Så kom vintern och försvann igen på några dagar. För en vecka sedan var det vitt och fint utanför fönstret och man hoppades på att det skulle bli en vit jul, idag så har snön smält bort och det blåser varma vindar över stan. Man får glädja sej åt alla ljusstakar som lyser i fönstren och konstatera att julen kommer i alla fall. I sista numret för året kan du läsa:

Information från distriktet:

Styrelsen har ordet.

Syntolkad bio

Datakurs

Sommarteater vid teater Nolby

Syntolkad ishockey

Uppmaning från valberedningen

Viktig information om kontanter

Info från lokalföreningarna med julhälsningar

Thomssons nyhetsbrev nr 14 och 15.

Musiken betyder…… av Klas-Olof Jansson

Amatörradio

Luciamorgon av Inez Johansson

Julbestyr av Inez Johansson

Info från distriktet
Styrelsen har ordet
Novembermötet, det näst sista för året, avlöpte i fridens tecken. Kanske hade det en kommande julfrid över sig. Något av en julklapp överlämnade Arbetsnämnden till distriktet. Det var 5000:- för någon form av julaktivitet. Gåvan mottogs och 1000;- vidarebefordras till varje lokalförening till någon julaktivitet.

Vår uppskattade kanslist Ann Lennermark kommer att sluta sin tjänst under juli månad 2014. Hur hon skall ersättas är inte klart.

Brukarrådet har haft sin vanliga konferens. Vid denna efterlyser man nya förslag till befattningsbeskrivning för rådet. Styrelsen kommer att behandla detta vid nästa möte, som äger rum den 17 december.

En datakurs för nybörjare har endast samlat fyra anmälda. Det är tveksamt om den kan bli av.

Örebroklassikern, som är motionsaktivitet inbjuder våra medlemmar till deltagande. Man skall gå en 8 km tipspromenad, Cykla Hemfjärden runt och åka skridsko på Hjälmaren. Kansliet vet mera.

Det var allt för denna gång. Styrelsen vill också passa på att tacka för det gångna 2013 och önska alla en riktig GOD JUL och GOTT NYTT ÅR. Vi hoppas att vi tillsammans kan göra 2014 ännu bättre med mer intressant verksamhet. Vid pennan Klas-Olof Jansson

Syntolkad bio
Lördag 4 januari kommer vi att syntolka Sune på bilsemester. Tiden är ännu inte spikat, men det blir runt 14.00 (teatern lägger inte ut definitiva tider förrän 1 vecka innan). Efter anmälningstidens utgång får alla som har anmält sej reda på rätt tid. Syncentralen har hjälpt oss att bjuda in familjer med synskadade barn i åldern 6 - 13 år. Är ni någon synskadad som vill gå med sitt barn eller barnbarn så går det naturligtvis väldigt bra. Jag vill ha er anmälan senast 28 december på mail eller lämna ett meddelande på min telefonsvarare. Jag kollar av den och mailen även när jag är julledig.

Måndag 13 januari syntolkar vi "Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann". Vi har fått önskemål om att syntolka den som eftermiddagsfilm så därför vill jag gärna vid anmälan veta om ni kan och vill gå på eftermiddagsföreställningen (runt 15.00) eller på tidiga kvällsföreställningen (runt 18.00). Sedan tar vi den föreställningen som flest kan på. Ni som anmäler er får reda på definitiv tid efter anmälan. Anmäl här också via mail eller meddelande på min telefonsvarare senast 7 januari.

Datakurs
I förra numret gick det att läsa att distriktet tänkte starta en grundkurs i data för synskadade. Vi har nu 4 anmälda så kursen kommer att starta i januari så fort vi får plats på ABF. Om du vill hoppa på tåget och vara med på kursen så finns det platser kvar. Hör av dej till kansliet 019/673 21 06 innan 7 januari för att anmäla dej. Datum och tid kommer att gå ut till de anmälda när det blir klart med ABF och kursledaren.

