Intressepolitisk handläggare
Vill du vara med och arbeta för att stärka synskadades rättigheter i samhället? Synskadades Riksförbund (SRF) bedriver idag ett intressepolitiskt påverkansarbete. Vi belyser behov, brister och möjligheter i samhället för politiker, beslutsfattare och allmänhet. Målet är att synskadade ska leva ett rikt och självständigt liv på rättvisa villkor.
Hos SRF är du med och arbetar för synskadades självständighet och rättigheter i samhället. Vår breda verksamhet sträcker sig från politiskt påverkansarbete till barnläger, synrådgivning och juridiskt stöd. På avdelningen för intressepolitiskt arbete tillhör du ett starkt team, som på olika sätt jobbar för att SRF når ut med sina frågor för att skapa förändring. SRF är en ideell medlemsorganisation som sedan 1889 kämpat för rättvisa levnadsvillkor för synskadade. Vår personalpolitik är inriktad på att skapa en trygg och givande arbetsplats där du kan utvecklas och trivas. Organisationen är uppbyggd i tre plan med ett rikskansli, 23 distrikt och över hundra lokal- och branschföreningar runtom i landet. SRF har idag drygt 11 600 medlemmar.
Om rollen som intressepolitisk handläggare
Vi söker dig som är en erfaren handläggare med fokus på digital inkludering, rehabilitering och tillgänglighet, både i praktiken och ur ett lagstiftningsperspektiv. Kultur och mediefrågor som till exempel syntolkning och punktskrift blir också dina frågor och du kommer att samarbeta och samverka med en mängd organisationer som exempelvis MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.
Arbetsuppgifter
- Bereda och föredra intressepolitiska underlag för förtroendevalda inom SRF.
- Vara ett stöd till distrikten inom dina fokusområden.
- Delta i träffar med beslutsfattare och vara ett stöd till förtroendevalda.
- Bereda utkast till remissvar gällande statliga utredningar och rapporter från myndigheter.
- Löpande kontakter med såväl myndigheter och politiker som privat sektor.
- Ibland föreläsa kring frågor du jobbar med såväl internt inom SRF som för externa aktörer.
Övrigt
Vi är en liten handläggarenhet där det även kan bli aktuellt att arbeta med frågor utanför dina fokusområden, till exempel i samband med kampanjer som Förbundsstyrelsen bestämmer att SRF ska driva.
Om personen vi letar efter
Kvalifikationer och kompetens
- Du har relevant akademisk utbildning inom samhällsvetenskap, sociologi eller humaniora.
- Du har vana av utredningsarbete och att se små problem i ett större sammanhang.
- Du har god pedagogisk förmåga i att kunna förklara situationen för personer med synnedsättning och för beslutsfattare och allmänheten.
- Du har lätt för att kommunicera i tal och skrift.
- Det är meriterande om du har egen synnedsättning eller har annan erfarenhet av synskador.
Vi ser också gärna att du:
- Har erfarenhet av påverkansarbete inom civilsamhället.
- Har erfarenhet av att arbeta med frågor kring punktskrift, digital tillgänglighet, generativa AI-frågor ur ett funktionsnedsättnings-perspektiv, rehabilitering och syntolkning.
- Har erfarenhet av internationellt samarbete då du kan komma att ingå i arbetsgrupper inom den europeiska synskadeorganisationen European Blind Union och i liknande samarbetsformer.
- Kan kommunicera på engelska.
Arbetsvillkor och förmåner i urval
- Arbetstid: Målstyrd arbetstid, med en normtid på 38 timmar och 45 minuter per vecka. SRF tillämpar "sommartid" under veckorna 24-33.
- Distansarbete: Möjlighet att, om arbetet tillåter, arbeta på distans två dagar per vecka. På måndagar och onsdagar är alla medarbetare som huvudregel på plats på kansliet, vilket vi tror gynnar gemenskapen på arbetsplatsen.
- Kollektivavtal: Fremias avtal för tjänstemän inom civilsamhället.
- Friskvårdsbidrag: Upp till 2 500 kronor per år.
- Hundar välkomna: Ledarhundar och privathundar är tillåtna på kansliet.
- Ledighet: 30 semesterdagar. Halvdag före helgdag och ledigt på klämdagar.
- Trivselaktiviteter: Må bra-gruppen ordnar bland annat gympass i byggnaden vi sitter i och andra gemensamma aktiviteter.
- Personalrabatter: Genom Visma Advantage.
- Arbete utanför kontorstid och resor kan förekomma. Placeringsorten är på SRF:s kansli i Enskede. Du hör till den intressepolitiska avdelningen och anställningsformen är en tillsvidaretjänst på heltid 100 %, som föregås av provanställning på 6 månader.
Vill du bli en av oss?
Om du har läst så här lång är du antagligen intresserad av att jobba hos oss på Synskadades Riksförbund (SRF). Kul! Skicka din ansökan med CV och personligt brev till jobbansokan@srf.nu senast 16 april. Vi tillämpar löpande urval, vilket innebär att vi intervjuar sökande efterhand som ansökningarna når oss. Det kan innebära att tjänsten tillsätts innan sista ansökningsdag.
SRF eftersträvar mångfald och värdesätter de kvaliteter som en jämn ålders- och könsfördelning, etnisk och kulturell mångfald samt personer med funktionsnedsättning tillför verksamheten.
Har du frågor kring tjänsten? Kontakta Eva Vallin, tf chef intressepolitik. Du når henne på eva.vallin@srf.nu eller 08-39 93 23. Fackligt ombud är Fredrik Stockhaus. Du når honom på fredrik.stockhaus@srf.nu eller 08-39 92 91.