Upptäck de tusen sjöarnas land. Vi reser genom Finlands fantastiska skogs- och sjölandskap och besöker också städer som fått olika karaktär av Finlands spännande historia.

När: Söndag 11 – lördag 17 augusti.
Var: Gustaf Adolfs torg.
Det finns möjlighet att kliva på bussen vid andra hållplatser om du till exempel bor i Landvetter eller Partille. Detta behöver i så fall meddelas vid anmälan!
Kostnad: 11 075 kr/medlem (700 kr rabatt för våra medlemmar är avdraget på ordinarie pris 11 775 kr/person).
Ingår: Buss t/r, 2 övernattningar i insides dubbelhytt, 4 övernattningar i dubbelrum, 6 frukostar, en lunch, 4 middagar, utflykter enligt program och reseledare.
Tillägg: Enkelrum från 3 725 kr, utsideshytt från 775 kr och middagsbuffén från 535 kr.
Valuta: Euro.
Kom ihåg: Ta med giltig Id-handling i form av pass eller nationellt id-kort.
 
Obs! Vi åker med andra resenärer som inte tillhör föreningen. Vi har bokat ett antal platser i delad buss.

Som vanligt står SRF för ledsagning under resan, vars uppgift är att agera ”ögon”. Vi hjälper dig gärna med information och ansökan för assistans om du behöver utförligare hjälp med exempelvis medicinering, packning, hygien eller liknande.
 
Anmälan: Senast onsdag 3 april till kansliet. Anmälan är bindande och deltagarantalet begränsat. Först till kvarn gäller.
Obs! Meddela vid anmälan om du vill på bussen på annan hållplats än Gustaf Adolfs torg samt om du har större hjälpmedel så som rullstol eller rullator, särskilda kostönskemål eller annat som är viktigt för arrangören att veta.

Dagsprogram
Söndag 11 aug: Göteborg – Stockholm – Helsingfors
Avresa kl. 07:30 från Göteborg. Vi stannar till för fikapaus på väg till Stockholm, där vi stiger ombord på Silja Line till Helsingfors. Båten har en relax och badavdelning för en extra kostnad. Middagsbuffén kostar 535 kr, behöver förbokas innan resan.

Måndag 12 aug: Helsingfors – Borgå – Villmanstrand
Efter frukost på Silja Line, kliver vi av och fortsätter mot Borgå. Under en guidad tur ser vi bland annat domkyrkan, skalden J.R. Runebergs hem samt de berömda röda sjöbodarna. Efter guidningen blir det lunch på egen hand. Resan går sedan vidare till Villmanstrand, även känt som Karelens södra port. Vi checkar in på hotell Original Sokos Hotel Lappee. Dagen avslutas med en gemensam middag på hotellet.

Tisdag 13 aug: Villmanstrand – Imatra – Nyslott
Frukost och utcheckning. Vi gör flera stopp på vägen. Först, Imatra vid Finlands vattenrikaste älv Vuoksen. Punkaharjuåsen, en 7 km lång naturlig bro. Nästa stopp är vid Kerimäki kyrka, som är världens största träkyrka. Slutmålet är Nyslott, grundad 1639. Hotell: Original Sokos Hotel Seurahuone, där vi också äter middag.

Onsdag 14 aug: Nyslott – Nya Valamo – Kuopio
Frukost och utcheckning. Vi åker till Nya Valamo. Det rysk-ortodoxa klostret Valamo grundades på 1300-talet på en ö i sjön Ladoga. Efter vinterkriget, då klostret hamnade i Sovjetunionen, evakuerades och nygrundades det till nuvarande Nya Valamo kloster. Här får vi en rundvisning innan vi äter lunch. Därefter: Kuopio, östra Finlands största stad. Vi tar oss upp till utsiktstornet på berget Puijo. Hotell: Original Sokos Hotel Puijonsarvi, där äter vi också middag.

Torsdag 15 aug: Kuopio – Jyväskylä – Lahtis
Efter frukost åker vi mot Lahtis. Vi stannar till vid Jyväskylä som är en universitetsstad som är välkänd för det årliga Finska Rallyt. Vi även vid Toivakka kyrka som är känd för sina fördomsfria kyrkomålningar i populärstil. Lunch på egen hand. Vi åker sedan längs sjön Päijänne mot Lahtis. Hotell: Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone, där äter vi också middag.

Fredag 16 aug: Lahtis – Helsingfors
Efter frukost åker vi mot Helsingfors. Vi gör först en rundtur med buss i Helsingfors för att se några av stadens sevärdheter som Senatstorget, Storkyrkan, Uspenski-katedralen och salutorget. Därefter lunch på egen hand innan det är dags att gå ombord på Silja Lines fartyg vid Olympiakajen. Middagsbuffén kostar 535 kr och behöver förbokas innan resan.

Lördag 17 aug: Stockholm – Göteborg
Frukost innan vi anländer till Stockholm och börjar resan mot hemorten. Vi stannar för rast vid serveringar och beräknas vara i Göteborg cirka 18:00.