Sommarteater vid Nolby teater
Till sommaren erbjuder teater Nolby en sommaruppsättning av Moliéres Tartuffe. På deras hemsida går att läsa:

"Den franska dramatikern Moliére var alltid samhällskritisk i sina pjäser. Han påtalade orättvisor och mänskliga tillkortakommanden i sin samtid något som vi kan känna igen i vår tid. I Tartuffe är det hyckleriet som gisslas. I en rapp översättning av Hans Alfredsson når komiken nya höjder. Teater Nolby bjuder upp till en härlig komedi med en ensemble i fantastiska kostymer och en spännande dekor."

I år får vi också med en franskinfluerad picknick korg. Priset är samma som i år 160 kronor för biljetten samt 80 kronor för picknick korgen. Distriktet har bokat 20 platser lördag 2 augusti klockan 17.00 så redan nu kan ni anmäla er.

Syntolkad ishockey
Nu kan alla ni som vill gå på ishockey och få syntolkad direkt var ni än befinner i på arenan. Bern arena har köpt in utrustning så ni ska bara behöva säga till i kassan att ni vill låna utrustning.

Ring Ove 019/611 30 64 för mer information.

Uppmaning från valberedningen
Nu är det snart dags för alla årsmöten i resp. förening samt distriktet. Vi, i valberedningen för distriktet, vill uppmana alla i lokalföreningarna att nominera personer till distriktstyrelsen, som ombud till kongressen samt brukarrådet. Vi har många val vi ska klara av på 2014 års representantskap. Ni kan maila in era nomineringar till kansliet: ann.lennermark@telia.com, ringa kansliet 019/673 21 06 eller Margareta Rydemalm 019/611 15 73 eller Åke Minsberg 019/ 57 85 59.

Viktig information om kontanter
KOLLA PENGARNA!!

Efter den 31 december 2013 är femtiokronorssedlar och tusenlappar utan folieband ogiltiga och går då inte att betala med. Om dessa sedlar har folieband är de giltiga även i fortsättningen.

Om man har ogiltiga sedlar kvar finns möjlighet att från den 31 december och fram till 28 februari 2014 sätta in dem på ett bankkonto. Efter den 28 februari 2014 kan Riksbanken lösa in de ogiltiga sedlarna mot en avgift på 100 kronor.

Vid pennan Birgitta Karlsson

Info från SRF Bergslagen
Onsdag 11 december bjöd föreningen sina medlemmar på jultallrik på RIngaby gård. 23 medlemmar hade slutit upp för att få smaka fantastisk god hemgjord julmat med allt som ska vara på ett julbord. Först blev vi serverade en kallskuren tallrik med sill, lax, korv, rostbiff, skinka med mera samt hembakat bröd. Därefter ställdes det fram småvarmt, revbensspjäll, köttbullar, janssons frestelse med mera t.o.m lutfisk fanns för de som önskade. Till efterätt var det ostkaka, ris a la malta samt mycket smågodis. Alla gick vi därifrån fullproppade av god mat. Ett stort tack till styrelsen med Ture Larsson i spetsen som ordnade så trevligt för oss. Styrelsen för föreningen vill också passa på att önska alla SRFare en riktig GOD JUL och GOTT NYTT ÅR samt väl mött 2014.

Första medlemsmötet för året blir 23 januari klockan 14.00 i Nora, Rådmansgatan 9, ingång från gården. Vi har fått hyrt in oss i DHRs lokal så vi ska prova och se om den fungerar bättre än Tullbackagården. Anmäler er gör ni före 15 januari till Irene 0587- 254 56.

Info från SRF Karlskoga – Degerfors
Å, sicken fest!

I SRF Karlskoga-Degerforsföreningen har vi haft en julfest där ingenting fattades .

Först kom Karlskoga Kulturskolas Lucia med tärnor som sjöng så vackert. Sedan var det dags att avnjuta en god jultallrik. Underhållningen bestod av dragspel och fiol som Jens och Ralph spelade jättebra. Efter kaffe och kaka såldes julklappslotter och självaste tomtefar kom och delade ut vinsterna. Ett 50-tal personer deltog och det var hög stämning hela kvällen.

