger så Gösta blåste så han blev yr i huvudet och fick ta av sig slipsen och Dan blev också yr och fick sätta sig ned. Tack grabbar för att ni kämpade. Mödan var dock lite förgäves för när vi skulle stapla ballongerna på marken var underlaget så vasst att många ballonger sprack och det blev ett himla smällande. Därefter kastade vi boll, gissade när en minut och 45 sekunder hade gått samt kände vad som fanns i en säck utan att titta. Tur att det inte fanns några spindlar eller liknande. Tävlingen slutade med en tipspromenad inne i restaurangen med SRF-relaterade frågor. Laget som vann femkampen var lag Delfin från Örebro. Grattis!
Klockan 18.00 var det dags för middag, fler hade strömmat till så då var vi 78 stycken. Man kunde välja röding eller fläskfilé och förrätten var en sallad med räkor och musslor samt efterrätten pannacotta med hallon och lakritscolin. Behöver jag säga att det smakade fantastiskt gott? Det var trevlig samvaro vid borden och stämningen var god. Under middagen lästes gratulationer upp med olika penninggåvor från andra SRF-distrikt och från Riksförbundet. Från SRF Sörmland närvarade tre gäster som också lämnade en penninggåva. 90-åringen uppvaktades även med en vas av Arbetsnämnden för synskadade. Dansmusiken spelade upp, Bröderna Björks trio som spelade svängig och avspänd musik, tyckte det var lite åt jazzhållet. Tyvärr var det glest på dansgolvet. Väldigt glest och för det mesta tomt. Vid 21-tiden drog de flesta sig hemåt men vi var några tappra som var kvar och vi satt utspridda i lokalen men flyttade så småningom ihop, ett glatt litet gäng som hade det jättetrevligt.
Vi får tacka kommittén som ordnat festen bestående av: Ove Nilsson, Agneta Elfving, Leif Stockhult, Dan Wakman, Sandra Tjärnberg, Fredrik Sterner samt Charlotte och Ann på kansliet. Under kvällen var Agneta Elfving Toastmaster.
Det är en lite stapplande 90-åring som firades med tanke på det sjunkande medlemsantalet men om grunden är stadig i form av engagerade medlemmar kan säkert 90-åringen leva och vara aktiv i många år till.
I festvimlet
Birgitta Karlsson
Thomssons nyhetsbrev nr 10
Nya taltidningstekniken igång
Nu i augusti har de första dagstidningarna börjat distribueras med den nya teknik som Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) tagit fram. Tekniken är modifierad och förbättrad efter de erfarenheter som försöken 2012 med Upsala Nya Tidning och Norrköpings Tidningar gav.
Det är de dagstidningar som hittills utkommit i en förkortad version som nu byter distributionsform. Läsaren får allt redaktionellt material i daisyformat med syntetiskt tal. Texten förs över till mottagaren via Internet och omvandlas till tal hos läsaren. Man kan få sin tidning på en daisyspelare, men den går också att få i en mobiltelefon.
Dagstidningarna går successivt över till den nya tekniken. Hösten 2014 ska alla tidningar vara tillgängliga på detta sätt, förutom de så kallade RATS-tidningarna, där läsarna redan idag har tillgång till hela det redaktionella innehållet. Vad som händer med RATS-tekniken på längre sikt är idag oklart.
Det är naturligtvis en viktig och positiv utveckling att synskadade nu ska få tillgång till hela det redaktionella innehållet i dagstidningarna. För att allt ska fungera gör MTM en stor satsning på installation och support. Varje läsare kommer att få minst två hembesök.
Intressant LSS-seminarium i Dalarna
Den 23 augusti ordnade SRF Dalarna ett seminarium om LSS-ledsagning. Här deltog politiker och biståndshandläggare från ett antal kommuner i Dalarna. Bland närvarande SRFare från Dalarna och riksförbundet kan nämnas vår förbundsjurist Leif Jeppsson.
Seminariet inleddes med att deltagarna fick prova att ta sig fram med fingerad optik och vit käpp genom en trasslig inomhusmiljö. SRF-ombudsmannen Kamal Suleimani föreläste om FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Därefter fick vi en genomgång av rättsläget. Det var juristen Jesper Karlsson från företaget KommunLex som höll i genomgången, där det fanns utrymme för frågor och diskussion.
Det är uppenbart att KommuLex, i sina utbildningar som riktar sig till kommuner, hävdar att synskadade inte ingår i personkrets 3 i LSS, och därmed inte kan få ledsagarservice enligt LSS.
Detta är ju absurt. De bygger sitt resonemang på en enda dom i högsta instans från 1999, där en blind man inte bedömdes tillhöra personkretsen. Men det ska ju alltid vara en individuell bedömning, vilket KommunLex inte tycks bry sig om. Det finns andra domar som inte fått prövningstillstånd i högsta instans, där synskadade ansetts tillhöra personkretsen. I förarbetena finns skrivningar som är svåra att tolka på annat sätt än att blinda och gravt synskadade borde tillhöra personkrets 3 som ska omfattas av lagen.
