
Experiment
Experiment
Spännande smaker och nya vänner - en helg i Helsingborg.
6 juni, tjugo över sju äntrade jag Kerstin och min man Ingmar Carlsson Falkenbergs station. Där mötte vi tre av våra res kompisar. Kul på en gång!
På tåget satte Ingemar och jag oss jämte en okänd man och när vi sedan började att prata visade det sig att han kom från min barndomstrakt, Oj, vad vi pratade. Vi blev inviterade till hans hem så vem vet, kanske åker vi dit en dag. Så roligt det är att ge sig ut och träffa nya människor!
Vid nio tiden var vi framme i Helsingborg. det var störtregn och blåst när vi gick till Dream Luxury hostel och lämnade vårt bagage. Sen blev det frukost på, Backhaus, med jättegoda hembakade baguetter.
Tåg och buss till Landskrona där vår syntolk Eva Håkansson mötte oss.
Sedan båten till Ven, redan där började hon syntolka. Vädret hade blivit lite bättre och solen började visa sig. Först Tycho Brahe muséet, vi fick höra mycket om vilken fantastisk astronom, astrolog och alkemist Tycho Brahe var.
Muséet var inrymt inne i en gammal kyrka. Tycho levde för mer än 400 år sedan och danska staten livnärde honom. Guiden sa att han var Nordens Leonardo da Vinci. Jag förstod inte allt vad den duktiga guiden sa för hon var danska. Vi var också nere i ett underjordiskt observatorium som var från denna tid, där i mörkret fick vi se en mycket spännande film om hur Tycho ansåg att världen såg ut. Han bestämde sig till slut för att hålla fast vid sin ståndpunkt att jorden var medelpunkten i universum……
Det är verkligen vackert på ön och man kan känna ett visst lugn där. Cirka 350 personer bor året runt på ön och på sommaren blir det betydligt fler.
Bussen mötte upp och vidare på nya äventyr till Spirit of Hven. Vi åt en god lunch i den fräscha matsalen och sen var det dags för provning av deras destillat. inte visste jag att det tillverkas så mycket på Ven.
Föredrag och provning tog drygt 2 timmar, det var mycket informativt, roligt och välsmakande. Vi fick prova deras egentillverkade vodka, akvavit, gin och whisky. Av dessa fick vi blanda några små drinkar med bland annat fänkål, lime och läskedrycker. Eva syntolkade föreläsarens levande kroppsspråk och bilderna han visade. Tillbaka till hotellet och ett jättefint rum ingen egen toalett! Först kändes det konstigt men det var egentligen inga problem alls.
Vi fortsatte till Pub Nessie, vi hade förbeställt vilka burgare vi ville ha, Ingemar och jag tog varsin jättegod haloumiburgare. Hög stämning och mysig lokal, alla pratade med alla och det var härligt! Vi löste väl inte hela världens problem men det kändes jättekul att få prata med folk som man inte tidigare kände. Det var så skönt att krypa ner i våra breda härliga sängar efter en så intensiv och spännande dag.
7 juni Pingstafton och Sovit gott!
Efter en skön morgondusch var det dags för frukost. Den var mycket god och vi fick till och med både varma smörgåsar och nybakade vofflor om vi ville.
Buss nr 8 till Sofiero, så skönt att vädret var bra. Vi mötte vår speciella guide och den lilla tösen var en verklig talang! Hon talade om att detta var hennes första guidning för synskadade och att hon var lite pirrig.
Det hade hon inte behövt vara för hon bjöd på sig själv, talade utan manuskript hela tiden och lyckades att syntolka en del. Jag kunde känna att hon brann för sin uppgift och för Sofiero, det är så jag vill att en guide ska vara.
Denna fantastiska slottspark är på 17 hektar och utöver alla tusentals Rhododendron finns där så många andra både vanliga och ovanliga växter att titta och lukta på. Många mycket stora och gamla träd och också konstutställningar inne i slottet. Det byggdes på 1800-talet av svenska kungligheter. Ett nytt tillskott i parken är Sofias bro som gungar lite när man går över norra ravinen, häftig känsla. På slottsverandan åt vi sedan en magnifik lunch med kalkonfilé och FÄRSKPOTATIS. Mums! Jag hade sådan tur så från min plats kunde jag se sundet och mycket av de vackra träden. Där efter lite egen tid och sen Tillbaka till hotellet där vi tog tillfället i akt och vilade upp oss före kvällen. Det här är en så spännande och bra resa så vi bara njuter.
Nu till vår Champagne och lakritsprovning. Lakritsfabrikens ägare berättade om hur man odlar både lakritsrot och druvor. även om hur man framställer champagne och tillagar god lakrits. Givetvis ingick det provsmakning av båda slag. Vi höll till på en charmig mat och vinbar där vi sedan åt en delikat måltid som var kryddad med lakrits på lite olika sätt. Den ugnsbakade löken var ljuvlig tillsammans med torskryggen och potatisen! Jag frågade kocken om man skulle äta det yttersta på löken och fick då ett jättebra svar. Du gör naturligtvis som du vill men jag ser det lite som ett skal och då behöver jag inte ta aluminiumfolie till varje lök. Miljötänk gillar jag! Vilka dagar! Så mycket god mat på så få dagar har jag nog aldrig ätit tidigare, var det någon i sällskapet som sa och jag håller med.
8juni Sovit gott igen.
Efter frukosten var det dags för en stadsvandring i Helsingborg. vinden hade mojnat och inget regn. Vi möttes utanför Mariakyrkan, alla fick hörlurar av vår syntolk, bra för då är det lätt att höra. Vi promenerade och tyvärr kommer jag inte ihåg så mycket, men staden är verkligen trivsam och det finns många intressanta platser och statyer att se och att ta på. Uppför en mängd trappor, som fotbollslaget använder som fysträning ibland, kom vi sedan till försvarstornet Kärnan. Där hade vi en fin utsikt över sundet och ända bort till Danmark. Vi fortsatte ner för terasstrapporna till hamnen och ut på kvickbron. Under hela turen fick vi lite information om platserna samtidigt som omgivningen syntolkades. Vi åt återigen en mycket god lunch och den här gången var det på en thairestaurang i stan. Ingemar som var ålderman tackade för allas vägnar för en mycket trevlig, spännande, lärorik och god resa. Tack Mari Nilsson och Kjell Carlsson, SRF Halland som ordnade resan. Tack också till alla som hjälpte sina medresenärer, det skapade en härlig sammanhållning.
Av Kerstin Carlsson