Vi i styrelsen vill rikta ett tack till alla som ställer upp och ordnar så alla har det bra.

Vi önskar alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År.

Nästa år börjar vi med läsecirkeln på Solbringen den 13 januari klockan 15.00 och fredagen den 24 januari klockan 14.30 har vi medlemsmöte på Nickkällan. Då visar vi hur syntolkning går till och även en del andra hjälpmedel. Kaffe 30 kr. Lotteri

Anmälan till Kent tel. 0586- 592 07 eller Inga 0586- 579 27 senast den 21 januari.

Välkomna

Info från SRF Sydnärke
Kumla gruppen hade sin julfest 3 december med god mat och dryck. Det var 12 stycken som deltog på denna trivsamma träff. I Hallsberg hade man julfest 11 december där 27 stycken deltog. Alla åt och drack sej riktigt mätta av den goda maten. Det var så tilltaget att de som ville fick med lite matlåda hem. Nu önskar styrelsen för föreningen alla medlemmar samt resten av S R Fare i distriktet en riktig GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

Info från SRF Örebro Kommun
Luciafirande
Lördagen den 14 december var det dags för SRF Örebro kommuns traditionella Lucia-firande i Vasakyrkan Vasasalen som är en mångårig tradition. 32 anmälda + några som tillkom avnjöt kaffe, lussebulle och pepparkaka. Det var härlig stämning när Lucia äntligen kom. Som vanligt var det Jojbells som stod för sången. Den 18 man starka kören sjöng som vanligt bra. Vi får hoppas att den 20åriga traditionen ej går om intet. Trots snöslasket var det god stämning, gott kaffe med dopp och inte minst fin sång.

Vid pennan Fredrik Sterner

Öppet hus
Öppet Hus fortsätter under våren varannan onsdag klockan 14.00 till

16.00 på Rostahemmet, Rostagatan 34.

Onsdag 8 januari spelar vi bingo. 29 januari kommer Stefan Tingman och underhåller oss med gitarrspel och sång. Ingen föranmälan behövs, men ta med eget fikabröd. Kaffe finns att köpa. Vid frågor så ring Fredrik 019/ 26 49 56.

NYA-gruppen
Nya-gruppens julfest

Onsdag den 11 december hade Nya-gruppens sin julfest. Det var en träff där man hade möjlighet att ta med sig något som skulle ätas till julbordet eller att man kunde betala en summa pengar och då slippa ta med mat. Vi samlades i en lokal vi bokat som låg i Rosta. Det kom 14 personer och de såg framemot att få en trevlig kväll tillsammans. Vi spelade jul musik hela kvällen. Drack glögg, åt god mat och avslutade med risgrynsgröt och kaffe. Vi hade även julklapps byte för de som hade köpt en julklapp. Sammanfattningsvis kan jag säga det blev en lyckad kväll. Alla verkade mycket nöjda över maten samt att de verkade ha mycket trevligt ihop.

Mycket Vänliga Hälsningar Sandra Tjärnberg

NYA-gruppens aktiviteter för våren startar 15 januari då vi bowlar tillsammans. 29 januari ser vi en syntolkad DVD tillsammans någonstans. Lokal kommer senare. För mer information ring Dan 076-   767 61 71, Sandra 070 -370 14 36 eller Tony 019/ 23 27 47.

Till sist vill styrelsen för föreningen önska alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

Thomssons nyhetsbrev nr 14
LSS i fokus
I TV4:s nyheter den 9 november kunde vi se hur en ensamstående blind mamma blev av med sin ledsagning enligt LSS (lagen om stöd och service för vissa funktions­hindrade) bara för att hon flyttade till en annan kommundel inom Stockholm. Dagen därpå handlade TV4:s samhällsprogram "Kalla fakta" om hur jurister säljer tjänster som går ut på att kommun­erna ska säga nej i LSS-ärenden. Det var skrä­mmande att höra hur juristen Jonas Reinholdsson från företaget KommunLex, fick LSS-handläggare och kommu­nala chefer att skratta när han raljerade över en rörelse­hindrad persons önskan att använda mycket tvål när han duschade. Vad är det för människosyn?