Det var ett lärorikt och tankeväckande seminarium – ett utmärkt initiativ av SRF Dalarna! Vi får diskutera hur vi nu bäst går vidare i LSS-frågan.
Torsdagsaktion i svart
Torsdagen den 15 augusti var det tusen dagar sedan remisstiden gick ut för utredningen ”Bortom fagert tal”, där otillgänglighet föreslogs klassas som olaglig diskriminering. För ett drygt år sedan gav en majoritet i Riksdagen uppdrag till Regeringen att återkomma med ett lagförslag. Men inget har ännu hänt.
De tusen dagarna av väntan föranledde en torsdagsaktion utanför regeringskansliet Rosenbad, där deltagarna var klädda helt i svart. Man kan ju inte annat än visa sorg över Regeringens passivitet. Aktionen samlade cirka 150 personer. Sjutton olika handikappförbund står nu bakom torsdagsaktionen.
Nordiska möten
Det finns ett regelbundet samarbete mellan synskadeorganisationerna i Norden. Den 24 - 25 augusti höll nordiska samarbetskommittén (N S K) och nordiska kvinnokommittén (N K K) möten på Hurdalsenteret i Norge.
N K K:s möte ägnades till stor del åt att planera den nordiska kvinnokonferens för synskadade som ska ordnas i Sverige 2014. Den kommer att äga rum i Malmö den 12 -15 juni, och ha tema arbetsmarknad. Den hålls i samband med ett större kvinnoforum, och blir en integrerad del i detta.
I N S K diskuterades bland annat trafikmiljö med fokus på övergångsställen och ljudsignaler. Redan mellan våra nordiska länder finns stora olikheter, och en internationell standard vad gäller ljudreglerade övergångsställen tycks långt borta. Trenden att minska antalet övergångsställen och att miljön blir mera svårorienterad tycks finnas i hela Norden.
Vidare fick vi en intressant forskningsredogörelse kring näthinnesjukdomar av Ole Christian Lagesen. Närmare 200 gener kan ge upphov till näthinnesjukdomar. Men forskningen är omfattande, och det finns hopp om förbättrade behandlingsmetoder.
Dialog med Trafikverket
Den 22 augusti träffade SRF tre tjänstemän på Trafikverket för en dialog i aktuella frågor. Här tog vi bland annat upp ledsagning vid tågresor. Det är Jernhusen och Trafikverket som gemensamt ansvarar för det nationella ledsagarsystemet vid tågresor, där Riksfärdtjänsten i Sverige AB är utförare. Bland annat diskuterade vi möjligheten att införa en stationsavgift för att finansiera ledsagarsystemet.
Bland övriga frågor som diskuterades kan nämnas hållplatsutrop på bussar. Många fordon har automatiska hållplatsutrop som inte används. Detta är naturligtvis oacceptabelt. Många förare stänger av det automatiska hållplatsutropet med motivet att det är störande. Vi konstaterade att såväl information som tydliga regler behövs för att komma till rätta med problemet.
Legimus behöver bli tillgängligare
SRF har haft ett möte med Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) för att diskutera de svårigheter som många gravt synskadade och blinda upplever vid nedladdning av talböcker.
Synskadade med datorer har sedan 2009 kunnat ladda ner talböcker hemifrån. Det som krävs är att man registrerats hos sitt kommunala bibliotek. I våras ändrades nedladdningsförfarandet i och med att hemsidan www.legimus.se lanserades. För gravt synskadade och blinda har tillgängligheten minskat. Många som tidigare kunde ladda ner talböcker klarar inte av den nya hemsidan.
Vi hade en bra diskussion med MTM, och de lovade att hitta ett sätt som underlättar för gravt synskadade och blinda att använda nedladdning av talböcker. Ett nytt möte är inbokat den 30 oktober, och till dess hoppas SRF att det finns en lösning på problemen.
Ny sekreterare för förbundsordföranden
Den 20 augusti började Paulina Korbak vid riksförbundets kansli. Hon efterträder Elaine Kennedy som sekreterare för förbundsordföranden. Elaine vill varva ner och kommer från i höst att börja jobba halvtid på individstödsgruppen.
Paulina Korbak nås på paulina.korbak@srf.nu eller tfn 08 39 92 26.
SRF byter telefonsystem
Onsdagen den 28 augusti byter SRF och Iris Förvaltning telefonsystem. Det kommer inte att medföra nya nummer eller något sådant. Däremot hoppas vi att telefonerna ska ha bättre täckning ute i landet.
Bytet av system innebär ändå att det kan bli en del strul med telefonerna under veckan. Hoppas ni kan ha överseende med det!
Thomssons nyhetsbrev nummer 11
Två nya branschföreningar
Vi hälsar två nya branschföreningar välkomna i SRF!
Vid sitt möte den 12 till 13 september har förbundsstyrelsen bifallit ansökningar om att bli branschförening från Synskadade Kurder i Sverige och Synskadeföreningen för afrikaner i Sverige. Nu finns därmed sju branschföreningar anslutna till SRF.
SRF firar 125 år nästa år
Nu laddar vi inför en riktig medlemsfest! År 1889 bildades De Blindas Förening (DBF), som år 1977 bytte namn till Synskadades Riksförbund (SRF). Det innebär att SRF fyller 125 år nästa år.
Den 16 - 18 maj 2014, alltså fredag - söndag, samlas alla intresserade medlemmar på Conventum i Örebro. Aktiviteter ordnas fredag kväll och under hela lördagen, och söndagen är hemresedag. Det kommer att bli kulturinslag, historik, seminarier, någon intressepolitisk aktivitet och så en riktigt fin jubileumsmiddag med efterföljande fest.
Distrikten samordnar anmälan. Riksförbundet står för resekostnader samt middag på fredagen och lunch och middag på lördagen. Vi har reserverat hotell i Örebro som kan avropas av distrikten. En deltagaravgift på 200 kr tas ut av riksförbundet, dock 100 kr för barn upp till 16 års ålder. Senast den 28 februari måste distrikten anmäla deltagarna till riksförbundet. Dags alltså att börja planera för deltagandet redan nu!
Klart med kongress i Sundsvall
Nästa ordinarie SRF-kongress kommer att hållas på Södra berget i Sundsvall den 24 - 26 oktober 2014. Hotellet erbjuder utmärkta kongressmöjligheter i en vacker omgivning.
Förbundsstyrelsen ville denna gång förlägga kongressen utanför Stockholmsområdet. Det innebär visserligen att resandet för de flesta blir något mera komplicerat, men det känns ändå viktigt att kunna ordna stora SRF-arrangemang på olika håll i Sverige.
Regeringen lovar lagförslag
Enligt integrationsminister Erik Ullenhag är nu allianspartierna i regeringen överens om att lägga fram ett lagförslag som ska klassa otillgänglighet som diskriminering. Han kan dock inte säga när förslaget kommer.
Det är självklart positivt att få denna signal, men man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken… Vi vill se förslaget och hoppas att det då inte är urvattnat och därmed mindre verkningsfullt. Torsdagsaktionen fortsätter tills att lagförslaget kommit på Riksdagens bord.
FunkA-utredningens andra remiss
Utredningen om funktionshindrade i arbetslivet, den så kallade FunkA-utredningen, har nu kommit ut på remiss vad gäller deras slutbetänkande. SRF har svarat på remissen, och vi är i stora drag nöjda med förslagen. Framförallt är det positivt att man föreslår en samordning av hjälpmedelsverksamheten i arbetslivet till en myndighet. SRF förespråkar att Arbetsförmedlingen får det ansvaret.
Träff med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Den 5 september tog SRF emot representanter för Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för ett dialogmöte. Ett liknande möte hölls, på initiativ av SRF, i november i fjol. Eftersom mötet den gången kändes mycket konstruktivt så har vi bestämt att göra det till en årlig tradition.
Från Försäkringskassan deltog generaldirektör Dan Eliasson samt medarbetaren Mathias Holmlund. Från Arbetsförmedlingen deltog Henrietta Stein, som är chef för rehabiliteringsenheten.
Bland de frågor som togs upp fanns givetvis FunkA-utredningen och förslaget om samordning av hjälpmedelsverksamheten. Vidare diskuterades behovet av ökad samordning mellan myndigheter för att ge individer det stöd som behövs för att ha rimliga förutsättningar att arbeta. Ett nytt dialogmöte planeras till nästa år.
Grattis SRF Sörmland
Vi har många jubiléer inom SRF, men att fylla 100 år är något extra! Tidigare har jag här i nyhetsbrevet gratulerat SRF Stockholms och Gotlands län och SRF Stockholms stad som räknar sitt gemensamma ursprung från år 1913.
Den 31 augusti firade så SRF Sörmland sitt 100-årsjubiléum på Vadsbro-Blacksta föreningsgård utanför Flen. Jag hade själv nöjet att närvara, och det var en trivsam tillställning där Lennart Nolte, Viola Pettersson och Mats Lundebring berättade om SRF:s historia och minnesvärda episoder. God mat och trevlig musik stod också på programmet. Grattis SRF Sörmland!
Håkan Thomsson, Tfn 08 39 91 11, E-post hakan.thomsson@srf.nu
Ur bondepraktikan
Höstmånad september säger:
Nu skall bonden sitt korn uttröska
Och fiskaren fångar sillen den färska
Svinfläsk jag gärna äta må
Dess like fårenmjölk och getenmjölk också
Man må ock bruka örter och frukt –
det är inte skadeligt
Slutord
Det var allt för den här månaden. Till nästa gång önskar jag er alla en skön höst. Nu går vi mot mörkare tider när man kan sitta inne och tända ljus och mysa. Om 3 månader är det jul, det ser ialla fall jag fram emot. Hur är det med er, vad tycker ni om hösten? Ring eller maila mej om era tankar och åsikter om allt möjligt så vi får läsa lite härliga historier från era liv i tidningen. Må väl.
Redaktör Charlotte Åkerlind, Mellringevägen 120 B, 703 53 Örebro
Telnr: 019/673 21 05, e-post charlotte.akerlind@telia.com