SRF reagerade snabbt på TV4:s rapportering, dels i sociala medier och dels med ett pressmeddelande. Vi har också gjort en skrivelse till ansvarig minister, Maria Larsson. I skrivelsen uppmanar SRF regerin­gen att omgående lägga förslag på en skärpning av LSS så att personer med funktionsnedsättning ska garanteras go­da livsvillkor i enlighet med de politiska ambitionerna med lagen. I ett förtydligande måste det framgå att gravt syn­ska­dade, blinda och dövblinda tillhör en personkrets som lagen är till för.

Jag vill be er att i kommunala funktionshinderråd, på allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige eller i andra liknande sammanhang ta upp frågan om LSS och den skrämmande människosyn som företaget Kommunlex ger uttryck för i sina utbildningar. Har sådana utbildningar genomförts i er kommun? Hur motiverar man i så fall spridandet av den människosynen?

Det är viktigt att vi reagerar när någon raljerar över personer med funktionsnedsättnings rättigheter och värdighet.

Verksamhetsinriktning på remiss
Ett förslag till verksamhetsinriktning för åren 2015 - 2017 är nu ute på remiss i SRF-organisationen. Detta ska så småningom bli en kongresshandling, men innan den fastställs av förbundsstyrelsen kan alltså var och en lämna synpunkter och komma med egna förslag.

Förslag till kongresstema är: Frihet i vår vardag. Tre områden föreslås prioriteras:

- Tillgänglighet och användbarhet i synskadades vardag

- Information om synskadades livssituation och möjligheter

- Utveckla SRF

Remissen finns att beställa på storstil, punktskrift, inläst på daisy eller i wordformat. Den beställs från Paulina Korbak, tfn 08-39 92 26. Beställningar efter den 13 december görs hos vår kontorsservice, tfn 08-39 92 20; kontorsservice@srf.nu men notera att kansliet är stängt den 21 december och öppnar igen den 2 januari.

Remissen kan besvaras av distrikt, lokalföreningar, branschföreningar eller enskilda. Ta chansen att påverka organisationens prioriteringar!

Svar på remissen ska ha inkommit till rikskansliet senast onsdagen den 22 januari 2014.

Möte om tillgänglig teve
Den 28 november möttes representanter för SRF, TV4, Myndigheten för radio och TV samt kulturdepartementet, för att diskutera tillgänglig teve ur ett synskadeperspektiv. Mötet ägde rum på Svartklubben i Stockholm, och avslutades med en lunch i mörker.

Önskemål om fler syntolkade teveprogram framfördes. Ett annat viktigt område är uppläst textremsa, till exempel vid utländska filmer, men också vid nyheter och liknande program där andra språk förekommer. Skyltar med telefonnummer och dylikt behöver också läsas upp. Det är dessutom viktigt att information om att ett program syntolkas når synskadade "tittare". Den dialog som fördes var konstruktiv.

SRF:s trägna arbete på detta område börjar sakta men säkert ge frukt. Fast visst kan man bli frustrerad över att det går så långsamt.

Riktigt bra och enkel teknik för att få textremsan uppläst har hittills inte funnits. Men i HD-teve ska det nu gå att välja uppläsning vid vissa av Sveriges Televisions program. Detta var en nyhet för oss SRF:are, och det återstår att undersöka hur detta fungerar i verkligheten. Systemet är hämtat från Danmark.

Inför valet-träff med Carin Jämtin
Onsdagen den 13 november hade delar av SRF:s valstrategigrupp ett möte med Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, där vi bland annat överlämnade vår valplattform.

Frågor som diskuterades under det en timme långa mötet var bland annat LSS (med utgångspunkt i "Kalla fakta"-programmet), arbetsmarknadsfrågor och folkhälsofrågor ur en synskadevinkel. Vi hoppas att detta möte inspirerat till att få in våra frågor i den kommande valrörelsen.

Organisationsrådet den 12 november
Den 12 november genomfördes årets andra organisationsråd, den här gången per telefon. Organisationsrådet består av ledamöterna i förbundsstyrelsen samt en representant för varje distrikt och branschförening.

Information gavs om riksförbundets nya interna ekonomiska stöd, SRF:s strategiska arbete inför valen 2014, det stundande 125-årsjubiléet samt det förtydligade reglementet angående hederstecken – den så kallade guldnålen eller guldberlocken.

När det gäller valplattformen så håller den på att omarbetas något. Ett par synpunkter lämnades på texten. En uppdaterad variant beräknas finnas tillgänglig efter årsskiftet.

Tillgänglighet vid långväga bussresor
SRF och US (Riksorganisationen Unga Synskadade) har haft överläggningar med Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR). Vi vill driva på implementeringen av EU-direktivet om ledsagning vid långväga bussresor (över 25 mil).

Enligt BR ska det inte vara några problem att få ledsagning och hjälp med bagage i samband med på- och avstigningen. Detta sköts av chauffören. Problem blir det dock om ledsagningen gäller att förflytta sig utanför hållplatsen. På platser där hållplatsen ligger i direkt anslutning till en järnvägsstation kan det finnas avtal med Jernhusen om ledsagning.

Vi underströk vikten av att det ska vara enkelt att boka ledsagning. En lösning med ett gemensamt telefonnummer för samtliga ledsagningsbokningar lyftes fram. Idag kan det vara svårt att ens hitta något telefonnummer att ringa, till respektive bolag. BR var inte helt avvisande till en gemensam lösning, men lovade ingenting.

Utbildning till chaufförerna om synskadades behov av ledsagning ska genomföras. BR gjorde vidare klart att ledarhundar alltid är välkomna ombord.

Har Legimus blivit bättre?
Från www.legimus.se kan man själv ladda ner talböcker från Myndigheten för Tillgängliga Mediers (MTM:s) katalog om man har fått tillstånd från sitt lokala bibliotek. Problemet är dock att många synskadade upplevt hemsidan svårtillgänglig och nedladdningsprocessen krånglig.

Vid ett möte som SRF hade med MTM den 8 november uppgav MTM att de gjort vissa förändringar av Legimus för att underlätta för synskadade. Nu undrar vi om det verkligen blivit lättare.

Mejla dina synpunkter till vår ombudsman Bengt Bäcke bengt.backe@srf.nu eller ring honom på 08-39 92 74. Till honom kan du också lämna synpunkter om du använder Legimus mobilapp.

Thomssons nyhetsbrev nr 15
Årets Lucia: Landstinget i Västernorrland!
Lucia är synskadades skyddshelgon och SRF har utsett landstinget i Västernorrland till årets Lucia! Prismotiveringen lyder: Synskadades Riksförbund vill på detta sätt visa sin uppskattning över att Landstinget Västernorrland genom ett aktivt ansvarstagande stödjer en offensiv utveckling av syntolkningsverksamheten i länet.

Under året har landstinget i Västernorrland, på förslag från utredaren Tomas Melander, beslutat att ta ett aktivt samhällsansvar för syntolkning av film, teater, utställningar och sportevenemang. Man kan säga att landstinget sprider ljus över synskadades kulturliv. Utmärkelsen, i form av ett diplom, överlämnades den 12 december.

Bättre pris för aktiviteter på Almåsa
Från och med 2014 får SRF och närstående synskadeorganisationer en ökad subvention från Synskadades Stiftelse för konferenser, utbildningar och andra föreningsaktiviteter på Almåsa. Undantaget från denna subvention är ledarhundsverksamheten, som har statliga medel, och rekreationsverksamheten på jul/nyår, påsk och sommaren, som också får bidrag på annat sätt.

Dygnspriset efter subvention blir nu mellan 1.034 kr och 1.542 kr per person, inklusive möteslokal. Variationen beror på vilken av de tre olika prisklasserna man väljer och vilken tid på året man är där. Resebidrag kan också utbetalas till distrikt och lokalföreningar som har ett avstånd till Almåsa på mer än 20 mil.

Mer information om den nya subventionen kommer att sändas ut till distrikt, lokalföreningar och branschföreningar.

Göteborg – EU:s tillgängligaste stad?
Göteborg har utnämnts till EU:s tillgängligaste stad år 2014. Och ja, det handlar om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Nu är frågan om Göteborg klarar att leva upp till detta.

Personligen anser jag att det är ett bottenbetyg för tillgängligheten i EU om Göteborg skulle vara EU:s tillgängligaste stad. I kommentarer har kommunen uttryckt sig ödmjukt, och sagt att det är mycket som återstår att göra.

Låt oss nu sätta press på Göteborg, och heja fram kommunen till nya, oväntade höjder vad gäller tillgänglighet och användbarhet för synskadade!

Framgångar på arbetsmarknadsområdet
Äntligen har en mera grundläggande arbetslivsinriktad rehabilitering för synskadade kommit till stånd. Efter att ha vunnit en upphandling från Arbetsförmedlingen har nu företaget "Work for you" startat rehabilitering för synskadade i Stockholm, Göteborg och Malmö. Möjlighet till internatboende finns, och man kan ta emot synskadade från hela landet. SRF följer med stort intresse utvecklingen av denna verksamhet.

En annan framgång är att riksdagens arbetsmarknadsutskott uttalat att regeringen skyndsamt ska återkomma med förslag baserade på FunkA-utredningen. Detta har vid flera tillfällen efterlysts av SRF. Arbetsmarknadsutskottet var enhälligt i sitt uttalande.

Utredningen om funktionshindrade i arbetslivet (FunkA-utredningen) har lämnat två delbetänkanden. Man föreslår bland annat en samlad hjälpmedelshantering på arbetsmarknadsområdet, höjda och indexreglerade lönebidrag samt en förenkling av reglerna för olika stöd.

Utbildning om nya regler för stiftelser
Från och med den 1 januari 2014 träder nya skatteregler i kraft för allmännyttiga stiftelser. Dessa stiftelser ska mera likställas med ideella föreningar. Förändringarna kan bland annat öka stiftelsernas möjligheter att ge bidrag till SRF.

Med anledning av detta inbjuder Synskadades Stiftelse till en utbildningsdag i Stockholm den 26 februari. En person från varje stiftelse som är närstående till ett distrikt eller en lokalförening inom SRF inbjuds, och Synskadades Stiftelse står för resekostnaderna.

Frågor om dagen kan besvaras av Per-Arne Krantz, tfn 073- 322 48 05. Anmälan görs, senast den 31 januari, till Anna Petrén Lantz, anna.petren.lantz@irisforvaltning.se eller tfn 08-39 93 14.

Kommande organisationsråd
Snart är det dags igen för ett möte med organisationsrådet. Det äger rum per telefon måndagen den 10 februari klockan 19 00 till ca 21 00.

På dagordningen denna gång står utvärdering av den centrala aviseringen av medlemsavgiften. Är det så att nästa kongress borde fatta beslut om att alla distrikt, lokalföreningar och branschföreningar ska ansluta sig till den centrala aviseringen?

Även andra kongressfrågor kommer att avhandlas på organisationsrådet den 10 februari. Ytterligare ett organisationsråd kommer att hållas till våren. Det blir en dagträff i Stockholm måndagen den 24 mars.

Om LSS i riksdagens socialutskott
SRF och akademikerförbundet SSR träffade riksdagens socialutskott den 10 december. Tillsammans gav organisationerna en bild av hur LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) alltmer urholkats genom den praktiska rättstillämpningen och trycket på ekonomiska besparingar i kommunerna. Självklart stod synskadades möjlighet att omfattas av lagen på agendan.

Socialutskottet har fått ett antal motioner om LSS att hantera, och bland dessa handlar flera om synskadades rätt till ledsagning enligt LSS. SSR vittnade om det tryck som handläggare känner, att vid sina bedömningar ha kommunens ekonomiska situation i minnet. Det var naturligtvis mycket värdefullt att kunna göra en sådan här uppvaktning tillsammans med SSR.

God Jul och Gott Nytt År
Ja, nu närmar sig jul- och nyårshelgerna med stormsteg! SRF-personalen arbetar fram till och med fredag den 20 december. Sedan öppnar rikskansliet igen den 2 januari, men många kommer säkert att vara lediga fram till den 7 januari.

Själv tar jag semester från tisdag den 17 december, och är åter på kontoret torsdag den 2 januari. Vid akuta ärenden kan jag dock nås via mejl eller telefonsvararen. Jag kollar dessa regelbundet.

Jag vill önska SRF:s personal, förtroendevalda, medlemmar, sympatisörer, bidragsgivare och samarbetspartners en fin jul och ett riktigt bra nytt år 2014!

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Musik betyder….
En sjuksköterska som har rätt att sätta titeln doktor framför sitt namn är Ulrica Nilsson. Hennes avhandling beskriver musikens positiva inverkan på kroppslig hälsa och återhämtning.

Då handlar det om vetenskap. Vi icke vetenskapare har endast egna erfarenheter av hur musiken påverkar oss. Den kyrkliga musiken, militärens kårmusik syftade till att frammana en viss stämning. Arbetarrörelsens och frikyrkornas gemenskap präglades genom musikens inverkan.

Den musiken är enkel och budskapet lätt att tolka, även om man som jag har bristfälliga musiköron.

Hela processen började, för mej, i 9 -10 års ålder. En lärare med nazistiskka förebilder älskade att låta oss i morgonbön sjunga "Härlig är jorden" (psalm 21 i den tidens psalmbok). Så småningom blev denna psalm en nazistsymbol för mej. När läraren dessutom uppträdde i uniform med ridstövlar och läderkoppel, hördes, nästan fysiskt, det skräckinjagande stöveltramp som jag tidigare matats med i radions reportage från krigsområdena i Europa.

Detta trauma har följt mej i alla år. Psalmen sjungs ofta vid begravningsakter och mer än en gång vid sådana tillfällen har stöveltrampen överröstat körsången i mina mentala öron. Många gånger har sången varit smärtsammare än saknaden efter den som vi följt till evig vila. Många stämningsfulla stunder har förfulats på så sätt.

Häromdagen kom min fru med operasångerskan Malena Ernmans senaste skiva "I decembertid" som hon spelade upp.

"Jag hoppade över Härlig är jorden, eftersom jag vet vad du tycker om den" sade hon. Men jag blev nyfiken, och bad att få höra den.

Och nu hände det märkliga. Jag, som egentligen saknar musikalitet, fick här genom Malena Enmans mjuka, klangfulla och varma röst, förnimma hur stöveltrampet tonade ner och till sist var som ett stillsamt eko.

Det ledde förstås till att jag lyssnade igen och igen och psalmen började även hos mej plantera den stämning som författaren och tonsättaren eftersträvat.

Jag är inte så naiv att jag tror att all min nazistfobi har försvunnit. Men skulle den dyka upp igen, har jag ett motgift. Att spela Malena Ernmans insjungning i de doser som behövs.

Den 14 december kom operasångerskan till konserthuset i Örebro på sin julturné. "Härlig är jorden" fanns på repertoaren.

Av Klas-Olof Jansson

Amatörradio
I denna artikel tänkte jag berätta lite om amatörradio, hur jag fick upp intresset samt lite smått och gott som berör ämnet.

Hur allt började
Det hela började med att jag och några kompisar höll kontakten genom att använda pr-radio (privatradio) istället för att ringa till varandra.

När en av mina kompisar frågade om jag ville följa med till en amatörradioklubb så tyckte jag det lät intressant och jag följde med.

Efter ett tag blev det dags för utbildning inför amatörradioprovet.

Boken som används för utbildningen fick jag inläst och därför hade jag full kontroll på vad som skulle ske.

När det sedan kom till praktiska saker som att exempelvis bygga antenn så fanns alltid någon till hands för att hjälpa mig med mätningar av olika slag.

När det sedan var dags för prov, så fick jag göra provet muntligt, dvs jag fick säga svaren till provförättaren som skrev ner dessa och när det handlade om att beskriva exempelvis kopplingsscheman så fick jag göra på samma sätt, jag berättade och han ritade.

Det blev en ganska nervös väntan efter provet innan jag fick veta att jag blev godkänd och fick min anropssignal.

Vad händer idag?
Idag är jag medlem i en amatörradioklubb i Örebro och trivs bra där.

Det är inte alltid man träffas och bara pratar radio.

Det förekommer olika temakvällar, utflykter och sambandsverksamhet där man exempelvis hjälper till med resultatrapportering från olika rallytävlingar, orienteringstävlingar eller annan verksamhet där radiokommunikation kan komma till nytta.

Varje vecka är det "trafiknät", som är en variant av Synvinkel fast i radioform där man får information om kommande verksamhet i klubben.

Trafiknätet sänder man via en repeater. Det är en radio som tar emot på en frekvens och sänder på en annan för att skapa bättre räckvidd.

Olika trafikslag
Det finns flera olika slags trafik inom amatörradio.

Det som de allra flesta börjar med när de börjar med amatörradio är Telefoni, dvs att man pratar med någon med hjälp av radion.

När man får kontakt med utlandet är det ofta vanligt att man använder sig av ett annat trafikslag, CW (telegrafi).

Jag tänkte inte gå så mycket djupare bland de olika trafikslagen eftersom det finns varianter som är lite svårare att förklara som exempelvis ssb (enkelt sidband), sstv (bildöverföring) och packet(digital dataöverföring).

Slutligen tänkte jag upplysa om att amatörradioklubben SK4TL i Örebro har en månadsträff i Januari, jag har dock inget exakt datum n. Om du är intresserad av att få mer information om amatörradio, ta gärna kontakt med mig.

Till sist önskar jag er alla läsare en riktigt god jul och gott nytt år!

Vid datorn

Roger Alexanderson

e-post pratkvarnen@live.se

tel 076-708 44 02

Luciamorgon av Inez Johansson
1.
När mörkret smyger runt våra hus

då kommer Lucia med värme och ljus

Förväntansfullt sitter båd´stora och små

och ögonen tindrar då hon stiger på.

Hon står där så fin med ljus i sitt hår

så bjuder hon oss på en kaffetår.

Det doftar så gott från ljusen som lyser,

Vi sitter tillsammans och myser.

2.
Det är skönt att få samlas så här

i en rofylld och fin atmosfär.

Så sjunger vi våra Luciasånger

och talar om julen som kommer.

Nu börjar det dagas så smått,

Lucia hon har det så brått.

Tack Lucia för ljuset du sprider,

i mörka decembertider!

Julbestyr av Inez Johansson
1.
Det är julestök här i farmors kök

det är grytor och kastruller

lite huller om buller

det är skinka på grill

och senap därtill

det är korvar så många

och hemlutad långa

det är sill och pastejer

och fullt med grejer

det är grönkål och rödkål

och nötter i skål

det är saffransbak

och girlander i tak

det är pepparkaksdeg

och knäck som blev seg

2.
det är tallris i krus

och hemstöpta ljus

det är nyfallen snö

och småfågelfrö

det är spring ner i stan

och klappar under gran

det är rent i var vrå

och bäst att sno på

det är farfar som vill ha en kram

han har väntat på den hela dan

det är julaftonskväll

det är bäst att va snäll

allt är pyntat och rart

och nu kommer tomten snart.

Slutord
Jaha, så var det slut för den här gången. Nu ska jag ha en lång ledighet med många promenader med mina hundar, klappar och pussar på mina hästar och trevliga stunder tillsammans med mina döttrar och framför allt ska jag sova så länge jag vill på morgonen utan att behöva gå upp innan det ljusnar. Jag önskar er alla en riktig GOD JUL och GOTT NYTT ÅR. Väl mött till ett nytt, mystiskt 2014 som vi tillsammans ska fylla med rolig, intressant verksamhet.

Redaktör Charlotte Åkerlind, Mellringevägen 120 B, 703 53 Örebro

Telnr 019 673 21 05

e-post charlotte.akerlind@telia.com